Bitcoin ve Euro'da 'terör' şüphesi

AB, Bitcoin ve 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması gerekip gerekmediğini inceleyecek.

3.02.2016 16:42:230
Paylaş Tweet Paylaş
Bitcoin ve Euro'da 'terör' şüphesi
Avrupa Birliği (AB), terörle mücadele kapsamında, ön ödemeli kredi kartları ile Bitcoin gibi sanal paralar üzerindeki denetimlerini arttıracak, 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması gerekip gerekmediğini inceleyecek.

Avrupa Komisyonu, terörizmin finansmanı ile mücadelede atılacak adımlara ilişkin eylem planını açıkladı. Buna göre, terörün finansmanının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında sanal para birimlerinin alım satımının yapıldığı platformlardaki işlemler denetlenecek. Sanal para ve ön ödemeli kartları kullananların kimlik bilgileri kaydedilecek ve kimin ne işlem yaptığı resmi mercilere bildirilecek. Böylece Bitcoin gibi sanal paraları ve ön ödemeli kartları kimin aldığı ve bunlarla ne işlem yapıldığı belirlenebilecek.

Avrupa Komisyonu, haziran ayı sonuna kadar Bitcoin ve ön ödemeli kart kullanıcılarının kimliklerinin belirlenmesine yönelik mevzuatı hazırlayacak.

Fransız emniyet birimleri, Paris saldırılarını gerçekleştiren teröristlerin, kimlik bilgilerine gerek duyulmadan alınan ön ödemeli kartlar kullandıklarını tespit etmişti.

Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, teröristlerin mali kaynaklarının kesilmesi gerektiğini belirterek, "Terör ağlarının finansmanının engellenmesiyle hareket imkanları, silah ve patlayıcı satın almaları ve başka saldırıları gerçekleştirme imkanları azaltılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Komisyonunun, önümüzdeki aylarda terörün finansmanının engellenmesi için ülkelerin iş birliğini arttırmaya yönelik önlemler alacağını ifade eden Timmermans, "Avrupa'da terörün finansmanının önlenmesi için beraber çalışmak vatandaşların güvenliği için kritik öneme sahip" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de teröristlerin mali kaynaklara erişimlerinin engellenmesinin önemine dikkati çekerek, "Sıradan insanların piyasalardaki işlemlerini etkilemeden, terörizmin finansmanında kullanılan mecralar üzerindeki denetimleri arttırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

500 EURO TARTIŞMASI

Avrupa Komisyonu, 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması gerekip gerekmediği konusunda Avrupa Merkez Bankası (ECB), Europol ve diğer yetkililerle çalışma yapılacağını da duyurdu.

Özellikle çeşitli emniyet kurumları, suç örgütlerinin para taşımalarında 500 euroluk banknotları kullandığı tespitini yapıyor. AB'de banknotların kaldırılması veya değiştirilmesi ise ECB'nin görev alanına giriyor. ECB verilerine göre, 500 euroluk banknotlar piyasadaki toplam nakit avroların üçte birini oluşturuyor.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Brüksel'deki düşünce kuruluşu Bruegel’in Kıdemli Uzmanı Nicolas Veron da "Yasa dışı eylemlerle mücadele için gerek 500 euro gerek 200 euro ve hatta 100 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması çok uygun olur" diye konuştu.

ECB’nin halen böyle bir adımı atmamasına anlam veremediğini belirten Veron, "Elektronik ödemeler çağında, böyle yüksek değerde banknotlara gereksinim kalmadı" görüşünü de paylaştı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz