Sat-geri kirala rekor getirecek

Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan ile leasing sektöründe yeni dönemde beklenen bu iyimser tablonun nedenlerini, büyüme getirecek lokomotif ürünleri ve şirketinin bu yükselişteki hedeflerini konuştuk.

3.08.2014 21:39:070
Paylaş Tweet Paylaş
Sat-geri kirala rekor getirecek
Leasing sektörünü hareketli bir yıl bekliyor. Sektörün öncü şirketlerinden Aklease’in genel müdürü Tuncer Mutlucan, “Bu yıl sektörün 8,8 milyar dolar hacme ulaşacağını düşünüyoruz” diyor. Böylece sektörün yüzde 25 büyüyerek 2007 yılındaki rekor işlem hacmini aşacağını öngörüyor. Bu büyümede lokomotif ürün ise sat-geri kirala...

Mutlucan’a göre geçen yıl yapılmaya başlanan sat-geri kirala işlemlerinin toplam işlem hacmindeki payı 2013’teki yüzde 15’ten en az yüzde 20’ye çıkacak. Yeni düzenlemeler leasing sektörüne yaradı. Öyle ki uzmanlara göre sektör yeniden eski günlerine geri dönüyor.

Bu yıl yeni sektörlere gelen KDV indirimleri, en son şubat ayında Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) de izin verilen sat-geri kirala işlemleriyle leasingin bu yılı yüzde 25 büyümeyle 8,8 milyar dolar hacimle kapatması bekleniyor. Bu, 2007 yılında sektörün kırdığı işlem hacmi rekorunun da egale edilmesi anlamına geliyor.

Sektörün öncü şirketlerinden Aklease’in Genel Müdürü Tuncer Mutlucan, “Geçen yıl 7 milyar dolar işlem hacmine ulaşan sektörün bu yıl minimum yüzde 15, maksimum yüzde 25 büyüyeceğini düşünüyoruz. Yüzde 25 büyümeden hareket edersek sektör, 2007 rakamlarını da aşarak 8,8 milyar dolar hacme ulaşabilecek. Müşteri sayısı da 60 bine yaklaşacak” diye konuşuyor.

Mutlucan, sektörde oyunun kurallarını değiştiren ürünün ise sat-geri kirala olacağını söylüyor. Sektöre yeni giren bu ürüne, çeşitli vergi avantajları tanınması nedeniyle son dönemde yoğun ilgi olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “2013 yıl sonu itibarıyla sat-geri kirala ürününün işlem hacmi 2 milyar TL oldu.

Toplam 14 milyar TL leasing hacmi içinde payı, yüzde 15’i buldu. Bu payın 2014 sonunda en az yüzde 20 olacağını öngörüyoruz.” Aklease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan ile leasing sektöründe yeni dönemde beklenen bu iyimser tablonun nedenlerini, büyüme getirecek lokomotif ürünleri ve şirketinin bu yükselişteki hedeflerini konuştuk:

Leasing sektörü için bu yıl nasıl geçiyor? İlk 3 ayda nasıl bir büyüme yaşandı?
Henüz sektörde ilk 3 ayın verileri yayınlanmadı. Dolayısıyla sözleşme adetleri ve müşteri sayısındaki artışla ilgili bilgimiz yok. Ancak son 10 yıllık süreçte, ilk üç ayda toplam işlem hacminin yüzde 20’sinin yapıldığını görüyoruz. Biz bu yıl sektörün 8,8 milyar dolar hacme ulaşacağını düşünüyoruz. Bu durumda da ilk üç ayda 1,6 milyar dolar işlem hacmi oluştuğunu öngörüyoruz.~

2007 yılı rakamlarının geçilebileceğini düşünüyorsunuz musunuz peki?
Geçen yıl 7 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşan sektörün bu yıl minimum yüzde 15, maksimum yüzde 25 büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu da sektörde işlem hacmi, 8 milyar doların üzerine çıkacak demektir. Yüzde 25 büyümeden hareket edersek sektör, 2007 rakamlarını da aşarak 8,8 milyar dolar hacme ulaşılabilecek. Müşteri sayısının da 60 bine yaklaşacağını düşünüyoruz.

Kârlılıkta da büyüyen hacimlerle paralel trend bekliyoruz. Leasing, rekabetin çok yoğun yaşandığı bir sektör. Kârlılığı etkileyen en önemli unsurlardan biri, sorunlu krediler. Leasing sektörü eğer aktiflerini kaliteli tutmaya devam ederse, kârlılığında işlem hacmine paralel yani yüzde 15 artış olmasını bekliyoruz.

