Sektörlerin yıldız karnesi

80 yöneticinin cevaplarıyla en gözde sektörleri belirlemeye çalıştık.

16.11.2014 00:05:430
Paylaş Tweet Paylaş
Sektörlerin yıldız karnesi

Bankalar, bireysel bankacılığa getirilen önlemler sonrası kurumsal ve KOBİ bankacılığına daha da önem vermeye başladı. Bu noktada tüm finans kurumlan için sektör odaklılık öne çıktı. Capital, finans sektörünün pay kapmak için kıyasıya rekabet ettiği sektörleri ortaya koymak için bir anket düzenledi.

Ankete katılan 80 finans yöneticisi 5 üzerinden 3,9 yıldız vererek enerjiyi en gözde sektör olarak öne çıkardı. Bu sektörü turizm, tarım ve sağlık izliyor.  Bireysel bankacılığa getirilen bir dizi önlem sonrası bankıcılık dünyası, biraz da zorunluluktan rotayı kurumsal, ticari ve KOBİ kredilerine çevirdi.

Haziran 2014 itibarıyla KOBİ, ticari ve kurumsal segmentlerinde bankacılık sektörünün toplam kredileri, geçen yılrn aynı dönemine göre yüzde 25,8 büyüme kaydetti. Durum böyle olunca bankalar için hangi sektörlere kredi önceliği verileceği önem kazanmaya başladı.

Aslında reel ekonomiye kaynak yaratan bankacılık, leasing ve faktoring yöneticileri, artık büyümede sektör odaklı stratejiler çiziyor. Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, “Türkiye şu anda Avrupa’nın 2’nci ve dünyanın 8’inci çelik üreticisi konumunda.

Avrupa’nın en büyük, dünyanın da 4’üncü büyük çimento üreticisi durumunda. Avrupa’nın en hızlı büyüyen havayolu şirketi, telekomünikasyon şirketi ve tek kord üreticisine sahibiz. Tüm bu verileri göz önünde bulundurduğumuzda, bankalar için sektörel değerlendirme yaparken ‘Önümüzdeki dönemde Türk şirketleri global dünya düzeninde nasıl bir büyüme stratejisi izleyecek’ buna odaklanmak gerekiyor” diyor.

Tabii bu yeni ortamda, her bankanın büyümede odaklandığı sektörler farklılaşıyor. Biz de fi-nansın her alanından 330 yöneticiden 15 ana sektöre yıldız vermelerini istedik.~
Anketimize bankaların genel müdür ve yardımcıları ile finans ve leasing şirketlerinin genel müdürlerinden yanıt aldık ve 80 yöneticinin cevaplarıyla en gözde sektörleri belirlemeye çalıştık. Onlardan en gözde sektöre 5, en az ilgilendikleri sektöre ise 1 yıldız olacak şekilde sektörlere yıldız vermelerini istedik. Ortaya sektörlerin yıldız karnesi çıktı...

ENERJİ GÖZDE
Finans dünyasının her alanı için enerji, açık ara en yüksek puanı alan sektör oldu. Türkiye’nin önde gelen bankalarından Garanti Bankası’nın genel müdürü Ergun Özen de ilk bu sektörü dile getirmişti: “Türkiye’de enerji sektörünün her zaman önü açık, bu alan değerli.

Türkiye hala altyapı yatırımlarını tamamlamış bir ülke değil, altyapı yatırımları devam edecektir. Ben gıda içecek sektörünü de çok değerli görüyorum. Banka olarak biz her sektöre bakıyoruz. Aslında firma ile sektöre beraber bakmak lazım. Bu iki kriter kredi sağlarken önemli hale geliyor."

Gerçekten de enerji sektörü, bugün pek çok bankanın yakın takibinde... Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, enerjiyi en fazla kredi verdikleri sektörlerin başında sıralıyor. “Son 1 yılda enerji kredilerinde büyüme oranımız yüzde 21 oldu" diyor. Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ömer Baktır da enerjiye önem verdiklerini şöyle aktarıyor:

“Bankamızın temel stratejisi, sektör ayrımı yapmaksızın iyi oyuncularla çalışmak. 2013’te toplam nakdi kredilerimiz yüzde 60, kurumsal kredilerimizse yüzde 88 büyüdü. Bu dönemde enerji, turizm ve imalat sektörlerinin kredi kompozisyonumuzdaki payı arttı."

Enerji alanında Abank ve TSKB de özellikle yenilenebilir enerjiye odaklanıyor. TSKB Genel Müdürü Özcan Türkakın, “Haziran sonu itibarıyla kredi portföyümüzde enerji üretimi yüzde 31’lik payla birinci sırada. Son bir yılda, yenilenebilir enerji kredilerinde dolar bazında yüzde 8,5, enerji verimliliğinde yüzde 21 büyüme kaydettik.

Bu yılın ilk 6 ayında enerji üretimi, enerji verimliliği ve turizm alanlarında 350 milyon dolarlık kredi sağladık” sözleriyle bu alana verdikleri önceliği aktarıyor. ABank Kurumsal Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk ise “Hedef segmentimiz KOBİ’lerin, yenilenebilir enerji projeleri çoğu finans kurumu tarafından ikinci planda bırakılıyor. Biz burada etkin oyuncu olacağız” diyor.~

REKABET KIZIŞIYOR
Bankalar büyüme trendindeki turizm, tarım ve sağlık sektörlerini de yakın takibe almış durumda. Öyle ki ankete katılanlar yöneticiler turizme 5 üzerinden 3,8 yıldız veriyor. Şekerbank Genel Müdüıü Halit Yıldız, “Turizmde 2018’e kadar Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının 42 milyona çıkması hedefleniyor” diyerek bu alana ilgilerinin nedenini açıklıyor.

Denizbank da turizm finansmanı açısından otel yatırımı amaçlı 700 milyon dolarlık iş takip ediyor. Bankanın sektöre vereceği refinansman ve renovasyon kredileriyle takip ettiği kredi tutarı 1 milyar doları buluyor.

ABank için de turizm, öncelikli sektörler arasında yer alıyor. Muzaffer Öztürk, “İstanbul, Antalya ve Muğla öncelikli olmak üzere şubelerimizin olduğu illerde yaz turizmi ve şehir otelciliğinde yatırım finansmanı, acentelerin işletme sermayesinde aktif olacağız” diyor.

Son dönemin güçlü bir rekabet sahası da tarım bankacılığı... Bu sektörde finansçılardan 3,7 yıldız aldı. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yıla göre tarım kredilerinde özel bankalar, kamuya göre daha hızlı bir performans sergileyerek toplamda yüzde 25 büyüme kaydetti.

Denizbank ve Şekerbank gibi gücünü eskiden beri bu alandan alan bankalar da var. Kuruluşundan bu yana tarım sektörünü öncelikli ele alan Şekerbank’ın genel müdürü Yıldız, “Ülkenin 2023 vizyonunda 150 milyar dolar tarımsal üretim ve 40 milyar dolar tarımsal ihracatla dünyanın ilk 5 tarım ekonomisi arasına girme hedefi mevcut.

Biz de tarımda kırsal kesimin finansmanına öncelik tanıyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yıla göre tarım kredilerinde yüzde 75 büyüdük. Temmuz sonu itibarıyla toplam kredi hacminde tarımın payı yüzde 10” diyor.~

Denizbank, tarımda 1 milyon müşteri sayısına ve 4 milyar TL kredi büyüklüğüne ulaştı. Yeni kurulan bankalardan Fibabanka da bu alanda iddialı. Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar, tarım tarafında özellikle modern tarım yapılan işletmeler ile seraların da iyi ve kârlı bir büyüme alanı olduğuna inanıyor. “Faiz oranları tarım bankacılığında daha yüksek. Tarım bankacılığında büyümeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.

SAĞLIĞA İLGİNİN KAYNAĞI
Önümüzdeki dönemde kamu- özel sektörün kuracağı ortaklıklar nedeniyle sağlık da iştah kabartıyor. Türkiye’de son bir yılda sağlanan kredilerde sağlık sektörü yüzde 27 büyümüş durumda.

“Biz sektörel fırsatlardan çok, firmanın sektörde sağlam bir yapı içinde yer almasına veya mevcut iş yapısıyla yüksek büyüme potansiyeline sahip olmasına bakıyoruz” diyen Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, bu yıl özellikle enerji, eğitim ve sağlık sektörlerinde yer alan müşterilerin işlemlerinin ağırlık kazanacağını düşünüyor.

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, “Sağlık ve bankacılık sektörlerinde Türkiye’nin bölgesel merkez olmaya başlamasıyla faaliyet gösteren firmaların sayısı artıyor. Bu sektörlerin önemi yükseliyor.

Bizim de 2014’ün ilk 6 ayında perakende, hava taşıma ve sağlığı içeren hizmet sektörüne sağlanan kredilerimizin toplam krediler içinde payının yüzde 23 olduğunu görüyoruz. Türkiye ekonomisine paralel olarak büyüyen telekom, sağlık, hava taşımacılığı gibi hizmet sektörlerine ağırlık veriyoruz” diyor.

Banka yöneticilerinin bu “5 yıldızlı” sektörleri, hem yüksek büyüme potansiyeli gördükleri hem kendi strateji ve ürün gamlarına uygun buldukları için öne çıkarıyor. Örneğin Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, 5 yıldız verdiği inşaat taahhüt, sağlık, turizm ve tarım alanlarını seçme nedenini sektörlerin yüksek kârlılığı ve büyüme potansiyeli olarak açıklıyor. ~

Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, enerji, sağlık ve turizmin altını çizerken ana kriterini, bankanın stratejisi ve odak ürünleriyle bu alanların kapsaması olarak gösteriyor. TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu içinse kredibilitesi yüksek olduğu ve global piyasalarda öneminin artması nedeniyle en gözde sektörler enerji, turizm ve tarım.

HERKESİN RİSK ALGISI FARKLI
Finansın gözünü korkutan sektörler de var. Sektör puanlamasında inşaat 3 puanla en sonda geliyor. Aynı şekilde tekstil de kredi verirken finans sektörünü düşündüren alanların başında.

Bank Asya Koordinatörü Abdullah Çelik, doymuş bir pazara ulaşması ve sektörün sürdürülebilir büyüme problemi yaşaması nedeniyle inşaat-taahhüt ve medyayı riskli buluyor. TSKB Genel Müdürü Özcan Türkakın da Çelik ile aynı fikirde. İnşaat taahhüt sektörünü hem büyüme problemleri hem kârlılıklardaki düzenli düşüş nedeniyle yüksek riskli olarak değerlendiriyor.

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk’in ise meslektaşlarından farklı olarak en riskli gördüğü alan tarım. Gürerk, bu sektörün büyüme problemi yaşadığına ve bu alanda finans oyuncularının yoğun rekabet gösterdiğine inanıyor.

Bank Pozitif Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu için ise enerji ve ulaştırma sektörleri risk kategorisinde. Bu sektörün kârlılıklarında düzenli düşüş görülmesi ve finansta bu sektörde kâr oranlarının düşük olması bu kararında etkili oluyor.

Tabii bankacılık alanında sektör bağımsız farklı stratejiyle büyüyen bankalar da yok değil. ING Bank Türkiye bunlardan biri... Pınar Abay, “Biz sektör ayrımından ziyade, uluslararası banka olmada istekliyiz. Yurtdışında faaliyet gösteren Türk müşterilerimize verilen krediler, yılbaşından bu yana yüzde 84 arttı. Bu kredilerin yılın ikinci yarısında yüzde 43 büyümesini öngörüyoruz. ~

Önümüzdeki 3 yılda yurtdışında faaliyet gösteren Türk şirketlerine verdiğimiz kredilerin, toplam içinde payının bugünkü yüzde 5’ten yüzde 16’ya çıkmasını bekliyoruz” diyor. Aynı şekilde Akbank da sektör seçimi yerine KOBİ ve esnaf odaklı büyüme yolu çiziyor.

Akbank Genel Müdürü Hakan Bin-başgil, “İlk 6 ayda orta, küçük ve mikro ölçekli işletmeler ve kurumsal krediler yoluyla reel sektöre 85 milyar TL’si nakdi kredi olmak üzere toplamda 115 milyar TL destek yarattık. ‘Olduğunda Öde’ kredisiyle Ekim 2013’ten bu yılın ilk yarısına kadar 15 bin esnafımıza 650 milyon TL ek kredi desteği sağladık” şeklinde konuşuyor.

LEASİNG HANGİ SEKTÖRLERİ SEVİYOR?
DESTEK NEREYE?

Leasing alanında ankete katılan şirket yöneticileri, ağız birliği yapmışçasına enerjiye “5 yıldız” veriyor. Aynı şekilde turizm ve gıda-içecek sektörleri de büyümek istenen alanların başında geliyor.

Burada enteresan olarak ankette şirket yöneticileri, en riskli sektörler arasında sürdürülebilir büyüme problemi olması nedeniyle inşaat taahhüt ve tarım alanlarını sayıyor. Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan, “Haziran 2014 itibarıyla portföyümüzde dağılım, imalat sanayi yüzde 59 ve hizmet yüzde 41 olarak gerçekleşti. imalat sanayinin alt kırılımlarında da yüzde 5'le enerji, yüzde 6'yla metal işleme ve demir çelik, yüzde 13'le inşaat ve yine yüzde 13'le tekstil öne çıkıyor. inşaat, özellikle yenilenebilir enerji ve sağlık sektörlerini desteklemeye devam edeceğiz” diyor.

SAĞLIK YÜKSELECEK
Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın da Mutlucan ile aynı fikirde. Günaydın, şöyle değerlendiriyor: “Yenilenebilir enerji, sağlık ve turizmdeki yatırımlarından pay almayı hedefliyoruz. Hükümet ve özel sektörün ortak gerçekleştirmeyi planladığı yeni sağlık projeleriyle bu sektörün ivme kazanmasını bekliyoruz. Sağlık sektöründe yıllık yüzde 25 büyüme yakaladık.” Sektörün öncülerinden Garanti Leasing'in genel müdürü Ünal Gökmen, şirket olarak gözde gördükleri sektörleri şöyle aktarıyor:

“Metal işleme makineleri, tekstil, turizm ve gayrimenkul sektörlerinde büyümeyi hedefliyoruz. 2013- 2014 Mart döneminde motoryat ve yelkenli sektörü yüzde 355, metal işleme yüzde 96, gayrimenkul yüzde 58 ve tekstil yüzde 8 büyüdü. Bizse motoryat ve yelkenlide yüzde 500, gayrimenkulde yüzde 155 ve tekstilde yüzde 114 büyüdük.”~

HAKAN ATEŞ / DENİZBANK GENEL MÜDÜRÜ
"7 MİLYAR DOLARLIK PROJE TAKİBİMİZDE"
NİŞ SEKTÖR ETKİSİ

Kuruluşumuzdan bugüne en önem verdiğimiz konu, kârlı ve sürdürülebilir büyüme. 2007'den 2014'ün ilk yarısına kadar sektörün aktifleri yüzde 199 büyürken Denizbank'ta bu oran yüzde 358 oldu. Yeni sermayedarımızla entegrasyon yaptığımız 1,5 yılda da konsolide bazda yüzde 55 kredi büyümesiyle sektör lideri olduk. Bu büyüme, Denizbank'ın uzun yıllardır niş sektörlere yapmış olduğu yatırımın bir sonucu.

FARKLI NEDENLER
Geçiş ekonomisi olmamız sebebiyle altyapı, enerji ve tarım, coğrafik konumumuz sayesinde denizcilik ve turizm, demografik yapımız nedeniyle sağlık ve eğitim, altyapı yatırımları nedeniyle spor kulüpleri ve belediye finansmanı bizim için niş ve öncelikli sektörler oldu. Bundan sonra da olmaya devam edecek.

Sberbank'ın ana hissedarımız olduğu 2012 Ekim'inden beri toplam yatırım değeri 17,4 milyar dolar olan toplam 46 işlemde 4,8 milyar dolar finansman sağladık. Şu an takibimizde yaklaşık 7 milyar dolarlık yatırım projesi bulunuyor. Türkiye'de yapılacak büyük yatırımlardan artan oranda pay almayı hedefliyoruz.

FAKTORİNGDE TEKSTİL VE TAAHHÜT ÖNEMLİ
ODAKTAKILER

Türkiye' nin önde gelen faktoring şirketi yöneticilerinin en fazla 5 yıldız verdiği sektörlerin başında tekstil, inşaat taahhüt ve tarım geliyor. Bilişim ve teknoloji sektörleri de faktoring için ilgi çekici... Tabii her şirketin farklı odak sektörleri bulunuyor.

Örneğin Deniz Faktoring Genel Müdürü Mustafa Şahan, medya ve reklamda yakaladıkları öncülüğü devam ettirmenin yanında enerji, inşaat taahhüt, gıda ve spor kulüplerine öncelik verdiklerini açıklıyor. Şahan, “Medya sektöründe tahsilat yönetimiyle 2006'dan bu yana lideriz ve her yıl artan bir hacim gerçekleştiriyoruz. Sektörel dağılımımızda medya yüzde 16, enerji yüzde 15 ve otomotiv yüzde 15 pay alıyor. Buralarda yıllık yüzde 15- 20 büyüyeceğiz” diyor.~

ENERJİ 2’YE KATLIYOR
Garanti Factoring Genel Müdürü Hulki Kara da üretim ve hizmet altındaki belirli sektörlerde mevcut hacimlerini artırmayı hedeflediklerini açıklıyor. Kara, “Özellikle yüksek hacimli işlemlerin gerçekleştiği enerji, otomotiv üretimi ve dağıtımına odaklanıyoruz.

Enerji ve petrol işlemleriyle ilgili sektörlerde yüzde 100'e yakın büyüme söz konusu. Diğer sektörlerde büyüme oranları yüzde 25-30 arasında değişiyor. Odaklandığımız bu sektörler ilk 6 aylık ciromuzda 3 milyar TL'lik bir büyüklüğü sahip” diye konuşuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz