Ceo’ların Fincanındaki Lezzet

Binlerce yıllık geçmişe sahip insanlık tarihinin en keyifli içeceklerinden kahve, son yıllarda iş dünyası için yaşam tarzının bir parçası haline geldi. Bahane bulmaya gerek yok, zinde kalmak, kısa ...

1.04.2010 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Binlerce yıllık geçmişe sahip insanlık tarihinin en keyifli içeceklerinden kahve, son yıllarda iş dünyası için yaşam tarzının bir parçası haline geldi. Bahane bulmaya gerek yok, zinde kalmak, kısa molalar vermek ya da keyifli bir sohbetin tadını damağında kahveyle şenlendirmek isteyenler kahvenin kendileri için vazgeçilmez olduğunu söylüyor. Kahve sever CEO’ların kimi sabah ilk kalktığında kimi öğleden sonra kimi de yatmadan önce bu keyfi sürüyor. İş dünyasının fincanındaki kahveler de kişisel zevklere göre değişiyor.

hedKahve başta muhteşem kokusu, rengi ve tadıyla tüm zamanların en baştan çıkarıcı içeceklerinden biri... Kimi zaman sabah enerjisi, kimi zaman gün içinde keyifli bir mola, kimi zaman da sohbetlerin en güzel eşlikçisi oluyor. Son yıllarda uluslararası kahve zincirlerinin Türkiye pazarına girişi, yerli perakende zincirlerin de rekabete katılması çay kültürünün baskın olduğu Türkiye’de kahveye ilgiyi artırdı. Hem çeşitlerin yaygınlaşması hem kahve konseptli kafelerin sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi ile kahve hayatın keyifli kaçamak noktası olmayı başardı.

Öyle ki yapılan istatistiklere göre Türkiye’de kahve tüketimi son 10 yılda 10 kat arttı.

İş dünyasına baktığımızda da kahve alışkanlığının adeta bir yaşam tarzı haline geldiği görülüyor. Starbucks Coffee Genel Müdürü Can İkinci ise kahvenin günlük yaşantımızda artan önemini şu sözleri ile anlatıyor: “Özellikle ülkemizde Akdeniz ülkelerinin ortak özelliği olarak kahve daha çok sosyalleşme araçlarından biri. Bu doğrultuda ülkemizdeki kahve tüketim alışkanlıklarını göz önüne alırsak dostlarımızla bir araya gelip sohbet ederken kahve tüketmekten hoşlanıyoruz ama artık bu durum biraz değişerek kahve neredeyse günümüzün her anında da yer almaya başladı. ”
Birçok iş insanı yoğun ve stresli çalışma ortamında kısa kahve molalarıyla kendini zinde tutuyor. Birçoğu evde ve ofiste kahvesini kendisi yapmayı tercih ediyor. İş dünyasının kahve tercihlerinde Türk kahvesi ilk sırada yer alırken, espresso, filtre kahve, macchiato ve Americano da en favoriler arasında yer ediniyor.

İşte kahve sever iş insanlarından birkaçının zevkleri, favori kafeleri ve lezzetleri…

Politik Bistro’da Kahve Keyfi
Akman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman için kahve uyarıcı değil sakinleştirici bir etkiye sahip. Hatta kimi zaman kahve içtikten sonra yattığını belirtiyor.

“Kahve yemek sonrası sindirimi rahatlatan, yediklerimin tatlarını sindiren fevkalade keyif verici bir içecek. Aynı zamanda sohbet ederken alınan bir yudum kahve anlatılanı da sindirmeye yarıyor” diyor.

Akman, günün değişik zamanlarına göre farklı kahve tercihleri yapıyor. Örneğin her kahvaltıdan sonra mutlaka az şekerli Türk kahvesi içmek onun için adeta bir alışkanlık. Öğlen ve akşam yemeklerinden sonra da double espresso içmeyi seviyor.

“Ancak eğer çok yoğun ve stresli bir gün geçirmişsem akşam yemekten sonra az sütlü
filtre kahve veya espresso bana iyi geliyor” diye konuşuyor.

Mekan konusunda Akman’ın tercihi Ankara’da Uğur Mumcu Caddesi’nde yer alan Samm Bistro. Burasının köşke çok yakın olması nedeniyle Ankara’nın politik nabzını en iyi tutan yerlerden biri olduğunu ifade ediyor. “Burada çeşitli parlamenterler, hükümet ile iş yapan tanınmış işadamları, gazeteciler ve sanatçılar ile karşılaşmak mümkün. Çok canlı bir mekan. Aynı zamanda geniş yol cephesi ile sanki Paris’i andırıyor” diyor.

Farklı Aromaların Lezzetli Harmanı
Logo Yazılım CEO’su Ali Güven için kahve keyif demek. Güne iyi başlamak için, güzel bir yemek sonrası ya da iyi bir sohbetin yanında kahvenin kendisine eşlik etmesinden muhteşem bir keyif aldığını ifade ediyor. Sağlığına dikkat etmeyip tansiyon probleminden korkmasa daha fazla kahve tüketebileceğini söylüyor. Özellikle kendini sınırlandırdığını belirten Güven’in sevdiği kahve türü espresso ile macchiato. Evdeki kahve makinesinde, kendi kahvesini hazırlıyor. “Çok özel bir yöntemim olmamakla birlikte birtakım farklı aromaları karıştırmayı severim” diyor. Sabahları yağsız latte, espresso ve machiato içiyor. Dubai seyahatlerinden kalma bir alışkanlık olarak özel “cardamon-kakule” Arap kahvesini de yemekten sonra tercih ediyor. “Çok lezzetli fakat yoğun bir kahve. Bu nedenle çok fazla içilmiyor. Bir de eşim neskafe içmeyi sevdiği için onunla birlikte neskafe içmeye başladım” diye konuşuyor. 

Güven’in kahvede tercih ettiği mekanların başında Starbucks, House Cafe, Happily Ever After, Lucca ve Kitchenette geliyor.

Boğaz’a Karşı Bir Başka Zevkli
Domino’s Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga sadece Türk kahvesine hayır diyemiyor. Çocukken bile annesinin sütlü Türk kahvesinin yanında peynirli ve zeytinli sandviç yaptığını anımsayan Saranga, “Bu zıt gibi görünen kombinasyon o zamanlarda bizim için en lezzetli ikiliydi. Şimdi de az şekerli Türk kahvesi içmeyi çok seviyorum” diyor. Türk kahvesinin yanı sıra filtre kahve ve espresso da Saranga için vazgeçilmezler arasında…

Evde kahvesini sıklıkla kendisi hazırlayan Saranga, özellikle kahve ölçüsüne ve sütün miktarına dikkat ediyor. Özel bir hazırlama yöntemi olmasa da kahvenin damak tadına uygun olan ölçüsünün kendisi için önemli olduğunu ifade ediyor. “Ne az olmalı, ne de çok olup tadı bozmalı” diye de tercihini dile getiriyor.

Yoğun iş temposu nedeniyle kahvesini evde ya da işte ailesiyle içen Saranga, eğer pazar günleri dışarı çıkabilirse İstanbul’un muhteşem Boğaz manzarasına karşı kahvesini yudumlamaktan büyük keyif alıyor.

Her Türünü Seviyor
Bülent Altıner, kahvenin her türünü seviyor. Ama bir sıralama yapması gerektiğinde ilk sırayı Türk kahvesi alıyor. Ardından aromalı kahveler, espresso ve macchiato geliyor.

Aromalı kahveleri hem çekirdek hem çekilmiş alıp hazırlamayı tercih eden Altınel, “Evde ve işyerinde kahve çeşitlerini tatmak için donanımlarımız var. Aromalı kahveleri daha çok tercih ettiğim için lezzet ön planda oluyor. Kahvenin türüne göre zamanlaması ve aldığım haz da farklı” diyor.

Altınel, Türk kahvesini sabah kahvaltıdan ve yemeklerden sonra tüketiyor. “Ancak zaman zaman yemekten sonra Türk kahvesinin yerini espresso ya da machiato alabilir. Benim için aromalı kahve içmenin ideal zamanı öğleden sonra ve geceleri” diyor.

Son yıllarda kahve ile ilgili perakende konseptlerinin Türkiye’ye yaygınlaşması Altınel’i de oldukça memnun etmiş. Kahve içme alışkanlığı değişmese de özellikle aromalı ve espresso türü kahvelere erişim olanaklarının artmasını sevindirici buluyor. “Kahve çekirdekleri çok daha yaygın olarak satılıyor. Buna bağlı olarak öğütme ve filtre makinelerinin de yaygınlaşması kullanım kolaylığı sağlıyor” diye konuşuyor.

Köpüklü Hazırlayabilen Ceo
Kahvenin EMC Türkiye, Mısır ve Libya Genel Müdürü Cem Fındıkoğlu’na yaptığı çağrışım keyif. Kahveyi tiryaki olarak aramadığını, dingin ve sakin ortamların içeceği olarak gördüğünü belirten Fındıkoğlu, “Bu nedenle kahveyi keyifli ve sakin bir ortamda içmek benim için çok önemli” diyor.

Fındıkoğlu’nun da tercihi pek çok iş insanıyla aynı doğrultuda. O da Türk kahvesini tercihlerinde ilk sıraya koyuyor. Ardından espresso ve macchiatoyu da sevdiğini söylüyor. Kahvelerini kendisi hazırlıyor. Evde kahve makinesi olduğunu belirten Fındıkoğlu, “Kahveyi çok rahat köpüklü hazırlayabiliyorum. Türk kahvesini yemeklerden sonra tercih ederim. Toplantılarda özel bir kahve aramam ama filtre kahveyi çok tercih etmem. Eğer dışarıda bir gezintideysem karamelli macchiato’yu tercih ederim” diye konuşuyor.

Fındıkoğlu’nun kahve içmekten keyif aldığı mekan sayısı da oldukça fazla. Bu mekanlar arasında ilk sırada Gloria Jeans var. Eşiyle yaptığı haftasonu gezilerinde Gloria Jeans, Bebek Kahve ya da Aşşk Cafe’de mola verip, latte ya da macchiato içmekten keyif aldığını belirten Fındıkoğlu, “Yine İstinye Park’ta Türk kahvesi yapan Cafer’i saymadan geçmek istemem” diye de ekliyor.

Her Ruh Haline Farklı Kahve
TBWA İstanbul CEO’su Cem Topçuoğlu, kahve kokusunu ve tadını en iyi taşıyan kahveleri seviyor. Bunların içinde iyi hazırlanmış Türk kahvesinin yerinin ayrı olduğunu söylüyor. Topçuoğlu fırsat buldukça kahvesini kendisi hazırlıyor. “Genellikle iyi kahve yapan makineler kullanmayı seviyorum. Ancak kahve hazırlama dediğinizde aslında hazırlık gerektiren tek kahve Türk kahvesi. Çünkü diğer kahvelerin hemen hemen tamamı endüstrileşmiş durumda. Bir hazırlık gerektirmiyor. Son zamanlarda bir tek Haremlique markalı Türk kahveleri gerek paketleme, gerek çeşitleme açısından yeni ürünler çıkardı. Türk kahvesi için bu ürünleri tercih ediyorum” diyor.

Topçuoğlu, eskiden Türk kahvesini yemek üstüne içerken şimdi aralarda da içer hale gelmiş. “Haremlique Türk kahve çeşitleri sunduğu tatlarla gün içinde rahatlıkla içilebiliyor. Canım biraz tatlı isterse çikolatalı, Ege sahillerini özlersem damlasakızlı, Akdeniz için tarçınlı ve damlasakızlı, çalışma azmimi artırmak istersem geleneksel Türk Kahvesi içiyorum” diyor.
Kahvelerini genellikle ofis, restoran ve ev ortamında içen Topçuoğlu’nun kahve için gittiği mekanlar Bebek Kahve, Bebek Divan ve Mangerie.

Güne Mutlu Başlamanın Formülü
Şölen’in patronu İsmail Çoban da en çok Türk kahvesini seviyor. Nescafe ve espresso tercih ettiği zamanların da olduğunu söylüyor. Nadiren de olsa kahvesini kendisi hazırlayan Çoban, pratik tarifini de şöyle paylaşıyor: “Soğuk suya kahveyi karıştırıp kısık ısıda pişirerek hazırlıyorum.”

Kahve içmenin bir alışkanlığın yanı sıra keyif veren bir durum olduğunu ifade eden Çoban, özellikle sabah saatlerinde içtiği kahvenin aromasının bir saat kadar damağında kalmasının güne mutlu başlamasını sağladığını belirtiyor. “Gün içinde içtiğim kahveye ise mutlaka çikolata eşlik ediyor. Kahve ve çikolatanın lezzet uyumu beni çok etkiliyor. Çikolatanın verdiği mutlulukla, kahvenin verdiği keyif bir arada olunca günüm daha da güzel geçiyor. Ayrıca, benim için hoş sohbetlerin yanında kahve içmenin zevki de bambaşka. Türk kahvesini sabahları, gün ortasında ve yemeklerden sonra içerim. Nescafe ve espresso’yu ise genelde yolculuk esnasında tercih ediyorum” diye konuşuyor.

Kahvelerini Nasıl Hazırlıyorlar?
Süzer Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Süzer, kahvesini kendi hazırlamayı sevenlerden. Kahve çeşitleri açısından Kosta Rika Tarrazu, Kosta Rika Tres Rios ve Meksika Chiapas’tan çıkan kahve tohumlarının en kaliteli ve lezzetli kahveler olduğunu düşünüyor.

Kahvesini basit bir filtrasyon yapan bir makine ile hazırlayan Süzer’in evinde ayrıca Türk kahvesi yapan Arçelik Telve de bulunuyor. Bir de modüler otomatik olan nespresso makinesi kullanıyor. Dışarıda kahve içmek istediğimde ise ilk tercih ettiği yer ise Starbucks. Starbucks’tan Caramel Macchiato ve Türk kahvesinin sakızlı ve orta şekerlisi onun favorileri arasında yer alıyor. Süzer kahve içmeyi neden sevdiğini şöyle anlatıyor: “Kahveyi keyif aldığım için tercih ediyorum. Genelde de kahvenin yanında başta çikolata olmak üzere tatlı yiyorum. Kahve tatlıyla çok iyi gidiyor.”
Callpex Genel Müdürü Oğuz Taşkent, Türk kahvesini nasıl yaptığını şöyle anlatıyor: “Türk kahvesi konusunda da her yörenin kendine göre bir pişirme yöntemi var. Ben de Anadolu’da illere gittikçe oralarda öğrendiğim yöntemleri birleştirerek kahve yapıyorum. Örneğin Türk kahvesini sadece klasik bakır cezvede ve oda sıcaklığında bir suyla yapıyorum. Kahveyi genellikle kokusunu ve tadını alabilmek için şekersiz hazırlıyorum. ” Sofra Grubu Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin ise,  “Kahve hem keyif aldığım, hem de enerji veren bir içecek. Mutluluk, heyecan ve enerji veriyor” diyor.

 “Yeni Tatlar Yaratmaktan Keyif Alıyorum”

Gökhan Nalbantoğlu/ Sas Türkiye Genel Müdürü

“En Sevdiğim Türler”
En sevdiğim kahve türleri arasında Schümli Royal ve Guatemala türü yer alıyor. Sabahları başta olmak üzere gün içerisinde kahvemi kendim hazırlıyorum. Satın aldığım değişik kahve çekirdeklerinden yeni tatlar yaratmaktan keyif alıyorum. Evimde yarı-profesyonel bir kahve makinem var. Göreve başladığımda ofise de yeni bir kahve makinesi aldık, çünkü kahve hazırlamanın ve içmenin günün her saatinde yararlı olduğuna inanıyorum.

Zinde Ve Mutlu Hissettiriyor
Kahve içmek insanı zinde ve mutlu hissettiriyor. Tadı güzel bir kahve sohbete keyif katıyor. Sadece sabahları değil, günde belirli aralıklarla saat 4’e kadar kahve içiyorum. Sabahları güne başlamak için Latte’yi tercih ediyorum, günün kalanında Americano ile devam ediyorum. Dışarıda Cafe Nero ve Clementine’de kahve içmeyi tercih ediyorum.

 “Beklemek De Keyfe Dahil”

Ahmet Şefik Öngün/Gantek Yönetim Kurulu Başkanı

İkram Etmenin Özel Bir Yeri Var
En sevdiğim kahve türü Americano. Kahve keyfinin sadece içmekle sınırlı olmadığını düşünüyorum. Hazırlama esnasında yayılan koku, içime hazır hale gelinceye dek beklemek de kahve keyfine dahil. Bu nedenle kendi kahvemi hazırlamanın ve misafirlerime ikram etmenin özel bir yeri var.

Amerıcano Yapıyorum
Kendi ağız tadıma göre Americano yapıyorum. Aynı zamanda Nescafe’yi de kendime göre hazırlıyorum. Macchiato için de gerekli ekipmanları tamamladım, bunu kendime ve zaman buldukça misafirlerime yapmak keyif veriyor.

Sohbet Kahvesiz Olmaz
Sohbete eşlik eden kahve daha çok keyif veriyor. Türk kahvesi de bizim kültürümüz. Türk kahvesinin benim gönlümde de yeri ayrı. Kahve içmek için Bebek Kahve, Happily Ever After öncelikli olarak tercih ettiğim yerler arasında.

 “Kahve Eğitimi Aldım”

Yıldırım Karaali/Saturn Operasyonlardan Sorumlu Türkiye Genel Müdürü

Espresso Tutkusu
Kahvede ilk tercihim öncelikli olarak espresso fakat Saturn Operasyonlardan Sorumlu Türkiye Genel Müdürlüğü görevine atandıktan sonra Türk Kahvesi’nin güçlü tadı ve aromasıyla tanıştım. Benim için çok özel bir keyif olan espresso tutkuma böylelikle yeni bir tercih daha eklenmiş oldu. Benim için espresso yapmak gerçek bir tutku. Mükemmel bir espresso yapmak içinse tecrübe, duyarlılık ve her şeyden önce gerçek kahve tutkusunun gerektiğini düşünüyorum. Hatta bu sebeple Lavazza şirketinin düzenlediği kahve eğitimi üzerine özel bir programa katılmıştım

En İyinin Arayışı Sürüyor
İş hayatı dışında kalan zamanlarımda en iyi espresso’nun nerede içildiğine dair uzun yıllardır süren bir arayışım var. Benim gibi espresso tutkunlarıyla bu bilgiyi paylaşmak için bir gün mutlaka en iyi espressonun nerede içileceğini bulacağıma inanıyorum. Türkiye’de de bu konuda birçok iyi kafe var. Fakat espresso tutkum beni en iyisini bulmam için teşvik ediyor. Kanyon’daki Gina Restaurant ise espresso içmek şimdiye kadar gittiğim yerler arasında en iyisi diyebilirim.

 “Türkiye’de Kahve Kültürü Hızlı Gelişiyor”

Norbert Kleın/Bsh Ev Aletleri A.Ş. Ceo’su

Küçük Bir Mola
Kahve yapmak ve içmek beni gün içinde olağan düşüncelerden koparan küçük bir mola ve hoş bir keyif olarak görüyorum. Kahvemi genellikle ofisimizdeki Siemens EQ7 kahve ve espresso makinesi ile yapıyorum. Kendi yarattığımız teknolojinin bize böyle hoş bir şekilde geri dönüş yapması epey keyifli bir deneyim. Makinemiz kişisel kahve ayarlayan bir fonksiyona sahip bu sayede aslında tek tuşla tam istediğim şekilde cappuccino’m hazır oluyor. Kahvem bol süt köpüklü olsun isterim ve EQ7 de bu konuda uzman.

Kahvemi Ofiste İçerim
Kahvemi genellikle ofiste içerim. Yaklaşık 8 senedir İstanbul’da yaşıyorum. Türkiye’de kahve kültürü çok hızla gelişiyor. Artık sokaklarda adım başı bir uluslararası kahve zincirinin mağazasına rastlamak mümkün. Ancak bir diğer önemli gelişme evlerimizde hazırladığımız kahvelerde yaşanıyor. Piyasaya çıkan profesyonel makineler sayesinde enfes kahveler hazırlamak artık mümkün. Genellikle sabahları güne cappuccino ile başlarım. Gün içerisinde biraz da vaktim varsa espresso ya da latte macchiato gibi kahveleri tercih ederim.

Hande Yavuz
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz