Dünyanın İnternet Haritası

İnternetteki gelişim hızını yakalamak mümkün değil. Daha 1990´ların başında birkaç milyonla ifade edilen kullanıcı sayısı 250 milyona ulaştı. Bu hızlı gelişim, kendini internette açılan sitelerde, ...

1.01.2000 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

İnternetteki gelişim hızını yakalamak mümkün değil. Daha 1990´ların başında birkaç milyonla ifade edilen kullanıcı sayısı 250 milyona ulaştı. Bu hızlı gelişim, kendini internette açılan sitelerde, alınan ``domain name-web adresi) sayısında da gösterdi. 1999 yıl sonu itibariyle 70 milyona ulaşan dünyadaki site sayısından, Türkiye´nin ise 32 bin pay aldığı ortaya çıkıyor. Buna ``tr`` uzantısızlar da eklendiğinde, Türkiye´deki site sayısı 50 bine ulaşıyor.

Aslında gelişmeyi ortaya koymanın en iyi yolu istatistikleri konuşturmaktan geçiyor. İnternet dünyasında da istatistikler, alınan mesafeyi anlamda en doğru yöntem. Örneğin internetteki web adreslerindeki gelişimi, şu rakamlar çok açıkça ortaya koyuyor: 1990´ların başında bütün dünyadaki internet adreslerinin (domain name) sayısı 1 milyonu bile geçmiyordu. 1995 yılının ocak ayına gelindiğinde bu sayıs 5.9 milyona ulaştı.

Bu tarihten sonra yaşanan gelişme daha dramatik... 1996 yılının sonunda 20 milyon, 1998 yılının temmuz ayında ise 30 milyon sınırı aşıldı. Temmuz 1999 itibariyle bütün dünyadaki web adresi sayısı 56.2 milyona ulaştı. 1999 yıl sonu itibariyle ise 70 milyonu aşmış olduğu tahmin ediliyor.

Ortaya çıkan bu müthiş gelişmenin arkasında ise ``internet`` çılgınlığı var. Amerika´dan Çin´e, Filistin´den Finlandiya´ya, dünyanın dört bir yanında, her yaştan insan internette yılda milyonlarca saat harcıyor. Nortel Networks´ün başkanı John Roth, 1998 yılında dünyada internet başında harcanan zamanın 2.5 milyar saate ulaştığını söylüyor. Roth´un tahminine göre sadece Avrupa´daki internet nüfusu, şimdiki düzeyi olan 38 milyondan, 2005 yılında 150 milyona ulaşacak.

Site yağmuru

İnternet dünyasında rakamlar inanılmaz hızla artıyor. ``Online population``, internet nüfusu da bu hıza ayak uyduruyor. Zaten internetteki gelişmenin itici gücünü de bu tablo oluşturuyor. Network Wizards adlı araştırma kuruluşunun araştırmasına göre, 1995 yılında 20 milyon düzeyinde olan dünya internet nüfusu(internete giren insan sayısı), 1999 yılının eylül ayı sonu itibariyle 250 milyona ulaştı. Yıl sonunda ise 300 milyona yaklaşması bekleniyor.

Bu tablo içinde Türkiye ise henüz çıkış aşamasında. Ancak, Türkiye´nin ``dünya internet haritası``ndaki yeri sürekli genişliyor. Gelişmeyi rakamlar da açıkça ortaya koyuyor. Dünya Bankası´nın en son raporunda Türkiye´deki internet abonesi sayısı 43 bin olarak tahmin ediliyor. Ancak, 1999 yılında gerçekleştirilen kampanyalar ve internetin yükselen yıldızı, bu rakamı 600 binlere çekti.

Avrupa´nın önde gelen araştırma şirketlerinden Iris International ise Türkiye´de internet kullanım oranını yüzde 7 olarak tahmin ediyor. Nüfusun yüzde 7´sinin internet kullandığını tahmin eden şirket, gelecekle ilgili çok önemli öngörülerde bulunuyor. Bu kuruluşun yaptığı ve gelecekte PC-internet satın alma eğilimi çalışmasında, Türkiye ilk sırada yer alıyor.

İnternettin yeni haritası

Ülkelerin internetteki varlığını ortaya koyan en önemli göstergelerden birisi, bir anlamda web´de isim hakkı almak olarak tanımlanan, ``domain name`` kayıtlarıdır. Şu anda ABD´de belli sayıda şirket tarafından verilen ``domain name``lerle ilgili istatistikler, ülkelerin internetteki girişimcilik puanlarını da ortaya koyuyor.

Bir başka değerlendirmede, internet altyapısını oluşturan fona katkı payını ortaya koyan istatistiklerde kendini gösteriyor. Bu fon, her domain name başvurusu için alınan 15 dolardan oluşuyor. Toplanan paranın ülkelere göre dağılımı da, ``internet altyapısı katkı payı`` olarak değerlendiriliyor.

``Domain name`` yoğunluğu

Network Wizards´ın yaptığı araştırmalara göre, ``Dünya domain name ligi``nin zirvesinde Japonya yer alıyor. Bu ülkede tam 1 milyon 678 bin adet isim hakkı alınmış. Japonya´yı, 1 milyon 562 binle ABD, 1 milyon 423 bin ile de İngiltere izliyor. Domain name sayısında 1 milyonu geçen bir başka ülke ise Kanada.

İnternette isim hakkı almada, nüfuslarına göre en yoğun oranlar Kuzey ülkeleri ile Kuzey Amerika´da görülüyor. Bu açıdan yapılan sıralamanın zirvesinde Danimarka, ABD, Kanada, İsveç, Norvet, Lüksemburg, İzlanda ve Hollanda gibi ülkeler yer alıyor.

1997 yılı ortasında yapılan ve Imperative adlı şirket tarafından hazırlanan verilere göre, Danimarka´da her 1000 kişiye 7.17 domain name düşüyor. Bu oran ABD´de 4.42, Kanada´da 4.16 ve İsveç´de 3.85 düzeyinde.

Türkiye nerede?

Yukarıdaki listeye bakıldığında, Türkiye´nin ilk 30´a girdiği dikkati çekiyor. Araştırmaya göre Türkiye´de her 10 bin kişiye 11 ``domain name`` düşüyor. Bu oranla, Türkiye, Meksika´nın üstünde, Polonya, Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelerin altında yer alıyor.

Türkiye, ``Dünya domain name ligi``nde ise ilk 40´a giriyor. Network Wizards´ın araştırmasına dayanarak yaptığımız değerlendirmede, Türkiye 32 bin web sitesi adıyla, 36´ıncı sırada yer alıyor. Ancak, burada bir gerçeğe dikkat çekmekte yarar var. Bunlar, ``tr``(Turkey-Türkiye) uzantısıyla alınan isimleri içeriyor. Oysa Türkiye´den şirketler, kişiler ve çeşitli kuruluşlar, ``tr`` uzantısı olmayan, ``com, net, org. gen, edu``yla biten domain name´ler de alıyorlar. Bu nedenle Türkiye´deki ``domain name`` sayısının 50 binin üstünde olacağı tahmin edilebilir.

``İnternet altyapısına katkı`` oranı açısından yapılan analizde ise Türkiye çok alt sıralarda yer almıyor. Bu sıralama, bütün dünyanın katkısı 100 olarak hesaplandığında, bütün ülkelerin katkılarına göre aldıkları oranlar gözönüne alınıyor. ABD, yüzde 75.90 oranındaki katkıyla, ilk sırada bulunuyor. Onu yüzde 6.75 ile Kanada ve yüzde 2.57 ile İngiltere izliyor. Türkiye ise 16´ıncı sırada ve Avusturya, Norveç, Finlandiya, Meksika gibi ülkelerin üstünde bulunuyor.
 
İNTERNETTE ADRES(DOMAIN) HANGİ ADRESLERDEN ALINIR?

www.namesıever.com
www.awregistry.net
www.aol.com
www.corenic.net
www.domainbank.com
www.oleane.com
www.interq.ad.jp
www.ina.com.au
www.namesecure.com
www.networksolutions.com
www.register.com

 

 

 


 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz