Ancak kentin tarihi ve doğal zenginlikleri de var. Bu zenginliklerini tanıtmak için çalışmalara başlayan kent, 2013'te Arap turistlerin ana destinasyonları arasına girmeyi başardı. Turizm potansiyeliyle yeni yatırımları da çekmeyi başaran Bursa, yatak kapasitesini yeni yatırımlarla 2 yıl içinde 10 bine taşımaya hazırlanıyor.urizm sektöründe Türkiye’nin son yıllarda yakaladığı başarıda şüphesiz destinasyon çeşitliliğinde yaşanan artışın da büyük bir payı vardır. Artık deniz, kum güneş tatili için Antalya’ya giden turistlere karşılık tarih ve kültür turları için İstanbul ön plana çıkarken peribacalarıyla Kapadokya yöresi de önemli bir merkez haline geldi. Tabii bir de kış turizmi var. Erzurum ve Kayseri’nin kayak turizminde kendini gösterme çabaları sürürken Uludağ, bu alanda ilk akla gelen destinasyonlardan biri olmaya devam ediyor.
Uludağ’a ev sahipliği yapan Bursa ise artık sadece kış turizmi değil, tarihi ve doğal zenginlikleriyle de ilgi çekmek için çalışmalarını sürdürüyor. Tanıtım çalışmalarını sürdüren kent, bu yıl Arap turistlerin ana destinasyonu olmayı başardı. Suudi Arabistan, Kuveyt gibi Arap ülkelerinin seyahat acentelerinin sundukları destinasyonlar içinde 2003’te yer almayı başaran Bursa’ya, önümüzdeki yıllarda gelen ziyaretçi sayısında önemli artış bekleniyor.
KAPASİTESİ 10 BİNE ÇIKACAK
Turizm potansiyeliyle yeni yatırımları da çeken Bursa, Uludağ hariç mevcutta 8 bin olan yatak kapasitesini yeni yatırımlarla iki yıl içinde 10 bine taşımayı planlıyor.
Yılda 2 milyona yakın turist ağırlayan Bursa’da, özellikle kent merkezinde hayata geçmeyi bekleyen yeni yatırımlarla önemli gelişmeler yaşanacağını kaydeden Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, şöyle konuşuyor:
“Son 3 yıldır turizm sektörü açısından Bursa, durağan bir yapı sergilerken bu yıl önemli bir gelişme oldu ve Arap turistler önemli bir hareket kattı. Geceleme sayısı arttı” diye konuşuyor. Bursa’nın ulaşım imkanlarına yapılan yatırımların da yerli turist sayısını artırabileceğini belirten Beceren, değerlendirmesinde şunlara dikkat çekiyor:~
“Bursa, İstanbul’a yakın geçiş yolu üzerinde. Gelen yerli turistler, eskiden Anadolu turlarında Bursa’da yer alır ve bir gece kalırdı. Fakat artık Anadolu turları bir haftaya indi ve dolayısıyla Bursa, bu gruplar için konaklama noktası olmaktan çıktı. O nedenle her ne kadar otel doluluk oranları bugün için yetersiz olsa da potansiyel nedeniyle beklentimiz gelecek yıllar için yüksek.”
ZİYARETİ NE ARTIRDI?
Doğal zenginlikleri, yeşil dokusu, şifalı suları, kongre, inanç, yaz ve kış turizmine yönelik imkanlarının yanı sıra Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin mekansal ve mimari özelliklerini de günümüze taşıyan Bursa’da, belediyenin ulaşıma dönük yatırımlarının da turistik ziyaretleri artması bekleniyor. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa, bir yandan tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan, diğer taraftan da modern şehir imajı hızla yenilenen marka bir Avrupa kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” diye konuşuyor. Ekonomiye katkı noktasında Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan Bursa’yı bu noktaya, büyük oranda sanayi şehri kimliğine sahip oluşunun taşıdığını anlatan Altepe, Bursa’nın ‘dünya şehri’ haline gelmesi hedefi için turizme önemli pay düştüğünü söylüyor. Altepe, “Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bu dönemde turizmde kalkınma sağlamayı amaçladık. Bursa’da kaybolmaya yüz tutan değerleri yeniden ayağa kaldırmak ve yeni değerler üretmek amacıyla çalışıyoruz. Bursa’nın dağından denizine, doğal güzelliklerinden tarihi birikimine kadar her alanda sahip olduğu değerlerin doğru kullanılması durumunda şehrimizin turizm potansiyelinin artmaması için hiçbir neden yok” diye konuşuyor.
YATIRIMLAR SÜRÜYOR
Tarihi miras, kültürel birikim, Uludağ, kongre kenti gibi konuların doğru yorumlanması gerektiğini belirten Recep Altepe, yerel yönetici olarak turizmden kentin daha çok pay alması için önemli ulaşım yatırımları yaptıklarını dile getiriyor. Deniz, hava ve kara taşımacılığı sayesinde İstanbul ve Bursa’yı daha da yakınlaştırdıklarını belirten Altepe, bu sayede günübirlik ziyaretçileri de Bursa’ya kazandırdıklarını anlatıyor.
Ulaşım alanında yaptıkları yatırımlardan söz eden Altepe, bunları şöyle anlatıyor:
“Teleferiği yeniliyoruz. Hedefimiz temmuz ayında Sarıalan’a, kasım ayında da otellere ulaşmak. Bu yaz Bursa’nın teleferiği, kapasitesi 12 kat artmış olarak faaliyete girmiş olacak. Bursa’nın gözde turizm merkezi Uludağ’a ulaşımı kolaylaştırarak sadece kışın değil, 12 ay boyunca aktif olarak değerlendirilmesi için emek sarf ediyoruz. Teleferik, teferrüç istasyonundan oteller bölgesine 22 dakikada ulaşacak ve 8,84 kilometreyle dünyanın en uzun hatlı teleferiği olma özelliği taşıyacak. BursaRay Kestel etabı, T1 tramvay hattı, teleferik, deniz otobüsü, spor tesisleri, tarihi, sosyal ve kültürel mekanların restorasyonları başta olmak üzere sürdürdüğümüz projeleri kısa sürede tamamlayarak Bursa’yı geleceğe taşımayı hedefliyoruz” diyor.~
BURSA HAVAYOLLARI KURULDU
Turizm sektörü için en önemli adım şüphesiz ulaşım. Bunu gören Bursa Belediyesi,sadece kara değil, deniz ve hava ulaşımında da önemli yatırımlar yapıyor. Deniz uçağı ve deniz otobüsü seferlerini başlatan belediye, BUDO ile 90 günde 100 bin yolcuya ulaştı. Geçen ay Gemlik ile Haliç arasında seferlerini başlattıkları deniz uçağının da büyük ilgi gördüğünü belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,deniz uçağı yolcu sayısının bir ayda 2 bin yolcuya ulaştığını anlatıyor.“Şimdilik sadece denizden kalkıp denize inen uçaklarımız yakında başka şehirler için de havalanacak” diyen Altepe, Bursa Havayolları’nı kurduklarını da açıklıyor. Bursa Havayolları ile ilk etapta 20-25 noktaya doğrudan uçuş,250 noktaya da Türk Hava Yolları ile uçuş planladıklarını belirten Altepe, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?