İlk 50'ye 2015'de gireriz

Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Keskinoğlu’nun sorularımızı yanıtladı.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İlk 50'ye 2015'de gireriz


Capital: İşe ilk başladığınızdan bu yana üretim kapasiteniz nasıl gelişti?
- 1963’te 200-300 tavuğumuz vardı, 1968’de 3 bin tavuğumuz oldu. Daha sonraları kapasiteyi yıllar içinde artırdık. İlk yıllarda kafes de yapıyorduk. Ahşap tavuk kafesi yaptıktan sonra yine bir yenilik yaptık. Ahşap kafesten metal kafese döndük. Ölçü alma, ölçümlendirme işlerinde ustaydım. Metal kafese geçmek için tüm aletleri aldık ve metal kafes üretimine başladık. Bu kafesler 3 katlıydı. O 3 katlı kafeste 8-10 bin tavuk vardı. Şimdi ki kafeslerimiz 10 katlı ve içlerinde 200 bin tavuk mevcut. Türkiye genelinde kafes, kümes montajları yapmaya başladım. 1977’de Türkiye’de bu işle tanındık.

Capital: Bugün Keskinoğlu tam entegre bir yapıda. Bunun adımları neler oldu?
- 70’lerin sonlarında tavukçuluk sektöründe çok şirket yoktu. Rakip olarak İzmir’de YuPi vardı. Sonradan iflas ettiler. O yıllarda bizim tavuk kapasitemiz 70 bine ulaşmıştı. Önce yem fabrikası kurduk. 1980’lerde damızlık civciv şirketi Alman Lohman’ın Türkiye distribütörlüğünü aldık. Bu distribütörlükle kendi ihtiyacımızın yanı sıra Türkiye’nin yumurtalık civciv ihtiyacının da yüzde 50’sini karşılamaya başladık. Bu işin önemli adımlarından biri de yumurtaların konulduğu viyol adlı karton ambalajdı. 1989’da viyol işine girmeye karar verdik. Şu anda Türkiye’nin en büyük vyol üreticisiyiz. 300 milyon adet viyol üretiyoruz. 1994 yılında kapasiteler artınca yeni yem fabrikasını devreye aldık. Kümes kapasitelerimiz 10 binlerden önce 35 binlere çıktı. Hızlı büyümemiz 1980’lerden sonra oldu.

Capital: Ciroda önemli eşikleri nasıl aştınız?
- Her kapasite artışında yeni yatırım gerekiyor. Sadece yem fabrikası da yetmiyor. Kuluçka makinesini, damızlık sayısını da aıtmnak gerekiyor. Bunların hepsi birbirine entegre işler. Yumurtacı tavuk adedimiz artınca, yumurtalık tavuklar 16’ncı haftada yumurta vermeye başlıyor, 65’inci haftaya kadar yüzde 80 randımanla yumurta veriyor. Daha sonra randıman yüzde 50-60’lara kadar düşüyor ve bunların kesilmesi gerekiyor. Bu işin ana kollarından biri de kesimhaneydi. Bu yüzden 1995 yılında kesimhane işine girmeye karar verdik. 1997’de şu anki mevcut kesimhanemiz açıldı. İlk açtığımızda günde 15 bin adet yumurtacı hayvanımızı kesmek için kullandık. Daha sonra etlik broiler işine girdik. Tam entegre bir tesis haline geldik. Bugün yem fabrikamız var, viyol üretiyoruz, kuluçka makinemiz var, damızlığı kendimiz getiriyoruz, civciv büyütmeyi biliyoruz, sahada kümeslerimiz var ve broiler kesim işine de girdik Ciro eşiklerini her yeni yatırımla birlikte aştık. Yumurtacı tavuk işi yaparken viyol fabrikası kurmamız ciroyu çok artırdı. Ondan sonra yumurtalık tavukları keserken broiler işine girip broiler kesimhanesi kurup günde 15 bin tavuk kesmeye başlamamız bizi hızlı büyüten önemli bir adımdı. 1998 yılında günde 15 bin tavuk kesiyorduk, 1999 yılında günlük 50 bine çıktık. Bu artışlar ciro ve istihdamı otomatik olarak artırıyordu. 1997’de 4,5 milyon TL olan ciromuz 1999’da 19 milyon TL oldu. Daha sonra 2003’te 100 milyon TL eşiğini aştık ve 118 milyon TL ciro yaptık. 2010’da ise 588 milyon TL ciroyla 500 milyon eşiğini aştık. 2011’de 747 milyon TL ciroya ulaştık. 2012’de 1 milyar TL ciroya ulaşacağız.

Capital: Sizi büyüten en önemli ilkleriniz ve yenilikleriniz neler oldu?
- Tavukçulukta hep öncü olduk. Diğerleri arkamızdan geldi. Hangi makineyi alırsak rakiplerimiz bizden 6 ay sonra o makineyi alırdı. Kesim işine girince malı satmak gerekiyordu. Türkiye genelinde İzmir, Bursa, İstanbul gibi büyük şehirlerde en az 1.000 metrekarelik bölge müdürlükleri kurduk. Kesim işine ilk başladığımızda Türkiye’de kimsenin yapmadığı ilkleri hayata geçirdik.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz