Sarten Ambalaj 18. fabrikasını Hollanda’da açtı

Yurtdışında üçüncü, toplamda ise 18’inci fabrikasını Hollanda’da açan firma, bugün yaklaşık 3 bin 300 çalışanıyla dünyanın ilk 10 ambalaj üreticisinden biri konumunda.

5.03.2018 15:34:000
Paylaş Tweet Paylaş
Sarten Ambalaj 18. fabrikasını Hollanda’da açtı

Endüstriyel ürünlerden, boya, gıda ve kozmetik sektörüne kadar uzanan geniş bir yelpazeye metal ve plastik ambalaj üretimi gerçekleştiren Sarten Ambalaj, Türkiye ve çevresinde sürekli yatırımlarla büyüyen «lider ambalaj şirketi» olma vizyonuyla yurtiçinde ve yurtdışında yatırımlarına devam ediyor. Sarten Ambalaj, yurtdışındaki üçüncü, toplamdaki 18’inci fabrikasını Hollanda’da açtı. Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir, Sarten Packaging Netherlands B.V bünyesinde Roosendaal’de kurulu Aerosol Kutu Fabrikası’nın konum olarak Avrupa’nın en büyük limanları arasında yer alan Antwerp ve Rotterdam arasında bulunduğunu kaydetti.

Sarten Hollanda fabrikasının kozmetik ambalaj üretimi için yapıldığı bilgisini veren Sarıbekir şöyle konuştu: “Hammadde Türkiye’den gidiyor, Hollanda’da montaj yapılıyor. Bu fabrika öncelikli olarak dünyanın önde gelen markalarından biri ve bizim de büyük müşterilerimizden birinin ihtiyacını karşılamak için kuruldu. Ayrıca Avrupa’daki diğer müşterilerimize de buradan hizmet verebileceğiz. Önceden Hollanda’daki müşterimize 800 tır ile ambalaj yolluyorduk. Bu da lojistik masrafını arttırıyordu. Biz de İstanbul'da üretip göndermektense Hollanda’da bu fabrikayı kurmaya karar verdik. Şimdi sadece 80 tır ile yarı mamül yollayacağız ve bunu bitmiş ürüne çevireceğiz. Bu bize rekabet avantajı sağlayacak. Hollanda fabrikamızda başlangıç olarak tek bir hatla üretime başladık. Eylül ayında fabrikamızda ikinci üretim hattımız da devreye girmiş olacak. 2020 yılında bu fabrikamız için 30 milyon Euro ciro hedefliyoruz.”

“Başarı hikayesi”

Türkiye ve yurtdışında yaklaşık 3.300 çalışanı bulunan Sarten’in 1972 yılında Çorlu’da kurulan bir aile şirketinden bugün Türkiye ve Ortadoğu’daki en büyük metal ambalaj üreticisi konumuna geldiği bilgisini veren Sarıbekir, “Avrupa’da ilk 3, dünyada ise ilk 10’da yer alıyoruz. 2015’de Mitsui ile yüzde 15’lik ortaklık kurduk. 2014 yılında Turquality programına girdik. Ambalajlarımızı Sarten markasıyla iletiyoruz. 1992’de müşterilerimizin talepleriyle plastik ambalaj üretmeye başladık. 2002 yılında ilk yurt dışı

fabrikamızı Bulgaristan’da açtık. 2009 yılında da Rusya fabrikamızı açtık. Rusya pazarına dönük çalışmalarımız devam ediyor. Rusya’da yaptığımız yeni yatırımlarla artık kapak da üretmeye başladık. Önümüzdeki yıllarda 3 ülkede daha fabrika kurma hedefimiz var” diye konuştu.

2017 yılı konsolide cirosunun 350 milyon doları aştığını belirten Zeki Sarıbekir, 2018’de yurt dışıyla beraber toplam üretimden satışların 400 milyon dolar olmasını hedefliyoruz. Dünyadaki ambalaj tüketimi artıkça bizim de hedeflerimizin gerçekleşme ihtimali her geçen gün yükseliyor” dedi. 

80’in üzerinde ülkeye ihracat

Türkiye’de bulunan 15 fabrikasından dünyada 80’in üzerinde ülkeye ambalaj ihraç ettiklerini belirten Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir “Bugün, Türkiye’de bulunan fabrikalarımızdan dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiriyoruz. Üretimimizin yüzde 27’sini ihraç ediyoruz. 2017’de 85 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2018 ihracat hedefimiz ise 100 milyon dolar” dedi.

Ambalaj Sektörünün İlk Ar-Ge Merkezi 

2005 yılında Sarten’in Silivri Yerleşkesinde kurulan Ar-Ge biriminin teneke ve plastik ambalaj üretimi üzerine maliyet düşürücü, verimlilik ve kalite artırıcı, otomasyon çalışmaları ve ürün tasarım, ürün geliştirme çalışmalarına yönelik çok sayıda başarılı projeye imza attığını belirten Zeki Sarıbekir “Merkezimiz, 24 Mart 2017 tarihinden itibaren de tüm faaliyetlerini T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescil edilen 417. Ar-Ge Merkezi olarak sürdürmektedir. Sarten Ar-Ge Merkezi ambalaj sektörünün ilk ar-ge merkezi olma özelliğine sahiptir” dedi.

Ürün gamlarının yüzde 82’sinin metal ambalaj ağırlıklı olduğunu ifade eden Zeki Sarıbekir, “Gıda alanında salça, konserve, yemeklik yağ, et ve süt ürünleri, ketçap ve mayonez, kozmetik ürünlerinde aerosol kutuları, temizlik ürünleri, ilaç ve kişisel bakım ürünleri, endüstriyel alanında ise madeni yağ, boya ve zirai mücadele ürünleri için ürettiğimiz kutular ile hem evinizin hem hayatın içindeki her alanda varız” dedi.

 

 


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz