Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Brightwell Holding CEO’su Alphan Manas, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Koç Holding’in eski C...
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, Brightwell Holding CEO’su Alphan Manas, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Koç Holding’in eski CEO’su Can Kıraç, Türkiye Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan… Hepsinin ortak özelliği birer “blogger” olmaları. Yaptıkları iş, bir nevi “web köşe yazarlığı”. Blog’larında işten günlük olaylara, özel hayattan liderliğe kadar farklı konulardaki görüşlerini yazıyorlar.
“İş dışında nefes almak için hayatımda yeni bir şeyler yapmak istedim. Asıl ilgi alanlarım olan sinemaya ve tiyatroya yeterince zaman ayıramadığımdan görsel bir iletişim alanında yapabileceğim en kolay şeyin yazmak olduğunu gördüm. Aklımdakileri paylaşmak için de blog açtım.” Bu sözler HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar’a ait. Urçar, 1,5 yıldır blog’unda iş, aile ve hobileriyle ilgili yazılar yazıyor.
“Blogger”, bir diğer ifadeyle blog sahibi olan üst düzey yönetici ve iş adamları arasında sadece Urçar yok. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Brightwell Holding CEO’su Alphan Manas, Can Kıraç, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan… Türkiye’de en çok bilinen blogger’lar arasında.
Neler Paylaşıyorlar?
İş dünyasının bu tanınan simaları blog’larında farklı konulardaki görüşlerini ve deneyimlerini paylaşıyorlar. Liderlikten kişisel gelişime, inovasyondan iş ve aile hayatlarına kadar farklı konulardaki görüşlerini yazıyorlar. En az haftada bir yazılarını güncelliyorlar. Alphan Manas, bu konuda “Tıpkı köşe yazarı titizliğinde çalışıyorum” diyor. Cem Boyner ve Mehmet Günyeli’nin ise yazı yerine fotoğraflarını yayınladıkları birer web siteleri var.
Blog danışmanı ve Marjinal Porter Novelli Dijital Direktörü Aslan Mert Türksoy’a göre ise eğer bir yönetici veya iş adamı internet dünyasında olumlu bir imaj yaratmışsa bu temsil ettiği şirkete de artı bir değer yaratıyor.
Yurtdışında ise Türkiye’ye göre çok daha fazla sayıda blog sahibi yönetici var. Örneğin Sun Microsystem CEO’su Jonathan Schwartz, Google CEO’su Sergey Brin ve GoDaddy CEO’su Bob Parsons dünyadaki en ünlü iş dünyası blogger’larından.
Blog Ödülleri Kurucu Ortağı Eray Endeş ise yeni proje veya ürün duyurularını görmek için yönetici blog’ları biçilmiş kaftan olduğunu söylüyor. Çünkü buralarda yönetici veya iş adamlarının uzman oldukları alanlarla ilgili araştırmaları, sektör analizlerini bulmak mümkün.
8 Bin Ziyaretçisi Var
Alphan Manas, Brightwell Holdings Yönetim Kurulu Başkanı. Son 3 yıldır da blog sahibi. Burada, teknoloji, gelecek, inovasyon ve günlük hayatla ilgili düşüncelerini yazıyor. Brezilya’dan Amerika’ya ayda 8 bin kişi ziyaretçisi var. Manas, blog merakını şöyle anlatıyor:
“Blog kurmaya 2005’te karar verdim. Bu konuda beni en çok motive eden yalnızca yakın çevreme değil çok daha geniş bir okuyucu kitlesine bakış açımı aktarmak oldu. Aslında yaptığım bir nevi serbest girişim gazete köşe yazarlığı. Yazı yazma evresine haftada 2 saat ayırıyorum. Okuyuculardan gelen tepkiler çok pozitif. Beni yazma konusunda daha da yüreklendiriyor. Blog’umun ayda 30 bin sayfa görüntülenme, 8 bin civarında ziyaretçisi var. Ziyaretçiler ortalama 5 ila 15 dakika arasında kalıyor. Blog’umun ziyaretçilerinin yüzde 75’i Türkiye, yüzde 20’si ABD ve geri kalan yüzde 5’i de Kazakistan’dan Brezilya’ya kadar farklı ülkelerden.”
“Yaşam Enerjim Yükseldi”
Serdar İnan, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı. Blog’unda toplumsal olaylar, kişisel gelişim, maneviyat ve gelecekle ilgili düşüncelerini yazıyor. İnan, şöyle konuşuyor:
“Şiir, makale yazmayı seviyorum. Her anlamda gündemi takip eden biri olarak yarattıklarımı paylaşmak düşüncesi beni blog açmaya yöneltti. Bu senenin başında blog’um aktive oldu. Blog’umu ziyaret edenlerden de her zaman olumlu tepkiler alıyorum. Bu olgu beni manen doyuruyor ve yaşamdan aldığım keyfi artırıyor. Yazılarımda ise daha çok toplumsal olgular, kişisel gelişim, maneviyat ve gelecek hakkındaki düşüncelerimi belirtmeyi seviyorum. İçeriği oluşturmak ise her gün maksimum yarım saatimi alıyor. Yazıların yayına hazırlanması konusunda ise editörümle çalışıyorum. Blog ya da internet sitesi açmak isteyenlere tavsiyem önce yazacakları konuları belirlemeleri ardından kendilerini rüzgara bırakmaları. Göz önünde olmaktan korkmasınlar.”
“Geniş Kitlelere Ulaştım”
Venüs Uluslararası Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Günyeli, aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısı. Kişisel web sitesinde bugüne kadar çektiği fotoğrafları toplamış. Bu site sayesinde geniş kitlelere ulaştığını söyleyen Günyeli, web sitesiyle ilgili şunları söylüyor:
“Dünyanın farklı noktalarında çektiğim fotoğrafları daha geniş kitlelerle paylaşmak istedim. Küba’daki sergimden hemen sonra arşivimi topladım ve kendi sitemi kurdum. Sitemde bugüne kadar çektiğim fotoğraf arşivim yer alıyor. Bunun dışında yeni oluşturduğumuz güncel bölümde ise katıldığım ve açtığım sergi haberlerime yer veriyorum.
İlk günden beri web sitemin farklı ülkelerden ziyaretçileri var. Fotoğrafların duruşundan düzenine kadar bütün detaylarını siteyi yapmak için danışmalık aldığım Bengisu Bayrak’la beraber tasarlıyoruz. Ancak tüm bu çalışmalar ciddi emek ve zaman gerektiriyor. Web sitesi bana göre insanın kendini tüm dünyaya tanıtmanın ve anlatmanın en hızlı ve en kolay yolu.”
“Her Gün Yazıyorum”
Ufuk Tarhan, Fütüristler Derneği Başkanı. Blog sahibi olmanın kendisine merak ve sınırsız paylaşım enerjisi verdiğini söylüyor ve ekliyor: “En son açtığım blog’a bir günde 200’ün üzerinde kişi üye oldu.” Tarhan, nasıl blogger olduğunu şöyle anlatıyor:
“Hemen her gün bir şeyler yazmaya çalışıyorum. Artık yazmak hayatımın bir parçası oldu. Blog dünyasına girmek isteyenlere de önce blog nedir öğrenip, bol bol blog okumalarını ve yazı yazmalarını öneririm. Danışmanlık alarak ya da kendi başlarına bu işe bir ucundan mutlaka başlasınlar. Okuduklarınızı insanlarla paylaşmak, düşüncelerini anında almak çok etkileyici. En son açtığım blog’a neredeyse bir günde 200’ün üzerinde kişi üye oldu. Blog, kendinize, işinize çeki düzen vermenizi ve daha çok insana ulaşmanız için çok önemli. Sonuçta blog sahibi olmak bana yepyeni bir ufuk açtı. Daha yapabileceklerimin başındayım hissine kapılmama sebep oldu.”
Bebeği İçin Bile Blog Kurdu
Mehmet Bilginsoy, TCom’un Genel Müdürü. http://mehmetbilginsoy.blogspot.com adını verdiği blog’unda teknoloji, iş, vizyoner fikirler, satış ve hizmet konularıyla ilgili yazılar yazıyor. Bilginsoy, en son eşiyle birlikte yeni doğan bebekleri için blog kurduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:
“Gün içerisinde gerçekleşen ve haber niteliği taşıyan bir konu ya da TV’de izlediğim bir film yazılarım için esin kaynağı oluyor. Toplamda, bir içeriğin hazırlanması, yaklaşık 3 saatimi alıyor. Bence herkesin bir blog’u olmalı. Örneğin, oğlum için doğum öncesinde bir blog sitesi hazırladım. İçeriğinde ultrason fotoğraflarından günümüze kadar olan fotoğrafları var. Dünyadaki herkes artık oğlumu görebiliyor ve gelişmesini izleyebiliyor. Ona ileride sahip olabileceği güzel bir şey bıraktığıma inanıyorum.”
Gezilerini Blog’una Koydu
Ahmet Cafer Çelebiler, Satko Teknoloji’nin yönetim kurulu başkan vekili. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veriyor. Blog’unda en çok eşiyle birlikte gittikleri gezilerle ilgili anılarını yazdığını söyleyen Çelebiler, bunu şöyle anlatıyor:
“Blog kavramını, eşimle 2007 yılının ağustos ayında internet arama motoruna “B” harfini basınca keşfettik. Hemen o gün yeni döndüğümüz Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu gezisini anlatacağımız bir blog kurmaya karar verdik. Bu ilk blog deneyimimiz oldu. Blog yazmanın kolaylığı sayesinde kendi yazı ve şiirlerimden oluşan bir blog daha kurdum. Outlook, Explorer ve Word kullanabilen herkes blog yapabilir. Blog yapmak isteyenlere en önemli tavsiye; ilk önce ilgi çekecek bir isim bulmaları. İkincisi, kimin ilgilenmesini istediklerini iyi saptamak. Üçüncü tavsiyem ise içeriğin isme ve hitap etmek istediklerinize uygun olması.”
5 Tane Web Sitesi Açtı
Can Kıraç/Koç Topluluğu Eski Ceo’su
İlk Proje Gerçekleşmedi
2001 yılında www.cankirac.com sitemi hayata geçirdim. Amacım, iş arkadaşlarım ve dostlarımla entelektüel bir ilişki kurmaktı. Arkadaşlarım beni fazla hayalci buldu ve projem gerçekleşmedi. Ben de yeni bir adım olarak; “Anılar Olaylar” kitabımı “anilarolaylar.com”, “Kolajlı Taşlamalar” kitabımı “kolajlitaslamalar.com”, “Anılarımla Patronum Vehbi Koç” kitabımı “anilarimlavehbikoc.com” ve çeşitli görüşmelerimi topladığım görüntülü CD’lerimi “cankirac.tv” adreslerinde internet ortamına taşıdım.
“Fikrimi Soruyorlar”
Ayrıca, “www.cankirac.com” sitemde 293 yazımı ve 685 kolajımı yayınladım. Sitelerimin her kesimden izleyicisi var. Genelde ziyaretçilerim yöneticilik deneyimlerimi, meslek seçimi önerilerimi, hobilerimi öğrenmek istiyorlar. Hayatta başarının ne olduğunu sorguluyorlar. Beni kardeşim İnan Kıraç'la karıştıranlar da para yardımı yapmamı talep ediyorlar! Bana “Can Amca” diyerek hitap eden yetenekli genç kızlarımızla fikir tartışması yapmaktan da keyif duyuyorum.
“İş, Aile ve Hobilerimi Yazıyorum”
Serdar Urçar/ HP Türkiye Genel Müdürü
1,5 Yıldır Aktif
Kendime yeni bir pencere açmak, iş dışında nefes alabilmek için 3 yıl önce blog açmaya karar verdim. Ancak o sırada vakit ve fırsat bulamadım. 1,5 yıl sonra Dubai’deki görevim sırasında blog projemi hayata geçirdim. Başladıktan sonra da ilk heyecanla birkaç yazı yazdım ancak sonrasında epey ara verdim. Türkiye’ye döndükten sonra yazmaya yeniden başladım. Sonra da bu işi çok iyi bilen Umut Ersoy’dan destek aldım.
Haftada Bir Blog’umda işim, ailem ve hobilerimle ilgili yazılar yazıyorum. İş kategorisi yönetim, liderlik üzerine yazdığım denemeleri içeriyor. “Evdeki Ben”, daha kişisel hayatımı ele alan yazılar. Hobilerim konusunda da okuduğum ve gerçekten beğendiğim kitaplarla ya da başka hobilerimle ilgili yazılar yazmaya çalışıyorum. Genelde haftada bir yazı yazıyorum. Şu anda ise Blog’umu kişisel internet sitem www.serdarurcar.com üzerinden yayınlıyorum.
“Kariyer Danışmanlığı Yapıyorum”
Fatmanur Erdogan/ Bsh Kurumsal İletişim Müdürü
“Yazmak Çok Rahatlatıyor”
İlk blog’umu 2005 yılında başlattım. Önce sadece arkadaş çevremle paylaştığım kişisel bir blog açtım. Kısa bir süre sonra da kariyeryolculugu.com isimli blog’um ortaya çıktı. Burada kariyer iletişimi, girişimcilik ve yönetsel konuları ele alıyorum. Yazmak beni çok rahatlatıyor. Okuyucularım arasında genel müdürler, her kademe yöneticiler, profesyonel iş insanları ve üniversite öğrencileri var.
Blog Nasıl Açılıyor?
Ayrıca blog’umu takip ederek istedikleri iş fırsatlarını elde edenlerden gelen mektuplar beni çok mutlu ediyor. Sonuçta blog açmak çok kolay. Üstelik tasarım bilgisi de gerektirmiyor. Çoğu servis sağlayıcı da bedava. Ben wordpress.com altyapısını kullanıyorum. Buna benzer blogger.com, typepad.com gibi bir dolu blog servisi var. Ancak, blog’ların belli bir okuyucu kitlesine gelebilmesi için haftada en az 4 gün yazmanız lazım. Eğer ciddiye aldığınız bir blog ise yazı üretmek birkaç saatinizi alıyor.
Ayçe Tarcan Aksakal
[email protected]
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?