Sıfırdan kurduk ilk 5'e gireriz

Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak’ın sorularımızı yanıtladı.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sıfırdan kurduk ilk 5'e gireriz
Hedef Alliance’ın kurucusu Sancak Ailesi, 2006’da bölündü. Abdulrezzak Sancak, Haluk Sancak ve diğer 12 kardeş, Saya adında yeni bir grup kurdu. Grup çatısı altında inşaat, perakende, ilaç, maden ve sanayiye bugüne kadar 300 milyon dolar yatırıldı. 2012 sonunda 180 milyon TL ciroya ulaşan grup, 5 yıl içinde iddialı hedeflere ulaşmanın hesabını yapıyor. Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak, 2017’ye kadar bulundukları her sektörde ilk 3 arasına gireceklerini söylüyor. “Grubumuzun değerini her 3 yılda 2 katına çıkaracağız” diyen Sancak, büyümenin motorunun ise ilaç olacağını söylüyor ve ekliyor: “İlaçta en büyük 5 jenerik ilaç üreticisi arasına girmeyi hedefliyoruz.”

Siirtli Sancak Ailesi’nin öyküsü, 1953 yılında Abdülkerim Sancak’ın ticarete atılmasıyla başladı. Aile önce Van’a, 1988 yılındaysa İstanbul’da okuyup çalışan, yeğen Ethem Sancak’ın önerisiyle İstanbul’a göç etti. O sıralarda Koz Ecza Deposu’nda yöneticilik yapan Ethem Sancak, ailesini bu şirkete ortak olmaya ikna etti. Böylece Türkiye, gelecek 30 yılda ilaç sektörüne damgasını vuracak olan Sancak soyadıyla tanışmış oldu. Aile, sırasıyla Es Ecza, Esko Itriyat, Hedef Ecza ve Sancak Ecza’yı kurarak kısa zamanda Türkiye’nin en büyük ilaç ve kozmetik dağıtım grubu haline geldi. 1999 yılında 3,5 milyar dolar ciroyla yüzde 41 pazar payına, ilaçta ve ıtriyatta 21 bin eczaneye ve 30 bin markete hizmet veren grup, 2001 yılında Alliance Boots ile ortak olarak Hedef Alliance adını aldı. Şirket, kısa süre içinde Mısır, Cezayir ve Rusya pazarlarının da en önemli oyuncularından biri oldu.

Abdulrezzak Sancak, Haluk Sancak ve diğer 12 kardeş 2006 yılında Hedef Alliance’dan ayrılma kararı aldı. Hedef Alliance’dan ayrılan Sancak’lar, hemen Saya Grup’u kurdu. İnşaat, perakende, ilaç, maden ve sanayi sektörlerine bugüne kadar 300 milyon dolar yatırım yapan grup, 2012 sonunda 180 milyon TL ciroya ulaştı.~

Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak, 2017’de 1,2 milyar TL ciroya ulaşacaklarını, bugün bin olan çalışan sayısını da 2 bine çıkaracaklarını söylüyor. Grubun en büyük yatırımı, 2’nci etabı da tamamlandığında yılda 500 milyon kutu üretim kapasitesine sahip olacak Pharmactive adlı ilaç üretim tesisi. Grubun 2017 hedeflerine ulaşmasında ilaç sektörünün katkısının çok büyük olacağını söyleyen Sancak, “İlaçta Türkiye’nin ilk 5 jenerik üreticisinden biri olacağız” diyor. Saya Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sancak’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Capital: Saya Grup’un Hedef Alliance ile bağlantısından ve ailenizden bahseder misiniz?
- Sancak’lar, Siirtli bir aile. Siirt’ten Van’a ticaret yapmak için göçmüştük. 1988’e kadar ticari hayatımızı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sürdürdük. 1988 yılında ailece İstanbul’a göç ettik. İstanbul’da ilaç dağıtım işine girme amacımız vardı. Bu da amcamızın oğlu Ethem Sancak’ın o yıllarda İstanbul’da okurken çalıştığı Koz Ecza Deposu’nda sektörü tanımasıyla oldu. Tüm aileyi İstanbul’a ilaç dağıtımı için getiren kişi Ethem Sancak’tır. İlk önce Koz Ecza Deposu’na ortak olduk. Daha sonra farklı ecza ve ıtriyat depoları kurduk. Yıllar sonra ortağımızdan ayrılarak 1993’te Hedef Ecza Deposu’nu kurduk. Bu işi, Türkiye geneline yaymaya karar verdik ve ilk şubemizi Samsun’da açtık.

Capital: Hedef Alliance’dan sonra Sancak Ailesi’nin iş dünyasındaki bir diğer temsilcisisiniz. Saya Grup’u neden kurdunuz? Neden Hedef Alliance’dan ayrıldınız?
- Hedef Ecza, yıllar içinde çok büyüdü, pazar lideri olduk. 1999 yılında 3,5 milyar dolar ciroyla yüzde 41 pazar payına sahip hale geldik. İlaçta ve ıtriyatta 21 bin eczaneye ve 30 bin markete hizmet veriyorduk. 2001 yılında Avrupa’nın en önemli ilaç ve sağlık ürünleri dağıtıcılarından Alliance Boots ile stratejik ortaklık yaptık ve şirketimizin adı Hedef Alliance oldu. Yurtdışına açıldık, kısa süre içinde Mısır, Cezayir ve Rusya pazarlarının da en önemli oyuncularından biri olduk.~

Abdulrezzak Sancak, Haluk Sancak ve kardeşleri olarak Hedef Alliance’ın kuruluşundan itibaren şirketin yönetiminde önemli görevler üstlendik. Aile çok büyümüştü. Bu vesileyle aile birkaç kola ayrıldı. O kollardan biri de biziz. Bir miktar sermaye de doğdu. Başka alanlarda kendimizi geliştirmek istedik. İlaç dağıtım kanallarındaki başarılarımızı, sektörün farklı alanlarında ve başka sektörlerde de gerçekleştirmek üzere
Hedef Alliance’ın yönetiminden ayrıldık. 2006 yılında da Saya Grup’u kurduk. Hedef’teki yüzde 12 hissemiz dururken İstanbul’da perakende sektörüne, İzmir’de Folkart markasıyla inşaat sektörüne girdik. Yabancı ortağımız yine hisselerini artırmak istedi. Biz de 2011’de bu hisseleri onlara satıp ayrıldık, Güzel işler yaptık, güzel ayrıldık.

Capital: Saya Grup’un ilk işi inşaat mı oldu?
- İstanbul’da çok büyük inşaat şirketleri vardı. İzmir’de kurumsallaşmış çok fazla inşaat şirketi yoktu. Orada daha kolay büyüyebileceğimizi düşünüp İzmir’de proje geliştirmeye başladık. Ben ve kardeşim Mesut Sancak, daha önce İzmir’deki ilaç işini yürütüyorduk. Bu nedenle İzmir’e alışkanlığımız ve sevgimiz vardı. İzmir’deki ilk projemiz Folkart Narlıdere oldu. Devam eden projemiz Folkart Towers, ofis ve konuttan oluşuyor.

Capital: Kaç kardeşsiniz ve görev dağılımını nasıl yaptınız?
- 7 erkek, 7 kız kardeşiz. Kızlardan 2’si işin içinde, 3’üncü kız kardeşimiz de işe başlayacak. Grubun başında ağabeyimiz Abdulrezzak Sancak var. Ben yardımcısıyım. Şirketin tüm işlerinden ve özellikle Volt Elektrik ile Voltsan’dan sorumluyum. Mesut Sancak, Sadi Sancak ve Metin Sancak, Folkart’tan sorumlu. Kezban Sancak, grubun İK direktörü. Diğer kardeşler de grubun tüm işlerine koşturuyor.

Capital: Saya Grup olarak kaç sektörde, kaç şirketle ve çalışanla faaliyet gösteriyorsunuz?
- İlaç, inşaat, elektrik motorları, kalıp sanayinde ve maden arama sektöründe 5
şirketle faaliyet gösteriyoruz. Saya, Sancak Yatırım’m kısaltılmış ifadesi. Mevcut çalışan sayımız 600. Bu rakam taşeronlarla 1.000’e çıkıyor.~

Capital: 2012 sonunda ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştınız?
- Bu zamana kadar toplam 300 milyon dolar yatırım yaptık. 2012 sonunda 180 milyon TL ciroya ulaştık.

Capital: Alpark’ı 2010’da Carrefoursa’ya satarak perakendeden çıkmıştınız. Perakendeye dair yeni planlarınız var mı?
- Perakende sektöründe Alpark markasıyla 27 markalı bir marketler zinciri oluşturmuştuk. Bu işe girerken Kopuzlar’ın 10 marketini aldık, biz de 17 tane yeni market açtık. Çok başarılı olduk ve mağazalarımıza Carrefour talip olunca perakende şirketini devrederek sektörden çıktık. Grubun 5 yıllık planlamasında, tekrar perakende sektörüne girme hedefi bulunuyor. Perakende sektöründen çıkarken çok da istekli değildik. Perakendede çok fırsat var. Sıfırdan yeni bir model oluşturup perakendeye dönmeyi düşünüyoruz. Türkiye’de olmayan bir model bulamazsak mevcut modellerden satın alma yaparak perakendeye dönmek istiyoruz.

Capital: Bundan sonrası için nasıl bir rota belirlediniz? Saya Grup’un en önemli hedefleri neler?
- Hisselerimizi sattıktan sonra inşaat sektöründe kısa sürede markalaştırdığımız Folkart gibi başka sektörlerde de oluşum sağlamaya çalıştık. Sanayiye Volt Elektrik Motorları ve Voltsan Kalıp Sanayi’yi satın
alarak girdik. Çıkış yaptığımız ilaç sektörüne tekrar girmek gibi bir hedefimiz vardı. 2010 yılında harekete geçtik ve Pharmactive’i kurarak birkaç yeni iş alanı oluşturmuş olduk. Modern, kurumsal bir grup olmak amacıyla müşteri, çalışan ve tedarikçi memnuniyetini dikkate alarak 5 yıllık stratejik planlarla ilerliyoruz. EFQM modeli ve gerekli kalite belgelerini alma yolunda hızla ilerliyoruz. Volt Elektrik’i Turquality’ye dahil etmek için de çalışıyoruz.

Capital: İlaç sektöründe çok önemli bir yatırımınız söz konusu. Buradaki hedefler neler?
- İlaç sektöründen kopmak istemedik. Pharmactive ilaç şirketini kurduk. Bu kez dağıtıma değil üretime girdik. Türkiye’nin en büyük ilaç üretim tesisleri arasında sayılacak bir tesis.~
Şu anda satış pazarlama örgütü kuruluyor. Pharmactive çalışan sayısı 130. Yıl sonunda 500 kişi olacak. İlaçlarımız geliştirildi, ruhsat müracaatları yapıldı. İlaçlarımız, bu yıl piyasaya çıkarılacak. Jenerik ilaç geliştiriyoruz. İlaçta hedefimiz 2017 itibarıyla Türkiye’nin en büyük 5 jenerik ilaç şirketinden biri olmak. Sıfırdan başlıyoruz. Çok yoğun bir ilaç portföyü oluşturduk. Çok profesyonel yöneticilerle çalışıyoruz. Büyük bir tesis kurduk. Bu tesisle Türkiye’nin üretim kapasitesini de bir hayli artırmış olduk. Özellikle yabancı şirketlerin Türkiye’yi üretim üssü seçmeleri için bir neden daha yarattık.

Capital: Tesisin üretim kapasitesi ne kadar?
- Tek vardiyada yıllık 180 milyon kutu. Şu an tesisin ilk etabı tamamlandı, yatırım tamamlandığında üretim kapasitesi 500 milyon kutu olacak. İlk etapta 130 milyon dolar yatırım yaptık.

Capital: Grup için en önemli iş ilaç olacak değil mi?
- Evet.

Capital: Satın almalarla büyüdüğünüzü görüyoruz. Yeni satın alım planlarınız var mı?
- 2013 yılı sonlarına doğru hizmet sektörüne girmek istiyoruz. Bu süreçte birçok proje geliyor. Titizlikle değerlendirip yeni atılımlar yapabiliriz.

Capital: Gelirlerinizin sektörel dağılımı nedir? Ve gelecek 5 yılda bu dağılım nasıl olacak?
- Mevcut yapıda inşaat ve sanayinin yüzde 50-50 dağılımı var. 2017’de ilaç sektöründe hızlı büyümeyle sanayinin payı yüzde 25, ilacın payı yüzde 63 ve inşaatın payı yüzde 12 olacak. Tabii yeni sektörlere girersek bu plan değişir.

Saya Grubu nasıl büyüyecek?
1- 2017’de her sektörde ilk 3 arasında olma hedefimiz var. Grubumuzun değerini de her 3 yılda 2 katına çıkaracağız.
2- 2013 sonlarına doğru hizmet sektörüne girmek istiyoruz. Titizlikle değerlendirip yeni atılımlar yapabiliriz.~
3- İlaçta en büyük 5 jenerik ilaç üreticisi arasına girmeyi hedefliyoruz. Burada yüksek cirolar bekliyoruz.
4- İstanbul’da proje geliştirmek için arazi arayışımız sürüyor. İstanbul’a çok iyi bir projeyle gireceğiz.
5- Perakende sektöründen istemeden çıktık. Sıfırdan yeni bir model oluşturup dönmeyi düşünüyoruz.
6- Madencilikte AR-GE çalışmalarımız sürüyor. Yeni projeler gelirse değerlendirmek için hazırlanıyoruz.
7- Volt Elektrik, elektrik motorları sektöründe ilk 2 şirketten biri olmak istiyor.
8- Kalıpçılık sektöründeki şirketimiz Voltsan’da ihracata önem vererek büyüyeceğiz.
9- Enerji ve maden sektörlerinde Livamine ile büyük bir titizlikle incelediğimiz projeleri hayata geçireceğiz.

HER ZAMAN LİDERLER ARASINDA OLACAĞIZ'
İLAÇTA HEDEF

Hedefimiz, her zaman liderler arasında olmak. Şirketlerimizin iyi şirket sınıfına girebilmesi için hep ilk 3 içinde olmalarını hedef olarak belirliyoruz. 2017 yılı itibarıyla ilaç sektöründe en büyük 5 jenerik ilaç üreticisi arasına girmeyi hedefliyoruz. İlaç işinden yüksek cirolar bekliyoruz.
ARAZİ ARIYORUZ
İnşaat sektöründe Folkart ile İzmir’in lider şirketleri arasındayız. Amacımız, İstanbul’a çok büyük ve farklı bir projeyle giriş yapmak. Halen İstanbul’da proje geliştirmek üzere arazi arıyoruz. İnşaat şirketimiz çok daha büyük projelere hazır. Çok iyi bir projeyle İstanbul’a gireceğiz.
MADENCİLİKTE AR-GE
Madencilik şirketimiz faaliyete başlamadı. Mermerle ilgili ocak çalışmamız oldu. O çalışmaları çok başarılı görmedik. Mermer dışında fırsatlar olursa diye bakıyoruz. Şu anda AR-Ge çalışmaları sürüyor. Yeni projeler gelirse değerlendirmek üzere hazırlığımız var.
MÜTHİŞ BÜYÜME
Volt Elektrik, eski bir şirket. 26 yılı geride bıraktı. Onu satın aldık. Elektrik motorları üretiyor. 2011’de devraldık ve hem 2011’de hem 2012’de şirket yüksek bir büyüme kaydetti. 2 yılda yüzde 200 büyüdü. Üretim kapasitesini artırdık. Satın alma bedeli haricinde 20 milyon TL daha yatırım yaptık. Dolayısıyla üretim kapasitesi ve satışı yüzde 200 büyüdü. Üretim kapasitesi yılda 220 bin adet motordan 650 bine ulaştı. Elektrik motorları sektöründe Volt ile ilk 2 şirketten biri olmak istiyoruz.
İHRACAT ÖNEMLİ
Kalıpçılık sektöründe Voltsan markamızla ihracata büyük önem vererek büyüyeceğiz. Enerji ve maden sektörlerinde Livamine ile büyük bir titizlikle incelediğimiz projeleri hayata geçireceğiz. Bu sektörlerde olmamız gerektiğini hissediyoruz fakat somut stratejiler oluşturmak için çalışıyoruz.~

"GRUBUN DEĞERİNİ 2 KATINA ÇIKARACAĞIZ"
HER SEKTÖRDE İLK 3

2017 yılında her sektörde ilk 3 arasında olma hedefimiz var. Grubumuzun değerini de her 3 yılda 2 katına çıkaracağız. Değerden kastım sadece ciro değil. İK ve operasyonel diğer parametrelerde de büyümeyi kastediyoruz.
5 YILLIK PLAN
2017 yılı ciro hedefimiz 1,2 milyar TL. Yeni sektörlere girersek ciro çok daha yukarılara çıkacaktır. 2017 yılında toplam satışlarımızın da yüzde 15’ini ihracattan elde etmeyi planlıyoruz. Toplam taşeronlarla bin çalışanımız var. 2017’de 2 bin olacak.
ENERJİDE ARAYIŞ
Enerji sektörüne girmek istedik ama kısmet olmadı. Hem üretim hem dağıtımla ilgileniyoruz. Geçen yıl Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nin ihalesine girmeyi düşündük, ama vazgeçtik. Enerji vazgeçilecek bir sektör değil üretim anlamında enerjide olmayı planlıyoruz. Enerjideki fırsatlara bakıyoruz. Enerji sektöründe köşeler kapıldı ama hala fırsatların olduğuna inanıyoruz. Hizmet sektörü başta birçok alanda projelerimiz var.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz