Yeni Dönemin Gözde Kursları

Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Türkiye’de şirketler zor günler yaşıyor. Ancak, kriz geçtikten sonra da ekonomik ortam “gül bahçesi” olmayacak. Değişen koşullar şirketlerin geleceğe dah...

1.09.2001 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Türkiye’de şirketler zor günler yaşıyor. Ancak, kriz geçtikten sonra da ekonomik ortam “gül bahçesi” olmayacak. Değişen koşullar şirketlerin geleceğe daha hazırlıklı olmasını, her konuyu yakından takip etmesini gerektirecek. Bu nedenle kurs ve seminerler belki de önümüzdeki günlerde daha da önem kazanacak. Şirketler bu gerçeğin bilincinde faaliyetlerini sürdürüyor. Capital de her yıl olduğu gibi, bu yıl da şirketlere kurs, seminer ve eğitim takvimini içeren rehber bir araştırma hazırladı. 

Tarihinin en derin ekonomik krizini yaşayan Türkiye’de şirketler neredeyse bir ölüm-kalım mücadelesi veriyor. Şirketler için belki de şu anda en önemli şey; “günü kurtarmak”...  Ancak, günü kurtarmak, geleceği de kurtarmak anlamını taşımıyor. Krizin atlatılmasının ardından, uygulanan ekonomik programın etkisiyle ortaya çıkacak yeni ekonomik yapı, ayakta kalmayı çok daha zor hale getirecek. Başta finans olmak üzere sektörlerde belki az ama çok daha güçlük şirketler yer alacak. Yabancı sermayenin Türk ekonomisindeki ağırlığı artacak.

Tüm bu nedenlerle şirketler ellerindeki imkanları zorlayarak, elemanlarını eğitmeye ve dünyadaki gelişmeleri yansıtan konferans ve seminerlere katılmaya çalışıyor. Bunları yaparken “kriz bütçesi”ni aşmadan, seçici olmaya çalışıyor.

Eylül dönemi ekonomide canlanmanın üst noktaya ulaştığı bir aydır. 2001 eylülün de ise karamsarlık bulutlarının biraz dağılması bekleniyor. İktisatçılardan işadamlarına kadar herkes gözünü eylül ayına çevirmiş durumda. Büyük patlamalar beklenmese de eylülde çarkların daha iyi dönmesi umut ediliyor. Bu umut, belki psikolojik bir toparlanmanın itici gücü de olabilir.

Capital her yıl eylül ayında hazırladığı genel katılıma açık, özel eğitim ve kurs rehberini bu yıl da dikkatinize sunuyor. Türkiye’de kriz var diye dünyadaki gelişmeler durmuyor. Yaşam savaşında mevzuattan dünyadaki gelişmelere her şeyi takip etmek gerekiyor.

Hazırladığımız bu çalışmada en çok tercih edilen kurs ve seminer programlarını, 2001 yılı sonu baz alınarak hazırlanan takvimi bulabilirsiniz. Programlar, Türkiye’nin 22 büyük eğitim ve danışmanlık şirketinin bilgileri ışığında 5 ayrı kategoride sınıflandırılandı.

Finans eğitimine ilgi arttı

Kriz sonrası dalgalı kura geçiş ve mali piyasalarda yaşanan belirsizlikler nedeniyle, şirketler neredeyse her ay bütçelerini gözden geçiriyor, yenileme yoluna gidiyor. Bununla birlikte, finans piyasaları ve mali cephede sürekli yenilikler var. Yeni düzenlemeler ve IMF destekli reformlar, şirketleri sürekli yeniliğe zorluyor.

Durum böyle olunca, özellikle yöneticiler, değişken piyasaların mali yönüne hakim olmak ve finans konularında en güncel bilgileri öğrenebilmek için, özellikle “finans ve muhasebe” eğitimlerine yöneliyorlar. Genel tabloya baktığımızda, neredeyse tüm danışmanlık ve eğitim şirketleri, her yöneticiye finans ve bankacılıkla ilgili en yeni bilgileri öğretme amacında... Dolayısıyla bu tip programlar, 2001-2002 döneminin gözdeleri arasında yer alıyor.

Satış ve pazarlama hala gözde

Türkiye’de bir dönem üretime ağırlık verildi. Sanayiciler, dev yatırımlara imza atıp, kurdukları tesisle övündüler. O dönemde, “Ben üretirim” düşüncesi egemendi. Son yıllarda ise “Önce pazarlama ve satış” trendi kendisini hissettiriyor. Hele yaşanan ekonomik kriz, satış ve pazarlamanın önemini bir kat daha artırıyor.

2001-2002 eğitim programlarında işte bu eğilimin damgasını görmek mümkün. Rekabette öne geçmek ve elemanlarının son yöntemleri öğrenmesini isteyen şirketler, “Satış ve pazarlama” programlarına büyük ilgi gösteriyor. Bu nedenle de eğitim şirketlerinin programlarında satış ve pazarlama ağırlığı hemen dikkati çekiyor.

İnsan kaynaklarına ve kendine yatırım yap, kazançlı çık...

Özellikle 90’lı yıllarla birlikte gelişen insan kaynakları ve iletişim konusu, Türkiye’de de hak ettiği yeri bulmuşa benziyor. Çünkü, insan kaynakları ve iletişim en çok eğitim verilen konuların başında geliyor.

Şirket içi, şirketler arası ya da kişiler arası iletişim... İstikrarlı gelişimin anahtarının doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan iletişim olduğunu düşünürsek bu programların geçerliliğini anlamak zor olmaz... Eğitim şirketlerinin programlarında bu gerçeği de görmek mümkün.

Ve diğerleri...

Bu yıl özellikle geçen yıldan farklı olarak yeni ekonomi ve bilişim konularında da şirketler eğitimlerini artırmaya başladı. Bazı şirketler için internetin yeni bir mecra olması, bu şirketlerin “E-Ticarette Fırsat ve Avantajlar”, “İnternette Başarı İçin Strateji Yaratma”  gibi programları tercih etmesine neden oluyor. Teknoloji konuları ise tüm sektörden firmalar için hala en gözde eğitim programları arasında yer alıyor.

FATİH TERİM’DEN “TAKIMDAŞLIK FELSEFESİ”

Fatih Terim’i herkes teknik direktör olarak tanır. Önce Türk Milli Takımı, ardından Galatasaray’ı başarılara taşıdı. Şimdi ise Juventus’da başarılarına devam ediyor. Terim’i futbolda başarıya götüren özellikleri arasında, futbol bilgisi ve teknik becerisinin yanında, liderlik ruhu da vardı. Zaten onu yakından tanıyanlar da liderlik özelliğine, takım yönetmedeki becerisine dikkat çekiyorlar.

PDR Conferences’ın düzenleyeceği konferansta, bu ünlü futbol adamı, liderlik becerilerini Türk yöneticileriyle paylaşacak. Futbolda başarılara imza atan Terim, bu kez, “Takımdaşlık Felsefesi”ni anlatacak.

Konferansa sadece Terim katılmıyor. Aynı zamanda ünlü yönetim uzmanı Claus Moller de konferansta “ekip” çalışmasının yararlarını anlatacak.

Bu mega konferansa katılmak isteyenler ise PDR’ı arayabilirler:  0212 2821190

İKİ ÇOK ÖZEL KONFERANS

Soysal Eğitim ve Danışmanlık Şirketi, 23-24 Ekim tarihinde düzenleyeceği “Perakendede Büyük Buluşma” adlı konferansı ile birçok ünlü ismi katılımcılarla buluşturuyor.

“Perakendede geleceğin kazananları kimler olacak”, “Perakende ve internet”, “Avrupa’dan başarı öyküleri” ve “Perakende ve Yaratıcılık” gibi konu başlıklarının yer aldığı konferansa; Walter Levy, Alan Kelman, Cem Boyner ve Servet Topaloğlu gibi uzmanların yanı sıra Yılmaz Erdoğan da bir gösteriyle katılacak. Katılmak isteyenler için Soysal Eğitim Danışmanlık, 23-24 Ekim, Kişi başı 520 dolar, Tel: (212) 212 99 70

Dream Star Eğitim ve DanışmanlıkŞirketi ise ilginç bir konuyu ele alıyor. “Yüz Okuma, İş Yaşamında ve İnsan Tanımada Yüz Okuma Teknikleri” adı altında, 22-23 Eylül tarihinde bir konferans düzenleyecek olan Dream Star, bu konuyu ilk kez gündeme getiriyor. Kurumsal ve kişisel gelişimi amaç edinen şirketler ve bireyler, “Hangi özelliğimiz, ne anlatıyor” konusu üzerinde durarak, yüz okumada kesin beceri kazanmayı hedefliyorlar.

Katılmak isteyenler için: Dream Star, 22-23 Eylül Ankara, 1-2 Aralık İstanbul Kişi başı 150 dolar. Tel: (312) 425 49 05

 

 

 

 

 

 


 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz