Netaş’ın İçinden 12 Şirket Çıktı!

Nortel Networks Netaş, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden… Şirket, son yıllarda büyük bir değişim içinde. Bunun hedefinde ise ana iş olan teknoloji ve Ar-Ge’ye odaklanmak, onun dışında...

1.01.2005 02:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

hedNortel Networks Netaş, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden… Şirket, son yıllarda büyük bir değişim içinde. Bunun hedefinde ise ana iş olan teknoloji ve Ar-Ge’ye odaklanmak, onun dışındaki işleri dışarı vermek var. Genel müdür vekili Müjdat Altay, 1993 yılından bu yana “outsource” stratejisine start verdiklerini, bünyelerinden 12 şirket çıkardıklarını söylüyor. Altay, “Ana iş dışındaki bütün işleri devrediyoruz. Amacımız, outsource ettiğimiz işlerin payını daha da artırmak. Şu anda yılda 30 milyon dolarlık outsource düzeyine ulaşmış durumdayız” diye konuşuyor.

Outsourcing yani dış kaynak kullanımı artık iş dünyasının olmazsa olmazlarından. Ana işine odaklanan şirketler, faaliyetleri dışındaki hizmetlerini dışarıdan alarak maliyetlerini düşürüyorlar. Ancak, alışılmışın dışında bazı dış kaynak kullanımı örnekleri de mevcut. Tüm parça üretimini dışarıya yaptıran Nortel Networks Netaş’ın modeli de bunlardan biri. Üstelik bilişim sektöründe bu modeli uygulayan iki-üç şirketten biri. Yalnızca Ar-Ge ve pazarlama işlerini bünyesinde tutan şirketin, tüm parça üretimi başka şirketlerce yapılıyor. Üstelik bu modelden pek çok şirket de doğmuş durumda. Bilişim sektöründeki şirketin amacı, ana işi know-how’a ve teknolojiye yoğunlaşmak.

Nortel Networks Netaş Genel Müdür Vekili Müjdat Altay, modellerini ve kazanımlarını şu sözlerle anlatıyor:

Modelinizi kısaca anlatır mısınız?

Biz esas faaliyet alanlarımızdaki katma değerli yüksek işlere odaklanarak uzmanlık alanı dışındaki faaliyetleri diğer firmalara devretmeyi seçtik. Ar-Ge ve pazarlamayı, yani uzmanlık alanımızı bünyemizde tutuyoruz. Onun dışındaki bütün faaliyetleri outsource ediyoruz. En dış dairede ise taşıma işleri var. Personel ve mal taşıma… Ardından temizlik ve yemek geliyor… Bu gibi işleri zaten işin başında outsource ettik.

Uygulama ne zaman başladı?

Üretimi outsource etmeye 1993 yılında başladık. O tarihten bu yana da aşamalı bir biçimde sürdürdük. Nortel Networks Netaş, ileri teknoloji üreten bir şirket olduğu için, hemen bir anda yapmadık. Böyle bir şirkette tüm faaliyetlerinizi bir günde outsource etmeniz, kalite, güvenlik ve yapılabilirlik açısından büyük bir risk taşıyor.

Bu nedenle iki şeye dikkat ettik. Bunlardan birincisi, yan sanayinin hazır olması gerekiyordu. Netaş’ta 24 kasa kadar PCB tasarımı yapılır. Yaklaşık 2 milimetre kalınlığında bir levhanın içinde, 24 tane katman ve bu katmanlar da birbirine bakır levhalarla bir ağ oluştururlar. 1993 yılında böyle bir üretimi yan sanayiye aktarmak mümkün değildi. Belirli işlemlerin yapılabilmesi için yan sanayinin hazır olması lazım. Öncelikle yapılabilecek kolları seçtik. Yan sanayi olacak şirketleri bu konuda eğittik. Eğitilmiş arkadaşlarımızı yan sanayiye transfer ettik. Hatta bizden doğan şirketler oldu.

Kendi “systems house” dediğimiz, yani parçaların bir araya getirilip, testlerden geçirilmesi, konfigürasyonların oluşturulması kısmını şu anda kendi içimizde tutuyoruz. Parçaların tek tek üretilmesini outsource ettik. Son birleştirme bizde yapılıyor. Bu da kalite açısından, müşteriye çıkacak son ürünün Netaş’ın kontrolünde olmasını sağlıyor.

Önce hangi üretimler devredildi?

1993 yılında ilk olarak plastik parça üretimini devrettik. 1995’te kaplama, daha sonra boyama ve kablo hazırlama, 1996 yılında transformatör, 1998’de saha santral montajını, metal parça üretimini, 1999’da PCB telefon, PBX üretimini, 2000’de baskılı devre kart üretimini, 2002’de ise sistem kabineti outsource ettik.

Bunları adım adım 9 yılda tamamladık. Bu devam da edecek. Sistemimizi geliştirmek zorundayız. Elimizden geldiğince outsource’u artırmak isteyen bir şirketiz. Bunun iki nedeni var. Birincisi, verimliliğimizi artırarak katma değeri yüksek işlere odaklanmamızı sağlaması. İkincisi ise bu şekilde Türkiye sanayinin verimli olarak ileri teknoloji ürünleri üretmesini ve onlarla tanışmasını sağlaması.

Sizin için bu uygulamanın önemi nedir?

Bulunduğumuz alanda teknoloji çok önemli. O nedenle teknolojisine sahip olan şirketler daha iyi noktalara gidiyorlar. Ar-Ge bizim için çok önemli bir kaynak ve gelecek vaat eden bir kol. Ar-Ge faaliyetlerimizi kendi içimizde tuttuk. Onu hiçbir zaman outsource etmeyi düşünmedik. Yüksek teknolojiye sahip bir şirket, bunu en iyi kendisi anlatabileceği için satış ve pazarlamayı da bünyemizde tuttuk. Sanayi hazır oldukça, hazır olan parçaları öngördüğümüz kalitede olduğuna inandığımız an outsource ettik.

Outsource ettiğiniz işin yaklaşık parasal değeri ne kadar?

Bu rakam yıllar bazında değişiyor. O yılki satışa, satışın miksine bakıyor. Bu nedenle verdiğim rakam her yıl olan ya da önümüzdeki yıllarda olmasını beklediğimiz bir rakam olmayacak. Ama yıllık olarak KDV hariç 30 milyon dolar civarında bir miktarı outsource ettiğimizi söyleyebilirim.

Kaç şirketle çalışıyorsunuz?

Şu anda 20 şirketle çalışıyoruz. Bunların 12’si bizden doğdu. Bir kısmı da zaten vardı ve onlara iş verdik. Bu 20 şirketin bir kısmı hizmet, bir kısmı ise üretim yapıyor. Tamir, montaj, PCB tasarımı yapan, kalıp üretimi yapan şirketlerimiz var.

Dünyada bu alanda örnekler var mı?

Bunlardan birincisi Nortel Networks. Ar-Ge faaliyetlerini bize outsource ediyor. 90’ların başından beri Ar-Ge’de bize büyük miktarda iş verdi. Aslında tüm üretim işlemini outsource etti. Öncelikle Solectron firmasına.

Bizim fabrikamızın alanı içinde Solectron’un bir kolu var. Biz de üretimimizin büyük bir kısmını onlara outsource ettik. Bildiğim kadarıyla buna örnek olarak Dell firması gösterilebilir. Dell’in her şeyini outsource ettiğini biliyoruz. Bunu da çok başarılı uyguluyor.

NORTEL NETWORKS NETAŞ’TAN DOĞAN FİRMALAR

NETMON: Saha montaj hizmetleri veren şirket 1998 yılında kuruldu. 140 kişi çalışıyor.

SERVİSNET: Müşteri hizmetleri veriyor. 2001 yılında kurulan şirkette 8 kişi çalışıyor.

ERNET: Metal parça üretimi ve boya işinin outsource edildiği şirket, 1998 yılında kuruldu.

NETPA: 1998 yılında kurulan şirket, PABX, telefon pazarlama ve satış hizmetleri veriyor.

ARGENET: Mekanik tasarım işi yapan şirketin kuruluş tarihi 1998

NET TASARIM: 1999 yılında kurulan şirket, PCB tasarımı yapıyor.

OR-NET: Telefon, data kablolama bakım hizmetleri veren şirkette 2 kişi çalışıyor. Kuruluş tarihi 2001.

ENERJİ-NET: Fabrika enerji yönetimi destek hizmetleri veren şirket, 2001 yılında doğdu. 8 kişi çalışıyor.

YILKAN: 1997 yılından beri kalıp üretimi yapıyor.

NET KALİBRASYON: Kalibrasyon hizmetleri için 2001 yılında kuruldu.

NETTA: Ünite tamir hizmetleri veriyor. Kuruluş tarihi 1999. Şirkette 12 kişi çalışıyor.

ASALSOFT: Yazılım destek hizmetleri veren şirketin kuruluş tarihi 2002.

YASEMİN BALABAN
[email protected]

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz