"Kovid-19 Özel Sektör Küresel Fonu" kuruldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), kamu ve özel sektör ortaklarını bir araya getiren küresel işbirliği girişimi "Kovid-19 Özel Sektör Küresel Fonu"nu kurdu.

25.09.2020 10:14:000
Paylaş Tweet Paylaş
"Kovid-19 Özel Sektör Küresel Fonu" kuruldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Uluslararası Ticaret Odası (ICC), küresel salgından daha iyi düze çıkışta toplumlara yardım etmek amacıyla kamu ve özel sektör ortaklarını bir araya getiren küresel işbirliği girişimi "Kovid-19 Özel Sektör Küresel Fonu"nu kurdu. 

UNDP'den yapılan açıklamada, Deutsche Post DHL Group, Microsoft Corp. ve PwC'nin Kovid-19 Özel Sektör Küresel Fonu'na katıldığı bildirildi. 

Açıklamada, söz konusu fonun iş dünyasının, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini ele almak için özel sektör liderleri ve hükümetlerin birlikte çalışmasına yönelik çağrılarına yanıt olarak kurulduğu belirtildi. 

Özel sektör kuruluşlarının katılımına açık

Bu girişimin mücadele önlemlerini daha iyi koordine ederek, acil canlandırma çabalarının reel ekonomiye yönelmesini sağlamayı hedeflediği aktarıldığı açıklamada, fonun, hem küresel hem de ulusal düzeyde faaliyet göstereceği kaydedildi. 

Açıklamada, fonun, katkıda bulunmak isteyen özel sektör kuruluşlarının katılımına açık olduğu belirtildi. 

Düze çıkış çabalarının daha kapsayıcı ekonomiler ve toplumların nasıl yeniden inşa edileceğine, sosyal adaleti içeren, düşük karbonlu ve iklim dirençli bir dünya için yeni rotanın nasıl belirleneceğine odaklanacağının aktarıldığı açıklamada, ilk projelerin Türkiye, Kolombiya, Gana ve Filipinler'e yoğunlaşacağı kaydedildi. 

"Bu fon, türünün ilk örneği"

Açıklamada görüşlerine yer verilen UNDP Başkanı Achim Steiner, "Bu fon, türünün ilk örneğidir, hayati önem taşıyan bir dönemde insanlığa hizmet için kamu ve özel sektörün güçlerini birleştirmek amacıyla kurgulandı." değerlendirmesinde bulundu. 

Steiner, Kovid-19'un toplumlarda aksamalar yarattığını ve kalkınma gündemlerinin bu yeni duruma uyarlanmak zorunda olduğunu kaydetti. 

Sivil toplum, iş dünyası, vakıflar, araştırma camiası, yerel yönetimler, kentler ve bölgesel yönetimlerin kritik katkılarından yararlanacak kapsayıcı çok taraflılığa ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Steiner, "COVID-19’un getirdiği zorluklara karşı sürdürülebilir yanıt için kamu-özel ve özel-özel ortaklıklarının önünü açmak suretiyle, daha iyi düze çıkmak ve daha dayanıklı ekonomiler inşa etmek mümkün." ifadesini kullandı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz