Faktoring sektöründe tüm gözler, tedarik zincirifinansmanı platformuna çevrildi. 2018 Ocak ayında faaliyete geçecek platform, sektörde tüm oyunu değiştireceğe benziyor...
Elçin Cirik
2018 faktoring sektörü için oyunun kuralının yeniden yazıldığı bir yıl olacak. Bu yılı iyi geçiren sektörün 61 oyuncusunu 2018’de yeni bir milat bekliyor. 2011 yılından bu yana TL bazında her yıl büyüyen sektör, 6 yılda cirosunu ikiye katlamayı başaracak gibi görünüyor. 2011 yılında 70,7 milyar TL olan sektör cirosunun bu yıl sonunda 150 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Son verilere göre 2017 yılının dokuzuncu ayında yurt içinde 83 milyar TL ve ihracatta 4,9 milyar dolar faktoring cirosuna erişildi. KOBİ odaklı çalışan sektör, toplamda 106 bin müşteriye sahip. Sektörün işlerinin yüzde 80’i yurt içi faktoring işlemlerinden sağlanıyor. İşte 2018’de oyunu değiştirecek adım da bu alanda atılıyor. Finansal Kurumlar Birliği, yurt içi faktoring işlemlerinde ağırlığı olan tedarik zinciri finansmanında yeni bir ortak platformu hayata geçirmeye hazırlanıyor. “Sistemi bünyemizde kurarak tüm finansal kuruluşların, alıcıların, tedarikçilerin faydalanabileceği bir yapı oluşturduk ve tüm taraflar için kurulum maliyetini ortadan kaldırdık” diyen Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Çağatay Baydar, sektörde sıçrama yaratacak bu elektronik platformun Birlik bünyesinde kurulmasının olası hukuki kaygıları da gidereceğini düşünüyor. İşte bu yeni adımla sektördeki şirketler de 2018 yılı için daha iddialı büyüme planları kuruyor.
GÖZLER YENİ PLATFORMDA
Tedarik zinciri finansmanı platformu Ocak 2018’de faaliyete geçecek. Bu yeni platformla tedarikçiler ucuz finansmana kavuşurken, alıcılar da arzu ettikleri vade yapısında satış yapma imkanına sahip olacak. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, bu platformun sektöre hız kazandıracağını düşünüyor. “2018 yılında devreye girmesiyle birlikte dileyen herkesin kullanacağı bu sistem, operasyonel maliyeti ve operasyonel riski düşürecek. Fiyatlamaları ise hem ana firma hem tedarikçiler açısından daha uygun kılacak” diyor. “Ticaretin finansmanında tüm tarafları bir araya getirecek bir çözüm üretmek istedik” diyen Birlik Başkan Vekili Baydar, bu sistemin orta ve büyük alıcılar için pratik olacağını belirtiyor ve ekliyor: “Yüzlerce tedarikçisi olan bu alıcılar, ticaretini, nakit akışını bu sistemde yönetebilir, gerekirse ek vade talep edebilir ya da farklı vadelerdeki fiyatlandırma politikalarını sistem üzerinde uygulayabilir. Bu sistemle KOBİ’lerimize ciddi bir kaynak sağlamayı umuyoruz.” Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz da platformun sektörde yeni müşteri edinme konusunda büyük katkı sağlayacağını öngörüyor. QNB Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Avyaz Bumedian, “Rakamsal hedef vermek zor ama dijital platformun uygulamaya geçmesiyle 2018’de önemli bir hacim yaratacağına eminim. Bir alıcının ortalama 10 tedarikçiyle bu sisteme dahil olduğunu düşünelim: 1000 alıcı, 10 bin tedarikçiye ulaşmamızı sağlar. Bu platform, ticaret finansmanında önemli bir dönem başlatacak” diyor.
3 YILDA EK 50 MİLYON TL
Gerçekten Birlik de bu sistemin hem sektörde işlemleri artıracağını hem yeni müşteriler ve pazarlar kazandıracağını öngörüyor. Çağatay Baydar, “Tüm faktoring işlemlerinin kaydedildiği Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nin kurulduğu 2015 yılı başında e-fatura oranı yüzde 20’lerdeydi. Şu anda yüzde 50 oranını aştık” diyor. Ortak platformu da benzer bir büyüme trendinin beklediğini ekliyor. Danışmanlık şirketi McKinsey’nin raporuna göre global tedarik zinciri finansmanı cirosu 2 trilyon doları buluyor. Önümüzdeki dönemde bu ürünün finans alanında en güçlü büyümeyi göstererek 10 kat büyüyeceği tahmin ediliyor. Baydar da “Şayet beklentilerimiz gerçekleşirse önümüzdeki 3 yılda sadece tedarik zinciri finansmanı sisteminde 50 milyar TL’lik yeni iş hacmi öngörüyoruz” diyor. Katma değerin yüzde 55’ini yaratan KOBİ’lerin bugün finansmandan aldığı yüzde 24 payın da önümüzdeki 5 yılda yüzde 35’e ulaşacağı öngörülüyor. İş Faktoring Genel Müdürü Erdal Aral, platform sayesinde çok küçük ölçekteki firmaların dahi makul faiz oranlarıyla hızlı finansmana kavuşmasının en büyük artı olduğuna dikkat çekiyor. Aral’ın burada gelecek öngörüsü şöyle: “2018 yılının ilk ayları tanıtım ve kullanıcıların bu online mecraya çekilerek işlemlerini teknoloji yardımıyla yapma alışkanlığı kazanmalarıyla geçecek. Yapının tam ve efektif olarak yılın ikinci yarısında çalışmaya başlayacağını ve bu kapsamda yeni altyapının rakamlarımız üzerindeki asıl etkisinin 2019 yılında oluşacağını düşünüyoruz.” Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli ise bu platformla 5 yılda sektör cirosunun ikiye katlanacağını düşünüyor.
~
BÜYÜME YÜZDE 30’A ULAŞIR
Bu ortamda sektör, 2018 için olumlu büyüme planları yapıyor. Bugün faktoring sektörünün GSMH’ye oranı yüzde 6,3. Türkiye’ye benzer finans işleyişi olan Avrupa’da ise bu oran yüzde 10’larda seyrediyor. “Sektör olarak hedefimiz GSMH’nin yüzde 10’unu aşmak” diyen Strateji Faktoring Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman da bu amaçla sektörün 80 ila 100 milyar dolar ciroya ulaşması gerektiğinin altını çiziyor. Bu hedefle ilerleyen sektörde 2018’de yöneticilerin güçlü büyüme öngörüleri var. Zafer Ataman, önümüzdeki yıl için sektörün yüzde 20 büyüyeceği beklentisinde. Aynı oranda büyüme öngören Baydar da “388 şube ve 4 bin 800 çalışanıyla hizmet veren faktoring şirketlerinin 2017 yılını 150 milyar TL işlem hacmiyle kapatması sürpriz olmayacak” diyor. Garanti Factoring Genel Müdürü Hulki Kara, dolar bazında büyüme hesabı yapıyor ve “Sektör 2017’yi dolar bazında bir önceki yılla aynı seviyelerde bitirecek. Önümüzdeki yıl ise dolar bazında yüzde 5 büyüme öngörüyorum” diyor. Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz ise “Faktoring sektörü yılın ilk dokuz ayında çoğunluğu KOBİ olan 106 bin firmaya hizmet vererek toplam 102,2 milyar TL ciro gerçekleştirdi. Faktoring alacakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artarak 34,7 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün 2018 yılında da yüzde 15-20 aralığında büyümesini bekliyorum” diyor. QNB Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian daha olumlu bir tablo çizerek, “2018’de sektör olarak alacaklar ve ciroda yüzde 20- 25 büyüme yakalayacağımızı düşünüyorum. Hatta tedarik zinciri finansmanı portalının hayata geçmesiyle büyüme yüzde 30’ların üzerinde gerçekleşebilir” şeklinde konuşuyor.
İHRACAT TARAFI DA HIZLANACAK
Peki sektörün cirosunun yüzde 20’sini gerçekleştiren ihracat faktoringinde nasıl bir tablo olacak? Sektörde sadece 17 şirket, ihracat alanında işlem yapıyor. Birlik Başkan Vekili Baydar son 10 yılda dünya faktoring sektöründe işlem hacmi ortalama yüzde 10 büyürken, Türkiye’de yıllık yüzde 16 artış yaşandığına vurgu yapıyor. İhracat tarafında bu yıl yüzde 20 büyüme olacağı tahmininde bulunan Baydar, 2018 için ise şu yorumu yapıyor: “Konuşmak için henüz erken. Çünkü ihracat kesiminde fona ihtiyaç duyan sektörler değil de bu fonlamaya ihtiyaç duymayan sektörlerde artış eğilimi daha yüksek. Faktoring işlemi yapmadığımız otomotiv sektöründe yüzde 21 ve mücevher sektöründe yüzde 48 artış var” diyor. Nergis Ayvaz Bumedian ise önümüzdeki yıl, 2017’ye benzer bir büyüme trendiyle ihracat faktöringinin 10 milyar doları geçmesini bekliyor. Zaten 2016 yılı hariç döviz bazında düzenli artış görülen ihracat faktoringinde, 2017 yılı üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik bir artış var. Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz, bu oranın firmalara ihracat faktoringinin daha iyi tanıtılmasıyla birlikte artmasını bekliyor. Tabii tedarik zinciri finansmanı platformunun hayata geçmesiyle, her ne kadar büyüse de ihracat faktoringinin sektörden aldığı yüzde 20’lik payın 2-3 puan düşmesi de mümkün görülüyor. Baydar da 2018 sonunda ihracat işlemlerinin toplam faktoring içinde payının yüzde 18’de kalacağını düşünüyor.
İDDİALI HEDEFLERİ VAR
Bu genel büyüme tablosunda şirketler de farklı büyüme stratejileri kuruyor. Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Bozkurt Çöteli, “2018’de daha önce hiç faktoring hizmetlerinden yararlanmamış KOBİ’leri sektörle tanıştırma amacıyla hareket edeceğiz. İhracat ve yurt içi tedarikçi ürünlerimizle ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız” diyor. “Dijital platformlara taşınmaya başlayan iş süreçlerine yönelik düzenli BT yatırımı yapıyoruz” diyen Fiba Faktoring Genel Müdürü Özge Yılmaz da 2018 yılı hedeflerini şöyle aktarıyor: “Ekim sonunda 1,2 milyar TL’lik faktoring alacaklarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gerçekleştirdik. 2018’de yine KOBİ segmentine odaklanmaya devam ederek yüzde 15-20 büyüme hedefliyoruz. Tedarik zinciri finansmanı ve ihracat faktoringi bizim için öncelikli ürünler olacak.” İş Faktoring de 2018’de yüzde 15 büyüme hedefiyle ilerliyor. Genel Müdür Erdal Aral, “Büyümenin temelde yurt içi işlemler tarafından oluşacağını öngörüyoruz. KOBİ ve mikro segment müşterilerimizin faturalı işlemlerinde hızlı finansmana ulaşabilmesi için online ürünümüz Çekmatik’i kasım ayında hayata geçirdik. 2018’de bu ürünü yaygınlaştırmak ajandamızın en önemli maddelerinden biri” şeklinde konuşuyor. “Ekim ayında faktoring alacaklarımız 1,1 milyar TL’ye, ciromuz da 2,5 milyar TL’ye ulaştı” diyen QNB Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz, önümüzdeki yıl sektörün oldukça üzerinde, yüzde 50 gibi bir büyüme planlıyor. Ayvaz, yıla ilişkin planlarını şöyle özetliyor: “Stratejimizin odağında yine KOBİ’ler olacak. 2018’de toplam şube sayımızı 27’ye çıkaracağız. 2018’de yüzde 50 büyümeyi hedefledik. Böylece faktoring alacaklarımızı 1,7 milyar TL’ye, ciromuzu da 5 milyar TL’ye ulaştıracağız.”
~
ÇAĞATAY BAYDAR FİNANSAL KURUMLAR BİRLİĞİ BAŞKAN VEKİLİ “KÂRLILILIKTA TOPARLANMA VAR” BATIK KREDİLER ETKİLİ Sektör olarak 2017 yılı kârlılığımız, 2016’ya göre çok iyi durumda. Ancak burada yanlış anlamanın önüne geçmek lazım: 2016 yılında kârlılıklarımız çok ciddi şekilde düşmüştü. Özellikle batık krediler kârlılığımızı olumsuz yönde etkilemişti. 2017 yılında özellikle batık kredi oranımızın düşmesi kârımıza olumlu yönde yansıdı. Bir nevi 2015 yılı kârlılığımızı yeniden yakaladık. ORTAK PLATFORMUN ARTISI 2018 yılında sektörde kârlılığı tahmin etmek için ülke büyümesine bakmak gerekiyor. Hükümetimiz bu konuda olumlu adımlar atıyor ve ekonomi canlanıyor. Örneğin Kredi Garanti Fonu bu anlamda piyasayı canlı tutan, çarpan etkisi yüksek bir çözüm oldu. Kurduğumuz tedarik zinciri ortak platformunun da cirosal artışın yanı sıra işlem maliyetlerini azaltacağı için kârlılığa olumlu katkısı olacak. Faktoring bu anlamda mevzuatı katı bir sektör. Biz faturaların sahte olip olmadığını, ticaretin gerçekliğini kontrol ediyoruz. Mali veri üretme konusunda sıkıntıları olan küçük KOBİ’lerin bilanço gelir tablolarını kontrol ediyoruz. Ancak dijitalleşen bir yapıda bu kontrollerin birçoğu elektronik ortamda gerçekleşecek. |
“BİZİM İÇİN 2018 KORUMA YILI” HULKİ KARA / GARANTİ FACTORİNG GENEL MÜDÜRÜ 2,9 MİLYON DOLAR CİRO 2018 yılı için sektördeki yerimizi korumak öncelikli hedefimiz. Burada özellikle KOBİ iş koluna odaklanacağız. Bunun yanında garanti ürünlerimizde de büyüme hedefliyoruz. 2017 yılının 3’üncü çeyreğinin sonunda 2,9 milyon dolar ciro rakamı gerçekleştirdik. 20 bine yakın müşterimiz bulunuyor. Tedarik zinciri finansmanında teknolojik altyapımız ve satış ekiplerimizin tecrübesiyle sektöre öncülük yapmayı hedefliyoruz. İHRACATIN PAYI YÜZDE 49 İhracat faktoringinde 2017 yıl sonunda sektörde yüzde 20 civarı büyüme bekliyoruz. 2018 için de benzer trendde büyüme öngörümüz var. 2018 yılında ihracat faktoringinde sektördeki pazar payımızı koruyarak, bu üründeki liderliğimizi devam ettirme hedefimiz var. Hazır giyim, iplik ve otomotiv yan sanayi ihracat faktoringinde önemli paya sahip sektörler. Bu sektörlerde büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Bu yılın 3’üncü çeyrek rakamlarına göre şirketimizin cirosu içinde ihracatın payı yüzde 49. 2018 yılında da bu payın aynı seviyelerde kalmasını öngörüyoruz. |
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?