Düşük faizli, enflasyonun tek haneli olduğu yeni dönemde, emeklilik fonları yatırımcılar için ciddi bir alternatif haline geldi.
Finansal hizmetlerin başkenti olarak kabul edilen ABD'de 7 bin 679 adet yatırım fonu var. Türkiye'de 479 fon faaliyet gösteriyor. Yürürlükteki emeklilik fonlarının sayısı ise henüz sadece 133 düzeyinde. Aslında bu, rekabetin fonlar özelinde şekillenmesi için yeterli değil. Ancak fon sayısı ve çeşidi arttıkça rekabetin hatları keskinleşiyor.
BES fonlarında rekabet, katılımcılara sunulan fon çeşitliliğinde ve tabii ki fon getirilerinde yaşanıyor. 2009 yılında bir duraklama süreci geçiren sektörün 2010'u 12 milyar TL fon büyüklüğüyle kapatması bekleniyor. 2015 yılı sonunda ise hedef, 4 milyon katılımcı ve 48 milyar TL'lik bir hacme ulaşmak yönünde. 13 şirketin rekabet ettiği bireysel emeklilik sektöründe en büyük 4 şirket toplam fon büyüklüğünün yüzde 74'ünü elinde tutuyor. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 10 Aralık 2010 tarihli verilerine göre toplam fon büyüklüğü 11,8 milyar TL düzeyine ulaşmış durumda.
FON ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK
PERFORMANS NASIL GELİŞİYOR?
Müşterilerimize 5 bireysel yatırım fonu sunuyoruz. Temel risk gruplarını hedefliyoruz. Yeni dönemde rekabette özellikle müşteri hizmetleri ve şirketlerin fon performansları belirleyici olacak.
HEDEF İLK 5
2011 hedefimiz sisteme daha fazla katılımcı kazandırmak yönünde. 2013 yılında yeni satışlarda ilk 5'i hedefliyoruz. Katılımcılarımıza daha fazla seçenek sunacağız. Yatırım olanaklarını genişletmeyi planlıyoruz.
GÜNDEMDEKİ FONLAR
Kıymetli madenler ve diğer emtiaya yatırım yapan emeklilik fonları ile faizsiz fonlar gündemimizde. Ekonomik istikrarın sağlanması ve yatırım aracı çeşitliliğinin ve derinliğinin artmasıyla fon çeşitliliği artacak.
Bireysel emeklilik fonlarında yatırımların büyük kısmı kamu kağıtlarında değerleniyor. Bu durumun kısa sürede çok fazla değişmesi beklenmese de şirketler fon çeşitlendirmesine özel önem veriyor. Çünkü SPK'nın 11 Haziran 2010'da yürürlüğe giren yönetmeliğinin hem emeklilik şirketlerinin hem BES katılımcılarının hayatını olumlu yönde değiştirmesi bekleniyor. Yeni yönetmelik, emeklilik yatırım fonlarının vadeli işlem ve opsiyonlar ile kıymetli madenlere yatırım yapabilmesinin yolunu açıyor. Böylece bireysel emeklilik şirketleri, katılımcılarına risk iştahlarına göre farklı planlar sunabilecek.
Anadolu Hayat Emeklilik hem katılımcı sayısında hem katılımcıların yarattığı toplam fon tutarında sektörün lider şirketi. Aynı zamanda 19 farklı fonla fon çeşitliliği açısından da lider konumda. Anadolu Hayat Genel Emeklilik Müdürü Mete Uğurlu, mevcut 19 fonla farklı müşteri ihtiyaçlarını ve risk/getiri beklentilerini karşıladıklarını söylüyor. Uğurlu, "Muhafazakâr, dengeli ve agresif olarak sınıflandırdığımız risk kategorileri dahilinde katılımcılara farklı fonlar ve dağılım seçenekleri sunuyoruz" diye konuşuyor.
2011 yılında fon çeşitlerini artıracaklarını ifade eden Uğurlu, fon tarafında yaşanan rekabete ilişkin ise şu değerlendirmeyi yapıyor.~
"Düşen faiz oranları, katılımcıların beklentilerini karşılamak için yeni fon alternatifleri sunulmasını zorluyor. Bu amaçla 2010 yılında 2 yeni fon kurduk. 2011'de bu çalışmalarımız devam edecek. Faiz gelirine duyarlı kesimin BES kapsamına alınabilmesi için yürütülen çalışmalar, ilk meyvelerini vermeye başladı. Emeklilik şirketleri hazırlıklarını sürdürüyor. Biz de Alternatif Kazanç Fonu ile 2011 yılı içerisinde 10 bin faize duyarlı müşteriyle BES sözleşmesi düzenlemeyi öngörüyoruz."
