Hedefi gençler

Büyüme yavaşladı

6.01.2016 15:07:430
Paylaş Tweet Paylaş
Hedefi gençler
KURUYEMİŞ
HEDEFİ GENÇLER

ZOR YIL Mart 2014’te meydana gelen don nedeniyle kuruyemişe konu olan mahsullerde rekolte düşüşleri meydana geldi. Ürün yetersizliği antep fıstığı, fındık, kayısı gibi ana girdi ürünlerinde fiyatları yükseltti. Dövizdeki artış ise badem, ceviz, kaju gibi sektörün net ithalatçı olduğu ürünlerde fiyat artışına neden oldu. Son 6-7 yıldır yüzde 5-10 arasında büyüme gösteren sektörün gelişimi neredeyse durdu.
PAKETTE BÜYÜDÜ Sağlıklı ürünlere yönelik artan ilgi, diyetisyen ve doktorların tavsiyeleri kuruyemişi sağlıklı atıştırmalık olarak yeniden konumlandırdı. Sektördeki bir başka olumlu gelişme ise paketli kategorinin büyümesi. Ancak tamamen tarımsal mahsullerdeki gelişmelere duyarlı bir yapıya sahip olması sektörü olumsuz etkiliyor.
İYİMSER BAKIYOR 2015 içinde düşük rekolte düzeyleri ve artan döviz nedeniyle son tüketici fiyatlarında yaşanan tarihi yükselişlere rağmen sektör yıl sonunda yüzde 2,7’lik bir büyüme ile 3,7 milyar TL’lik bir hacmi hedefliyor. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, “Veriler, kuruyemişin daha çok orta yaş grubu tarafından tercih edildiğini gösteriyor. Hedefimiz, kuruyemişi genç kitlelere sevdirmek” diyor.

KOZMETİK 
GELECEK VADEDİYOR 
İHRACATI ARTIYOR Türkiye’nin kozmetik ihracatı 1,3 milyar dolar civarında. Sektör, her yıl ihracatını yüzde 8-10 artırıyor. Geçen yıl sektör en çok ihracatı Irak, Rusya ve İran’a yaptı. Almanya, Azerbaycan-Nahcivan, Ukrayna, Libya, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri ve Romanya ise en çok ihracat yapılan diğer ülkeler. 
MARKALAŞMA EKSİK Sektör üretim çeşitliliği ve kalite bakımından iyi bir konumda olsa da markalaşma konusunda eksiklikleri var. Rakipleriyle arayı kapatmak için İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) bünyesinde oluşturduğu turkishcosmetics.org ile sektörün yeni pazarlara ulaşması için çalışılıyor. 
HEDEFİNDE NE VAR? İhracat potansiyeliyle gelecek vadeden sektör, 5 yıl içinde kozmetik ihracatını 3 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. 2023 hedefi ise 4 milyar dolarlık bir ihracata ulaşmak. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “İnovasyon ve markalaşmada fark yaratmayı başarabilirsek Türkiye’nin kozmetikte çok dünya markası çıkaracağına inanıyorum” diyor. 

ÇELİK

TEHLİKELİ SİNYALLER
2014’TE GERİLEDİ Çelik sektörü 2014’ü gerilemeyle kapattı. Sektörün ihracatı bir önceki yıla göre değer bazında yüzde 4,4 düşüşle 13,2 milyar dolar oldu. Miktarda ise yüzde 4,6 düşüşle 17,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Arap Baharı’ndan olumsuz etkilense de 2014 yılında sektörün en büyük pazar payına sahip olduğu bölge yine Ortadoğu oldu. Ortadoğu’yu AB, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika ülkeleri izledi. 
PAY KAYBEDİYOR Çin, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına uymadan teşvikli, dampingli, hatta GTİP’lerinde (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) hile yaparak ihracat yapmaları sektörün buralarda pazar payı kaybetmesine neden oluyor. Yine tüm dünyada cevher fiyatlarında yaşanan düşüş ve emtia fiyatlarındaki gerilemeler, sektör ihracatındaki değer bazındaki düşüşlerin en önemli sebepleri arasında. 
ORTA VADE RİSKİ Sektörün ana pazarlarından gelişmekte olan ülkeler hükümetlerinin de desteğiyle kendi çelik endüstrilerini oluşturmaya yönelik yatırımlar yapıyor. Örneğin bu nedenle sektörün Suudi Arabistan’da pazar payı düştü. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, “Bu durumun orta vadede ihracatımıza olumsuz etkisi olacaktır” diyor.  

MAKARNA

STANDART PEŞİNDE 
2014 İYİ GEÇTİ Makarna sektörü, 2014’ü oldukça olumlu geçirdi. Sektör, 2014’te hacim olarak yüzde 4, değer olarak ise yüzde 10 büyüyerek son 6 yılın en yüksek hacim artışını yakaladı. İç tüketimdeki artışa paralel olarak ihracatta da 2013 yılına göre yüzde 8’lik bir artışla 742 bin ton düzeyine çıkıldı. Sektörün kullanılabilir kapasitesi ise 2 milyon tonu aştı. 
KALİTE EROZYONU Makarna sektöründe rekabet, ağırlıkla inovasyon, değer yaratma ve tüketici iletişimi üzerinden değil fiyat rekabeti şeklinde yürütülüyor. İhracatta fiyatı düşürmek için yapılanlar, iç pazarda ise market markalarının (PL) raf fiyatını tutmak için kaliteden verilen tavizler, makarnanın kalitesini düşürüyor çekiyor. 
BÜYÜMEDEN UMUTSUZ Sektör ihracatta İtalya’nın arkasından ikinci, üretimde ise İtalya, ABD ve Rusya’nın arkasından dördüncü sırada. Ancak mevcut problemlerin üzerine gitmedikçe, çift haneli büyümeleri tekrarlayamayacağı görüşü hakim. Barilla Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa, “İhracat pazarlarında marka gelişimine yatırım yapmadan, ‘yüksek kaliteli Türk makarnası’ algısını yaratmadan, sürdürülebilir uzun vadeli büyüme mümkün değil” diyor. 

ZÜCCACİYE

KÜÇÜLME BEKLİYOR 
İHRACATI ARTTI Züccaciye sektörü, yıllık 6,7 milyar dolarlık üretim hacmine sahip. Sektörün ihracatına bakıldığında Türkiye dünya sıralamasında yüzde 2,92 payla 6’ncı sırada. En çok ihracatı sırasıyla Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa’ya gerçekleştiren züccaciye sektörünün 2014 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 12,5 artarak 4,5 milyar dolara ulaştı. 
İNOVASYON EKSİK AR-GE yatırımlarının kısıtlı oluşu ve buna bağlı olarak tasarımda ve inovasyondaki yetersizlikler sektörün başlıca sorunları arasında. Kurumsallaşmaya geçişte yaşanan sıkıntılar, hammadde girdileri, ithalata getirilen yüksek oranlı gümrük vergileriyle sınır ticaretinin neden olduğu kayıt dışı, haksız rekabet ise sektörün mücadele ettiği diğer problemler. 
GELECEKTEN UMUTLU 2015 sonunda züccaciye sektöründe az da olsa küçülme yaşanması ve 2015’in 10 milyar dolar civarında cirosal büyüklükle tamamlanması bekleniyor. İhracatta ise yüzde 13,3’lük düşüş beklentisi söz konusu. Ancak sektör, orta vadede umutlu. Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan , “Üretim hacmimizin 5 yıl içinde 10 milyar dolar seviyesine yükselmesini hedefliyoruz” diyor.  

SERAMİK 

İHRACATA ODAKLANDI 
DEĞER FARKI 2010’dan itibaren kademeli olarak artan ihracatı, geçen yıl özellikle Irak ve Rusya’da yaşanan krizin etkisiyle bir miktar düşüş yaşadı. Bununla birlikte seramik ürünlerinde yüksek katma değer oranları yakalanmaya başlandı. Örneğin seramik kaplama malzemelerinde en yüksek katma değer, ince porselen karo ihracatıyla elde edilirken burada fiyat 35 dolar/metrekare düzeyine ulaştı. Sektör 2014’te yüzde 2 artışla 1,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 
AR-GE İLE BÜYÜYOR Türkiye, dünya seramik sektörü ihracatta büyük ülke durumunda. Sektör ileri teknoloji kullanan üretim tesisleri ve tasarım ofisleriyle artık dünyada kalite bakımından İtalya ve İspanya gibi ülkelerin rakibi durumunda. Sektör temsilcileri tasarım ve teknolojide güçlenerek bu konumlarını korumayı hedefliyor. 
TANITIMLA BÜYÜYECEK Yurtiçi ve yurtdışı tanıtım faaliyetleriyle ihracatı artırmak seramik sektörünün öncelikle hedefi. Bu kapsamda sektör ana pazarları olan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’da daha da büyümeyi planlıyor. Seramik Tanıtım Grubu (STG) Başkanı Bahadır Kayan, “Halen 1,1 milyar dolar olan ihracat rakamını, 2023’te 3,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz