Yeni işler keşfetme arzumuz var

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar'la mevcut işlerindeki son durumu ve yeni yatırım planlarını konuştuk...

16.11.2015 12:50:200
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni işler keşfetme arzumuz var
Kibar, 18 milyar TL’lik cirosuyla Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri. Sanayi, ticaret ve hizmet olmak üzere 3 ana dalda faaliyet gösteriyor. Alüminyumdan otomotive, demir çelikten gıdaya ve enerjiye kadar farklı sektörlerde toplam 23 şirketi, 7 bin 200 de çalışanı var. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, son dönemde girdikleri yeni işlere rağmen amiral gemilerinin alüminyum olmaya devam ettiğini söylüyor. Kibar, “Alüminyumda yüzde 65’lik pazar payıyla açık ara pazar lideriyiz. Alüminyum fabrikamız Avrupa’da en büyükler arasında 5’inci sırada yer alıyor” diyor. Kibar Holding, otomotivde de Türkiye’nin önde gelen üreticileri arasında. Yılda 200 binden fazla aracın üretildiği Hyundai Assan fabrikasında günde 3 vardiya üretim yapılıyor. “Yılda 250-255 bin arasında araç satıyoruz” diyen Kibar, önümüzdeki dönemde en yeni iş alanlarından birinin gayrimenkul yatırım ortaklığı olacağını belirtiyor. Kibar Holding’in bu alandaki ilk yatırımı Küçükbakkalköy’deki otel projesi olacak.
“Herkes bizim yaptığımızı taklit ediyor. Bu nedenle planlarımızı anlatmaktan pek hoşlanmıyoruz” diyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar’la mevcut işlerindeki son durumu ve yeni yatırım planlarını konuştuk: 
* 23 şirkette, 7 bin 200 çalışanınız var. Son 5 yılınıza baktığımızda neler yaptınız?
 Aile şirketi olarak başladığımız yolculuğumuzu bugün bünyesinde dünyanın saygın markalarına üretim ve ihracat yapan Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olarak sürdürüyoruz. Kazandığımızı tekrar işimize yatırıyoruz. İş hacimlerimizi lokal ve global çapta rekabetçi yapıya kavuşturmaya yönelik adımlarımızı atıyoruz.
* Ne kadar hacme ulaştınız?
 Geçen yıl toplam 18 milyar TL (7 milyar dolar civarında) kombine gelir elde ettik. Alüminyum fabrikamız Avrupa'da en büyükler arasında 5'inci sırada yer aldı.
*İlk sıralarda başka şirketleriniz var mı?
Avrupa 5’incisi Assan Alüminyum’un yanı sıra Kibar Dış Ticaret şirketimiz de Türkiye’de en çok ihracata imza atan 5’inci şirket oldu. Geçen yıl 2,6 milyar dolar ihracat yaptı. 2013 yılında devreye aldığımız Posco Assan firmamızsa bugün Türkiye’nin tek paslanmaz sac üreticisi. Paslanmaz saç üretiminde gerçekleştireceğimiz 2’nci ve 3’üncü faz yatırımların ardından Avrupa’nın en büyük ilk 5 üreticisi arasına gireceğiz.~* Son dönemde hangi yatırımlara ağırlık verdiniz?
Öncelikli olarak demir çelik ve alüminyum yatırımlarımızda üretim kapasitemizi artırmaya odaklandık ve yatırımlarımıza da bu doğrultuda yön verdik. Alüminyum fabrikamızı 250 bin ton kapasiteye ulaştıracak yatırıma imza attık. Assan Alüminyum’da Türkiye’nin en büyük boya hattını devreye aldık. Alüminyum alanındaki en önemli gelişme ise bahsettiğim yüksek katma değerli ürünler üretmemize olanak sağlayacak sıcak hadde yatırımımız oldu. Sandviç panel sektöründeki liderliğimizi perçinlemek için Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yeni hat yatırımları yaptık.
* Diğer sektörlerde ne yaptınız?
İskenderun’daki liman yatırımımızı, 2010’da tamamlandık. Sanayi alanındaki yatırımlarımıza ise THY, THY Teknik ve holdingimizin iştiraklerinden Assan Hanil Otomotiv’in ortaklığında kurulan TSİ Uçak Koltuk Üretimi şirketimizle devam ediyoruz. 4 yıl önce de enerji alanında faaliyet göstermek üzere Kibar Enerji’yi kurduk. 2 yıl önce Güney Koreli POSCO ve Daewoo Corporation ile ortaklaşa Türkiye’nin ilk ve tek yassı paslanmaz sac üretim tesisini hayata geçirdik.
* Gıdada önemli yatırımlarınız var. Burada hedeflerinize ulaştınız mı?
Gıda alanında salça üretimi amacıyla başlayan işimizi çeşitlendirdik. Susurluk’ta ve İzmir’de bulunan tesislerimizde salçanın yanı sıra ketçap, mayonez ve sos da üretiyoruz. Türkiye’nin toplam ketçap ihracatının önemli bir kısmını gerçekleştiriyoruz.
* Özellikle 2000’den sonra çok sayıda yeni sektöre girdiniz. Yeni işlere girmek holdinge ne kattı? Nasıl bir avantaj sağladı?
Yeni işlere girmek bizi daha da güçlendirdi. Önümüzdeki dönemde de mevcut işlerimizi sürdürmenin yanı sıra yeni işler ve yeni alanlar keşfetme arzumuz var.
* Yeni işlere girme konusunda çekinceleriniz olmuyor mu?
Kurulduğumuz günden bu yana “yenilikçilik” grubumuzun tarihsel gelişiminin parçası oldu. Aslında yeni sektörlere ve yeni işlere girmek hem topluluğumuzu hem de ülkemizi daha ileriye taşıma misyonumuza hizmet ediyor. Ayrıca bize uzmanlık alanlarımızı genişletme imkanı tanıyor.
* Girdiğiniz için pişman olduğunuz işler oldu mu?
Girdiğimiz işler arasından çıktıklarımız da oldu. Yakın zamanda tüketici finansman işinden çıktık. Güvenlik ürünleri üreten şirketimiz var. Oradaki hissemizi de ortağımıza satıyoruz. İşlerimizi daha konstrantre olmayı hedeflediğimiz bir formata dünüştürmeye çalışıyoruz.
* 2015 nasıl geçiyor? Bu yıldan ve 2016’dan beklentiniz nedir?
Hala organik büyümeyle ve mevcut kapasitelerimizi daha verimli kullanarak büyümemizi devam ettiriyoruz. Sektörel olarak farklılaşsa da her yıl ortalama yüzde 3-5 arasında büyümemiz oluyor. Ancak 2015’teki büyümemiz 2014’e göre daha az olacak.

~* Neden bu yıl 2014’ün gerisinde kalacak?
Geçen yıl otomotivde, paslanmazda, limanda ve alüminyumda yeni yatırımlar devreye girmişti. Bundan dolayı 2014’teki büyümemiz daha yüksekti. Önümüzdeki yıllarda da mevcut yatırımlarımızı daha verimli çalıştırarak organik büyüme öngörüyoruz. Önümüzdeki 4 yılın hangi hükümetle ve kimlerle geçeceğini anlarsak 2016’yı daha iyi analiz edebiliriz.
* En önemli hedefiniz nedir?
Geçtiğimiz yıl belirlediğimiz yeni yol haritamız doğrultusunda iyi yaptığımız işlere devam edeceğiz. Bizim grup olarak bu konudaki temel prensibimiz, katma değer yarattığımız her iş koluyla ilgilenmek ve en iyisini yapmaya çalışmak. Bu nedenle faaliyet gösterdiğimiz sektörleri yakından takip ediyoruz.
* 2014’te CEO’nuz Tamer Saka büyük bir sektöre daha gireceğinizi açıklamıştı. Bu yeni sektörle ilgili gelişme ne oldu?
Son dönemde otomotiv yan sanayinde yoğun yatırımımız oldu. Elimizdeki arazileri değerlendirmek için gayrimenkul şirketi kurduk. Yeni girdiğimiz bir diğer alan da enerji oldu.
* Enerjide ne tür projelerle ve yatırımlarla ilgileniyorsunuz?
2011’de kurduğumuz Kibar Enerji, doğalgaz ithalatı ve toptan satışı yapıyor. 2012 yılında Batı Hattı Kontrat Devri kapsamında yıllık 1 milyar metrekare doğalgaz alım- satım kontratını devraldı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren de doğalgazın ithalat ve toptan satışını yapmaya başladı. Önümüzdeki dönemde de enerji sektöründe yeni yatırımlar ve aktiviteler planlıyoruz.
* Enerjideki bu yeni yatırımlar hangi alanda olacak?
Türkiye önemli bir enerji geçiş, transit koridoru haline geliyor. Biz de önümüzdeki dönemde bu kapsamdaki yeni projelerin içinde yer alacağız. Bu alandaki iş hacmimizi artırmak yönünde müzakerelerimiz var.
* Diğer sektörler için yatırım planlarınız nelerdir?
Alüminyumda önümüzdeki süreçte 800 milyon dolarlık bir yatırım planımız bulunuyor. Otomotivde de ortağımız Hyundai ile yatırım konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde otomotivde 500 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Ambalaj alanında da 40 milyon Euro’luk bir yatırım gündemimizde. Önümüzdeki yıllarda kısa vadede bazı şartların oluşmasına paralel olarak toplamda 2 milyar dolarlık bir yatırım planımız bulunuyor.
* Bu yeni yatırımlarla ilgili son durum nedir?
Otomotiv yatırımımızla ilgili müracaatımızı yaptık. Müsaademizi bekliyoruz. Yerle ilgili çözmemiz gereken bir iki husus var. Şartlar önemli değişikliğe uğramazsa yatırıma devam edeceğiz.

~*Otomotivde bir dönem payınızı azaltmıştınız. Şimdiyse bu alana yaptığınız yatırımlar artıyor. Değişikliğin sebebi nedir?
Otomotiv yatırımlarımızı daha yüksek katma değerli ve Türkiye’de üretilemeyen ürünleri üretmeye yönelik planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 milyon dolarlık yatırımla İzmit’teki Hyundai Assan fabrikamızın kapasitesini 220 bin adede çıkardık ve Türkiye’yi Avrupa’nın küçük otomobil üretim üssü haline getirdik. Grup olarak ikinci fabrika için çalışmalarımıza başladık.
* Hangi alanlarda satın alma ve yatırımlara hız vereceksiniz?
Alüminyum, geri dönüşüm, enerji ve otomasyon alanında üzerinde çalıştığımız projelerimiz var.
*Girmeyi düşündüğünüz başka yeni sektörler var mı?
Enerjiyle ilgili çalışmalarımız var. Birtakım başka sektörlerde de çalışmalarımız bulunuyor. Ancak biz bunları basına söylediğimizde iştah kabartıyoruz. Bizim yaptıklarımız rakiplerimiz tarafından çok takip ediliyor. Bu durum çok gurur verici. Ancak yaptığımızı çalmaya çalışanlar da var. Birçok grup, insan kaynaklarımızı gelişim merkezi olarak görüyor. Ancak bizim grubumuzda bir kültür var. Bunu transfer etmek imkansız. Bilgiyi de insanı da alsanız, iş yapış tarzımızı almanız mümkün değil.
* Sizi rakiplerinizden ayrıştıran, fark yaratan ana özellikleriniz neler?
Grup olarak çok inovatif, yenilikçi ve rekabetçiyiz. Yüksek teknolojik ürünler geliştiriyoruz. Bunlara yönelik sürekli çalışmalarımız var. Örneğin gıdada yeni bir sos yaptık. Hazırladığımız sosa özel bir bitki, şeker lezzetini veriyor. Bu ürünü Avrupa’da da Türkiye’de de bizden başka yapan yok. İnovatif liderliğimizle gıdada iş hacmimizi geliştirdik. Sözde inovasyon değil özde inovasyon yapıyoruz. Bir ürünü daha ucuz maliyetli olacak şekilde üretmek bile inovatifliktir.
*Hedefinizde ortaklık bulunuyor mu?
Bununla ilgili bazı çalışmalarımız var. Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerimizde dahi başka şirketlerle satın alma ve işbirliklerine hazırız.
*Önümüzdeki 5 yıl için en önemli hedefiniz nedir?
Bazı halka açılmalarımız olabilir. Halka açılmayı daha çok metal işimizde ve holding bazında düşünüyoruz. Ayrıca önümüzdeki 5 yıl içinde yeni yatırımlarımızı devreye alıp kapasite artırma çalışmalarına ağırlık vereceğiz.
*Üçüncü kuşak da aile içinde çalışmaya başladı. Holdingde işleri nasıl bölüştünüz?
Kızım daha çok sanatla ilgili konularla ilgileniyor. Oğluma ise holdingde şimdilik direkt kadro vermedik. Yapıyı öğrenmeyle ilgili süreçleri devam ediyor.
~"C SINIFINDA YENİ OTOMOBİLLER ÜRETECEĞİZ"
YENİ SEGMENT

Otomotiv pazarında bu yıl Türkiye’de yüzde 25-30 arası büyüme bekliyoruz. İç pazarda satışlar 950 bin adedi bulur. Bu yıl otomotivde üretim planımızı ihracat pazarlarına göre planladık. Yılda toplam 250-255 bin arasında araç satıyoruz. C sınıfında yeni otomobiller üretecek, yeni fabrika için platform dahil yatırım yapmayı planlıyoruz. Diğer yandan yeni bir segmentte otomobil üretmek istiyoruz. Bunun için Hyundai Motor Company ile yeni yatırımı görüşüyoruz. Mevcut fabrikanın dışında yeni bir tesis olacak. Değerlendirmelerimizi yapıyoruz.
KAPASİTE ARTTI
İzmit fabrikamız Hyundai’nin global tesisleri arasında 3’üncü kez en iyi kaliteli üretim yapan tesis olarak seçildi. Otomotivde yeni fabrika yatırımının yanı sıra 220 bin adede çıkan kapasitemizle mevcut İzmit fabrikasında yeni model de üreteceğiz. Hyundai Assan’ın Türkiye’de de dünyada da çok beğenilen yeni i20 modelinin daha yüksek versiyonu olan crossover’ı 2016’nın ilk çeyreğinden itibaren üretmeye başlayacağız. i20 crossover’dan yılda 30-40 bin adet arasında üretmeyi planlıyoruz. Üretimimizin büyük çoğunluğunu ihraç edeceğiz. Yeni i10, yeni i20 ve i20 Coupe’den sonra i20 Crossover’la ürün gamımız genişletmiş olacağız.

"KÜÇÜKBAKKALKÖY'DE OTEL YAPIYORUZ"
OTEL PROJESİ

Son dönemde ağırlık verdiğimiz işlerimizden biri de gayrimenkul oldu. Küçükbakkalköy’deki arazimizde otel projesi başlatıyoruz. Otelin detayları tam netlik kazanmadı, şu anda üstünde çalışıyoruz. Yabancı bir grup işletecek.
GYO KURACAK
Otelin yanı sıra aynı projede iş merkezi ve rezidans olacak. AVM yapmayı düşünmüyoruz. Gayrimenkulde işlerimizi gayrimenkul yatırım ortaklığı çatısı altında toplamak istiyoruz. Hedefimiz, daha çok lojistik ve sanayi tüketiminin ihtiyaçlarına yönelik gayrimenkuller üretmek olacak.
ATIL ARAZİLER
Elimizde atıl durumdaki arazilerin üzerine bazı projeler yapmayı düşünüyoruz. İlk otel projemiz için başlangıçta 80-100 milyon dolar arasında bir yatırım öngörüyoruz.


~KİBAR'IN GELECEK AJANDASI
1 Geçen yıl toplam 18 milyar TL (7 milyar dolar civarında) kombine gelir elde ettik.
2 Yeni dönemde mevcut işlerimizi sürdürüp, yeni işler ve yeni alanlar keşfetmeye bakacağız.
3 Bazı şartların oluşmasına paralel olarak holdingde toplamda 2 milyar dolarlık yatırım planımız var.
4 Faaliyet gösterdiğimiz sektörlerimizde dahi başka firmalarla satın alma ve işbirliklerine hazırız.
5 5 yıl içinde yeni yatırımlarımızı devreye alıp kapasite artırma çalışmalarına ağırlık vereceğiz.
6 Enerjide yeni projelerin içinde yer alacağız. İş hacmimizi artırmak için yeni yatırımlar ve aktiviteler planlıyoruz.
7 Otomotivde daha katma değerli ve Türkiye’de üretilemeyen ürünleri üretmeye yönelik yatırımlar planlıyoruz.
8 Otomotivde ikinci fabrika için çalışmalarımıza başladık. Yeni bir segmentte otomobil üretmek istiyoruz.
9 Küçükbakkalköy’deki ilk otel projemiz için başlangıçta 80-100 milyon dolar arasında bir yatırım öngörüyoruz.
10 Önümüzdeki 5 yıl içinde holdingi ve metal şirketimizi halka açmayı planlıyoruz.

İŞ DÜNYASININ YÜKLERİ ARTACAK
İSTİKRAR ÖNEMLİ

Bu yıl Türkiye ekonomisi açısından her ne kadar sıkıntılar az gibi görünse de siyasi istikrar iş dünyası için çok önemli. Bunun yanında çalışma hayatındaki iş barışı da çok önemli. İş barışıyla ilgili şu anda bazı sektörlerde başlayan sıkıntılı bir durum var. Özellikle son dönemde iş barışıyla ilgili otomotivde ve yan sanayide sıkıntılar başladı. Önümüzdeki yıllarda bunların iş dünyasına getireceği ekstra yükler olacak.
MALİYETLERE YANSIYACAK
Bunlar baktığınızda Türk iş dünyasının bugüne kadar öngörmediği yeni iş yükü. Ancak bu gelişmelerin de bir şekilde maliyetlere yansıması icap ediyor. Önümüzdeki dönemde Türk iş dünyası rekabetçiliğinde yeni bir dengeye oturmak durumunda. İş barışıyla ilgili sıkıntıların herkese yansıması olur. Bu durumu maliyetlerinize koymalısınız. Bize de bu gelişmeler iş huzurunun bozulması anlamında yansımadı. Ayrıca Avrupa Birliği’nin daha korumacı tedbirler almaya yönelik adımları var. Bunlarla ilgili de gerekli çalışmaları yapıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz