Spekülasyon nedir? Manipülasyon nedir? Spekülasyon ve Manipülasyon farkı ne?

Spekülasyon nedir? Manipülasyon nedir? Spekülasyon ile manipülasyon arasındaki fark ne? İşte spekülasyon hakkında bilmeniz gerekenler...

18.01.2020 12:49:000
Paylaş Tweet Paylaş
Spekülasyon nedir? Manipülasyon nedir? Spekülasyon ve Manipülasyon farkı ne?

Spekülasyon nedir? Manipülasyon nedir? Borsada spekülasyon nasıl olur? soruları finansal sözlükte en çok merak edilenler arasında. İşte spekülasyon ve manipülasyon hakkında bilmeniz gerekenler...
Ata Portföy Araştırma Uzmanı Zeynep Erman spekülasyon nedir, spekülasyon ve manipülasyon arasındaki fark nedir sorusunu şöyle yanıtlıyor: 

SPEKÜLASYON NEDİR?

“Gelecekte kâr getirisi beklentisiyle belirli bir riski üstlenerek belirli bir fiyat beklentisiyle bir yatırım aracıyla alım-satım yapılmasına spekülasyon denir. 

Alım satımda gelecekte oluşacak kârın garantisi olmadığı gibi, belirli bir fiyat beklentisiyle yapılan alım satımın zararla sonuçlanması da mümkündür. Spekülasyon bir bilgi birikimiyle fiyat değişimlerini tahmin etmeye çalışılarak yapılmasına rağmen çoğu zaman manipülasyonla karıştırılır. 

MANİPÜLASYON NEDİR?

Manipülasyon, spekülasyonun aksine yanlış ve gerçek olmayan bilgi akışıyla yatırım aracının fiyatını kasıtlı olarak yükselterek veya düşürerek yatırımcıyı yanıltmaktır. Manipülasyon, SPK tarafından piyasa dolandırıcılığı olarak belirlenmiştir.

Borsada spekülasyon piyasanın bugünkü koşulları dahilinde, geleceğe yönelik fiyat tahminleri oluşturularak yapılır. Spekülasyon yapılabilmesi için Borsa ve piyasa hakkında bilgi sahibi olup geçmiş trendler hakkında bilgi birikiminin olması gerekir.”

  1. Enflasyon Nedir? Aylık Ve Yıllık Enflasyon Hesabı Nasıl Yapılır?
  2. Arbitraj Nedir? Nasıl Hesaplanır Ve Nasıl Yapılır?
  3. Portföy nedir? Portföy nasıl oluşturulur?
  4. Merak ettiğiniz finansal terimler için bakabilirsiniz: Finansal Terimler Sözlüğü


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz