Silikon Vadisi neresi olacak?

'Vadi Yarışı' başladı... Silikon Vadisi, geçmişi ve milyarları peşinden sürüklediği teknolojilerle tüm dünyanın iştahını kabartıyor

4.12.2014 13:04:050
Paylaş Tweet Paylaş
Silikon Vadisi neresi olacak?
Google, Yahoo, Facebook, Apple gibi teknoloji devlerine ev sahipliği yapan ABD’nin San Francisco kentindeki Silikon Vadisi, gerek geçmişi gerek milyarları peşinden sürüklediği teknolojilerle tüm dünyanın iştahını kabartıyor. O kadar ki, çoğu ülke kendi çapında bu “Vadi Yarışı”na dahil olmaya çalışıyor. Bu yarışta öne çıkan 9 şehir var. 

1 – Singapur

Uzakdoğu’ya gidenlerin elektronik ürün alışverişlerindeki  vazgeçilmez adresi Singapur (Kişisel gelire orana göre iPhone fiyatının dünyada en ucuz olduğu 3. ülke) sadece tüketimde değil, üretkenlikte de teknoloji dünyasına yön veriyor. Dünyanın en düşük vergi oranlarına sahip bölgelerinin başında gelen Singapur’da, yatırım/üretim yapan şirketlere yönelik vergi teşvikleri, “Üretkenlik ve Yaratıcılık Kredi Destek Programı” tarafından kontrol ediliyor. Çin, Hindistan, Endonezya ve Malezya pazarlarına entegre olan bir girişimci eko-sistemi bulunan Singapur, Dünya Bankası verilerine göre iş yapma kolaylığında 1 numaralı ülke.

2 – Sidney
Teknoyo.com'un haberine göre, Silikon Vadisi’ne ev sahipliği yapan San Francisco’nun okyanus kıyısında olduğu ve bu özelliğiyle sörfçüleri de ağına çektiği hesaba katıldığında, Avustralya’nın başkenti Sidney, yeni Silikon Vadisi olmak için en güçlü adaylardan biri. Coğrafi konumu nedeniyle her ne kadar ana karalardan yalıtılmış gibi görünse de ülkede okyanus ötesine açmış güçlü bir “start-up eko-sistemi” var. Dünyanın sayılı teknoloji üniversiteleri arasında gösterilen University of Technology’ye ev sahipliği yapan Sidney’in ululararası arenada dijital bir “hub” olabilmesi için “Digital Sydney” platformu da oluşturulmuş. Avustralya iş yapma kolaylığında ise dünyada 10. sırada.

3 – Tel Aviv
Teknolojik inovasyon alanında adından uzun yıllardır söz ettiren İsrail, ABD’nin ardından ikinci Silikon Vadisi bulunan ülke konumunda. İleri teknoloji endüstrisine Tel Aviv’deki Silicon Wadi’si ile ev sahipliği yapan ülke, 90’lı yılların internet tabanlı en büyük sosyal platformu ICQ’nunda kurulduğu yer. Wadi’de Intel, IBM, Microsoft, Google, HP, Cisco, Oracle, Motorola, SAP gibi dünya devlerinin Ar-Ge laboratuvarları bulunuyor. İş yapma kolaylığında 40. sırada bulunan ülkeden çıkıp, ABD’nin teknoloji borsası Nasdaq’a kote olmayı başabilmiş 250’den fazla şirket bulunuyor (1980’den günümüze).

 4 – Moskova

Dünyada iş yapma kolaylığı sıralamasında 62. olan Rusya’nın başkenti, Sovyet’lerden miras kalan yüksek teknolojisini çağa uydurmak için hızlı hareket eden bir kent. ABD’de bulunan Silikon Vadisi’ni taklit etmeden, Rus yüksek teknolojisini, aynı düzeye getirebilmeyi hedefleyen Moskova’da bu projeyi hayata geçirmek için Çin ve Almanya ile işbirlikleri yapılıyor. Türk kullanıcılarının yakından tanıdığı arama motoru Yandex’e ve dünyanın sayılı güvenlik yazılımı şirketlerinden Kaspersky’ye ev sahipliği yapan Moskova’da kurulacak bilişim üssünün adı ise Skolkovo Vadisi olacak.

5 – Santiago
Dünyada iş yapma kolaylığında 41. sırada yeralan Şili, başkenti Santiago ile adım adım Silikon Vadisi’ni hayata geçiriyor. Bunun için 2010 yılında dünyanın en büyük girişimci ağı topluluklarından “Start Up Chile”yi (http://www.startupchile.org/) kuran yerel hükümet, bu ağa 36 ülkeden 482 ‘start-up’ı çekmeyi başarmış. Topluluğa başvuran dünya çapındaki girişimci sayısı ise 2500’e dayanmış. Girişimcilere 40 bin dolara kadar başlangıç desteği sunan “Start Up Chile”yi destekleyen dünya devleri arasında, Amazon, American Airlines, Microsoft BizSpark, Google, Evernote ve PayPal gibi şirketler yer alıyor.

6 – Toronto
ABD’deki Silikon Vadisi’ne yaklaşık 4250 km uzaklıkta olan Kanada’nın Toronto kentindeki bilişim üssünün adı Kuzey Silikon Vadisi (Silicon Valley North), 600’ün üzerindeki ‘start-up’a, yüksek teknoloji ve Ar-Ge’ye odaklanmış üniversitelere ve çok sayıda melek yatırımcıya ev sahipliği yapıyor. Dünyada iş yapma kolaylığında 16. sırada olan Kanada’nın sadece Toronto kentinde, 15 bine yakın teknoloji firması ve bu firmalarda çalışan 160 bin kişi bulunuyor.

7 – Berlin
Almanya’nın başkenti Berlin, her ne kadar son yıllarda eski çekiciliğinden çok uzak kalsa da dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından olan IFA’ya 1930’lu yıllardan bu yana ev sahipliği yapıyor. Dünya iş yapma kolaylığında 14. sıradaki ülke Berlin, gelişmiş ulaşım ve teknoloji altyapısının yanısıra New York ve Londra gibi metropollera göre hayat pahalılığının düşüklüğü ile ‘start-up’ları ağına çekmeye çalışıyor. Teknoloji dünyasındaki SoundCloud, Wunderlist, Onefootball, EyeEm ve Indiegogo gibi girişimler, Berlin’den çıkan başarılı örneklerin sadcee birkaçı.

8 – Bangalore
Hindistan, dünyada iş yapma kolaylığında 142. sırada olsa da Bangalore kentiyle, şimdiden “Asya’nın Silikon Vadisi” ünvanını aldı. Ücret ve benzeri maliyetlerin düşüklüğü ile kendine rekabet avantajı sağlayan kentte HP, Siemens, Nortel, Infosys, SAP, Samsung, Sharp, IBM, Intel, Cisco, Nokia, Dell, Microsoft, Yahoo, McAfee, Lenovo, Motorola ve Texas Instruments gibi firmaların da aralarında bulunduğu 130’dan fazla uluslararası bilişim firmasının operasyonu bulunuyor. Ülkede, 1998 yılında IT sektörünün GSMH’ya katkısı yüzde 1.2 iken bu oran 2012 yılında yüzde 7.5’ye kadar yükseldi. Ülkedeki IT sektörü yaklaşık 3 milyon kişiye doğrudan istihdam olanağı sağlıyor.

9 – Arizona
California eyaletindeki San Francisco kentinde bulunan Silikon Vadisi’ne sahip olan ABD, ikinci bilişim vadisini de kendi topraklarından çıkarmak istiyor. Dünyada iş yapma kolaylığında 7. sırada yeralan ülkenin, Büyük Kanyon’a da evsahipliği yapan Arizona eyaleti, bu ünvanı kapmak üzere. Bunun için en büyük kozu enerji kaynakları olan Arizona, dünyanın en büyük veri merkezlerine de ev sahipliği yapıyor. 51 veri merkezi bulunan eyaletin sadece Phoenix kentinde 34 büyük veri merkezi var. Üstelik Phoenix’te sadece gücünü çevre dostu güneş panellerinden alan veri merkezleri de yok. Arizona Teknoloji Yatırımcı Forumu, Skysong İnovasyon Merkezi, Arizona State Üniversitesi, Phoenix Üniversitesi de IT girişimlerini ve yatırımlarını çekmek isteyen ‘start-up’lara doğrudan destekler sunuyor.

Bonus: Muallimköy
Uzun yıllardır Silikon Vadisi’nin özlemini duyan Türkiye de, yer seçimini yaptı. Gerçi İstanbul-Cendere ve İstanbul-Kurtköy hala tam olarak listeden düşmüş değil ama Gebze-Muallimköy’e kurulması beklenen “Bilişim Vadisi” için hükümet yetkilileri dünya teknoloji devlerine davetlerini yaptı. Henüz somut bir gelişme olmasa da devlet, bu vadi için 3 milyon metrekarelik bir alan ayırdı. Vadide, 10 bin metrekarelik Türkiye’nin ilk uçtan uca entegre kuluçka merkezi, 2 bin metrekarelik bir teknoloji geliştirme merkezi ve bin metrekarelik bir ön kuluçka alanı bulunması öngürülüyor. Türkiye’nin Silikon Vadisi projesini bir emlak projesinden farklılaştıran tek olumlu gelişme ise olan Koç ve Sabancı üniversiteleriyle başlatılan entegrasyon çalışmaları.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz