Trafik sigortasında yeni dönem

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kasko ile zorunlu trafik sigortasını çalışacaklarını söyledi.

12.01.2016 10:40:580
Paylaş Tweet Paylaş
Trafik sigortasında yeni dönem
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerindeki artışa ilişkin, “Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız” dedi.

Zorunlu trafik sigortasına ilişkin bir soruya Şimşek, geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin trafik primlerinde yüksek bir artışın söz konusu olduğunu ifade etti. İkinci olarak bedeni hasarların tahmini konusunda belirsizlikler bulunduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun da prim artışlarındaki diğer önemli bir faktör olduğunu söyledi. Şimşek, konunun Hazine Müsteşarlığı tarafından çalışılacağını belirterek, “Biz de bu konulara bakarız. Dolayısıyla bu hususu çalışacağız diyelim bu aşamada” dedi.

İÇ VE DIŞ TALEPLE YÜZDE 4.5

Şimşek, OVP’yi hazırlarken temel varsayımlarını, “küresel ve Türkiye ölçeğinde belirsizliğinin azalması, küresel büyümenin tedrici olarak artması, Türkiye’nin ticaret ortaklarının ılımlı büyümesi, jeopolitik risklerin azalması, finansal piyasalardaki dalgalanmalarda dalga boylarının düşmesi, Fed’in faiz artırımının tedrici olması ve atacağı adımların yansımalarının sınırlı olması, büyümenin finansmanında yurtiçi tasarrufların ön plana çıkması, bir miktar da yurtdışı doğrudan sermaye girişi ve uzun vadeli borçlanmaya yönelinmesi, dış ticaret hadlerinde göreceli iyileşme olması” şeklinde sıraladı.

2015’te büyümenin yüzde 4 olacağını öngördüklerini hatırlatan Şimşek, “Hatırlarsanız OVP’de yüzde 3’e çekmiştik. O dönemde çok ciddi bir siyasi belirsizlik vardı. Önümüzü göremiyorduk ama 3. çeyrek verileri beklediğimizden daha iyi geldi. 4. çeyrekteki öncü göstergelere baktığımızda ivmenin devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle yüzde 4’lük bir büyümenin 2015 için gerçekleşebilir olduğunu öngörüyoruz. Büyüme 2016’de yüzde 4.5’e ulaşacak” dedi. Şimşek, yüzde 4.5’lik büyümeye, siyasi belirsizliğin azalması ve özel sektör yatırımlarının artması, gelirler politikasıyla yurtiçi talebin canlanması, dış talebin büyümesiyle ulaşılmasını öngördüklerin kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı ile Hazine Müsteşarı atamalarına yönelik bir soru üzerine Şimşek, ne Merkez Bankası’nda ne de Hazine’de bir boşluk sözkonusu olmadığını söyledi. Hazine’de mükemmel uyumla işlerin yürüdüğünü belirten Şimşek, “Merkez Bankasıyla ilişkin spekülasyonlar için de son derece erkendir. Şunun altını net olarak çizmek istiyorum. Bütün atamalarımızda liyakati esas alacağız” diye konuştu.

KIDEMDE UZLAŞMA

Kıdem tazminatına yönelik Şimşek, “Kıdem tazminatı olsun, işgücü piyasası reformunun tamamı olsun, bunlar hakikaten Türkiye için önemli reformlardır. Tabii ki bütün kesimlerle istişare içerisinde, elimizden geldiğince uzlaşma içerisinde bu reformları hayata geçirmek istiyoruz ama bu ülkede istihdamın artması lazım, bu ülkede bütün işçilerimizin kıdem hakkının garanti altına alınması lazım” dedi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz