Bilgisayarlar yola oda büyüklüğü, tonla ifade edilen ağırlıkta çıktı. Ardından masaya, sonra dizüstüne, derken avuçiçine girdi. Üstelik değişim bu kadarla da kalmadı. İşlemcisinin hızından klavyesi...
Bilgisayarlar yola oda büyüklüğü, tonla ifade edilen ağırlıkta çıktı. Ardından masaya, sonra dizüstüne, derken avuçiçine girdi. Üstelik değişim bu kadarla da kalmadı. İşlemcisinin hızından klavyesine, ``mouse``dan ekranına, müthiş bir dönüşüm yaşanıyor. Ancak, uzmanlar, bundan sonra PC´lerin alacağı şeklin, şimdiye kadar gerçekleşenlerle kıyaslanmayacak düzeyde olacağına dikkat çekiyorlar.
Bilgisayar dünyasının devi IBM´in ilk ürettiği bilgisayarlar, tonlarla ifade eden ağırlıkta ve bir duvar büyüklüğünde idi. Bu alanda gerçekleşen müthiş yenilikler, chip teknolojisinin ulaştığı boyut, bilgisayarda büyük dönüşümlere neden oldu. Tonlarla ölçülen bilgisayarlar, önce masalara, ardından diz üstüne, sonra da avuç içine taşındı. Ancak bilgisayar teknolojisindeki müthiş dönüşüm devam ediyor. Bununla da birlikte, klavyeden ekrana, chip´lerden kasaya, bilgisayar sürekli yenileniyor.
Bu alanda değişimi zorlayan etkenlerden biri, kolay kullanım... Uzmanlar, önümüzdeki yıllarda bu etkenin üretici şirketleri ciddi biçimde uğraştıracağını, rekabette öne geçmek isteyenlerin ``kullanım kolaylığı`` konusuna ağırlık vereceklerini söylüyorlar.
Önümüzdeki dönemde, sadece internete bağlanmak isteyenlerin, örneğin bir ev kadınının büyük bir PC ile uğraşması gerekmeyecek. Avuç içi bilgisayarlar internet erişimi için yeterli olacak. Bununla internette sörfün yanı sıra, mutfakta eksik olan mazlemeleri izlemek bile mümkün olacak.
Belleklerde patlama bekleniyor
Aslında bilgisayar dünyasındaki senaryolara yetişmek mümkün değilb Yıllar sonrası için müthiş senaryolar, inanılmaz ürün konseptlerinden söz ediliyor. Ancak, biz şimdilik önümüzdeki birkaç yılda yaşanacak değişimleri, bu süreçte bilgisayarın alacağı yeni yapıya dikkat çekeceğiz.
Uzmanlara göre bilgisayarı farklı kılan en önemli özelliklerden biri de hızlılık unsuru... Özellikle internet çağında hızlı bir ürüne sahip olmanın vazgeçilmez bir zorunluluk olduğu biliniyor. İşte şirketler de laboratuvarlarında harıl harıl bu konu üzerinde çalışıyor, daha hızlı PC´ler üretmeye gayret ediyor.
Intel İnternet Stratejileri Danışmanı Murat Lecompte, bilgisayarların hafızalarında çok ilginç değişimlerin yaşanacağını belirtiyor ve devam ediyor:``Şu anda PC´lerde FD RAM denen bir bellek kullanılıyor. Ancak, bu bellek biraz ağır kalıyor. Bunun nedeni de işlemcilerin, yani makinelerin hızlanması. İşlemcilerin hızlanmasına rağmen platform, yani anakart ve bellek gibi özellikler ağır kalıyor. Bu nedenle özellikle son 1-2 yıldır daha iyi ve hızlı bellek arayışları başladı.
Son zamanlarda RD RAM adlı yeni bir bellek türü çıktı. Bütün üreticiler şimdi bu yöne doğru kayıyor. RD RAM, eski bellekten çok daha süratli çalışıyor. Bu nedenle de makinenin süratini arttırıyor. Şu anda kulanılan bellek teknolojisi eski ve bu nedenle de işlemci ağır kalıyor. Çünkü, işlemci 800 MHz olsa da, bellek 100 MHz olduğundan işlemci belleği beklemek zorunda kalıyor. Ancak bahsettiğim sistemde bellek 800 MHz´e kadar çıkabilecek.''
Bu arada, günümüzde pek çok PC´de 64 megabyte´lık bellek kullanıyor. Ancak, uzmanlar, Windows 2000´in yaygınlaşması ile birlikte, PC´lerde 128 megabyte´lık belleğin standartlaşacağını belirtiyorlar.
Mobil PC´ler dönemi
Yeni dönemde PC´lerde aranan bir başka özellik taşınabilirlilik olacak... Üreticiler 21´inci yüzyılda bu talebi karşılayacak konseptler için şimdiden çalışıyorlar.
Hewlett Packard PC Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Urçar, sektördeki bu genel kanıya katılıyor. Urçar, ``Ortada tüm dünyayı saran bir bilgi ve iletişim ağı olacağını düşünürsek PC´ler de bu ağa ulaşmak, bilgi almak, bu bilgiyi kullanmak ve iletişim kurmak için kullanılan bir aygıt kimliğine bürünecek. Dolayısıyla da taşınabilirlik özelliklerinin artması kaçınılmaz olacak'' diyor.
Urçar´a göre geleceğin bilgisayarında öne çıkacak tek özellik taşınabilirlilik değil. Urçar geleceğin bilgisayarını şöyle tanımlıyor:
``Bugün masaüstü dediğimiz bilgisayarlar daha hafif olacak ve bu bilgisayarlarda daha ince tasarımlara gidilecek. Özellikle bilgisayarın en çok yer kaplayan bölümü olan kasa incelecek. Bu trendi, yakında tüm dünyada satışına başlanacak olan yeni ürünümüz e-Vectra´da görebilirsiniz. Bu üründe kasa son derece küçülüyor, hatta neredeyse bir notebook inceliğine ulaşıyor. Ekran ise daha büyük. Bu ürün istendiğinde rahatlıkla taşınabilecek ağırlıkta.''
Tasarım harikası PC´ler
Yeni ekonomi döneminde ``estetiğin`` öne çıkacağı artık herkes tarafından savunuluyor. Bu konsepti en yakından izleyen sektör ise bilgisayar... Tüketicilerin alımlarında sadece teknoloji ve fonksiyona bakmayacağını, estetik kaygıları da dikkate alacağını keşfedenler, şimdiden kolları sıvadılar... Renginden boyutuna, çizgilerinden ağırlığına, tüketicinin istekleri doğrultusunda PC üretimi, yeni dönemin gözdesi olacak.
Sektördeki trendi yakından izleyen uzmanlar, Apple´ın bu gerçeği keşfedip, iMac serisini piyasaya sunduğuna dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre, 2-3 yıl gibi yakın bir gelecekte PC´lerda daha uçuk tasarımları, hatta çılgın gibi değerlendirilebilecek çizgileri görebileceğiz. Bu kapsamda ortaya çıkacak bir gelişme ise, ünlü tasarımcılara PC geliştirmek olacak.
Estetik kaygıların öne çıkmasıyla birlikte, PC´lerde hatların yuvarlaklaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca ekranlar incelecek ve büyüyecek. Bunun yanında ekranların hantal ve çıkıntılı görüntüsü de tarihe karışacak. LCD´nin yaygınlaşması ve ucuzlamasıyla birlikte likit kristal düz ekranlar bugünkü ekranların yerini alacak.
``Düz ekranlar standartlaşacak``
Compaq Taşınabilir Bilgisayarlar Müdürü Mert Başar, PC´lerde gerçekleşmesi beklenen tasarım değişikliklerini şöyle yorumluyor:
``Önümüzdeki yıllarda bilgisayarlarda düz ekranlar standart olacak. Bugüne kadar olmamasının nedeni ise fiyatlarının yüksekliği idi. Ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde üretici firmaların da artmasıyla birlikte, düz ekranların fiyatları gerileyecek ve masalarımızda çok yer kaplayan kalın ürünlerin yerine incecik ve şık ekranlar gelecek. Böylelikle gözlerimiz de daha az yorulacak.``
Başar, estetik kaygısının, öncelikle tüketici pazarında ağırlık kazanacağını söylüyor. Başar, ``Dikkat ediyorsanız, üreticiler piyasaya gittikçe daha renkli, yuvarlak hatlı, göze hitap eden ürünler sürmeye çalışıyorlar. Bu nedenle farklı makine şekillerinin ortaya çıkacağını söylemek doğru olur. Biz de Compaq ailesi olarak bu trende uyan bir ürün geliştirdik. Ancak, henüz yaygın olarak kullanılmıyor. IPaq adlı bu PC, makinelerin kasalarını büyüten ve maliyetlerini arttıran bazı elemanları içermiyor.''
İnternet PC´yi şekillendirecek
Geleceğin bilgisayarları şekillendirilirken internet kesinlikle gözardı edilemeyecek. Hatta PC´lerin yanında, sadece internete bağlanmak için tasarlanmış aygıtlar da kullanılacak. Compaq Taşınabilir Bilgisayarlar Müdürü Mert Başar, bu aygıtların çok değil, 1-2 yıl sonra piyasada olacaklarını belirtiyor.
Başar´a göre, bu aygıtlar ile, internette surf yapılabilecek, elektronik ticaret yapılabilecek,e belki de küçük miktarlarda veri depolanabilecek. Başar, ``Bu aygıtlar geliştirilirken gözönünde bulundurulacak en önemli şey ise interneti daha geniş kitlelerin kullanımına sunabilmek olacak`` diyor.
Yakın gelecekte cep telefonları ile cep bilgisayarlarının birleşeceği de sık sık tekrarlanan görüşler arasında yer alıyor. Böylece istediğimiz her yerden internete bağlanma olanağına da kavuşulabilecek. Intel Internet Stratejileri Danışmanı Murat Lecompte, PC´lerin daha uzunca bir süre internete erişmek için en çok kullanılan aygıt olarak kalacaklarını söylüyor ve ekyiyor:
``Ancak, yakın gelecekte her evde bulunan televizyon da bir bilgisayar ve internet erişim cihazına dönüşecektir.``
Klavye olmayacak mı?
Ekranı ve kasayı küçülttük, hatlarını yuvarladık, peki bilgisayarın diğer iki vazgeçilmezi olan ``mouse`` ve klavye nereye doğru gidiyor? Yetkililer, ``mouse``un daha uzunca bir süre varlığını koruyacağı konusunda görüşbirliğindeler. Ancak, ``mouse``da da hatların yuvarlaklaşacağı, hatta Apple´ın iMac serisindeki gibi tamamen yuvarlak bir biçim alacağı tahmin ediliyor.
Lucent Technologies Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga klavyelerde gerçekleşmesi beklenen değişiklikleri şöyle anlatıyor: ``Klavyelerde iki önemli değişiklik gerçekleşmesini bekliyorum. İlki kablosuz klavyeler. İkincisi ise her klavyenin üzerinde bol miktarda Web sitesi tuşlarının olması. Elektronik iş yapan Web siteleri, üretici firmalardan her bir tuşu kendi sitelerine yönlendirmelerini isteyecekler. Bu fonksiyonun karşılığında da cihaz başına 10 ya da 20 dolar gibi ücretler ödeyecekler. Klavyenizde bu tuşlardan on tane bulunması zaten üretim maliyetlerini karşılayacaktır. Bu gelişmenin sonucunda da klavyeler bedava dağıtılacak. Asıl lokomotif elektronik ticaret olacağı için Web siteleri klavyelerin ücretini seve seve ödeyeceklerdir.''
``Klavye yerine, ses``
Intel Internet Stratejileri Murat Lecompte ise klavyelere biraz daha farklı yaklaşıyor. Lecompte´a göre, gelecekte klavyeler küçülecek, sürekli ve daha efektif kullanılır bir hal alacak. Ancak daha ilginç bir görüşü daha ver Lecompte´un: Hiç klavye olmaması. Bu görüşünü ise sese duyarlı bilgisayarlara dayandırıyor. ``Sese duyarlı PC´ler yaygınlaştığında ve bu teknoloji daha da mükemmelleştiğinde belki de hiç klavye kullanmayacağız. Çünkü hem PC´ye sesle kumanda edeceksiniz hem de dokümanlarınızı yazdıracaksınız'' diyor Murat Lecompte.
Compaq Taşınabilir Bilgisayarlar Müdürü Mert Başar da klavyenin kablosuz olacağını destekleyenler arasında yer alıyor. Başar, bir de Compaq Presario serisinin ev kullanıcılarına özel sunduğu bir klavyeden söz ediyor. Mert Başar, ``Bu klavye ile tek tuşla internete bağlanabiliyor, elektronik ticaret ve internet üzerinden arama yapabiliyor ya da e-maillerinizi kontrol edebiliyorsunuz. Bu tarz bir klavyeyi bence neredeyse herkes kullanıyor olacak çünkü herşey internete yöneliyor'' diyor.
``FULL AKSESUAR PC´LER GELİYOR''
Günümüzde PC´lerin en vazgeçilemez özelliklerinin başında multimedya birimleri geliyor. Sektör yetkilileri, özellikle ses kartı ve ekran kartı gibi aygıtların artık standart olarak bilgisayarların içinde yer alacağını belirtoyar. Yani artık bizler bunları sonradan alıp cihaza monte etmek zorunda kalmayacağız.
Hewlett Packard PC Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Serdar Urçar´ın bu konudaki tahminleri şöyle:
``Bugün bile listeden seçip full multimedya olarak alabileceğiniz ürünler bulunuyor. Ama fark şu; bugün toplam PC´ler arasında full multimedya olanların oranı yüzde 15-20 ise gelecekte yüzde 100 olacak. Full multimedya olmak artık standart hale gelecek. PC´ler bilgiye erişim ve iletişim amaçlı kullanılacakları için iletişim dendiğinde işin içine ses ve görüntü ister istemez giriyor. Bu nedenle de multimedya elemanlarını standart olması kaçınılmaz bir hal alıyor'' diyor.
Intel Internet Stratejileri Uzmanı Murat Lecompte´un yorumu ise şöyle: ``Önümüzdeki 2-3 yıl içinde artık tüm PC´ler, içindeki multimedya özellikleriyle piyasaya sunulacak. PC´lerin esas aygıtlarının içinde ana kart(mother board) denen bir birim var. Bu anakarta CD, işlemci, hafıza gibi birimler bağlı. Intel´in yeni anakartlarında ses, görüntü gibi kartlar yer alıyor ve bunlara ayrıca bir ödeme yapmıyorsunuz. Bence özellikle bu yılın sonuna doğru çıkacak olan bazı bilgisayarlarda farklı cihazlar anakartın üzerine alınmış olacak ve anakartın kendisinde de bir küçülme olacak.''
``BİLGİSAYARDA NE NASIL DEĞİŞECEK''
GÖRÜNÜM: Yeni yüzyılda bilgisayarlarda renk ve tasarım unsuru öne çıkacak. Ünlü tasarımcıların kullandığı PC´leri masalarımızda kullanmak, sürpriz olamayacak. Ağırlık ise giderek azalacak.
İNCE EKRAN: İpince bir görünüm alacak. ``Flatline`` ekranlar, bugünkü ekranların yerini alacak. Ekran ile kasanın birleşmesi bile söz konusu olabilir. Ekranın boyutları büyüyecek. Daha iyi görüntü alınabilecek. Radyasyon yayma oranı düşürülecek, gözleri daha az yoracak.
KABLOSUZ KLAVYE: Biraz daha küçülmesi ve kablosuz olması bekleniyor. Hatta sese duyarlı PC´lerin piyasaya çıkmasıyla yok olabileceğini söyleyenler de var. Tuşlarına farklı fonksiyonlar yüklenmesi, bir tuşla birden fazla işlem yapılabilmesi sözkonusu.
ANA KASA: Bilgisayarın içinde yer alan farklı fonksiyon birimleri anakart üzerinde toplanacak. Böylelikle kasada genel bir küçülme ve incelme olacak. Kasa ile ekranın birleşmesi de konuşuluyor. Yuvarlak tasarımlar bilgisayarın diğer bölümleri gibi kasada da sözkonsu.
MOUSE: Mouse kullanılmaya devam edecek. Tamamen dairesel bir görünüm alması bekleniyor. Uzaktan kumandalı, kablosuz ``mouse``lar yaygınlaşacak.
BELLEK:Her geçen gün daha yüksek bir belleğe ihtiyaç duyuluyor. Gelişmeler de bunu sağlamaya yönelik olacak. Yeni teknolojilerin kullanımıyla bellek 100 Mhz´den 800 Mhz´e çıkabilecek. PC´lerde ise 128 megabyte´lık bellek standart hale gelecek.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?