Gayrimenkul TALEP YAVAŞLADI
En büyük durgunluğu 2009'da yaşayan sektör, 2010'da yeniden büyümeye geçti. 2010'da konut kredisi tutarı yüzde 35'in üzerinde artarak 60,8 milyar liraya ulaştı. 2011 'de ise sektör iyi biryıl geçirdi. Konut kredilerinde yüzde 22,5'lik artış yaşandı. Kullanılan konut kredisi tutarı 74,5 milyar liraya satılan konut sayısı ise 419 bine yükseldi. Ancak her yıl 70 bin yeni konutun üretildiği İstanbul'da konut talebi geçmiş yıllara göre daha zayıf kaldı. Özellikle markalı konut projelerinin satışları yavaşladı.
KDV ARTIŞI
Sektörün en önemli avantajı, konut talebinin yüksek oranlarda olması. Yılda 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor. Kentsel dönüşüm projeleri, depreme dayanıklı yeni bina yatırımlarının doyuma ulaşmaması, sektörün yüksek büyüme potansiyelini oluşturuyor. Ancak tapu harçlarının binde 16,5'ten 20'ye çıkarılması, sektördeki oyuncuları olumsuz etkiliyor. Buna göre 100 bin TL'lik ev almak isteyen 400 TL daha fazla para ödeyecek.
FİYATLAR ARTACAK
İstanbul'da bu yıl konut satışlarının yüzde 4,5 azalması bekleniyor. Sektörde beklenen en önemli gelişme ise KDV oranlarının ve konut fiyatlarının artması olacak. GYODER Başkanı Işık Gökkaya, sektörle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: "Sektörde dönemsel durgunluk yaşansa da gayrimenkul yatırım aracı olarak cazibesini koruyor. Mütekabiliyet ve kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde başlatılmasıyla birlikte gayrimenkul sektörü, altın çağını yaşadığı 2006 ve 2007 dönemlerini yaşayabilecek.”
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?