Merakla beklenen okul servis ücretlerinde 2020-2021 yılı eğitim dönemi için yıllık enflasyon oranında, yüzde 11,5'luk ücret artışı karara bağlandı.
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, 2020-2021 yılı eğitim dönemi için okul servis ücretlerinde yıllık enflasyon oranında, yüzde 11,5'luk ücret artışı yapılmasını teklif etti.
Teklife karşı çıkan İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), maliyetlerdeki artış ve pandemi süreci nedeniyle yüzde 33 oranında zam yapılması teklifinde bulundu. Esnaf temsilcileri de 6 aydır kontak açmadıklarını, haftada 1-2 günlük okul servisi kullanımında daha büyük mağduriyetler yaşanacağını, fiyatın neye göre belirleneceğinin bilinmediğini ve bu fiyatlarla İstanbul’da servis taşımacılığı yapılamayacağını savundu.
İBB yetkilileri ise, pandemi dönemi nedeniyle bir kısıtlama olduğu taktirde bu fiyatın UKOME’de tekrar değerlendirileceğini söyledi. Önerge geldiği şekliyle yüzde 11,5 artış oranıyla kabul edildi.
Buna göre, 2020-2021 yılı eğitim döneminde okul servis ücretleri şöyle belirlendi:
0-1 km 271 TL
1-3 km 297 TL
3-5 km 322 TL
5-7 km 335 TL
7-9 km 353 TL
9-11 km 409 TL
11-13 km 471 TL
13-15 km 495 TL olarak belirlendi.
Deniz Taksi Yönergesi kabul edildi
UKOME ilgili taraflar ile görüşülerek hazırlanan yeni Deniz Taksi Yönergesini de onaylandı. Yönerge; İBB, Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Ticaret Odası, Esnaf Odası ve Şehir Hatları AŞ ile birlikte hazırlandı. Eski Yönergede yer alan “mevcut taşımacılar ve hakları” kavramları iptal edildi ve denetimle ilgili yeni tanımlar geliştirilerek yeni hali oluşturuldu.
Taksi ve servis plakası uygun bulunmadı
UKOME toplantısında; İBB tarafından yönetilecek 6 bin yeni taksi plakası ihdası ve Metrobüsün aktarma almasına yönelik ek madde ise görüşülmek üzere alt komisyona havale edildi.
İBB ve TÜRSAB tarafından onaylanmış en fazla 7 bin araçla turizm servis taşımacılığı hizmetinin yürütülmesi önergesi ise oy çokluğuyla reddedildi.
Toplantıda, 25 Mayıs 2015 sonrası araç sahibi olup servis tahdidi alamayan servisçilere servis taşımacılık hakkı verilmesi teklifi de oy çokluğuyla reddedildi.
UKOME’nin aldığı diğer kararlar ise şöyle:
Minibüs çalışma ruhsatnamesi düzenlenmesi için istenilen belgelerin revize edilmesi kapsamında, engelli erişimine uygun olmayan minibüslere 1 defaya mahsus 1 yıl belge verilmesi, yani pandemi nedeniyle 1 yıl daha uzatılması teklifi oy birliğiyle onaylandı.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?