Gıda işletmelerine AB standartları geliyor

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil, sorulamızı yanıtladı.

1 MART, 20120
Paylaş Tweet Paylaş
Gıda işletmelerine AB standartları geliyor


Laboratuvar çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Gıda kontrol hizmetlerine yönelik kapasite güçlendirildi. Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı inşa edilerek teçhiz edildi ve 2009 yılında hizmete girdi, gıda laboratuvarlarının kapasitesi geliştirildi. Bakanlığımıza bağlı 39 adet gıda kontrol laboratuvarı, 1 adet Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve 1 adet Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı bulunuyor. Bu laboratuvarlardan 26'sı akredite laboratuvardır. Ayrıca 67 adet Bakanlığımızdan yetki almış özel gıda kontrol laboratuvarı vardır ve bu laboratuvarların 39'u akredite olmuştur. Aydın ve Artvin illerinde 639 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği gıda kontrol laboratuvarı kurulacak.

Son yıllarda hangi yapılan yasal düzenlemeler nelerdir?
AB müzakereleri 12'nci fasıl kapsamında yer alan mevzuata uyum ve uygulama kapasitesine ve takvimine ilişkin bir strateji hazırlandı. Hazırlanan strateji kapsamında AB ile tam üyeliğe kadar olan süreçte tam mevzuat uyumunun sağlanması öngörülüyor. Birincil üretim ve yetiştiricilik dahil olmak üzere tüm üretim ve satış faaliyetlerini düzenleyen 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu bütüncül bir yaklaşımla yayımlandı ve 13 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. 5996 sayılı kanun kapsamında; Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlerine Dair Yönetmelik, Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik başta olmak üzere 102 adet Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YETERİ KADAR DENETİM VAR MI?
YILDAN YILA ARTIŞ VAR

Gıda işletmelerinin denetim sayılarında yıllar itibariyle artış görülüyor. 2011 yılında ise 86 bin 708 adet gıda üretim yeri olmak üzere 400 bin 162 adet gıda işletmesi denetlendi, 10 bin 447 adet idari para cezası uygulandı, 329 adet vakada ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
DENETİM HANGİ KONULARDA YOĞUNLAŞIYOR?
Risk esasına göre uygulanan bu denetimlerin yanında Bakanlıkça yıllık olarak hazırlanan izleme ve denetim programları da bulunuyor. 2011 yılında; 22 ürün kategorisinde 77 adet denetim programı, 24 ürün kategorisinde pestisit kalıntı programı, 11 ürün kategorisinde aflatoksin denetim programı uygulandı, yumurtada selenyum izlemesi yapıldı. 8 ürün kategorisinde ise ürün etiket kontrol programı uygulandı.


Küçük iş yerleri için denetim yeterli mi? Onları hangi kurumlar denetliyor?

Gıda iş yerlerinin gıda güvenilirliği açısından denetimleri 5996 sayılı kanun kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütüyor.

2012 ve sonrasında bu alanda hangi yenilikler olacak, hangi yeni düzenlemeler yapılacak?
12'nci fasıl kapsamında yer alan mevzuata uyum ve uygulama kapasitesine ve takvimine ilişkin bir strateji hazırlandı. Hazırlanan strateji kapsamında tam üyeliğe kadar olan süreçte tam mevzuat uyumunun sağlanması öngörülüyor. 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" nun yayınlanmasıyla tüm gıda iş yerlerine "onay" ve "kayıt" zorunluluğu getirildi. Bakanlıkça belirlenecek olan onaya tabi işletmelerin, faaliyete geçmeden önce Bakanlıktan onay alması, kayıt işlemine tabi olan diğer tüm işletmelerin ise kayıtlarını Bakanlığa yaptırmaları zorunlu. İşletmecilerin onay/kayıt numaraları ürün etiketinde yer alacak, tüketici almış olduğu ürünün hangi işletmede üretildiğinin, onaylı ya da kayıtlı işletme olup olmadığını anlayabilecek. Bu şekilde kaçak üretim ve satış engellenecek. Tüketiciler kaçak ürünleri satın almayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz




Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.