ABD temerrüte düşmekten kurtuldu

ABD'de Kongre'nin iki yıllık partiler ötesi bütçe planını kabul etmesinin ardından borç temerrütüne düşmekten kurtuldu.

30.10.2015 13:55:070
Paylaş Tweet Paylaş
ABD temerrüte düşmekten kurtuldu
ABD Kongresi, iki yıllık partiler ötesi bütçe planını onaylayarak, yıkıcı sonuçlara yol açabilecek borç temerrütüne düşmekten kurtuldu. Bütçe planı iç ve savunma programları konusunda harcamaları artırırken, Temslciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyeleri arasında bir aydır süren kargaşayı sonlandırdı.

Senato, Temsilciler Meclisi'ndeki onayın iki gün sonrasında, Cuma günü, planı 35'e karşı 64 oyla kabul etti. Bunun sonucu, Başkan Barack Obama'nın imzasını bekleyen plan, ABD yönetimine, Başkan Obama'nın görevden ayrılmasının ardından, Mart 2017'ye kadar borçlanma yetkisi veriyor. Bu mutabakat muhtemelen, Obama'yı, görev süresinin kalan kısmında Kongre'deki Cumhuriyetçilerle verdiği mücadelede rahatlatacak. Plan ayrıca, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Wisconsin Eyaleti'nin Cumhuriyetçi temsilcisi Paul Ryan'ın, selefinin görevi bırakmasına neden olan bir mücadeleyi yürütmek zorunda kalmamasına neden olacak.

Senato Çoğunluk Lideri ve Kentucky Eyaleti'nin Cumhuriyetçi senatöreü Mitch McConnell, Perşembe günü Senato'da yaptığı konuşmada, "Bu anlaşma mükemmel değil," dedi ve "Ancak burada bir taban çizgisi var: Bu, vergi artırımlarını reddeden, yetki reformlarında uzun vadeli tasarrufları koruyan ve silahlı kuvvetlerimiz için artan bir destek sağlayan tam bir telafi anlaşması" şeklinde konuştu.

Plan, savunma ve savunma dışı alanlarda harcama seviyelerini 2016 ve 2017 yılında, gelecekteki tasarruf ve gelirlerle ödenmek üzere, artırmaya yönelik iki yıllık bir anlaşmayı içeriyor. Ancak anlaşma, hükümetin kapanma ihtimalini azaltsa da ortadan kaldırmıyor, zira kanun yapıcılar halen mevcut fonların süresinin dolacağı 31 Aralık'a kadar planın detayları üzerinde çalışmak durumunda.

Anlaşmaya Demokratların 46 üyesinin tümü ve 18 Cumhuriyetçi üye destek verirken, 35 Cumhuriyetçi üye mulalif kaldı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz