Tez aşamasında 12 bin TL cepte

İTÜ, Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden biri...

1.09.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Tez aşamasında  12 bin TL cepte

Özellikle lisans ve doktora programlarına katılan öğrencilere maddi, manevi verdiği destekle ön plana çıkıyor. İTÜ işletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. ibrahim Öner Günçavdı, yüksek lisansta işletme mühendisliği eğitimi alanların tez aşamasına geldiklerinde araştırma masrafları için 12 bin TL aldıklarını söylüyor. Bilgisayarı olmayan öğrencilere bilgisayar verildiğini belirtiyor ve " Yaptıkları araştırmayı yurtdışında paylaşmak isteyenleri ise kongreye gönderiyoruz" diye konuşuyor. İTÜ, 238 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri. Gücünü tarihinden ve bugüne kadar gerçekleştirdiği ilklerden alıyor. Özel üniversitelerin ciddi atak yaptığı son yıllarda bile tercih edilirliğini kaybetmemesi dikkat çekici. Lisans eğitiminin yanında lisans üstü eğitim ve doktora açısından öğrencilerine büyük imkanlar sunan üniversite, özellikle AR-GE departmanıyla birçok eğitim kurumu arasından sıyrılmayı başarıyor. İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Öner Günçavdı, "QS World University Ranking 2010 yılı verilerine göre İTÜ, mühendislik ve teknoloji alanındadünya genelinde 129'uncu sırada yer aldı. İlk 500'e giren tek Türk üniversitesi İTÜ... 4 yıl içinde ilk 100'e gireriz" diyor. İTÜ'nün sanayi ile ilişkileri çok güçlü bir üniversite de olduğuna değinen Günçavdı, bunun getirilerini şöyle sıralıyor: "Arı teknoparkımız var. Yüksek lisans eğitimi düşünenler İTÜ'de AR-GE ve sanayi ilişkilerini direkt olarak burada hissediyor. Bazı hocalarımızın tekno kentte şirketleri var. Sanayide hem yönetici hem girişimci konumda olan pek çok İTÜ'lü var. Yüksek lisansta özellikle işletme mühendisliği eğitimi alanlar, tez aşamasına geldiklerinde yapacakları araştırmayla ilgili masraflar için İTÜ BAF'tan (Bilimsel Araştırma Fonu) 12 bin TL destek alıyorlar." İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Öner Günçavdı, üniversitenin yüksek lisanstaki gücünü ve sunduğu fırsatları Genç Capital'e anlattı:

İTÜ'nün yüksek lisanstaki gücü nedir?
- İTÜ, 238 yıldır eğitim veren Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri. Bu yıl İTÜ'de işletme ve iktisat eğitiminin verilmesinin 100'üncü yılı. Biz geçmişteki tecrübelerimizi analiz ederek bugün ve gelecekteki programlarımıza nesnel taban, gerekçe oluşturabiliyoruz ve öğrencilerimize veriyoruz. Bu bizim birinci argümanımız. ikinci argümanımız, lisans programları itibarıyla kalite güvence sistemine sahip oluşumuz. Eğitim verdiğimiz 23 bölümün hepsi de ABET akreditasyonuna sahip. Yüksek lisans programlarımızda da benzer kalite güvence sistemini oluşturduk. Amerika'da mühendislik yapabilmek için ABET tarafından akredite olmuş bir müfredatınız olması lazım. Dünyada ilk defa 23 bölümü ile girip de 23'ü de akreditasyondan geçmiş tek üniversite İTÜ.

İşletme fakültesi olarak her yıl yüksek lisans için kaç öğrenci alıyorsunuz?
- Yönetici MBA'de bizim kapasitemiz 80 kişi ama hep 50-60 civarında aldık. İktisatta 20 kişi, işletme mühendisliği 30 kişi civarında. ~

Yüksek lisans eğitiminde yapılması düşünülen planlar neler?
- Yönetici MBA için bazı yenilikler düşünüyoruz. Aynı İTÜ'deki eğilim gibi daha pratiğin içinde olmak istiyoruz. Belki bir yayın kuruluşu ile bir ortaklığımız olacak. Ekonomi ve işletmeyle ilgili görüşmelerimizi yapıyoruz. Yapacağımız şey, onların programına akademik bir içerik kazandırmak. Onlar da bize pratik kazandıracak. Onların programlarını kullanmak istiyoruz. Sektör temsilcilerini ders materyali olarak kullanmayı planlıyoruz. Haftasonu boş zamanlarımızda bazı aktiviteler yapacağız. Programlarımıza sektör içinden destek arıyoruz. Amaç finansal destek değil, biz işbirliği, katmadeğer yaratabileceğimiz bir şey arıyoruz. Biz karşı tarafa, karşı taraf da bize kazandıracak. Genellikle kamu üniversiteleri ile işbirliğine girince insanlar tedirgin oluyor. Sektörleri buraya çekmek istiyoruz.

Şirketler dünyasındaki deneyimleri eğitim sisteminize nasıl dahil ediyorsunuz?
- Benim pratikte birçok şirketle bağlantım oluyor. Türkiye'deki yönetici profilini ve yönetimi bildiğimi düşünüyorum. Burada eğitim alan öğrencilerin ne tip organizasyonlara gidebileceğini de biliyoruz. Yüksek lisans sırasında vermek istediğimiz şey, o organizasyonlarda gördüğümüz aksaklıkları derslere taşıyarak, "Bunu yapmayın, oradaki aksaklıkları giderin" diyebilmek. Benim arkadaşlara tavsiyem şu; şu anda yaşadıkları ve bildikleri organizasyonları mutlak olarak almasınlar. O organizasyonlar, belli şartların belli ihtiyaçların belli durumların neticesinde ortaya çıkmıştır. Şartlar geliştikçe oorganisyonlar evrilir. Önemli olan nasıl evrilmesi gerektiğine karar vermek. O kararı verebilecek insanları yetiştirmek önemli.

Lüksek lisans programıyla ilgili hedefleriniz neler?
- Biz yüksek lisansa çok önem veriyoruz. Öğrenci kapasitemizi artırmak istiyoruz. Öğretim üyesi yetiştirme programları i��inde yer almak istiyoruz. O donanımız var. Bilimsel seviyemiz o noktalarda. Hocalarımız bu bilgi ve donanımı sektörden insanlara da anlatsın diyoruz ve gece programlarını bu yüzden yapıyoruz. Neden paralı? Parasını veren adam hakkını alıyor. Yüksek lisans için burası iyi bir yer. Uluslararası düzeyde yarışmalarımız var. Hazırladığımz güneş arabası Amerika'da birinci oldu. Onun vasıtası ile biz Ulaştırma Bakanlığı'na Türk uydusu yapıyoruz.

Peki yüksek lisansa girmek isteyen adaylara tavsiyeleriniz ne olur? Ne yapsınlar, nasıl hareket etsinler?
- Mühendislik eğitimi aldıysanız mutlaka işletme ile ilgili eğitim almak zorundasınız. Teknik eğitim alan biri işletmelerde belli bir yere kadar gider. İşletme eğitimi çok ciddi bir transformasyon geçirecek. Acaba 4 yıllık işletme eğitimine gerek var mı diye sorgulanmaya başlanacak. İTÜ, önümüzdeki dönem sosyal bilimler fakültesini kuruyor. Sosyoloji, siyaset bilimi, felsefe ve iktisat müfredatları açıyor. İktisat bilimi 2 yılda müfredatı hazırladı. Tüm bunların içinde felsefeye vurgu yapmak isterim. Birçok üniversite felsefe bölümünü kapatıyor. Özel üniversitelerden ancak Bil-kent belki Yeditepe'de bu bölüm var. Bunların da çok az kısmı yatırım yapıyor. Biz bilinçli olarak felsefe dedik. Çünkü felsefe gelişmeyen bir ülkede bilim olmaz. Öğretim kadrosu için dünyanın birçok yerinden insan arayışı içindeyiz. Özellikle bilim felsefesi konusunda birini alacağız.~

PITTSBURGH'DA EĞİTİM İMKANI
ÇİFT DİPLOMA OLANAĞI
Uluslararası çift diplomalı programlarımız var. Birçok üniversite çift diplomayı yük olarak gördü. İTÜ devlet üniversitesi olarak 11 tane program yürütüyor. İleride ortak lisans programlarını daha çok duyacaksınız. Türk üniversiteleri bunun içine daha çok girmeli.
ULUSLARARASI ORTAKLAR
Programlar arasında geçişkenlik yapıyoruz, uluslararası ortaklarımızla tartışıyoruz. Yüksek lisans programlarımız içinde ortaklıklar geliştirmeye çalışıyoruz. Biz ABET'i aldık, Pittsburgh Üniversitesi'nden bir yetkili gelip bize şunu söyledi, "Sizin programınız bizimki ile hemen hemen aynı. Öğrencilerinizden isteyen varsa, sizin müfredatınızı başarı ile tamamladıktan sonra 24 kredi de bizdeki fark derslerini alsın, biz onu Pittsburgh'dan da mezun edelim."
LOKAL KALMAMAK LAZIM
Dünya bu trende giriyor. Çünkü global şirketlerde çalışılıyor. Dolayısıyla eğitim sisteminin lokal kalmaması lazım. Öğrencilerimizin önemli bir bölümü mezun olduktan sonra doktora için Avrupa ve Amerika'daki okullardan burs almış durumda. Bu da kariyerleri açısından ciddi bir fark yaratıyor.

"SANAYİ İLE İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLÜ"
129'UNCUYUZ
Bağımsız kuruluşların mühendislik ve teknoloji alanındaki sıralamalarında 129'uncu sıradayız. Yani ilk 500'e giren tek Türk üniversitesi İTÜ. Bizim hedefimiz ilk 100'e girmek. Muhtemelen 4 yıl içinde ilk 100'e gireriz.
SANAYİ İLİŞKİLERİ GÜÇLÜ
İTÜ sanayi ile ilişkileri çok güçlü bir üniversite. Arı teknoparkımız var. Orada ciddi büyük yatırımlarımız bulunuyor. Türk Telekom AR-GE birimi açılacak. Yüksek lisans eğitimini düşünenler İTÜ'de AR-GE ve sanayi ilişkilerini direkt olarak hissedebiliyor. Bazı hocalarımızın tekno kentte şirketleri var. BAF DESTEĞİ Sanayide hem yönetici hem girişimci konumda olan pek çok İTÜ'lü var. Uluslararası ilişkilerimiz yüksek lisans seviyesinde çok kuvvetli. Mesela yüksek lisansta özellikle işletme mühendisliği eğitimi alanlar, tez aşamasına geldiklerinde araştırma masrafları için 12 bin TL'yi ceplerinde buluyor. Çünkü yapacakları araştırma varsa bununla ilgili masraflar İTÜ BAF (Bilimsel Araştırma Fonu)'tan destek alıyor. Doktorada da bu şekilde.
MADDİ MANEVİ DESTEK
Bir öğrenci gelip bilgisayarım yok derse, bilgisayarını, software'ini ya da anket yapacaksa o anketin ücretini okuldan alabiliyor. Sonuçlarını paylaşmak mı istiyor? Yurtdışında kongreye gidebilir. Altına imzayı atıp göndeririz, bunların paraları ödenir. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarına maddi manevi destek veriyoruz. Bunlar yüksek lisans için gelecek tüm kişilerin elde edebileceği haklar. Özel üniversiteler bile bunu yapamaz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz