Neden veri sinerjileri, daha fazla güvenlik anlamına gelir?

Gelecekte emniyet ve güvenlik sistemlerinden gelen veri akışları, her geçen gün birbirleriyle daha entegre olacak.

26.07.2014 18:35:390
Paylaş Tweet Paylaş
Neden veri sinerjileri, daha fazla güvenlik anlamına gelir?
İster tek bir binayı veya havaalanını ister bir şehrin tamamını kapsıyor olsun, günümüz emniyet ve güvenlik sistemleri giderek birbirlerinden bağımsız çalışma eğiliminde. Gelecekte bu gibi sistemlerden gelen veri akışları, her geçen gün birbirleriyle daha entegre olacak.

Bu sayede eşgüdümlü ve optimum planlamanın, daha iyi kaynak kullanımının ve potansiyel anlamda riskli durumların öngörülmesinin önü açılmış olacak. Güvenlik sektörü, geleneksel olarak algılayıcılar, kameralar ve duman dedektörleri gibi birbirlerinden bağımsız çalışan sistemlere bel bağlar.

Burada kullanılan teknolojiler, belirli güvenlik tanımlarının yapılmış olduğu bir binanın belirli bölgelerini izler. Ne zaman bir anormallik tespit edilse derhal alarm çalmaya başlar. Bu yaklaşım diğer pek çok şeyin yanı sıra giriş-çıkış kontrolünde, güvenlik kameralarında ve yangın alarm sistemlerinde kullanılır.

Almanya'daki Leipzig Üniversitesi'nin Bibliotheca Albertina kütüphanesinde, milyonlarla ifade edilen sayıda son derece değerli kitaplar ve dergilerden oluşan koleksiyonları korumak için Siemens'in kurduğu özel güvenlik sistemlerinden faydalanılmaktadır.

Burada pencereler, kapılar ve vitrinlerdeki sensörlerin yanı sıra sismik sensörler, hareket algılama sensörleri, kameralar, duman ve sıcaklık detektörleriyle de bu kütüphanenin edebi hazineleri sürekli olarak gözetlenmektedir.

Ancak Siemens Bina Teknolojileri'nde bir güvenlik sistemleri uzmanı olarak çalışan Peter Löffler'e göre, güvenlik seviyesi daha da üst sınırlara yükseltilebilir. O, giriş-çıkış kontrolü ve güvenlik kamerası sistemleri gibi daha önceleri birbirlerinden bağımsız çalışan sistemler tarafından üretilen verilerin birleştirilmeleriyle daha gelişmiş bir güvenlik seviyesine ulaşılabileceğine dikkat çekiyor.

Löffler, "Mesela bir güvenlik sistemi birilerinin bir kapıyı zor kullanarak açmaya çalıştığını anladığında derhal bu kapıya yakın kameraları harekete geçirerek orada yaşananları otomatikman kaydetmeye başlayabilir" diyor. Bu gibi nedensel ilişkiler ve ilgili iş akışları, tüm detaylarıyla önceden tanımlanabilir ve bir bina yönetim sisteminde kaydedilebilir.

Birleştirilmiş veriler ve optimum sonuçlar. Kapsayıcı bir platform oluşturmak için tek tek bütün alt sistemleri birbirine bağlayan Siemens güvenlik sistemleri, bu alanda bugüne kadar kat edilmiş mesafede dev bir adım daha atılmasını sağlamaktadır. ~

Burada mevcut durumun standart ve kapsamlı bir özetinin çıkarılması için bütün alt sistemlerden gelen veriler, gerçek zamanlı olarak toplanmaktadır. Bu kurulum sayesinde mesela bir havalimanı işletmeciliği şirketi gibi kullanıcılar, güvenlik ihlali yaratan bir duruma karşı nasıl tepki göstereceklerine çabucak karar verebilir.

Burada havaalanı operatörleri, pek çok türden vaka için önceden çeşitli senaryolar ve planlar tanımlıyor, bu sistem de kritik birvaka gerçekten hasıl olduğunda onların doğru kararlar vermelerine yardımcı oluyor.

Akıllı güvenlik sistemleri aslında beklenmedik nedensel ilişkileri bile ortaya çıkarabilir. Örneğin varsayalım ki bir havaalanı işletmecisi girişlerdeki kapıların ancak bir uçak perona tam anlamıyla yanaşıp kilitlendikten sonra açılabileceği şartını koymuş olsun.

Eğer bu sistem, bir girişte hiçbir uçak olmamasına rağmen kapıların rastgele açıldığını tespit ederse o zaman bunun nedenini bulmaya çalışacaktır. Ardından söz konusu alanlarda klima sistemlerinin optimum seviyede çalışmadığını ve çalışanların kendilerini rahatsız hissettiğini keşfedebilir. Sonuç itibariyle klima kontrol sorununun çözümüyle bu güvenlik anormalliği sorunu da çözüme kavuşturulabilir.

Akıllı güvenlik sistemlerinden süreçlerin optimumlaştırılmasında bile faydalanılabilir. Bu durum kritik altyapı işletmenleri açısından muazzam bir katma değer yaratır. Bunun birörneği de belirli birzaman diliminde hangi araçların nerede olduğunu, hangilerinin taksi şeritlerinde yol aldığını izleyen sistemlerin olduğu uçak taksi alanlarının takibiyle ilgilidir. Bu gibi veriler, teorik olarak sıkıştırılabilir ve gizlenebilir olduklarından, araçların istatistiksel davranışları hakkında bilgiler sunan ısı haritalarının üretilmesini sağlayabilir.

Bu şekilde edinilen bilgilerden, taksi yolu süreçlerinin daha da verimli hale getirilmelerinde faydalanılabilir. Mesela ısı haritaları, araçlar yakıt almak veya temizlik yapmak için sıra beklerken oluşan trafik sıkışıklıkları ve gecikmelerin tanımlanmasında kullanılabilir. Löffler, "Eskiden öngörülemez eğilimleri tanımlamak için gelecekte büyük ve çeşitli veri kaynaklarından faydalanabiliyor olmamız çok ilginç sonuçlar doğuracak" diyor.

O ayrıca bu türden "görünmezliğin" sıklıkla söz konusu faaliyetlerin muazzam karmaşık doğalarından kaynaklandığına da dikkat çekiyor. "Örneğin, yüzbinlerce insanın yoğun bir alanda, aynı anda ve aynı yöne doğru çeşitli ulaşım araçlarından faydalanarak hareket ettiği bir şehirdeki trafikle ilgili veriler akışını bir gözünüzün önüne getirin" diyor.~

Büyük veri analizi. Böylesine büyük veri analizleri yapabilmenin püf noktası güvenilir kaynaklardan gelen devasa miktarlarda, kıyaslanabilir tarihsel verilertoplamaktange-çer. Löffler'in de açıkladığı gibi bu bilgiler, bir veri havuzunda birleştirilebilir ve ardından gelecekteki gelişmeleri öngörmenin yanı sıra önleyici tedbirler planlamak için de gerekli istatistiksel eğilimleri tahmin etmek için kümeleştirilebilir. Bir başka ifadeyle büyük veriler, şehirlerin tamamındaki veya belirli bölgelerindeki çok sayıda insanın emniyet ve güvenliğinin artırılmasında kullanılabilir.

Örneğin her yıl St. Peter'ın Bazilikası'nda Noel Akşamı'nı kutlamak için 50 bin kişinin geldiği ve ayrıca bu kilisenin önündeki meydanda 200 bin kişilik bir kalabalığın toplandığı Vatikan'a bir bakalım. Trafik kontrol sistemlerinden tren varış saatlerine kadar çeşitli veri kaynaklarının analiziyle çok sayıda insan bu hizmetten faydalanmaya başlamadan çok daha önce potansiyel darboğazların hafifletilmesi mümkün olabilir.

Üstelik potansiyel tehlikeleri önceden tanımlamak ve hatta onları engellemek için meteorolojik verilerle sosyal ağlar ve haber bültenlerinden gelen bilgilerde bir araya getirilip analiz edilebilir. Önemli vakalardaki güvenlik yetkilileri o zaman daha fazla destek elemanı çağırabilirveya ekstra ulaşım güzergahları açabilirler. Bu gibi adımlar, riskleri azaltma ve toplum güvenliğini artırma potansiyeline sahiptir.

Catharina Bujnoch

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz