Yarışma sanal VOB piyasası gerçek

Akbank VOB Sanal Portföy Yarışması'nın üçüncüsü, 3 Ekim-31 Ekim tarihleri arasında yapılıyor.

1.10.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yarışma sanal VOB piyasası gerçek

Akbank ile Ekonomist dergisi işbirliğinde düzenlenen Akbank VOB Sanal Portföy Yarışması'nın üçüncüsü, 3 Ekim-31 Ekim tarihleri arasında yapılıyor. VOB'da işlem yapan yatırımcı tabanını ve Akbank'ın payını artırmayı istediklerini söyleyen Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı GALİP TÖZGE, ilk üçe girenlere ödül verileceğini belirtiyor. AKBANK VE EKONOMİST işbirliği ile gerçekleştirilen Akbank VOB Sanal Portföy Yarışması'nın üçüncüsü Ekim ayında yapılıyor. Yatırımcılar yarışmaya 100 bin TL sanal portföy ile başlayacak ve yarışma sonunda portföyünün TL cinsinden değeri en yüksek olan yarışmacı birinci ilan edilecek. Katılımcılar, risk almadan gerçek piyasa şartlarında kendini test etme imkanı bulacak. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, "Banka olarak Vadeli İşlemler Borsası'nda (VOB) işlem yapan müşteri tabanının genişlemesine yardımcı olurken, işlem yapan müşteri sayımızı da artırmayı hedefliyoruz" diyor. Galip Tözge'nin sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;

Capital: Akbank'ın VOB'a bakışını anlatır mısınız?
- Vadeli İşlem Borsası'nın (VOB) Türkiye'de önemli ufuklar açacağına inanıyoruz. VOB'un yatırımcılar kadar, sanayici, ihracatçı, ithalatçı, çiftçi için de riskten korunma amacı olarak kullanılabileceğini düşündüğümüz zaman ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığını daha iyi görebiliyoruz. VOB'da sadece dövize, İMKB endeksine veya faize dayalı sözleşmeler değil, pamuğa, altına, buğdaya dayalı sözleşmeler de işlem görüyor. Gelecekte, dünyada olduğu gibi daha çok sayıda emtiaya dayalı sözleşmelerin de işlem görmeye başlaması, VOB'un reel sektörün önemli bir parçası olmasını sağlayacak.

Capital: Akbank'ın VOB'da hedefleri nelerdir?
- Akbank olarak VOB piyasasında işlem yapan müşteri tabanının genişlemesine yardımcı olurken, işlem yapan müşteri sayımızı da artırmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken iki konuya önem veriyoruz. Birincisi, müşterilerimize işlem yapabilecekleri hızlı, kolay ve güvenilir platformlar sağlamak. İkinci konu ise bu piyasada işlem yapan ya da yapacak yatırımcılarımızın en doğru teorik ve pratik bilgiye sahip olmaları için eğitim ve sanal araçlar sağlaması. Bu amaçla, yatırımcılara VOB'u daha iyi tanıtmak için internet sitemizde zengin içerikli bir "VOB Okulu" kurduk ve vadeli işlemlere ilgi duyan ancak bu piyasaya girmekten çekinen kişilere gerekli donanımı kazandırmak için kaynaklarımızı açtık. 2009 yılından itibaren "Akbank VOB Okulu" ve Sanal Portföy yarışmalarıyla yatırımcıların bilinçli işlem yapmaları için gerekli ortamı sağlamaya çalışıyoruz.

Capital: VOB'un kurulduğu günden bu yana gelişimini anlatır mısınız?
-Türkiye'de vadeli işlemler ilk olarak 2005'te başlamasına karşın kontrat sayısı, açık pozisyon, hesap sayısı gibi borsanın gelişmişliğini gösteren veriler açısından ciddi gelişme kaydetti, hatta tahmin edilenden hızlı büyüdü. İşlem hacmi 2005 yılından 2010    yılının sonuna kadar 144 katına yükseldi. 2005'te toplam 3 milyar TL olan işlem hacmi, 2006'da 18 milyar, 2007 118 milyar, 2008'de 208 milyar, 2009'da 334 milyar, 2010'da 432 milyar TL olarak gerçekleşti. 2011 yılı sonunda 500 milyar TL'ye ulaşacağını tahmin ediyorum. Son iki yıllık büyümeye bakarsak bile işlem hacminin bu dönemde bile iki katına çıktığını görüyoruz. Hesap sayısına baktığımızda da 2007 sonunda 25 bin olan hesap sayısının bugün 70 bin olduğunu görüyoruz. Bu artışın gayet yüksek bir oranda gerçekleşmesine karşın, Türkiye'deki toplam potansiyeli düşündüğümüzde, bu rakamların katlanarak büyüyeceğini görmek zor değil.~

Capital: Yatırımcıların sayısını artırmak için neler gerekli?
- Yatırımcıların bu piyasa hakkında bilgisi ve tecrübesi arttıkça, bu rakamın çok daha büyüyeceğine inanıyoruz. Bundan dolayı bu piyasaya ilgi duyan potansiyel yatırımcılara benim öncelikli tavsiyem, müşterimiz olsun olmasın yatirimci.akbank.com.tr adresinde tüm yatırımcılara sunduğumuz Akbank VOB Okulu'nu tamamlayarak teorik eğitimi almaları... Ardından da Sanal VOB Portföy yarışmamızla pratikte nasıl bir hayat olduğunu test ederek bilgi seviyelerini artırmaları olacak.

Capital: Bu yılki yarışma takvimi, ödüller hakkında bilgi verir misiniz?
- 2009'da düzenlediğimiz yarışma büyük ilgi görünce, 2010'da ikincisini düzenleyerek bunu geleneksel hale getirmeyi düşündük. Şimdi 2011'in Ekim ayında yarışmanın üçüncüsünü düzenliyoruz Yarışmaya kayıtlar, 20 Eylül Salı günü başladı. 3 Ekim-31 Ekim 2011 tarihleri arasında sürecek yarışmada katılımcılar, sanal 100 bin TL ile başladıkları portföylerini, VOB'da aldıkları pozisyonlarla artırmak üzere yarışacaklar. Bir aylık süreçte en yüksek portföy değerine ulaşacak yarışmacıyı 5 bin TL'lik para ödülü bekliyor. İkinci yarışmacı 3 bin TL, üçüncü yarışmac�� ise 2 bin TL ödüle hak kazanacak. Ödül töreni İzmir'de Vadeli Opsiyon Borsası'nda yapılacak. Yarışmacılar ödüllerini Akbank, VOB ve Ekonomist dergisinin yöneticilerinin ellerinden alacaklar.

Capital: Yarışmanın kuralları konusunda bilgi verir misiniz?
- Yarışmanın formatı geçen yıllardaki ile aynı, yarışma sistemimiz gerçek VOB işlemlerinde kullanılan sistem ile kâr, zarar ve teminat hesaplamalarıyla birebir örtüşüyor. VOB Sanal Portföy Yarışması'ndaki bütün emirler, gerçek seans saatleri içinde (9:15-17:35) gerçekleşecek. Emir iletim, emir gerçekleşmesi tamamen piyasa sistemine entegre edildiğinden, VOB Sanal Portföy Yarışması'nda da gerçek piyasada olduğu gibi portföy değerleri, en son uzlaşma değeri üzerinden hesaplanacak. Yarışmada teminat takibi yapılacak, sürdürme teminatının altına düşen yatırımcıların pozisyonları ters işlemle kapatılmayacak, ancak yeni işlem yapmak istediklerinde kendileri bu pozisyonları kapatmak durumunda kalacaklar.

Capital: Hangi kontratlar kullanılacak, kimler katılabilecek?
- Yarışmada derinlik açısından yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği IMKB 30 Endeksi ve TL/USD kontratları ile işlem yapılacak. Akbank VOB Sanal Portföy Yarışması'na isteyen herkes katılabilir, hiçbir kısıtlamamız yok. Yarışmaya katılmak isteyenlerin yapması gereken sadece yatirimci.akbank.com.tr adresine girip ücretsiz olarak yarışmaya kayıt olmak. Yarışmanın son gününe kadar kayıt olarak, işlem yapmak mümkün. Kayıtların 20 Eylül'de başladığı yarışmamızda işlemler, 3 Ekim 2011'de başlayacak, 31 Ekim 2011'de de tamamlanacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz