Milyoner peşinde

Özel bankacılık hem büyüme potansiyeli hem yakın gelecekte banka gelirleri içindeki payını artırma olasılığıyla iştah kabartıyor.

10.10.2014 22:22:090
Paylaş Tweet Paylaş
Milyoner peşinde
Bankalarda 1 milyon TL ve üzeri mevduatı olan 72 bin 344 kişi var. 4,5 yılda bu rakam yüzde 94’le rekor artış gösterdi. Aynı sürede milyonerlerin varlığı ise yüzde 96 arttı. İşte bu rekor büyümeler, bankaların iştahını kabartıyor. Uzmanlar, her yıl özel bankacılıkta yüzde 10’a varan büyüme yaşanacağını tahmin ediyor.

Bu trend doğrultusunda, bankalar da milyonerleri kapmak için çalışacak. Akbank, özel bankacılığın gelirlerdeki yüzde 5 olan payını 5 yılda yüzde 8’e çıkarmak istiyor. Yapı Kredi, lider konumunu sürdürmek için çalışacak. ING Bank ise 2020’ye kadar müşteri sayısını 2’ye ve hacmi 3’e katlayacak.014 Mayıs sonu itibarıyla Türk bankacılık sisteminde, milyoner birey hesaplarının sayısı 72 bini geçti.

Bu milyonerlerin 68 bin 600u Türkiye’de yaşıyor, kalanı ise yurtdışında. Toplam milyoner sayısı 2010 sonunda 37 bindi, yani son 4,5 yılda en zengin kesimde yüzde 94’lük bir artış yaşandı. BDDK’nın verilerine göre Türk bankacılık sisteminde, en zengin kesimin toplam varlığı 2014 Mayıs sonunda 158,3 milyar TL.

Zaten Boston Consulting Group’un 2014 Global Varlık raporunda da Türkiye, 288 en zengin haneyle 12’nci sırada yer alıyor. 2003 yılında 8 bin müşteriye, 10 milyar dolar fon büyüklüğüne sahip olan özel bankacılık alanının aradan geçen 10 yılda gösterdiği büyüme inanılmaz... Tabii ki bankalar da sürekli büyüyen bu alanda yatırımlarını ve rekabeti artırıyor.

2000’lerin başından itibaren varlıklı kesimin artması, yatırımcıların alternatif yatırım ürünlerine yönelmesi ve deneyimli kurumlardan özel bankacılık hizmeti alma taleplerinin oluşmasıyla sektör, her yıl hızla büyüyor. Özel bankacılıkta 5 yılda müşteri sayısını 2’ye katlayan Finansbank’ın genel müdür yardımcısı Erkin Aydın, “Son yıllarda reel mevduat getirisindeki düşüşe paralel olarak yatırımcılar, alternatif yatırım araçlarıyla farklı getiriler elde edebilme ihtiyacına girdi. Bu da özel bankacılık segmentinin büyümesini sağladı” diyor.~

Burada iki önemli etken daha var: Özel bankacılık hem büyüme potansiyeli hem yakın gelecekte banka gelirleri içindeki payını artırma olasılığıyla iştah kabartıyor. Bu nedenlerle de özellikle mevduat tarafında güçlü bankaların, bu alandan pay almak için verdikleri yarış da giderek çetinleşiyor.

LİDERLER BÜYÜME PEŞİNDE
Zaten bankaların büyüme hedefleri de bu savaşı ortaya koyuyor. Türkiye’de özel bankacılık hizmeti vermek için sektör, genelde mevduat sahibinin en az 500 bin TL’si olmasını şart koşuyor.

Türkiye’de özel bankacılıkta toplam varlık ve müşteri adedinde lider Yapı Kredi. Banka, 2014 Haziran ayı itibarıyla 24 bine yakın müşterisinin toplam 33 milyar TL varlığını yönetiyor. 5 yıl sonra müşteri sayılarını 27-30 bin aralığına çekmek istediklerini belirten özel bankacılık direktörü İmre Tüylü, “Toplam mevduatla karşılaştırıldığında payımız yüzde 30 civarında. 5 yıl önce bu rakam, yüzde 25’in altındaydı. İleride de lider konumumuzu korumayı hedefliyoruz” diyor.

Denizbank ve İş Bankası da en zengin kesimden güçlü pay alıyor. İki bankanın da müşteri sayıları 12 bini geçiyor. Yalnız İş Bankası’nda özel bankacılığın alt limiti 1 milyon TL mevduat olarak belirleniyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, yaklaşık 20 milyar TL varlığı yönettiklerini açıklıyor.~

Sezen, “Bugün özel bankacılıkta 25 şubeyle hizmet veriyoruz. Potansiyel bölgelerde, odaklı özel bankacılık hizmeti amacıyla yeni ihtisas şubeleri açmayı planlıyoruz” diyor. 2013 yılında Citibank’ın bireysel bankacılık alanını satın almasının da pozitif etkisiyle Denizbank, müşteri sayısını 5 yılda 4 binden 12 bine çıkardı.

Denizbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cem Önenç, temmuz ayı itibarıyla 17 milyar TL varlığa sahip olduklarını bildiriyor. Önenç, bankanın hedefini şöyle aktarıyor:

“Bu alanda ilk akla gelen banka olmak öncelikli hedefimiz. Özel bankacılıkta yaklaşık yüzde 10 payla ilk 4 banka içindeyiz. 2014 sonunda 20 milyar TL hacim hedefliyoruz" diyor. Bu alanda liderlerden Akbank da 19 milyar TL’lik varlık yöneterek sektörde varlığını hissettiriyor.

ÇOK İDDİALI HEDEFLER
Özel bankacılıkta ilk hizmete başlayan TEB’in de büyüme yolunda azmi var. 10 bin müşteri sayısına sahip banka, yönettiği toplam varlık rakamını paylaşmıyor. “2013’te müşterisi sayısında yüzde 17, toplam varlıklarda yüzde 30’a yakın artış sağladık" diyen TEB Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “2014’te de varlıklarımızda yüzde 45 artış hedefliyoruz.

Özel bankacılıkta kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Burada lider bankalarla rekabet ediyoruz. Mayıs başı itibariyle pazar payımız yüzde 6. 2015 sonuna kadar yüzde 10 pay hedefliyoruz" şeklinde konuşuyor. 6 bin 300’ün üzerinde müşteriye hizmet veren Garanti Bankası da özel bankacılıkta varlığını 2013 sonu itibariyle yüzde 12 büyümeyle 9 milyar TL’ye çıkardı. Banka bu büyüme trendiyle ilerlemeyi planlıyor.~

“Bankamızın toplam mevduatı içinde özel bankacılık müşterilerinin payı yüzde 15" diyen ING Bank Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun da 2020’ye kadar müşteri sayısın�� 2’ye ve hacmi 3’e katlamak istediklerini vurguluyor. Sektörün en yeni oyuncusu Odeabank’ın ise özel bankacılıkta tamamen farklı bir anlayışı var. Banka, 100 bin TL üstü varlığa sahip olanları varlık yönetimi müşterisi olarak niteliyor.

Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Cem Muratoğlu, bu alanda hedeflerini şöyle özetliyor: “Müşteri sayımız 1,5 yılda 7 bine yaklaştı, varlık büyüklüğümüz 9 milyar TL’yi geçti. Hedefimiz 5 yılda 9-10 kat daha fazla müşteriye ulaşmak. Pazardan yüzde 2 pay elde ettik, bu payı 5 yılda yüzde 5’e taşıyacağız."

HSBC Türkiye ise bu alanda en yüksek mevduat limitiyle 2 milyar doların üzerinde mevduatı olanlarla çalışıyor. HSBC Özel Bankacılık Grup Başkanı Mustafa Aşık, müşteri sayısını açıklamasa da bu sayının her yıl yüzde 10 arttığını vurguluyor ve önümüzdeki 5 yıl için de aynı büyüme
trendinin devam edeceğini öngörüyor.

POTANSİYELİN GERÇEK YÜZÜ
Özel bankacılığın bankaların bu kadar odağında olmasının bir nedeni de güçlü büyüme beklentisi... Accenture’dan Dilnişin Bayel, dünyada önümüzdeki 3 yıl gelişmiş ülkelerde bireysel varlıkların ortalama yüzde 3 yükselmesinin beklendiğini, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 610 arasında değişeceğini belirtiyor.~

Bayel, özel bankacılığın önümüzdeki 5 yılda, yıllık yüzde 10 büyüme hızıyla ilerleyeceğini düşünüyor. Bu durumda aktif müşteri sayısının da 5 yıl içinde 115 bine yaklaşması bekleniyor.

EY Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef de bugün dünyada 152 trilyon dolara ulaşan global varlık büyüklüğünün, 2018 yılına gelindiğinde 198 trilyon dolara çıkacağını öngörüyor.

“Küresel ölçekte özel bankacılığın portföy büyüklüğünün 5 yılda yıllık yüzde 5,4 büyümesi öngörülüyor. Bu süreçte gelişmekte olan pazarlardaki milyonerlerin, dünyadaki milyonerlerin yüzde 40’ını temsil etmesi bekleniyor” diye konuşuyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç de bu iki danışmanın gelecek öngörülerine katılıyor: “Önümüzdeki dönemde özel bankacılık segmentinin büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Büyüme bir yandan Türkiye’de varlık seviyesinin artması diğer yandan da bireysel tarafta varlıkların el değiştirmesi, genç bir jenerasyonun ve profesyonellerin geliyor olmasından kaynaklanacak. Aynı zamanda Türkiye’nin finans merkezi olarak konumlanmasının da büyümeye önemli etki etmesini bekliyoruz.”

PAYI HIZLI ARTACAK
Özel bankacılığın gelir kalemlerindeki payı da artış trendinde. Burada ilk etki global... McKinsey’in “2013 Özel Bankacılık Raporu”na göre dünyada 160 özel bankacılık kurumunun toplam kârı 50 milyar dolar. McKinsey, 2016 itibariyle bu kârın, özellikle Asya’daki zengin sayısının artmasıyla 70 milyar doların üzerine çıkacağını öngörüyor.~

İkinci etki ise Türk bankacılık sektörüne özgü... Sektöre gelen yeni düzenlemelerden sonra danışmanlık gelirlerinin önemi giderek artıyor. Boston Consulting Group (BCG) İstanbul Genel Müdürü Burak Tansan, “Hangi müşteri ve hangi ürünlerden ne kadar ücret ve komisyon alınabileceği konusunda daha gelişmiş yaklaşımlar olacak.

Örneğin yeni bir regülasyonla bankalar, artık her türlü tavsiye için ücret talep edecek. Bu ve benzeri yeni hizmetler ücretlerde artı etki yaratacak” diyor. Dünyada özel bankacılık gelir dağılımının da bu trendi net olarak görmek mümkün. McKinsey’e göre özel bankacılık gelirlerinde en yüksek payı yüzde 29 ile danışmanlık ve yüzde 22 ile broker gelirleri alıyor.

Faiz gelirlerinin ise payı yüzde 14’te kalıyor. Elhadef, bu tablonun Türkiye’de paralel olduğu düşüncesinde. “Gelecekte özel portföy yönetimi, yatırım danışmanlığı, ticari gayrimenkul değerlendirme ve miras yönetimi daha yüksek gelir getirecek” diyor.

Akbank’ta Mayıs 2014 kârlılık raporlarına göre özel bankacılığın gelirlerde payı yüzde 5’e yakın. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, “5 yıl içinde bu alanda bankamızın gelir hedefleri paralelinde bir artış olmasını bekliyoruz. Bu pay da yüzde 8’e çıkar” diyor. Cem Muratoğlu’nun değindiği gibi özel bankacılıkta reklam, kanal maliyeti daha az olduğundan bankanın net kârına etkisi yüksek oluyor.

SALTIK GALATALI / AKBANK ÖZEL BANKACILIK GM YAR.
"KÖRFEZ ÜLKELERİNE HİZMET VERİYORUZ"
2 KAT ARTACAK

Özel bankacılıkta geride bıraktığımız 13 yılda, toplam 19 milyar TL büyüklüğündeki varlığı yönetir hale geldik. 5 yıl önce müşteri sayımız 3 bin 300'dü. 5 yıl sonra müşteri sayımızın 6 bin 500'e ulaşacağını öngörüyoruz. Toplam mevduatımız içinde özel bankacılık müşterilerimizin mevduatlarının payı yüzde 7 ve son 5 yılda bu pay yüzde 1 arttı. Türkiye'deki bireysel yatırımcılarda penetre olmanın yanı sıra, hedefimiz Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke seviyesine gelmesi sürecinde, yurtdışı kaynaklı bireysel yatırımcılar ve finansal kurumları portföyümüze eklemek.~

HEDEF ORTADOĞU
2013 'te Dubai merkez olmak üzere Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde pazarlama faaliyetlerimizi artırarak bu bölgedeki varlıkları, Türkiye'ye yönlendirmek önemli hedeflerimiz arasındaydı. Körfez ülkeleri kaynaklı varlıklara özel bankacılık hizmeti vermeye başladık. Bu bölgeden yönlendirilen müşterilerin Türkiye'de yapacakları gayrimenkul yatırımlarını kredilendirmek bizim için ayrıca önemli. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yoğunlaştırarak 3 yıl içinde, bölgeden yaklaşık 500 milyon TL varlık büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz.

DİLNİSİN BAYEL / ACCENTURE FİNANSAL HİZMETLER
"ÖZEL BANKACILIK HIZLI BÜYÜYECEK"
HIZLI OLAN KAZANIR

Türkiye'deki bankalar, yeni SPK tebliğini özel bankacılık müşterilerine sunulan hizmetlerin farklılaştırılması için yeni fırsat olarak ele almalı. Bu şekilde uyum prensiplerini dikkate alarak iş modellerini farklılaştırabilme imkanına ulaşacaklar. Sektörde ancak mevcut potansiyelin doğru yönetilmesi, stratejik aksiyonların zamanında alınmasıyla gelirlerin artışı mümkün. Aksi takdirde sektörün birkaç büyük ve hızlı aksiyon alan oyuncu tarafından yönetilmesi kaçınılmaz olacak.

SEGMENTASYON ŞART
Ekonomik konjonktürün etkisiyle ülkemizde özel bankacılık sektörünün, gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha hızlı büyüyeceğine inanıyorum. Bankaların geleneksel yöntemle varlık büyüklüğünden çok, müşteri ihtiyaçlarına yönelik bir müşteri segmentasyonu uygulamasını öneriyorum. Artık bankaların müşteri odaklı yatırım danışmanlığı, ürün farklılaştırılması ve daha hassas fiyatlama gibi hususlarda etkin ve efektif çalışmalara yoğunlaşması gerekiyor.~

SELİM ELHADEF/ EY TÜRKİYE FİNANSAL HİZMETLER
"VARLIĞIN YÜZDE 25 İ YURTDIŞINDA"
ÇAPRAZ SATIŞ

Özel bankacılık faaliyetlerinin bankaların gelir tablosuna katkısı, müşterilere yapılan satışlar üzerinden komisyon gelirleri olarak görülse de aslında çapraz satış ve fonlama etkisiyle beraber değerlendirmek lazım. Örneğin TEB'in, 2013'te toplam mevduatlarının yüzdesi 22'si, özel bankacılık müşterilerinden geliyordu.

Ayrıca özel bankacılık müşterilerinin çapraz satış çarpanı 4,7. Benzer bir örnek olarak özel bankacılıkta önemli bir konumda olan Yapı Kredi'nin, 2013 yılı toplam gelirlerinin yüzde 3'ü, özel bankacılıktan gelirken toplam müşteri işlemlerinin yüzde 12'si özel bankacılıktan oluşur.

94 BİN ZENGİN
WealhtInsight'ın yaptığı çalışmaya göre, 2012 sonu itibariyle Türkiye'de 94 bin, “çok yüksek servete sahip kişi” bulunuyor. Bu kişilerin toplam 500 milyar dolarlık varlığa sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu varlıkların yüzde 25'inin ise yurtdışında tutulduğu tahmin ediliyor. Türkiye'nin finansal sisteminin gelişmesi ve ülkeye güvenin artmasıyla özel bankacılığın gelişimi arasında doğrusal bir ilişki beklenebilir.

Bu şekilde Türklere ait yurtdışındaki servetin ülkeye geri dönmesi büyümeyi destekler. Aynı şekilde risk yönetimi anlayışının artarak benimsenmesi ve getiri arayışıyla finansal ürün çeşitlemesindeki artış da özel bankacılığının yükselmesini destekler.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz