2023’te her şey çok farklı olacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2023'te kentin çok daha ileri ve farklı bir noktada olacağını savunuyor.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
2023’te her şey çok farklı olacak
Konya'nın 2023 hedefleri çok büyük. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli şehirleri arasına girme amacındaki Konya, dünyada yaşanabilir şehirler arasında üst sıralarda olmak istiyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2023'te bütün sorunların çözüleceğini ve kentin çok daha ileri ve farklı bir noktada olacağını savunuyor. Sevgi, barış ve hoşgörü şehri Konya, tarım ve sanayinin yanı sıra kültürel ve bilimsel faaliyetleriyle de adından söz ettirmek istiyor. 2023’te dünyada yaşanabilir şehirler arasında ön sırada olma hedefini ortaya koyan Konya, bu amaçla birçok yeni projeye de imza atıyor. 42 bin kişilik yeni stadyum, 10 bin kişilik spor ve kongre merkezi, Türkiye’nin Tübitak destekli ilk bilim merkezi, şehir meydanı, Mevlana Meydanı, tarihi eserlerin restorasyonu çalışmalarının yanı sıra yeni raylı sistem yatırımları, atıksu arıtma tesisleri, 100 bin metrekareden büyük yeni parklar yürütülen projelerden bazıları, Konya’nın, kültürel, tarihi ve yerel değerlerini bütüncül bir yaklaşımla ele alıp hepsinin değerini bir arada yükselterek Konya’yı marka haline dönüştürmek amacında olduklarını söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Konya, 2023 yılında bütün alt ve üst yapı problemlerini çözerek dünya şehirleri arasında bugünden çok farklı bir noktada olacak” diyor.

Konya’nın turizm, ekonomi ve sanayisine ilişkin bir değerlendirmede bulunur musunuz?
Bir kültür, tarih, sanat ve eğitim şehri olan Konya, Mevlana ikliminde yetişmiş insanları nedeniyle aynı zamanda sevgi, barış ve hoşgörü şehridir. Tarım ve sanayi denince de akla ilk gelen şehirlerden olan Konya’nın en temel özelliği dayanışma içinde hareket etmesi ve barışçı insan yapısıdır. Hem şehircilikte hem de sanayide üretim geleneği, öz kaynakları ve kalkınma modeliyle örnek olan Konya, Türkiye’nin gelenekle modernliği birleştiren en önemli şehridir.~

Konya, tarihi ve kültürel geçmişinin yanında ekonomik anlamda da önemli bir misyona sahiptir. İhracatın büyüklüğünü göz önünde bulundurursak birçok yönden Türkiye’ye model olan Konya’nın, gücünü geçmişten alarak geleceğe de adımlarla ilerlediğini söyleyebiliriz.

Konya modeli, kaynakların verimli kullanılması, öz kaynakla kalkınma ve projelerin yürütülmesidir, Aynı zamanda yeni kaynaklar üreterek de hizmetlerin yerine getirilmesini sağlamaktır. Konya, 40 bin kilometrekareyi aşan toprak alanıyla Türkiye’nin yaklaşık 19’da biri konumunda. Birçok ülkeden daha büyük bir toprak alanına sahip. Aynı zamanda Selçuklu payitahtı. Anadolu’yu vatan yapmada atalarımız büyük bir misyon yüklenmiş. Konya kalkındığında Türkiye’nin gelişimine katkısı daha da artacaktır.

Kentin en önemli sorunları ve bunların çözümü için çalışmalarınız neler?
Konya bugün Türkiye’nin en planlı yapılaşmış, gecekondusu olmayan tek büyük şehri. En yaygın kanalizasyon ve su ağma sahip olan büyükşehir durumundadır. Şehrin en önemli sorunlarından olan hava kirliliği konusunda son yıllarda başta Valilik B ı olmak üzere ilgili kurumlarla önemli projeleri hayata geçiriyoruz ve bunu çözeceğiz. Şehrimizdeki trafik ' sorununu ise hizmete açtığımız 22 köprülü kavşak, hızlı tren geçitleri ile birlikte 33 yaya üst ve alt geçidi, yeni caddeler, yeni otoparklar, yeni otobüs güzergahları, raylı sistem yatırımlarıyla çözdük. Son yıllarda yapılan çalışmalarla Konya’mızın standardını yükselttik. Şehir olarak iki önemli eksiğimiz bulunuyor. Bir tanesi tarihi şehir merkezinin yenilenememesi sorunu. Bununla ilgili çalışmalarımız tarihi bedesten ve çevresindeki restorasyonlarla hızla devam ediyor.

Bir başka eksiğimiz ise günde 100-150 bin insanımızın kullandığı tramvayların iyileştirilmesi ve tramvay yolunda iyileştirme yapılması konusu. Yeni tramvay alımıyla ilgili ihalemizi yaptık, firmayla sözleşmemizi imzaladık. Dünyadaki en son model, yüzde yüz alçak tabanlı, klimalı, en modern taşıtları şehrimizde kullanmaya başlayacağız. Bu yıl içinde tramvaylar hizmet vermeye devam ederken Konya hafif metrosunun da çalışması yer altından, tünelden yapılmaya başlanmış olacak. Bunlar kolay yatırımlar değil. Türkiye’de belediye eliyle tamamlamış metro pek yoktur. Konya metrosunu Konya Büyükşehir olarak tamamlayıp hizmete açacağız.

Konya’yı bir marka şehir yapma ve bu yöndeki değerini yükseltmeye yönelik ne gibi çalışmalar içindesiniz?
Belediyeler olarak bir Konya modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Öz kaynakla, halkın ihtiyaçlarına göre yüzde 100 memnuniyete götürmeye çalışan bir yol izliyoruz. Belediyeler şehrin imarını gerçekleştiren, insanların mutluluğunu sağlamaya çalışan yönetimlerdir. Bu ikisi yan yana olmak zorundadır. Bu konuda Konya olarak farklı bir bakış sergiliyoruz. Marka şehir olmak için büyük yatırımlar yapmanız gerekir. 42 bin kişilik yeni stadyum, 10 bin kişilik spor ve kongre merkezi.~

Türkiye’nin Tübitakdestekli ilk bilim merkezi, yeni raylı sistem yatırımları, atıksu arıtma tesisleri, şehir meydanı, Mevlana Meydanı, tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili çalışmalarımız, 100 bin metrekareden büyük yeni parklar ve diğer yatırımlarımız hep bu hedef doğrultusunda gerçekleşiyor. Sadece fiziki belediyecilik değil; sosyal, kültürel, bilgiye dayalı ve ekolojik belediyecilik diye beş ayak oluşturuyoruz. Tüm bunların amacı da şehrin imarını gerçekleştirmek ve insanların mutlu olmasını sağlamak.

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak hedeflerinizden bahseder misiniz?
Türkiye’de son yıllarda yapısal bir dönüşüm gerçekleşti. Son 10 yılda devlet ile millet adeta yeniden kucaklaştı. Bu süreçte vesayet sistemi ortadan kalktı, halkın iradesi bütün olaylarda egemen olmaya başladı. Türkiye’nin dünyada itibarı arttı, ülkemiz daha güçlü bir hale geldi. Başbakanımız önce 2023 hedefini, sonra da 2071 hedefini koydu. 2023’e kadar dünyada en güçlü 10 ülke arasına girmek istiyoruz. 2071’de ise hedef, lider ülke Türkiye. Bu amaca ulaşmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızın, insanımızın buna odaklanması gerekiyor. Bu konuda belediyelere büyük görev düşüyor. Konya, 2023 yılında bütün alt ve üst yapı problemlerini çözerek dünya şehirleri arasında bugünkünden çok farklı bir noktada olacak.

“MEVLANA HÂLÂ İNSANLIĞA YOL GÖSTERİYOR”
Bir sevgi ve hoşgörü şehri olarak tüm dünyada tanınan Konya, konumunu Hazreti Mevlana’nın çağları aşan evrensel anlayışına borçlu. Hazreti Mevlana’nın yüzyıllar öncesinde söyledikleri bugün hala insanlığa yol gösteriyor. Konya’ya gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu Hazreti Mevlana için geliyor. Konya, bunun yanında dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük, Gilistra ve Sille gibi tarihi binlerce yıl öncesine dayanan yerleşim yerlerinin yanında başkentlik yaptığı Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden önemli tarihi eserler barındırıyor. Restorasyon çalışmaları

Şehrimizde son yıllarda yaşanan değişim ve gelişimin ardından ziyaretçi sayısı 500 binden 2,5 milyona ulaştı. Başta tarihi eserlerin ihya edilmesine yönelik yürüttüğümüz Mevlana Kültür Vadisi projemiz olmak üzere şehir genelindeki tarihi eserlere sahip çıkılması çalışmaları büyük önem taşıyor. Dünyanın en büyük restorasyon çalışmalarından olan Tarihi Bedesten Çarşısı düzenlemesi, Mevlana Meydanı,Tarih Şehir Meydanı,Mevlana Türbesi çevresinde yeni müzelerin yapılması ve diğer restorasyon çalışmalarımız gibi yapımını ve projesini yürüttüğümüz çok sayıda yatırım devam ediyor.~

5 milyon ziyaretçi hedefi Şeb-i Arus törenlerini ve sema programlarını bir yıl boyunca usulüne uygun olarak izleyen misafir sayısı 2004 yılı öncesi 13 bini geçmiyordu.Artık bir yılda 200 bin misafirimiz, hem Şeb-i Arus törenlerine hem de her hafta cumartesi günleri yapılan aslına uygun sema programlarına katılıyor. Bu ilginin Mevlana Türbesi çevresine yapacağımız yeni müzeler, yaşayan Mevlevihane ve kültür merkezleriyle daha da artacağını düşünüyoruz. Mevlana Kültür Vadisi Projemiz, üniversite sayısının 4’e çıkması, hükümetimizin ve yerel yönetimlerin yaptığı yatırımlar, yeni otellerin açılması ve hızlı trenin de hizmete girmesiyle şehrimizi ziyaret edenlerin sayısının kısa süre sonra 5 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz.

“YENİ YATIRIMLARA AÇIĞIZ”
Şu anda Konya’da 100’den fazla sektörde üretim var. Belki küresel firmalar haline gelinememiştir ama Türkiye’de en fazla KOBİ Konya’da. 5 bine yakın CNC tezgahlı elektronik makinelerle üretim yapan tesis var. Konya, altyapı ve yaşam kolaylığı olarak şehir hizmetlerinin en ucuz verildiği yerlerden biri.Ayrıca valilik koordinasyonuyla ticaret ve sanayi odaları, borsası, yerel yönetimler ve STK’larıyla kurumlar arası işbirliğinin en güçlü olduğu illerden. Konya’da 10-15 yılda gelinen seviye,şehrin nereye doğru gittiğinin de bir göstergesi. Konya’nın sanayi çeşitliliği, şehrin büyük gücünü oluşturuyor.

TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklere göre Anadolu’da son bir yılda ihracatçı sayısını en çok artıran il Konya oldu. İhracat rakamımız firma başına yeterli değilse de ihracatçı sayısına baktığımızda Türkiye’de İstanbul,Ankara,İzmir ve Bursa’dan sonra 5’inci şehir konumundayız. Geçmişte ihracatın hiçbir prosedürünü bilmeyen firmalarımız, KOBİ statüsünde de olsa, artık dünya fuarlarını takip ediyor ve uluslararası şirket olma hazırlığında. Biz de yerel yöneticiler olarak 1960’larda şehrin ilk planlarının yapıldığı günlerden bugünlere hep birlikte yatırım, şehircilik, eğitim ve sağlık altyapılarını güçlendirmek için gayret gösteriyoruz. Konya geniş arazi yapısı, altyapı imkanları, barışçı insan yapısı, kurum ve kuruluşların birlikte hareket etme özelliğiyle yeni yatırımlara her zaman açık.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz