Stok sürelerinin azalmasına neden olan bir diğer önemli gelişme ise son yıllardaki ekonomik yavaşlama ve belirsizlikler. Tansan, “Satışların azalmaya başladığı dönemlerde stok yönetimine önem verilip verilmemesi şirketlerin kaderini belirler. Bu nedenle her geçen yıl daha fazla şirketin elindeki kaynakları verimli kullanma yönünde daha bilinçli davrandığını gözlemliyoruz” diyor.
Kibar Holding CEO’su Tamer Saka da optimum stokla çalışmanın önem kazandığına dikkat çekiyor ve “Şu anda çok fazla stok taşıma dönemi değil. Temel hedefimiz şirketlerin kaynağa olan ihtiyacını azaltmak” diyor.
Homend Genel Müdürü Hakan Koçer ise hem küçük ev aletleri sektörü hem tüm sektörler için ürünlerin stokta kalma süresinin sıfır olması gerektiğini düşünüyor. Üretimin tamamen tüketicinin talebine göre planlanmasının doğru olacağını söylüyor. Homend’de stok süresini 210 günden 90 güne düşürdüklerini belirten Koçer, bu süreyi azaltmanın avantajlarıyla ilgili, “Birincisi verimlilik, yani daha az finansman maliyeti, ikincisi ise tüketicinin ihtiyacına uygun ürünün üretilmesi” diye konuşuyor.
EN HIZLI DÜŞÜRENLER
Stok devir hızı konusunda araştırmamıza verilerini paylaşarak katılan 21 şirketin 16’sında stok tutma süresi düşmüş durumda. En hızlı düşüşü sağlayan şirket ise elektrolitik bakır sektörünün güçlü oyuncusu olan Sarkuysan. Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı, 5 yıl önce 35 gün olan stok süresini sıfırladıklarını söylüyor. “5 yıl önce global krizin etkileri çok ağırdı.