Bu büyüme hangi ürünlerden gelecek?
Sektörde yatırımcı için KDV avantajı olan yatırım mallarının listesi genişledi. 2013 yılı sonunda ek bir düzenleme oldu. 2011 yılında yapılan KDV düzenlemesiyle, indirime tabi ekipmanların sektör içindeki payı 50-60’lara çıkmıştı. 2013 yıl sonunda yapılan ek düzenlemede bu oran, yüzde 70 bandına yükseldi.

Bugün leasing yapılan her 10 üründen 7’sinde KDV indirimi var. Tekstil, metal işleme, ağaç işleme, plastik işleme, kağıt ve karton üretimi, ambalajlama, sınai robot, sanayide kullanılan fırın ve ocaklar, kaynak makineleri, fork-lift gibi farklı sektörlerde kullanılan ekipmanlar düzenlemeyle KDV indirimine konu oldu. İlave KDV indiriminin tekstil ve metal işleme alanını daha da büyütmesini bekliyoruz,

Esasında sektörde oyunun kurallarını değiştiren, sat-geri kirala ürünü. Sat-geri kirala konvansiyonel leasingden farklı, refinansman imkanı sunuyor. Sektöre yeni giren bu ürüne, çeşitli vergi avantajlarının da tanınmasıyla son dönemde yoğun ilgi var. Dolayısıyla büyümenin bu tarafta olacağını düşünüyoruz.~

Peki sat-geri kirala’nın işlem hacminde aldığı pay artıyor mu? Bu pay yıl sonunda ne kadara çıkar?
2013 yıl sonunda sat-geri kiralanın işlem hacmi 2 milyar TL oldu. Toplam 14 milyar TL leasing hacmi içinde sat-geri kirala işlemlerinin payı yüzde 15 civarındaydı. Bu yılın ilk üç ayında gelen talepleri ve bu taleplerin sektörlere homojen dağıldığını düşünürsek, sat-geri kirala işlemlerinde artış olduğunu söylemek mümkün.

Yıl sonunda sat-geri kiralanın işlem hacminde payı en az yüzde 20 olur. Sat-geri kiralanın çok önemli vergi avantajları var. KDV ve kurumlar vergisi istisnası mevcut, bankacılık işlemi olmadığı için Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de alınmıyor,

En son şubat ayında Organize Sanayi Böl-geleri’nde (OSB) sat-geri kirala ürünüyle leasing yapılabileceği kararı alındı. Bu, sektöre ne kadar ek büyüme getirir?
Aslında düzenleme çok yeni. O yüzden OSB’lerdeki talep yeni başlıyor. Talebi biraz daha görmemiz gerek. Ben bu düzenlemeyle, bu yıl sat-geri kirala talebine ek bir yüzde 25 katılır diye düşünüyorum. OSB’lerdeki leasing imkanı tanıtıldıkça bu talep, hızlanarak artacak. Bugün Türkiye’de 276 tane OSB bulunuyor.

Bu OSB’lerde 57 bin şirket yer alıyor. Leasing sektörünün bugün hizmet verdiği müşteri sayısının yaklaşık 50 bin olduğu göz önüne alındığında, OSB’lerin, leasing sektörü için büyük potansiyeli net şekilde ortaya çıkıyor.

Bize gelen taleplerden OSB’lerde yer alan firmaların, makine ve ekipman leasingine ve sat-geri kirala yöntemine ilgisinin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Aslında 2014’te sat-geri kiralanın payının yüzde 20’ye çıkacağını belirtirken OSB’lerden gelen payı da katıyorum.~

Sektörde operasyonel leasing tarafı nasıl gelişiyor? Operasyonel leasingde şirketler ne zaman aktif çalışmaya başlayacak?
Operasyonel kiralama, aslında Türkiye’de en çok bilinen ve yaygın şekliyle filo kiralama hizmeti. Bu hizmeti, filo kiralama şirketleri veriyor. Geçmişte de bazı leasing şirketleri, bir iştirak kurarak kendi bünyeleri dışında operasyonel kiralama faaliyetlerinde bulunuyordu.

Yeni kanun, finansal kiralama şirketlerine kendi bünyelerinde operasyonel kiralama yapma imkanı getirdi. Fakat bizim birlik bünyesindeki finansal kiralama şirketlerinden görebildiğimiz kadarıyla, büyük ölçekte operasyonel kiralama faaliyetine başlayan bir şirket henüz yok.

Burada altını çizmemiz gereken iki neden var: Operasyonel kiralama sonuç itibarıyla finansal kiralamadan farklı bir ürün. Operasyonel kiralamada, aynı bir araç kiralama işinde olduğu gibi, mal iade edildikten sonra da bunun tekrar kiralanması ya da satılması gerekiyor.

O yüzden de Türkiye’de filo kiralama gibi ikinci el piyasa derinliği olan mal gruplarında operasyonel kiralama zaten başlamıştı. Ama ikinci el pazarın daha küçük olduğu yerlerde bu işin başlaması, biraz daha zaman alacak.

2014 yılı içinde finansal kiralama şirketlerinden mevcut yapıları dahilinde veya ilgili şirketlerle işbirlikleri ve ortak girişimler dahilinde operasyonel kiralama hizmeti vermeye başlayanlar olmasını bekliyoruz. Operasyonel leasingin, 5 yılda toplam işlem hacminden yüzde 10 kadar pay alacağını düşünüyorum. ~

"EN HIZLI ÜRÜNÜMÜZ SAT-GERİ KİRALA"
PAYI YÜKSELİR

Sat-geri kirala hızla yol aldığımız bir ürün. Özellikle 2014’ün başından itibaren şirketlerin, sat-geri kiralanın avantajlarını keşfetmesiyle talepleri artıyor. Sat-geri kirala ürününün bizim kira alacakları portföyümüzdeki payı şu an için yüzde 13. Biz bu payın yüzde 20’lere çıkacağını düşünüyoruz. Bu ürünü bu yıl daha öne çıkaracağız. 20l3 Nisan’ında sektörde bir ilki yaparak 250 milyon dolar Eurobond ihraç ettik. 2014’te de uzun vadeli sürdürülebilir fonlama kaynakları üzerine çok aktif olacağız.

NERELERE YOĞUNLAŞACAĞIZ?
2014’te KOBİ’leri biraz daha odağımıza aldık. Yurtdışından ithali yapılan tüm ekipmanlarda çok aktif olacağız. KDV indirimli ekipmanlar, tabii ki her leasing şirketi gibi, bizim de ilgi alanımızda. Yenilenebilir enerji bu yıl, destekleyeceğimiz bir alan. Operasyonel kiralamada da araştırmalarımıza devam ediyoruz. Araç, iş makinesi ve bilgi teknolojileri ekipmanları kiralama alanlarındaki uzman şirketlerle stratejik işbirliği çalışmaları yapıyoruz. Çok dikkatli adım atıyoruz, 2014’te bu adımlar şekillenecek.

“MÜŞTERİLERİMİZİN YÜZDE 80'İ YENİ"
YÜZDE 22 BÜYÜDÜK

Biz aslında misyonumuzu sektörü büyütmeye ve leasingi tanıtmaya ayırdık. 2014’te müşteri tabanımızı genişletiyoruz. İşlem yaptığımız 10 müşterinin 8’i sektör veya bizim için yeni. İlk üç ayda, geçen yılın aynı dönemine göre brüt işlem hacmimizi yüzde 22 ve net kira alacaklarımızı yüzde 48 artırdık. 2014 yılı ilk üç ay sonrası işlerin daha da hızlandığını söyleyebiliriz. 2014 yılını sektör ortalamasının üzerinde bir büyümeyle 850-900 milyon dolar işlem hacmiyle kapatmayı planlıyoruz.

SERMAYE ARTIRDIK
Net kira alacağında yüzde 13,4 pazar payımız var. Biz şu an için sektördeki ilk üç şirketten biriyiz. Payımızın 2014’te de yüzde 13,5-14 bandında kalacağını düşünüyorum. Aklease olarak sektörün lider şirketi olmayı hedefliyoruz. Bizim birinci önceliğimiz kârlılık. Sadece hacimsel büyümeye inanmıyoruz. Pazar payında son 3 yıldır ilk beş içinde en hızlı büyüyen şirketiz. En düşük sorunlu kredi oranına sahip bir şirketiz. Son 6 ayda 100 milyon TL sermayemizi artırdık, özkaynaklarımız 476 milyon TL’ye ulaştı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz