Şekerbank, sürdürülebilirlik alanında kırsal kalkınmayı ve enerji verimliliğini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkıyor. Banka, ekokredi ile enerji verimliliği alanında bugüne kadar 484 milyon TL finansman sağladı. Bankanın Genel Müdürü Meriç Uluşahin, “bu sayede 4 bin 902 kobi, esnaf, çiftçi ve küçük işletme ile 39 bin 310 bireysel müşterimizi, yani 44 bin müşterimizi enerji tasarrufuyla tanıştırdık” diyor. Yönetici, her yıl 10 bin kişiyi enerji verimliliğiyle tanıştıracaklarını söylüyor. Anadolu’da binlerce girişimcinin küçük birikimleriyle gerçekleştirdikleri üretimi desteklemek, tarımın finansmanını sağlamak ve toplumsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulan Şekerbank, 60 yıla yaklaşan yolculuğunda faaliyetlerini sürdürülebilir kalkınma vizyonu çerçevesinde yürütüyor.
“Anadolu Bankacılığı” olarak tanımladığı bu misyon doğrultusunda, bankacılık hizmetleriyle tanışmamış kesimleri de bankacılıkla tanıştıran banka, Anadolu’daki bölge ve şehirlerden gelen projeleri öncelikleri arasına alarak yoluna devam ediyor. Sürdürülebilirlik stratejisinin, en üst düzeyde sahiplenildiğini söyleyen Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bu yöndeki çalışmaların, tüm çalışanlar tarafından içselleştirilen, eğitimlerle desteklenen ve iş süreçlerine uygulanan bir çerçevede yürütüldüğünün altını çiziyor. Şekerbank olarak sürdürülebilirlik alanında özellikle kırsal kalkınmayı ve enerji verimliliğini desteklemeye odaklandıklarını anlatan Uluşahin ile bankanın sürdürülebilir stratejisini ve hedeflerini konuştuk:
Sürdürülebilirlik konusunda bugüne kadar ne gibi çalışmalara imza attınız?
Enerji verimliliği alanında, tabana yaygın bir farkındalık oluşturup bu alandaki yatırımları uygun koşullarda finanse ediyoruz. Kurumsal yönetim süreçlerinde öncü rol alıyoruz. Bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamayan kesimlere ulaşıp alternatifkredi süreçleriyle daha çok esnaf ve işletmeyi destekliyoruz. Özel sektör ve kamu işbirlik-leriyle projelerde sağlanan toplumsal faydayı artırma, yerel bankacılıktaki bilgi birikimiyle uluslararası finans kuruluşları ve Anadolu’nun KOBI’leri arasında uzun vadeli, sürdürülebilir finansman köprüsü kurma yönünde çalışmalarımız var. Üretimi destekleme, eğitim ve sağlık alanında hem bankacılık ürünlerine hem de sosyal projelere uzanan çalışmalar gerçekleştirme, çevre duyarlılığını kredilendirme süreçlerine taşıma, iklim değişikliği ile mücadele platformlarında yer alma konusunda da etkiniz. Tüm bunların yanında kültür-sanat projelerinde merkez dışını da içine alan bir anlayış benimsiyoruz.~ Yapılan çalışmalardan alınan sonuçları da paylaşır mısınız?
Örneğin, sektörümüze rol model olan EKOkredi ile enerji verimliliği alanında bugüne kadar 484 milyon TL finansman desteği sağladık. Bu sayede, 4 bin 902 KOBl, esnaf, çiftçi ve küçük işletme, 39 bin 310 bireysel müşteri olmak üzere 44 bini aşkın müşterimiz enerji tasarrufu ile tanıştı. EKOkredi’nin bir alt başlığı olan EKOkredi Yalıtım ile bugüne kadar 32 bini aşkın konut yalıtıldı ve böylelikle 2,8 milyon ton CO2 salımının engellenmesi sağlandı. EKOkredi, Brezilya’nın Rio deJaneiro kentinde, 20-22 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı ”nda Türkiye’yi temsil etmek üzere seçilen en iyi uygulamalardan biri oldu. EKOkredi, sürdürülebilirlikte en iyi uygulamalar kapsamında T.C. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen değerlendirme süreci sonucunda, söz konusu zirvede finans sektöründen ülkemizi temsil eden tek proje olarak yer aldı.
Şekerbank’ın yerele ulaşmadaki gücü ve sürdürülebilir kalkınma stratejisi uluslararası finans kuruluşlarının da ilgisini çekiyor mu?
Evet, bu kapsamda AB ülkelerinin kalkınma bankaları ve bu bankaların yatırımcı olduğu “sürdürülebilir enerji finansmanı” amaçlı fonlarla işbirliği içindeyiz. Alman Kalkınma Bankası KfW ve Avusturya Kalkınma Bankası OEB, FMO ve AB üye ülkelerinin kalkınma bankalarının fonladığı GGF (GreenGrowth Fund) ve yine AB ülkelerinin kalkınma bankaları ile çok uluslu kalkınma bankalarının fonladığı GCPF (Global Climate Partnership Fund) Şekerbank’a EKOkredi ürünlerinin fonlama-sına yönelik uzun vadeli finansman sağlıyor. Şu anda bilançomuzda bulunan dış kaynağın yaklaşık yüzde 15’ini enerji verimliliği yatırımlarını desteklemek için temin etmiş bulunuyoruz.
Hiç bankacılıkla tanışmamış müşterileri hizmetlerinizle tanıştırdığınızdan bahsettiniz. Kaç kişi bu yolla bankacılık hizmetleriyle tanıştı?
Şekerbank olarak kırsal kalkınmayı, sürdürülebilirlik anlayışımızın önemli bir başlığı olarak görüyoruz. ‘Nakit akışına dayalı kredilendirme’ yöntemiyle kırsal kökenli müşterilerimizin, zirai ve ticari tüm üretimini bir arada değerlendirip daha önce hiç banka kredisi kullanmamış olsalar bile finansman imkanı sağlayabiliyoruz. Şu an sektörde söz konusu yöntemi, bu segmentlere uygulayan ilk ve tek bankayız. Bu yolla bugüne kadar 20 bin esnaf ve çiftçiyi ilk kez bankacılık hizmetiyle tanıştırdık. Amacımız, kuruluş misyonumuz doğrultusunda kaynakların tabana yaygın dağılımına destek olarak sürdürülebilir kalkınmaya hizmet etmek.~ “Hedef her yıl 10 bin kişi ” FAYDA SAĞLAYACAK
Enerji ihtiyacının yüzde 75'ini ithal eden ülkemizde, elektrik tüketiminin yüzde 40'ı binalarda gerçekleşiyor. EKOkredi çerçevesinde yapılan çalışmalarla boşa harcanan emeğin korunmasına ve bu yolla tasarruf sağlanmasına ilişkin yerelden ulusala birçok faaliyette bulunduk. Bu çerçevede, tüketicileri, reel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmeyi başaran EKOkredi ile geniş bir yelpazede hem ülkemiz ekonomisine hem de toplumsal kalkınmaya yönelik faydalar sağlamayı sürdüreceğiz.
HER YIL 10 BİN KİŞİ
Enerji verimliliğinin finansmanı kapsamında uluslararası finans kuruluşlarından edindiğimizi uzun vadeli kaynakları, Anadolu'daki tabana yaygın müşteri kitlemize ulaştırarak her yıl 10 bin kişiyi EKOkredi ile enerji verimliliğiyle tanıştıracağız. Böylelikle geçmişten bu yana sürdürülebilir kalkınma alanında yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızı, bu alandaki uluslararası bilinirliğimizin verdiği avantajla daha da geliştirerek ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya, doğayı korumaya devam edeceğiz.
KÜLTÜR-SANAT PROJELERİ
Kırsal kalkınmaya destekten kurumsal yönetim süreçlerine, kültür-sanat projelerinden alternatif kredilendirme süreçlerine 60 yıldır Şekerbank kültürüyle imza attığımız her başarının ortak paydası olan 'sürdürülebilir kalkınma' alanındaki öncü rolümüzü sürdürmek için çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz. Sürdürülebilir kalkınma anlayışını iş süreçlerimizde uygulamaya ve tüm sosyal paydaşlarımıza değer katarak Türkiye ile birlikte büyümeye devam edeceğiz. Diğer taraftan bu konuda yürüttüğümüz iletişim faaliyetleri ve yerelden ulusala farkındalık oluşturma çalışmalarımız artarak sürecek.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?