KURUMSAL KATILIM ARTACAK
Avivasa Hayat ve Emeklilik hem fon büyüklüğüyle hem fon sayısıyla liderin en yakın takipçisi. Şirket müşterilerine 5 farklı fon grubunda 18 fon çeşidiyle hizmet veriyor. Şirketin genel müdürü Meral Eredenk, 2011 yılında ürün ve fon çeşitliği yaratmaya devam edeceklerini söylüyor ve ekliyor:
"Yeni dönemde herkes için cazip olabilecek fonlar yaratmayı planlıyoruz. SPK'nın yeni yönetmeliği ile katılımcılarımız mevcut fonlarının yanı sıra altın, gümüş gibi değerli madenlere ve bakır, alüminyum gibi metallere dayalı emeklilik yatırım fonlarına veya gayrimenkul yatırım ortaklıklarına dayalı fonlara kavuşacak."
BES'in büyümesinde kurumsal katılımların çok önemli olduğunu ifade eden Eredenk, yeni dönemde bu alandaki rekabetin de artacağına işaret ediyor ve ekliyor: "Grup halinde bireysel emekliliğe girmek isteyen şirketler için fonlarımız var. Bu fonları, söz konusu şirketlerin genel yatırım ve emeklilik politikalarına göre düzenledik. Önümüzdeki dönemde rekabet açısından bu fonların ön plana çıkacağını görüyoruz."
"BUTİK FONLAR" GELECEK
Yapı Kredi Emeklilik'in katılımcı sayısı 280 bine ulaştı. Fonlarının büyüklüğü de 1,8 milyar TL'yi geçti. Şirket yüzde 15,5 düzeyinde pazar payı ile sektörde 3'üncü sırada. Yapı Kredi Emeklilik'in, 3'ü gruplara yönelik olmak üzere toplam 10 farklı türde emeklilik yatırım fonu var. Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, 2011'in ilk gününde "Büyüme Amaçlı Esnek" emeklilik yatırım fonunu 11'inci fonları olarak müşterilerine sunacaklarına dikkat çekiyor ve ekliyor: "Fonlarımızı zenginleştirmek, farklı segmentlerdeki müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için sürekli çalışıyoruz"
Türkölmez, fon tarafında şirketlerin hız artırdığına dikkat çekiyor. 2011 planlarına yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yapılan son düzenlemelerle 'fund of funds' dediğimiz fon sepeti tarzındaki fonları BES'de de kurabileceğimizi düşünüyoruz. Bu tür fonlar 2011 yılı için çeşitlilik yaratacak. Mevzuatın izin verdiği ölçüde, tabii ki müşterilerin tercih ve taleplerine göre fon çeşitlendirmesine gitmeyi planlıyoruz. Bu mevcut fonlarımızın içeriğini ve yatırım stratejisini değiştirmemiz şeklinde de olabilir. Ya da tamamen yeni fonlar kurarak ilerleyebiliriz. Farklı tercihlere sahip müşterilere ulaşmayı amaçlayan teknoloji fonu, çevreci fon gibi butik fonlar üzerinde de çalışıyoruz."
YENİ DÖNEM NE GETİRECEK?
Garanti Emeklilik de fon tarafında iddialı şirketlerden. Katılımcılarına geniş bir risk algı yelpazesine hitap eden 12 fon sunuyor. Bunların içinde TL'ye veya dövize yatırım yapan çeşitli fonlar var. Garanti, riski sevmeyen katılımcılara likit fonlarıyla hitap ediyor.~
Düşük risk alabilen katılımcılar içinse kamu borçlanma araçları içeren fonları mevcut. Belirli bir oranda veya yüksek risk alabilen ve büyüme odaklı katılımcılara ise hisse veya esnek fonları sunuyor.
Garanti Emeklilik, aynı zamanda, faize duyarlı katılımcılara özel fon hazırlayan ilk şirket. 2009'da hayata geçirilen gelire endeksli senetlere yatırım yapan Esnek Alternatif Fon, şirkete bu zamana kadar binlerce yeni müşteri getirdi.
Garanti Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karaman "Çalışmalarımızı tamamladık; önümüzdeki yıl yeni fonlarımızı katılımcılarımıza sunacağız" diye konuşuyor. 2011 fon planlarını ise şöyle aktarıyor:
"Emeklilik fonları konusunda sektör olarak yolun çok başındayız. Dünyada çok daha farklı fon portföyleriyle karşılaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde uzun vadeli emeklilik fonlarını hayata geçireceğiz. Orta vadede hedef tarih ve yaşam evresi fonları üzerinde çalışacağız. Yine endüstri fonları, küresel veya bölgesel fonların kuruluşu için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?