"Beslenmeye kimya desteği"

Giderek kalabalıklaşan nüfus, global arenada pek çok zorluğa ve sıkıntıya neden oluyor. Ancak bu noktada özellikle kimya alanındaki bilimsel gelişmeler, beslenme kalitesi ve sürdürülebilirliği konusunda umut veriyor.

25 MAYIS, 20140
Paylaş Tweet Paylaş
Beslenmeye kimya desteği
Dünya nüfusu, her yıl yaklaşık Türkiye nüfusu kadar artıyor. Buna karşın kullanılabilir toprak alanları daralıyor, su kaynakları kirleniyor. Bu nedenle bugün 1 milyar insan açlıkla mücadele ediyor. Özetle insanlığın beslenmesi ve sürdürülebilirliği tehdit altında.

İşte bu noktada, kimya devreye giriyor. Önümüzdeki dönemde kimyaya dayanan yenilikler, bu tehditlerin azaltılmasında önemli bir rol oynayacak. Günümüzde yaklaşık 1 milyar insan, bir diğer deyişle her 7 kişiden 1’i açlıkla mücadele ediyor.

Kullanılabilir toprak alanlarının daralması, sera gazları salınımının artması, biyoçeşitliliğin azalması ve su kaynaklarının kirlenmesi, beslenmemizi tehdit ediyor. Bu gerçeklerin paralelinde dünyanın kaynakları sınırlı, nüfus ve onun talepleri artmaya devam ediyor.

Giderek kalabalıklaşan nüfus, global arenada pek çok zorluğa ve sıkıntıya neden oluyor. Ancak bu noktada özellikle kimya alanındaki bilimsel gelişmeler, beslenme kalitesi ve sürdürülebilirliği konusunda umut veriyor. Önümüzdeki dönemde kimyaya dayanan yenilikler, beslenme gibi global zorlukların ele alınmasında önemli bir rol oynayacak.

GELENEKSELDEN ENDÜSTRİYE
Beslenmenin tarihine kısaca göz atarsak insan olmanın en doğal parçası olan bu eylem, gıdanın endüstrileşmesi süreci öncesinde tamamen geleneksel alışkanlıklara dayalıydı.

Bu dönemde insan sindirim sisteminin gıdalarla etkileşiminin açıklanmaya çalışılması üzerine yeterli araştırma yapılmamıştı. Şimdi ise beslenme, modern bilimin üzerinde en çok durduğu alanlardan biri halini aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz