İtibar getiren sertifikalar

Dünyadaki yaşamı tehdit eden çevresel sorunlara karşı şirketler de pozisyon alıyor.

1.08.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İtibar getiren sertifikalar
Kimi yeşil ofise geçiyor kimi karbon salınımını düşürüyo. Kimi  ise ış süreçlerini yeniden yapılandırarak çevreye verdiği zararı minimize ediyor. İşte bütün bu çalışmalar, sürdürülebilirlik kavramıyla şirketlerin ajandasında yer alıyor. Sürdürülebilirlik çalışmaları ise saygın kuruluşların sertifikalarıyla belgelendiriliyor. Bu sertifikalar, şirketlerin çevreye duyarlılıklarını kamuoyuna kanıtlarken rekabette de büyük bir avantaj sağlıyor. En önemlisi, şirkete itibar ve saygınlık kazandırıyor. Türkiye'den de pek çok şirket bu sertifikaları almak için çalışıyor. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, kalabalıklaşan nüfus ve bu paralelde oluşan ihtiyaçların artması, doğal kaynakların sınırlı olması dünyadaki yaşamı tehdit ediyor. Geleceği tehdit eden bu global sorunlar karşısında her geçen gün artan sayıda şirket, üstüne düşeni yapmak için pozisyon alıyor. Şirketler, kendi sürdürülebilir yaşam planlarını yapıp bunları raporlar halinde yayınlıyor. Başı büyüklerin çektiği bu yeni trend doğrultusunda şirketler, sürdürülebilir iş planlarını yapıp sonra bunları saygın kuruluşların verdiği sürdürülebilir kalkınma sertifikalarıyla belgelendiriyor. Unilever Türkiye de bu kurumlardan biri... Türkiye'nin ilk LEED sertifasını alan şirket, ilk yeşil ofisi olarak örnek oluşturuyor. Şirketin başkanı İzzet Karaca, yeşil binalarında yüzde 31 daha az elektrik, yüzde 50 daha az su harcadıklarına dikkat çekiyor. Unilever gibi pek çok Türk şirketi, sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımlarını prestijli sertifikalarla belgelendiriyor.

16 şirket hangi sertifikaya sahip? Görmek için görsele tıklayın.

HERKES ONLARIN PEŞİNDE
İş arenasında sürdürülebilirlik konusunda onlarca sertifika var. Ancak dünya devlerinin en çok ilgi gösterdiği sertifikalar, iş dünyasında ayrı bir yere sahip oluyor. Bu sertifikaların başında ise BSI (British Standards Institution) tarafından verilen EN 16001 standardı yer alıyor. Etkili bir enerji yönetimi için sistemleri ve prosedürleri belirleyerek sistematiği kurmaya yardımcı olan bu sertifika, şirketler tarafından çok tercih ediliyor. Bunun dışında ISO tarafından verilen 14001 standardı, tüm dünyaca bilinen ve kullanılan ortak bir dil olduğundan global pazarda kabul edilirliğin sağlanmasında etkili bir sertifika. Çevre yönetim sistemi, tüm dünyada ISO 14001 standardı ile biliniyor. GRI Raporlama Standardı ise dünyada çok yaygın olarak kullanılıyor. Standardın temel hedefi, şirketlerin sürdürülebilirlik raporlamalarının belirli norma göre hazırlanması. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikası ise binaların çevreye duyarlı ve yeşil olduğunu kanıtlayan dünyadaki en önemli sertifikalardan biri olarak kabul ediliyor.

ERDEM KOLCUOĞLU KIYMET-İ HARBİYE YÖNETİM DANIŞMANLIK
"BÜYÜMELERİNE KATKI SAĞLAR"
10 YILDA İVME KAZANDI
Sürdürülebilirlik yönetimi, şirketin kendi geleceğini, sektörünün ve pazarının geleceğini yönetmesi demek. Sürdürülebilirlik yönetimi, şirketin gelecekte yüzleşeceği sorunların bugünden yönetimidir. Bu yüzden özellikle son 10 yılda birçok çalışma alanına yönelik sektörel, ulusal ya da uluslararası sürdürülebilirlik yönetimi standardı ortaya çıktı.
TÜRKLERİN PERFORMANSI
Türk şirketlerinin konuya yönelik farkındalıklarında çok hızlı ve büyük gelişmeler kaydedildi. Türk şirketlerinin ilgisinin yanında uygulama düzeyi bakımından da yaklaşımlarının her geçen gün arttığı çok net görülüyor. Bunun en açık göstergesi, yayımlanan sürdürülebilirlik raporlaması sayısının her yıl bir öncekine göre birkaç kat artması.
GÜVEN KAZANMADA ETKİLİ
Türk şirketlerini sürdürülebilirlik yönetiminde standartlaşmaya yönelten önemli bir olgu, uluslararası rakiplerinin neredeyse tamamının bu yolla faaliyetlerini yürütmesi. Genel itibarıyla standartları takip etmek şirketlere, bir konuyu en verimli, güvenilir ve herkesçe kabul görecek bir düzeyde yönetmeyi kolaylaştırır. Uzman kuruluşlarca yapılmış uygulama ve denetimler, paydaşların güveninin kazanılmasında etkilidir. Faaliyetlerin sürdürülebilirlik ilkeleriyle yürütüldüğünün gösterilmesi, ihracatçı şirketlerin pazar ve müşteri tabanlı büyümelerine de katkı sağlar.~

En popüler 7 sertifika'yı görmek için görsele tıklayın.

KİM HANGİSİNE SAHİP?
İş dünyasının sürdürülebilirlik performansına baktığımızda birçok şirketin çeşitli sertifikalarla bu konudaki çabasını kanıtladığını görüyoruz. TNT Ekspres Türkiye, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasına sahip. TNT Ekspres Türkiye Pazarlama Koordinatörü Erdenay Gül, çevreyi yok etmeyen teknolojileri öne çıkararak sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için bu sertifikayı almayı tercih ettiklerini söylüyor. Akbank, GRI formatında sürdürülebilirlik raporlaması, CDP raporlaması gibi birçok sertifikaya sahip. Akbank Yatırımcı İlişkileri Bölüm BaşkanıCenk Göksan,"Bu kuruluşların kabul ettiği formatlarda raporlama yapmak, veri güvenilirliğini artırıyor, uluslararası bazda karşılaştırma imkanı sağlıyor; kamuoyuna ve yatırımcılara yansıyor" diyor. P&G'nin hedefinde ise LEED sertifikası var. "P&G olarak sürdürülebilir politikalar kapsamında çevreye duyarlı ürünler üretmek, üretim yaparken tükettiğimiz kaynakları en aza indirmek için çalışıyoruz" diyen P&G Türkiye Kurumsal İletişim Lideri Melike Özener, tüm dünyadaki yeni tesisleri için LEED sertifikasyonunu almayı hedeflediklerini ifade ediyor. Lipton, Türk çay tarımının geleceği için önemli bir adım attı ve Rainforest Alliance ile çalışmaya başladı. "Sürdürülebilir Çay Tarımı" projesi, 2015'e kadar fabrikalarında üretilen tüm çayları ve 2018'e kadar ise kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt ediyor. Ford, çevre konusunda ISO 14001 ve ISO 14064 belgelerine sahip. Ford Otosan Kocaeli Fabrikası Müdürü Haydar Yenigün, bu sertifikaların kurumun çevreci yaklaşımlarının doğrulanması açısından önemli olduğunu kaydediyor. "Ayrıca, bu standartlar şirketlerin kendilerini sürekli geliştirmeleri için fırsatları da açığa çıkarıyor" diye konuşuyor. Türkiye'nin GSM devi Turkcell, GRI ilkelerini kullanarak sürdürülebilirlik raporunu hazırlayan ilk Türk şirketi oldu. Turkcell Kurumsal Sorumluluklar Bölüm Yöneticisi Zeynep Özbil, raporda sosyal sorumluluk projelerinden çevre uygulamalarıyla elde edilen tasarrufa kadar pek çok konunun ayrıntılarıyla yer aldığını söylüyor. "Turkcell olarak bu alanda kendimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz" diyor.

NEDEN TERCİH ETTİLER?
Tekstil sektörünün en büyük oyuncularından Yeşim Tekstil, SA 8000 sertifikasına sahip. Yeşim Tekstil İK, Kalite ve Yalın Müdürü Tunç Aydoğan, bu sertifikayı tercih etmelerinde, birlikte çalıştıkları ve ileride çalışmayı düşündükleri dünya markalarının aynı sertifikaya sahip olmalarının etkili olduğunu söylüyor. "Bu sertifikayla üst düzey yönetimimizin çevre, toplum ve yönetişim konularına olan bağlılığını çalışanlarımız nezdinde daha net vurgulamaya başladık. Ayrıca dünyaca ünlü büyük markalarla çalışma ve stratejik ortak olma şansını yakaladık" diyor. Alarko Carrier de EN 16001 standardıyla çalışıyor. Alarko Carrier Yardımcı İşletmeler Müdürü ve Enerji Yöneticisi Erkin Savçın, bu sertifikayı kullandıkları 2004 yılından bu yana elektrik enerjisi kullanımında yüzde 33'lük tasarruf sağladıklarını belirtiyor. Diğer kazanımlarını da şöyle anlatıyor: "Çalışmalarımız bize toplam 1 milyon 145 bin TL'lik bir tasarruf sağladı." TSKB Mühendislik Müdürü ve Çevre Temsilcisi Hülya Kurt, GRI onaylı bir rapor hazırlamanın konuya önem verdiklerini ve duyarlılıklarını vurguladıklarını ifade ediyor. TSKB'ye sağladığı avantajlara ilişkin olarak, "Daha az enerji kullanmak, daha az emisyon yaymak ve çevreyi daha az kirletmek için çaba sarf ediyoruz. Bu tür raporlama yapan kurum ve kuruluşlar itibarlarının sürdürülebilirliğini de sağlamış oldukları için farklılıklarını kanıtlıyor" diye konuşuyor.

BELGELERİN AVANTAJI
Her bir sertifika, şirketlere farklı avantajlar sağlıyor. Ancak ortak payda olarak baktığımızda sertifikalar, şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda daha fazla yol almasını sağlıyor. Bu kapsamda örneğin çevreye verilen zararların azaltılmasının yolunu açıyor, tasarruf sağlıyor, maliyet kontrolü geliştiriyor, verimlilik artırıyor. Aynı zamanda global pazarlarda kabul edilebilirliği de beraberinde getiriyor. TNT Ekspres Türkiye Pazarlama Koordinatörü Erdenay Gül, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası almanın şirketin ulusal veya uluslararası mevzuatlara uyumun artırılması ve çevresel performansının artırılmasını sağladığını söylüyor. GRI sertifikası sahibi Zorlu Enerji'nin Genel Müdürü Arif Özozan, "Sürdürülebilir yönetim biçimi, kurumsal itibarı ve toplumsal faydayı artırma, finansal ve operasyonel riskleri azaltma, faaliyet, kâr, büyüme özgürlüklerinin genişlemesini sağlama ve kaynakların doğru kullanımı gibi çok yönlü faydalar sağlıyor" diyor.~

MELİS MUTUŞ ARÇELİK KURUMSAL İLETİŞİM KOORDİNATÖRÜ

"GLOBAL MÜŞTERİLERİMİZ NEZDİNDE BİZİ AYRIŞTIRDI"

İYİLERİN STANDARDI
İlk sürdürülebilirlik raporunu 2007 yılında yayımlayan Arçelik, 2010 yılında GRI Sürdürülebilirlik Raporlaması ilkeleri'nin gereklerini yerine getiren bir sürdürülebilirlik raporu hazırladı. GRI, sürdürülebilirlik performansını iyi yöneten ve bunu şeffaf olarak paydaşları ile paylaşma kararı alan şirketlerin kullandığı bir raporlama standardı.
İYİ BİR BAŞLANGIÇTI
Türkiye'de sektöründe ilk GRI'dan onaylı raporu çıkarmış olmak bizim için önemli bir başlangıçtı. Bu, küresel alanda faaliyet gösteren bir şirket olarak global müşterilerimiz nezdinde bizi ayrıştıran faktörlerden biri oldu.
 Sürdürülebilirlik yönetimi ve raporlaması, hedeflerimiz doğrultusunda, şirketimizin yönetimsel ve finansal performansının yanı sıra çevresel ve sosyal performansını da sürekli olarak paydaşlarımız nezdinde yukarıya taşıyor.
İTİBARA ETKİSİ
Bu raporla ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutta sürdürülebilirlik yaklaşımıyla paydaşlarımızın menfaatlerini gözeterek yönettiğimiz süreçleri şeffaf olarak paylaşabiliyoruz. Rapor, şirkete verimlilik ve yenilikçilik alanında ivme kazandırırken kurumsal itibara ve marka değerinin pekiştirilmesine katkı sağlıyor. verimlilik artırıyor. Aynı zamanda global pazarlarda kabul edilebilirliği de beraberinde getiriyor. TNT Ekspres Türkiye Pazarlama Koordinatörü Erdenay Gül, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası almanın şirketin ulusal veya uluslararası mevzuatlara uyumun artırılması ve çevresel performansının artırılmasını sağladığını söylüyor. GRI sertifikası sahibi Zorlu Enerji'nin Genel Müdürü Arif Özozan, "Sürdürülebilir yönetim biçimi, kurumsal itibarı ve toplumsal faydayı artırma, finansal ve operasyonel riskleri azaltma, faaliyet, kâr, büyüme özgürlüklerinin genişlemesini sağlama ve kaynakların doğru kullanımı gibi çok yönlü faydalar sağlıyor" diyor.

MELİKE ÖZENER - P&G TÜRKİYE KURUMSAL İLETİŞİM LİDERİ

"77 PARAMETREYİ DİKKATE ALIYORUZ"

YENİ TESİSLER
P&G, sürdürülebilirlik programı çerçevesinde, yeni üretim tesislerini 77 farklı çevresel parametreyi dikkate alacak şekilde projelendiriyor ve inşa ediyor. LEED sertifikası zaten yerine getirmekte olduğumuz bir önceliğin doğal olarak teyidi niteliğinde.
DUYARLI BİNALAR
GRI ise şirketlerin raporlamaları arasında bir standardizasyon yaratması adına önemli diyebiliriz. LEED sertifikası alan binalar, inşaatın hafriyat aşamasından başlayarak günlük yaşamın başlaması ile devam eden tüm süreçlerde çevreye karşı duyarlı olan binalar.
YÜZDE 50 TASARRUF
Yeşil binalar, yeşil olmayan binalara göre yaklaşık olarak yüzde 30-50 gibi ciddi oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor. Yeşil binalarda yaşam standartlarının yüksek olduğu, bina alışveriş merkezi ise alışveriş tutarı, okul ise öğrencilerin performansı, işyeri ise çalışanların verimliliğinin arttığı, konutlarda ise sosyal problemlerin azalmış olduğu gözlemlendi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz