Yurtdışına parayla çıkanlar dikkat

Yolcu beraberinde 25 bin TL'yi aşan yurt dışı çıkışlarında gümrük idarelerine beyanda bulunulacak.

30.12.2015 15:24:420
Paylaş Tweet Paylaş
Yurtdışına parayla çıkanlar dikkat
Yolcu beraberinde 25 bin lirayı veya 10 bin euro veya eşitini aşan para veya TL ile ödemeyi sağlayan belgeyle yurt dışına çıkışlarda gümrük idarelerine beyanda bulunulacak.

Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin karara ilişkin tebliğde değişiklik yapan tebliğ bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğle ilgili maddeye eklenen fıkralar uyarınca, yolcu beraberi yapılan 25 bin lirayı aşan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belge çıkışlarında gümrük idarelerine nakit beyan formu ile beyanda bulunulacak.

Beyanda bulunulmaması veya yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde söz konusu değerler gümrük idaresince muhafaza altına alınacak ve durum şüpheli kabul edilerek Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığına bildirilecek. Gümrük idareleri, yurt dışına yapılan 50 bin dolar karşılığını aşan Türk parası çıkışlarına ilişkin bilgileri aylık olarak Merkez Bankası'na bildirecekler.

Bankalar, ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışındaki yurt dışına yapılan 50 bin dolar ve eşiti dövizi aşan transferlere (döviz tevdiat hesaplarından yapılan transferler dâhil) ilişkin bilgileri, transfer tarihinden itibaren 30 gün içinde Merkez Bankası'na bildirecekler. Tebliğin 10. Maddesinde yapılan değişikliğe göre, Türkiye’de yerleşik kişiler, yurt dışında şirket kurmak, mevcut şirketlere ortak olmak veya şube açmak için yaptıkları ilk nakdi veya ayni sermaye ihracını takip eden üç ay içinde Ekonomi Bakanlığı internet adresinde yer alan yurt dışına sermaye ihracına ilişkin bilgi formunu açıklamalar doğrultusunda doldurarak Hazine Müsteşarlığına ve Ekonomi Bakanlığı'na gönderecekler.

Sermaye ihracı gerçekleştiren Türkiye’de yerleşik kişiler ise her takvim yılını takip eden üç ay içinde Ekonomi Bakanlığı’nın internet adresinde yer alan bilgi formunu, formda istenilen bilgileri ve yapılan transferleri açıklamalar doğrultusunda güncelleyerek Ekonomi Bakanlığı'na gönderecekler.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz