Çeşitlilik kulübün yaratıcılığını artırıyor

Bade Sipahioğlu Işık, Akbank Düşünce Kulübü’nün 5’inci yılını ve çalışmalarını anlattı.

1.02.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Çeşitlilik kulübün yaratıcılığını artırıyor
5’inci yılına giren Akbank Düşünce Kulübü ’nün bu yılki teması “tasarruf kültürü”. Bunun için çalıştaylar düzenleyip yeni fikirler üreten kulüpte tıp doktorundan felsefeciye avukattan ekonomiste kadar farklı branşlardan gençler var. Akbank İnsan Kaynaklanndan Sorumlu Genel Müdüü Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, “Bu çeşitlilik, Akbank Düşünce Kulübü ’nün yaratıcılığına büyük zenginlik katıyor” diyor. Akbank Düşünce Kulübü, 5 yıl önce kuruldu. Farklı disiplinlerden gelen 111 üyesi var. Sadece üniversite 3’üncü sınıf öğrencilerinin özel sınavla üye olabildiği kulübe girişte, genel not ortalamasının yanı sıra kişilik özelliklerine de bakılıyor. Üyeler, üniversiteden mezun olsalar bile kulüple bağları kopmuyor. Yurtdışmdaki think-tank kulüpleri gibi düzenli bir araya gelip beyin fırtınası yapıyorlar. Amaçları ise Türkiye için yenilikçi fikirler üretip sürdürülebilir değer yaratmak. Kulüpte felsefeciden ekonomiste farklı disiplinlerden gelenlerin bulunduğunu söyleyen Akbank insan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdürü Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, “Bu çeşitlilik yaratıcılığımızı artırıyor” diyor. Işık, Akbank Düşünce Kulübü’nün 5’inci yılını ve çalışmalarını şöyle anlattı:

Akbank Düşünce Kulübü kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
Akbank Düşünce Kulübü, gelişim ve yenilikçiliğin en önemli parçası olan gençlerle birlikte düşünmek ve Türkiye’nin geleceği için birlikte değer yaratmak için bundan 5 yıl önce yola çıktı. Kulüp, Akbank içinden yönetici ve çalışanların yanı sıra Akbank dışından bankanın çalıştığı iş ortaklarından oluşan geniş katılımlı bir grubun ürettiği bir düşünce oluşumu. “Akbank Düşünce Kulübü”, ilk olarak 2008 Eylül ayında Akbank’ın üniversitelerde gerçekleştirdiği tanıtımlarla duyurulmaya başlandı. Detaylı bir seçim süreci sonrası belirlenmiş ilk üyeleriyle çalışmalarına başladı.

Akbank Düşünce Kulübü gençlere ne gibi avantajlar sunuyor?
Akbank Düşünce Kulübü, gelecekte Türkiye’yi yönetecek potansiyeli bulunan, üniversite yaşamında başarılı, parlak gençlerin, Akbank çatısı altında kendilerini geliştirebildikleri bir yer. Bu kulübe üye gençler, çeşitli sosyal ve akademik çalışmalarda bulunabilir. Hem Akbank’ta hem de Türkiye’de alanlarında çok değerli yöneticilerle iletişim kurabilir. Özellikle Akbank Düşünce Kulübü, gençlerin yöneticilerin deneyimlerinden yararlanabildikleri, sürekliliği olan, aidiyet duygusu yüksek, değer yaratan bir kulüp. Akbank’ın sürekli gelişim ve yenilikçilik bakış açısıyla en önemli ilgi alanlarından biri olan “gençlik” ile iletişim sağlamak, trendleri takip etmek, yeni ürün ve hizmetlerde onların fikirlerini almak, durum ve koşullara yönelik bakış açılarını öğrenmek amacıyla kurulan Akbank Düşünce Kulübü ile Akbank, gençlerin hayatlarında yer edinmeyi amaçlıyor.~

Bu kulübe kimler üye olabiliyor?
2008’in 3’üncü çeyreğinde kurulan kulübümüz, 2008-2009 döneminde üniversitelerin akademik takvimlerinin başlangıcıyla ilk yıl üyelerini belirledi. Aralık 2008’de ise ilk çalıştayım gerçekleştirdi. 5’inci yılımıza girdiğimiz bu yıl yine aynı dönemde, akademik takvimin başlangıcıyla üyelik başvurularımızı aldık, yeni üyelerimizi belirledik.

Kulübe üye seçerken üniversite not ortalaması önemli mi?
Kulübümüzün öğrenci üye seçiminde genel not ortalamasında başarılı, yenilikçi, yaratıcı, dışa dönük, analitik, sonuç odaklı, iletişimi güçlü, takım çalışmasına yatkın, aidiyet duygusu gelişmiş, çok boyutlu düşünebilen 3’üncü sınıf öğrencilerini tercih ediyoruz.

Bugüne kadar kaç başvuru aldınız? Yıl içinde üye sayınız ne oldu?
5’inci yıl başvuruları dahil olmak üzere kurulduğundan itibaren Akbank Düşünce Kulübü’ne yaklaşık 10 bin civarında başvuru aldık, bu gelişimde kulübün üyelerinin etkisi büyük. “Kulaktan kulağa” ve birçok farklı dijital ortamı kullanarak Akbank’tan bağımsız olarak kulüplerini sahiplenen üye gençler, tanıtımlarını yakın çevrelerine gerçekleştiriyor. Düşünce Kulübü, 2008’de 22 öğrenciyle yolculuğuna başladı şu an üye sayısı 111’i bulmuş durumda.

Üyelerinizi üniversitelerin 3 ’üncü sımf öğrencilerinden seçtiğinizden bahsettiniz, öğrenciler okullarından mezun olduklarında kulüple bağları nasıl ilerliyor?

Akbank Düşünce Kulübü’nün farklılığı tam burada beliriyor. Akbank Düşünce Kulübü süreklilik üzerine yapılandırılmış bir oluşum. Bir yönden bir genç düşünce platformu oluşturulmuşken, bir yandan da bir kardeşlik kulübü oluşturulmuşçasma bağları kuvvetli, her yıl yeni üyelerin katılımıyla büyüyen, hem sosyal etkileşimler hem de bilimsel çalışmalar yapan, fikir yaratım süreçlerini işleten bir kulüp. Yapılan çalıştaylara tüm üyeler katılabiliyor.

Giderek büyüyen bir oluşumdan bahsediyorsunuz, genel üye profiliniz nedir?
Bahsettiğimiz kriterlere göre başarılı olan genç arkadaşlarımızı üye olarak kabul ediyoruz. Ancak tüm kulübü değerlendirdiğimizde çok verimli bir çeşitlilik barındırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öyle ki bir önceki yıl seçilen üyelerimiz halen üniversitede, daha da önceki yılların üyelerinin bazıları şu an okullarında yüksek lisans yapıyor, bazıları yurtdışmda eğitimlerini sürdürüyor. Bazıları da çeşitli sektörlerde iş hayatına atıldı. Üyelerimizin arasında tıp fakültesinde okuyan arkadaşımız da var, felsefe bölümünde veya ekonomi bölümünde okuyan da. Bu çeşitlilik Akbank Düşünce Kulübü’ne, bu kulübün yaratıcılığına büyük zenginlik katıyor.~

Toplantı ve çalıştaylarda hangi konular tartışılıyor?
Akbank Düşünce Kulübü üyeleri her yıl belirlenen temalar üzerinde belirli aralıklarla çalıştaylar gerçekleştirerek
çalışıyor. Örneğin bir yıl dijital dünya ve toplumu tartışırken, bir yıl Türkiye’deki yaratıcı kültürün gelişmesine yönelik ne gibi adımlar atılabilir konusunu tartışıyorlar. Yeni çözüm önerileri sunuyorlar. Kulübümüzün bu yılki teması, “tasarruf kültürü”. Üyeler bu kapsamda, destek aldığımız akademisyenler tarafından yönetilen çalıştaylarda Türkiye’nin cari açığının temel nedenleri arasında yer alan bu sorunu değerlendirecek. Toplumsal fayda ön planda tutularak “tasarruf kültürünü” yaygınlaştırmak, benimsetmek üzere projeler yaratılacak. Tüm çalışmaların sonunda her yıl olduğu gibi bu yıl da akademisyen, uzman ve basın mensuplarından oluşan seçici bir kurul projeler arasında en çok dikkat çekenin yaratıcısı olan takımı Harvard Üniversitesi yaz okulu bursu ile ödüllendirecek.

Başka ne gibi faaliyetlerde bulunuyorlar?
Kulüp üyeleri Akbank’ın faklı sosyal ve kültürel etkinliklerinde bir araya gelerek (Pazarlama Zirvesi, Santana Konseri, İstanbul Film Festivali, Yatırımcı Seminerleri gibi) hem sosyal hem de akademik açıdan kendilerini geliştirebilecekleri yeni networkler kurabilecekleri ortamlara katılıyor. Her yıl kulübe dahil olan yeni üyeler de aynı şekilde önceki yıllardaki üyelerle birlikte tüm aktivitelere katılabiliyor. Üyeler her çalıştayda farklı şehirlerden de olsa İstanbul’a gelerek grup çalışmalarını gerçekleştiriyor. Grup çalışmalarındaki ortam, çalışma azimleri ve bu çalışmalar sırasındaki keyifleri gerçekten görülmeye değer. Çalışmalarda çok güzel fikirler çıkıyor. Çalıştay sonucunda akşamları hep birlikte yemekler düzenleniyor, çeşitli sosyal aktiviteler gerçekleştiriliyor. Tüm üyelerimiz çalıştaylar süresince hep birlikte konaklıyor. Hem çalışıyor hem eğleniyor böylece bağlarını güçlendiriyor. Akbank’ın İstanbul Film Festivali, Contemporary İstanbul, Akbank Caz festivali ve Akbank Sanat’ın tüm faaliyetlerinde kulüp üyesi arkadaşlarımız da yer alıyor.

KULÜPTE 12 ÜNİVERSİTEDEN ÜYE VAR
8’DEN 12’YE ÇIKTI

Akbank Düşünce Kulübü’nün ilk yılında Sabancı Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, ITÜ, Koç Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi olmak üzere 8 üniversiteden gençler vardı. Geçen zaman içinde Akbank Düşünce Kulübü, Galatasaray Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin de eklenmesiyle toplam 12 üniversiteden gençlerle buluşuyor. MEZUNLAR DA ÜYE
5 yıl önce 3’üncü sınıfta Akbank Düşünce Kulübü üyesi olan gençlerin bugün hepsi hala aktif kulüp üyesi. Kulübün sağladığı paylaşım ve sosyal ağ her geçen yıl arttıkça eski üyeler ve yeni üyeler daha da fazla biraraya geliyor.~
SINAVSIZ İSE ALIM
Akbank Düşünce Kulübü üyesi olan arkadaşlarımız, bankamızda iş hayatına adım atmak isterse, normal sürecimizde sınavla işe alınan yönetici adayı sürecine sınavsız direkt olarak kabul ediliyor. Üyelerimizden bankamız bünyesinde çalışmaya başlayan arkadaşlarımız da var.
KULÜP ÜYESİYDİ, SİMDİ AKBANKLI
Onlardan biri de Barış Bayar. Barış, bireysel bankacılık pazarlama bölümümüzde yönetici adayı olarak çalışıyor. Barış, Akbank Düşünce Kulübü ile ilgili olarak kulübün sosyal ve profesyonel yaşama atılan ilk adımlarda çok önemli bir fırsat sunduğunu belirterek kulüp sayesinde güçlü bir dostluk bağı kurduğunu ve yeni arkadaşlarının da katılımıyla bu dostluğun dayanışma ve paylaşım içinde kuvvetlenmeye devam ettiğini söylüyor. Barış Bayar, “Çalıştay günlerinde departman yöneticimizin de desteklemesiyle Akbank Düşünce Kulübü’ndeki aktif üyeliğimi sürdürüyorum” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz