Dev şirketlere 700 milyon euroluk vergi

Belçika'daki çok uluslu şirketlerin faydalanabildiği "fazla kar" vergi sistemi AB Komisyonu tarafından yasaklandı.

11.01.2016 15:38:230
Paylaş Tweet Paylaş
Dev şirketlere 700 milyon euroluk vergi
AB Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Komisyon'da düzenlediği basın toplantısında, Belçika'da uygulanan "fazla kar" vergi sisteminin AB kamu desteği mevzuatına uygun olmadığını belirterek, "Bu vergi sisteminden faydalanmış 35 çok uluslu şirketten 700 milyon euroluk ödenmemiş vergi talep edilecek" dedi.

Belçika'nın 2005 yılından beri uyguladığı vergi düzenlemesi nedeniyle çok uluslu firmaların düşük vergi ödediğine dikkat çeken Vestager, "Şirketler ne kadar büyük olursa olsun, milli vergi otoriteleri bunlara adil olmayan bir şekilde avantaj sağlayamaz. Belçika'daki bu vergi muafiyeti sadece çok uluslu firmalara adil olmayan avantaj sağladı. Şirketler, ödemeleri gereken gerçek vergilerini ödemedi" diye konuştu.

Vestager, bu şekilde fayda sağlamış tüm firmalardan geriye dönük vergi ödemelerinin talep edileceğine işaret ederek, AB Komisyonu tarafından şirketlerin incelenmediğini Belçika vergi uygulamasının incelendiğini ifade etti. AB Komisyonu olarak yasadışı şekilde vergi uygulamaları olup olmadığını denetlemeye devam edeceklerini vurgulayan Vestager, adil, şeffaf ve etkili vergilendirmenin önemini dile getirdi.

Vestager, bir ülkede gerçekleştirilen karın o ülkede vergilendirilmesinin temel olduğunu belirterek, "Vergi otoritelerinin görevi sadece bir takım firmalara değil, tüm firmalara adil vergilendirmede bulunmak" değerlendirmesinde bulundu. AB'nin henüz herkesin adil bir şeklide vergi ödediği bir vergi sistemine sahip olmadığını söyleyen Vestager, vergide şeffaf olunmasının önemini vurguladı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz