Tarıma en büyük destek DenizBank'tan

DenizBank, tarım sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ve çiftçilere yönelik yaptığı kampanyalarla dikkat çekiyor

1.07.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tarıma en büyük destek DenizBank'tan


Tarım bankacılığı alanında son 4 yıldır özel bankalar arasında ilk sırada yer afan DenizBank'ın işletme ve tarım bankacılığından sorumlu genel müdür yardımcısı Gökhan Sun, "Sektöre kullandırdığımız kredi tutarı 1,8 milyar TL'ye ulaştı. Türk bankacılık sektöründe, TL nakdi kredilerinin içinde tarım kredilerinin topfampayı yüzde 4 civarındayken, DenizBank'ta ise bu oran yüzde 9'a yaklaştı" diyor. 2010 yılı sonu itibarıyla sektörde pazar payını yüzde 7'den, kamu bankaları hariç yüzde 22'ye çıkaran DenizBank, tarım sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ve çiftçilere yönelik yaptığı kampanyalarla dikkat çekiyor. Bankanın en ilgi çekici ürünü ise Üretici Kart. Çiftçiler 2007 yılından beri Petrol Ofisi'nden Üretici Kart'la 5 ay vadeli ve faizsiz akaryakıtla madeni yağ alabiliyor. Üreticinin en büyük girdi kalemlerinden olan akaryakıt alımında sunulan bu hizmet, üreticilerden büyük ilgi görüyor. Gübre tarafında da çalışmaları olan DenizBank, çiftçilere Üretici Kart'la anlaşmalı gübre bayilerinden 3 ay vadeli ve faizsiz gübre alabilme imkanı da sunuyor. Kart, Türkiye'nin her noktasında benzer kampanyalarla yem, tarım ilacı, tohum gibi tarımsal girdi satışı yapan bayilerde de geçerli. 2011 yılının ilk çeyreğinde sektör toplamda yüzde 7,2 büyürken, DenizBank toplam yüzde 13,5 ile sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. 2010 yılında yine sektöre özel ürün ve kampanyalarla üreticilere tarım bankacılığı hizmeti veren DenizBank, özel sektör bankacılığına yeni bir vizyon kazandırdı. Anadolu'da hızla kabul gören Üretici Kart'm yanında yeni ürünleri de çiftçiyle tanıştıran Deniz-Bank'ın işletme ve tarım bankacılığından sorumlu genel müdür yardımcısı Gökhan Sun, "Tarım Plus ürünümüzle geleceğin yatırım alanları olarak tespit edilen örtü altı tarım, süt hayvancılığı ve meyvecilik alanlarına yatırım yapmak isteyen girişimcilere ihtiyaç duydukları her tür danışmanlığı veriyoruz. Yedi yıla varan vade, uygun ödeme koşullarıyla finansman imkanı sağlıyoruz. Türkiye'nin önde gelen tarımsal yatırımlarını da finanse etmiş olan bankamız, geçen yıl da hibe programları kapsamında olan ve olmayan tarımsal üretim ve yenileme projelerini 7 yıla varan vadeler ve uygun ödeme koşullarıyla destekleyerek yatırımcılara proje finansmanı alanında da en kaliteli hizmeti sunmaya devam etti. DenizBank işletme ve Tarım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, Capital'in sorularını yanıtladı:

Denizbank 2010 yılında tarım sektörü için neler yaptı? Toplam krediler içinde tarım kredilerinin payı ne kadar?
- 2010 yılı sonunda hayata geçirdiğimiz ve sektörde yine bir "ilk" olma özelliği taşıyan yeni uygulamamız ile çiftçiler Bağ-Kur primlerini DenizBank üretici kartları aracılığı ile otomatik olarak ödeyebiliyor. Bununla birlikte bu sene "Torba Yasa" kapsamında af gelen Bağ-Kur borçlarını DenizBank Bağ-Kur kredisi ile 5 yıla varan vade ve yılda bir ödeme avantajı ile yeniden yapılandırıyoruz. Bu sayede üreticilerimiz endişe etmeden sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanabiliyor ve hasta olduklarında doktora gitmeyi ertelemek zorunda kalmıyorlar. ~
2010 yılında üreticilerimize sunduğumuz en yeni ürünlerimizden biriyse Çiftçi Kart. Üreticilerimize özel tasarladığımız ve TMO ürün ödemelerinde kullanılabilen bir banka kartı olan Çiftçi Kart, bazı özellikli projelerde kullanılabilecek bir banka kartı olmakla beraber TMO'ya ürün teslim eden, satan üreticilerimiz Çiftçi Kart ile bu ürünlerini satabiliyor ve ürün bedellerini 10 gün erken alabiliyorlar. Çiftçi Kart için ana hedefimiz, bankacılıkla tanışmamış çiftçilerimizi de kart sahibi yapmak. Başta TMO olmak üzere pek çok tarımsal firma ve birliğin ürün ödemelerine de aracılık ederek, çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırarak tarım bankacılığı hizmeti sunduk. Çukobirlik, Tariş, Pankobirlik gibi sektörün önde gelen şirket, birlik ve kooperatifleri ile geliştirdiğimiz işbirlikleri sayesinde sektöre özel ürün ve hizmetler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu işbirlikleri ile birlik ortaklarına girdi temini konusunda daha uygun maliyetli alım imkanları sunarak tarımda bir güç birliği oluşturmaya devam ettik.

Çiftçi için özel bir kredi kartı hazırlamıştınız. Bu karta ilgi ne oldu?

- Yenilikçi bir yaklaşımla tarım sektörünün ihtiyaçlarına özel olarak tasarladığımız ve Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirdiğimiz Üretici Kart ile 280 bini aşkın üreticiye 13 bin üye işyerinde avantajlar sağlıyoruz. Üretici Kart bir kredi kartı değildir. Tahsisi çok kolay olan DenizBank Tarımsal işletme Kredisi'ni üreticilere Üretici Kart ile sunarak tarımda edindiğimiz tecrübe ile bölgelere özel değerlendirme yapabiliyoruz. 2008 yılında başlattığımız ve sektörde bir ilkolan uygulamamız ile Üretici Kart sahibi olmak isteyen çiftçilerimiz için süreci kolaylaştırdık. Üreticilerimiz yalnızca bir sms gönderimi ile kart başvurusu yapabilme avantajına sahip oluyor. Üreticiler, cep telefonlarına URETICI yazıp TC kimlik numaraları ve bulundukları ilin plaka kodunu aralarında birer boşluk bırakıp 4415'e sms göndererek Üretici Kart başvurusunda bulunabiliyor. 2003 yılında yalnızca 4 adet bitkisel ürünü kredilendirirken, bugün bunu 30 kat artırarak buğdaydan şeker pancarına, mısırdan nara kadar 120 farklı ürünü kredilendirebilir duruma geldik. Sadece bitkisel ürünlere değil, tarım sektöründe arazi alımından tarım ekipmanı alımlarına, örtü altı tarımdan hayvancılık yat��rımlarına kadar her türlü yatırımı finanse edebilecek Ar-Ge ve altyapıya sahibiz. Petrol Ofisi ile sürdürülen kampanya çerçevesinde üretici, Petrol Ofisi'nden Üretici Kart'ı ile 5 ay vadeli ve faizsiz akaryakıt ile madeni yağ alabiliyor. Üreticinin en büyük girdi kalemlerinden olan akaryakıt alımında sunulan bu hizmetimiz üreticilerden büyük ilgi görüyor. Gübre tarafında ise üreticilerimiz Üretici Kart ile anlaşmalı gübre bayilerinden 3 ay vadeli ve faizsiz gübre alabiliyorlar. Benzer kampanyalarımız yem, tarım ilacı, tohum gibi tarımsal girdi satışı yapan bayilerde de geçerli.

2011 yılında tarım sektörü için ne gibi çalışmalar ve kampanyalar düzenleyeceksiniz?

- Tarım sektörünün gelişmesi yönünde sürdürdüğümüz yoğun faaliyetler, yenilikçi ürünlerimiz ve Türk tarımının modernizasyonuna verdiğimiz destekle, üretimde verimliliği ve çiftçinin dünya arenasındaki rekabetçi gücünü artırmak hedefiyle çalışmalarımız sürüyor. Finansman anlamında, üreticimizi sektöre özel yeni kredi modellerimiz, ürün ve hizmetlerimizle tanıştırmaya devam ediyor olacağız. Bunu yaparken de küçük üreticiye verdiğimiz hizmetin yanı sıra tarımsal üretimde yapılacak büyük ölçekli projelerin de destekçisi olmaya devam edeceğiz. "Tarladan sofraya" sözüyle vurgulandığı gibi, tarımsal üretimde başlangıç aşamasından tüketiciye ulaşana kadarki tüm süreçler, yani tarımsal sanayi ve tarımsal değer zincirinin finansmanı konusu son dönemlerde önem kazanıyor. Gerçek katma değerin yaratıldığı bu rotada biriken know-how'ımız, konusunda uzman ekibimiz ve buna uygun geliştirilen şube ağımızda olduğu gibi fark yaratabilecek önemli birikimlere sahibiz ve önümüzdeki dönemde de bunu daha etkin kullanacağız.~

Çiftçiye, üreticiye eğitim programları veriyor musunuz? Bu konu için devletin yapması gerekenlerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

- Bu işe başladığımız ilk günden bugüne üreticilerle sürekli ilişki halinde olduk. Yalnızca finansal destek değil, çiftçilerin sosyal hayatlarına da değer katmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda 2009 yılından beri TC Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile ortak yürüttüğümüz 3 bin 500 köye 350 bin kitap projesi kapsamında bin köye 100 bin tarımsal içerikli kitap daha vererek üreticilerimizin daha verimli ve bilinçli üretim yapmalarına destek olacağız. Yine her yıl düzenlediğimiz bilgilendirme toplantılarımızla üreticilerimizi ekonomi, kuraklık, küresel ısınma, sulama, verimlilik, hayvancılık ve tarım sigortaları konusunda geçmiş yıllarda olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da bilgilendiriyor olacağız.

Önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte modern tarım alanında hedefiniz nedir?
- Üreticimizin birim alandan aldığı verimi artırarak, kaliteyi ve geliri yükselterek bu sayede ülkemizin gelişmişlik seviyesini optimize etmeye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Türkiye'nin her yerinde, yörenin tarımsal dokusuna en uygun kredi çeşitlerimiz ve ekiplerimizle finansal desteği sağlama amacındayız. Küçük yatırımları desteklememizin yanı sıra, tarımsal ekipman ve Tarım Plus grubunda değerlendirdiğimiz projeli yatırım kredilerimizle, her türlü tarımsal modernizasyonu da finanse ediyor olacağız.

Türkiye modern tarım kavramıyla ne kadar barışık?

- Değişen toplum yapısı ve ekonomik yapı gereği köylü olgusunun, profesyonel birtakım tarımsal faaliyetler için artık yetersiz kalmaya başladığı bir gerçek. Günümüzde sosyal bir sınıfı tanımlayan köylülük, tarımsal faaliyeti ancak kendine yeterlilik bakımından temsil edebiliyor. Artan nüfus ve gelişen teknolojiler sayesinde artık ülkelerin ihtiyacı olan modern tarım faaliyetleri için, tarımsal üretim faktörlerinin daha etkin biçimde kullanılması zorunlu hale geldi. Bu anlamda aslında köylülük kaybolmuyor, sadece köylü olarak adlandırılan kitlenin finansal ve ekonomik faaliyet yapısı değişiyor. Bunun göstergesi olarak son dönemlerde, tarımsal faaliyetleri geçimlik tarımdan tarım işletmesi konumuna ulaştırma çabaları gittikçe arttı. Tarımsal üretim ve tarım ürünleri tedariği gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor.

Dünyada finans sektörü tarım alanında ne gibi çalışmalar yapıyor?

- Az önce bahsettiğimiz modern tarım değişiminin gerçekleştirilebilmesi için küresel değişikliklerin etkilerine yenilmeyen rekabetçi kırsal kalkınma hareketleri gerekli. Bu hareketler köylülükten girişimciliğe geçişi katalize etme görevini üstlenecek. Kırsal kalkınma projelerinin amacı da köy ve kırsal alanlarda yaşayan halkın sürdürdüğü veya sürdürmeyi amaçladığı ekonomik faaliyetlerdir ki, bu ağırlıklı tarımsal faaliyetler daha etkin bir hale getirilerek geliri ve dolayısıyla bu kitlenin refahını artırmaktır. Bu değişiklikler tüm dünyada her gün artarak ilerliyor. Buna en iyi örnek AB üyeliği kapsamında hayata geçirilmeye çalışılan IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma) projeleri. Bu projelerde tarımsal yatırım girişimleri önemli yer tutuyor. Türkiye'de de ilk etapta 42 ilde belirlenmiş faaliyet alanlarında yapılacak tarımsal yatırımlara hibe desteği veriliyor. Hibe almaya hak kazanan yatırım projeleri bankamız tarafından kredilendiriliyor. Elverişli coğrafi konumu, iklim olanakları, yoğun genç nüfusu, artan alım gücü ve genişleyen iç pazarı sayesinde tarım sektöründe pek çok ülkeye kıyasla son derece avantajlı bir konumdayız. Nüfusun üçte biri tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlayan ülkemizde, yıllık tarım üretimimiz 62 miyar doları aşmış bulunuyor. Sahip olduğumuz potansiyeli doğru ve hak ettiğince kullandığımız takdirde, bu rakamların çok daha üzerine çıkılmaması ve Türk tarımının küresel bir güç haline gelmemesi için hiçbir neden bulunmadığına inanıyoruz.~

DenizBank'ın tarım sektörüne bu kadar yakın olması ve bu konuda birçok projeye imza atmasının nedeni nedir?

- Tarişbank'm tarımı destekleme misyonunu devam ettirme kararı ile tarımın hem ülkemiz hem de insanımız için önemini fark ettik. Toplam nüfusun yüzde 25, toplam istihdamın da yüzde 25'inin tarım sektöründe olduğunu ve bu kesimin büyük çoğunluğunun bankacılık sistemiyle maalesef henüz tanışmadığını gördük. Buradaki büyüme fırsatını görünce tarım sektörünü öncelikli büyüme alanı olarak belirledik. Bu stratejiyle yoluna devam eden ve Türkiye'de tarım bankacılığında ilklere imza atan bankamız son 4 yıldır özel bankalar arasında tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran banka konumunda liderliğini sürdürüyor. Eşsiz coğrafya ve iklim şartlarına sahip, benzeri bulunmayan bir tarım ülkesinde yaşıyoruz. 2010 yılında ülkemizde tarımın GSYIH tutarı 62 milyar dolar, tarım ürünleri ihracatı 15 milyar dolar seviyelerine geldi. Bu büyüklükle ülkemiz dünyanın 7'nci, Avrupa'nın 1'inci tarım ürünleri üreticisi konumuna gelerek ispanya, italya, Fransa gibi AB ülkelerini geride bırakmış bulunuyor. Özel bankalar arasında bir ilk olarak sadece tarıma kanalize olan, DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu adı altında ayrı bir grup oluşturduk. Bu da diğer pek çok çalışmamız gibi sektörde bir ilk. DenizBank olarak tarıma özel şubelerimiz, yalnızca çiftçimize özel hizmet veren ziraat mühendisi kadrolarımız, bu işin stratejisini geliştiren pazarlama, Ar-Ge ve bölge ekiplerimizle fark yarattığımızı ve çiftçimizin DenizBank'ı tercih etme sebebinin hizmetteki bu farklılaşmamız olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz