İK liderlerinden CV taktikleri

Gençlerin kendi yaptıkları işleri kısa metrajlı bir film ya da teknolojinin nimetlerinden faydalanarak farklı bir şekilde sunmalarını da faydalı buluyorlar

1.09.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İK liderlerinden CV taktikleri
Artık durum eskisi gibi değil. Gençler iyi bir özgeçmişe (CV) sahip değillerse daha yolun başında eleniyorlar. Hatta kimi zaman kötü hazırlanmış bir CV, iyi bir eğitim ve tecrübe birikiminin heba olmasına bile neden olabiliyor.  Bu durumun bilincinde olanlar, yüzlerce özgeçmiş arasından sıyrılmak için farklı yollar deniyor.  Kimi kendini tanıtan kısa metrajlı bir film uzunluğunda video hazırlıyor, kimi bir kargoyla bugüne kadar yaptığı çalışmaları İK departmanına ulaştırıyor. Ön yazısının yanında “simit” gönderenler bile var.
Gençler farklılık yaratarak adaylar arasından öne çıkmak için yaratıcılıkta sınır tanımazken, bunları değerlendiren İK yöneticileri bu özgeçmişlerden çok azını beğeniyor. Hatta kısa ve net bilgiler içeren, özenle yazılmış CV’leri daha ikna edici buluyorlar.  Peki, her pozisyon için yüzlerce başvuru alan ve seçim yapabilmek için bu CV’leri değerlendiren İK yöneticilerinin “yaratıcı” bulduğu CV’ler nasıl özellikler taşıyor? Genç Capital olarak Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin İK yöneticilerine bu soruyu sorduk:

BİL­Gİ  KİR­LİLİĞİNE DİK­KAT

Turkcell İK departmanı bugüne kadar bulmaca, fotoroman, resimli powerpoint sunum, CD’ye kaydedilmiş görüntülü tanıtım gibi pek çok farklı formatta CV ile karşılaşmış. Ancak yoğun işe alımların yapıldığı bir ortamda daha çok kişinin bilgilerine en kısa ve etkili şekilde nasıl ulaştıklarına önem verdiklerini belirtiyorlar.
Turkcell Çalışan İlişkileri Birimi Bölüm Yöneticisi Meltem Kalender, kişinin kendisini net ve açık bir şekilde anlattığı kısa ve öz bilgiler içeren klasik bir CV formatının oldukça etkili olduğunu söylüyor. Gençlerin genellikle “Ne kadar çok şey yazarsam, özgeçmişim o kadar başarılı olur” düşüncesiyle CV hazırladıklarını belirten Kalender, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Mutlaka ön yazı yazmaları gerektiğini düşünüyorlar ve bu ön yazıları da çok uzun tutabiliyorlar. Halbuki CV’de belirtilemeyen noktaları vurgulamak amacıyla ön yazı yazılabilir, aksi takdirde yazmak şart değil. Referans olarak piyasada adını duydukları etkileyici kişilere yer vermeye çalışıyorlar. Aslında biz, kendisini eğitim hayatı ya da iş hayatında yakından tanıyan, beraber çalıştıkları kişileri referans göstermelerini bekliyoruz. Sıklıkla karşılaştığımız bir hata da CV’lerde rastladığımız kurumsal olmayan fotoğraflar. Gençler plajda ya da evde çekilmiş fotoğraflarını koyabiliyor CV’ye. İyi bir CV’de mutlaka fotoğraf olması gerekmiyor. Yine aynı şekilde birden fazla telefon numarası ya da birden fazla mail adresi, güvenilirliği azaltıyor. CV’ye o kadar çok bilgi ekleniyor ki o bilgi kalabalığı arasında karar için belirleyici olabilecek özellikler flulaşıyor. ‘Vereceğim hangi bilgiler başvurduğum işe beni daha çok yaklaştırır?’ sorusunu sormak gerekiyor.”

SO­MUT PRO­JE ÖR­NEK­LE­Rİ  FAY­DA­LI

İş arayan adayların okudukları dönemde çalışmış olması da İK yöneticilerini etkileyebiliyor. Ülker İnsan Kaynakları, Hukuk, Satınalma ve Tedarik Zinciri Başkanı Melih Özuyar da bu yöneticilerden biri. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden birisini iyi derece ile bitirmiş ve 11 ayrı yerde staj yapmış, aynı zamanda yarı zamanlı çalışmış bir yeni mezun adayın özgeçmişinden oldukça etkilenmiş. Work&Travel programıyla iki kez yurtdışına gitmiş olan bu adayın, çalışkanlığı, cesareti ve azminden etkilendiğini söyleyen Özuyar, bu gencin CV’si ile aynı anda birçok işin üstesinden gelebilecek ve zorluklardan yılmayacak bir profil izlenimi verdiğini söylüyor.
Son zamanlarda gençlerin CV’lerinin başına ekledikleri, çalışma arzularından ve sahip oldukları yetkinliklerden bahsettikleri ön yazılarla kurumların insan kaynakları çalışanlarını etkilemeye çalıştıklarını gözlemleyen Özuyar, “Gençlere özgeçmişlerinde soyuttan daha çok somut şeylerden bahsetmelerini öneriyorum. Örneğin; sahip olunan yetkinlikler yerine, içinde yer alınan projelerden, projelerdeki görev ve sorumluluklardan bahsetmek daha faydalı olacaktır” diye ekliyor. ~

CV UZUN OL­MA­MA­LI

Vestel İK bölümü, CV’lerin formatından çok içeriğine ve iş başvurusunda bulunan kişinin kendini en kısa şekilde nasıl ifade ettiğine önem veriyor. Bölüm, sık sık ilginç iş başvurularıyla karşılaşıyor. Bu yıl Vestel’in MT Programı için başvuran iki kişinin CV’sini oldukça ilginç bulduğunu söyleyen Vestel İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Ebru Sunal, “İkiz kardeşlerin başvurusu gerçekten dikkat çekiciydi. Tek yumurta ikizi oldukları için her iki CV’deki fotoğraflar neredeyse birbirinin aynısıydı ve her ikisi de çift ana dal mühendislik okumuştu. Ayrıca ikizlerin eğitimlerini burslu okuyarak tamamlamış olmaları ve yurtdışında akademisyenliğe başlamaları da bizim için son derece etkileyiciydi” diye anlatıyor.  Diğer yöneticiler gibi gençlerin CV’lerini genellikle çok uzun tutmalarını eleştiren Sunal, hedeflerin ve yeteneklerin iyi şekilde ifade edildiği bir özgeçmi��in etkili olduğunu belirtiyor. Yeni mezun bir adayın, akademik bilgilerini ön plana çıkararak hazırlayacağı bir CV’nin daha avantajlı olduğu görüşünde olan Sunal, 10 yıl tecrübeli bir adayın özgeçmişinde iş deneyimlerinin vurgulanmasının daha büyük bir avantaj olduğuna değiniyor.

ET­KİLE­YİCİ OLAN KA­ZA­NI­YOR

Etkileyici CV hazırlamak hem çok zor hem de riskli. Boydak Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Halit Bayhan departmanlarına çok sık farklı ve etkileyici CV gelmediğini söylüyor.
Buna karşın son dönemde Türkiye’nin önemli üniversitelerinden birinde endüstri mühendisliği lisansını dereceyle bitirmiş, hemen üzerine İngiltere’de işletme alanında yüksek lisans yaparak Türkiye’ye dönmüş, askerlik hizmetini kısa dönem yaparak iş hayatına adım atmaya hazır bir yıldız adayla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. Bu CV’nin hangi noktalarının etkileyici olduğunu ise şöyle anlatıyor:
“Diğer CV’lere göre bu gencin CV’sini farklılaştıran noktalar vardı. Lisans yapmış olduğu üniversitedeki bölüm başkanından ve staj yapmış olduğu şirketteki bölüm yöneticisinden almış olduğu referans mektuplarını özgeçmişine eklemişti. Güzel bir el yazısıyla kaleme alınarak CV’sinin üzerine eklemiş olduğu ve içeriğinde, yapmış olduğu projeler deneyimleri, şirketimizden beklentilerinin gayet nazikçe belirtildiği bir ön yazı mevcuttu. Mesleki donanımlarını geliştirmek için gitmiş olduğu kurs ve seminerlere ait 4 adet sertifika yer alıyordu. Ve kümülatif ortalaması 3,67 olan bir transkript bulunuyordu.”  Gençlerin kısa süreli iş deneyimleri veya staj yaptıkları alanlarla ilgili sanki profesyonel bir yönetici olarak görev yapmış gibi bilgilere yer vermelerini eleştiren Bayhan, CV hazırlanırken çok abartılı ve iddialı ifadelerden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

İLK SAY­FA ÖNEM­Lİ

Çoğu uzmana göre, özgeçmişte belirtilen niteliklerin pozisyona uygun olmasının yanı sıra geçmiş başarıların iyi ifade edildiği CV’ler de son derece etkili. Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, kullanılan dil ve ifadelerin açık olmasının, gerekli ve yeterli bilgiyi içermesinin de özgeçmişleri dikkat çekici kıldığını söylüyor. Gençlerin gönderdikleri CV’lerde İK yöneticilerini etkilemek için ilginç ve az kişi tarafından yapılan hobilerini özellikle belirttiklerini, daha önce denenmemiş farklı özgeçmiş formatları yaratmaya çalıştıklarını ifade eden Alp, iş başvurusu yapan geçlere şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Hazırlayacakları CV’nin kısa olmasını ve kendilerini net bir şekilde ifade etmelerini öneriyorum. ~
Elbette iş hayatındaki tecrübe ve elde edilen başarılara göre CV uzayacaktır. Ancak kendini ilk sayfada açıkça ifade edebilmek önemli. Yeni mezun bir genç, CV’sinde elde ettiği akademik başarıları mutlaka aktarmalı. Tabii bunu yaparken ne gibi farklılıklar yarattığını da ifade etmeli. Ayrıca staj tecrübelerinden, okulda ve okul dışında yer aldığı organizasyonlardan da söz etmeli. Aynı konu, tecrübeliler için de geçerli. Onların da yaptıkları işlerde yarattıkları farklılıkları, varsa profesyonel hayattaki ödül ve başarılarını belirtmeleri onları diğer adaylardan ayıracaktır. Adayın geçmiş deneyimi, hedefleri ve tercihlerini anlaşılır şekilde ortaya koyması, eleman arayan tarafın pozisyonla adayı eşleştirmesini ve görüşmeye etkin hazırlık yapmasını sağlayacaktır.”

FARK­LI FOR­MAT ET­KİLİ

Bugüne kadar gelen CV’ler içinde üniversiteden yeni mezun olmuş bir adayınkinden çok etkilendiğini söyleyen Teknosa İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asena Yalınız, bunun en önemli nedeninin hazırlanan ön yazı olduğunu belirtiyor. İşe başvuru yapan kişi bu ön yazıda kısaca kendini ve hedeflediklerini anlattıktan sonra, bu hedeflere ulaşmak için düşündüğü yol haritasını da oldukça sade özetlemeyi başarmış. Adayın staj deneyimleri ve okulda katıldığı projelerden de net bir şekilde bahsettiğini söyleyen Yalınız, IT pozisyonu için başvuran başka bir adayın, kariyer yapmak istediği alanı ne kadar benimsediğini gösteren CD formatında hazırladığı başka bir özgeçmişten de etkilendiğini belirtiyor.  Üniversiteden yeni mezun ve en fazla 1 yıllık iş tecrübesi olan gençlerin İK birimini etkilemek için genellikle yapmış oldukları staj deneyimlerini ön plana çıkarmalarını öneren Yalınız şöyle devam ediyor:  “Özgeçmişlerini özenerek ve gerekli detaylara yer vererek ancak çok fazla da ayrıntı içinde boğulmadan hazırlamalarını önerebilirim. Ön yazının özgeçmişlerine eklenmesi de yine fark yaratan bir unsur. Ön yazı hazırlarken, başvurdukları firmaya özgü bir metin oluşturmalılar. Firmanın isteklerine ve olası beklentilerine uygun bir yazıyla özgeçmişlerinde ilgi uyandırabilirler. Eğer yeni mezun bir kişi ise özellikle staj deneyimlerinden, okul projelerinden bahsetmesi de fark yaratacak bir durumdur. Ayrıca sosyal hayatından bahsetmesi, kişiliğini yansıtması için etkili olacaktır.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz