EXPO 2016 eşsiz bir fırsat olacak

8 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen EXPO 2016 Antalya için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
EXPO 2016 eşsiz bir fırsat olacak
ITB Berlin ve MITT Moskova gibi turizm fuarlarında, Türkçe Olimpiyatları, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, Antalya 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği ve Çiçek Festivali gibi pek çok etkinlikte EXPO 2016 Antalya'nın tanıtım çalışmaları yapıldı. Aksu ilçesindeki EXPO alanında dere ıslah çalışması devam ediyor, Aksu Çayı'na Küçük Aksu barajı ve EXPO Tepesi yapılıyor. EXPO 2016 Antalya Genel Sekreteri Selami Gülay, etkinliğin kente kalıcı katkılar sağlayarak kentin ekonomik gücünü artıracağını söylüyor.

Antalya, 2016 yılında çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Hazırlıkları devam eden EXPO 2016 Antalya, Çiçek ve Çocuk temasıyla 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. EXPO’nun ana fikri ise Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya olacak. EXPO 2016 Antalya, temasına da uygun olarak dünyada kutlanan tek çocuk bayramının ülkemizde olması nedeniyle 23 Nisan 2016 günü açılacak. EXPO 2016 Antalya ile Türkiye’nin ve Akdeniz bölgesinin, özellikle , de Antalya’nın endemik bitki örtüsü zenginliklerinin dünyaya tanıtımında önemli bir fırsat yakalanacak.

6 ay süreyle açık kalacak EXPO 2016 Antalya’ya, yaklaşık 100 ülke ve 30 uluslararası kuruluşun katılması öngörülüyor. Ayrıca yerli ve yabancı 8 milyon ziyaretçi bekleniyor. EXPO 2016 Antalya Genel Sekreteri Selami Gülay, bir botanik EXPO’su olan EXPO 2016 Antalya’nın gelecek nesillerin yaşama alanları, doğal kaynakları ve bunlara bağlı geçim kaynakları, sürdürülebilir kalkınma, yeşil yaşam, bu kavramların çocuklara aktarımı ve kentsel alanın yeşile bıraktığı yer konusunda birlikte düşünme, çözümler üretme ve dünyayla paylaşma konusunda Türkiye’nin eline geçen eşsiz bir fırsat olduğunu söylüyor.

Gülay, EXPO 2016 Antalya’nın öncelikli hedeflerini ise şöyle sıralıyor: “Uluslararası ve yerel çevre problemlerini ortaya koymak, çözümler üretmek, gelecek nesillere çevre bilincini aşılamak, ekolojik ve organik tarımın önemini dünyaya duyurmak, dünyanın en büyük tarım ve çevre müzesini oluşturmak, küresel ısınmaya karşı alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını sağlamak.” EXPO 2016 Antalya Genel Sekreteri Selami Gülay, Antalya’nın imza atacağı bu önemli etkinliği anlattı.~
EXPO 2016 Antalya projesinin gelişim sürecini anlatır mısınız?
Ülkemizin ve Antalya’nın EXPO serüveni 2008 yılında başladı. A-1 kategorisindeki bir EXPO’ya ev sahipliği yapabilmek için iki kurumdan onay almak gerekiyor: Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIHP). 26 Kasım 2008 tarihinde BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, Antalya’ya davet edilerek EXPO Antalya hakkında toplantı ve görüşmeler yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı, Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 30 Aralık 2008 tarihli onayı ile AIPH’ye üyelik başvurusunda bulundu ve AIPH üyeleri bu başvuruyu kabul etti.

10-12 Mart 2009 tarihinde Taipei/Tayvan’da gerçekleştirilen AIPH Toplantısı’na Türkiye adına katılım sağlandı. Türkiye’nin üyeliği ve EXPO Antalya 2016 ön müracaatı tüm üyeler tarafından olumlu karşılandı. AIPH Başkanı Doeke FABER ve Genel Sekreter SjaakLangeslag, gelişmeleri yerinde incelemek ve yetkililerle temasta bulunmak üzere 10-13 Aralık 2009 tarihleri arasında Antalya’yı ziyaret etti. EXPO 2016 Antalya projesinin AIPH takvimine alındığına ilişkin resmi yazı Antalya Valiliğine iletildi. 22-23 Kasım 2011 tarihindeki BIE Genel Kurul toplantısında EXPO 2016’nın Antalya’da yapılması tescil edildi.10 Kasım 2012 tarihinde EXPO 2016 Antalya Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla birlikte, EXPO 2016 Antalya Ajansı kuruldu.

EXPO 2016 Antalya’nın hedefleri neler?
Bölgeye kalıcı eserler bırakacak olan EXPO 2016 Antalya, bir bölgesel kalkınma projesi. EXPO 2016 Antalya alanında yapılan tüm düzenlemeler sergi sonunda da ziyarete açık tutulacak. Böylece alanın Antalya’ya ve Antalya turizmine hizmet vermeye devam etmesinin sağlanması amaçlanıyor. Tabii EXPO 2016’nın hedefleri
bunlarla sınırlı değil. Tarımsal kalkınmaya destek olunması, Antalya’nın endemik bitki zenginliğinin tüm dünyaya duyurulması ve Türkiye’nin sahip olduğu bu zenginliğin dünya ülkeleriyle paylaşılmasının yanı sıra sınırlarında bulunduğu ilçesindeki altyapı sorunlarının çözülmesine ve istihdama katkı sağlanması da hedefleniyor. Uluslararası ve yerel çevre problemlerini ortaya koymak, çözümler üretmek ve alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekmek, gelecek nesillere çevre bilincini aşılamak, bilinç düzeyini yükseltmek de yine EXPO 2016’nın hedefleri arasında yer alıyor. Gelecek nesillere bırakılacak bir tarım ve çevre müzesi kurulması, sosyal dönüşümler ile dünya barışına katkının arttırılması, ülkelerin geleneksel anlayışlarını tüm dünyaya tanıtma fırsatı verilmesini de yine hedeflerimiz arasında sayabiliriz.~
EXPO 2016, kente neler katacak?
EXPO’nun yapılacağı alan EXPO sonrasında şehrin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlayacak şekilde değerlendirilecek. 100 ülke ve 30 uluslararası kuruluşun katılımının sağlanması ülkemizin ve Antalya bölgesinin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. EXPO 2016, alanında yapılacak Çevre Müzesi, Tarım Müzesi, simge yapı, kongre merkezi gibi eserlerle kente kalıcı katkı sağlayacak ve kentin ekonomik gücünü artıracak. Alanda yapılması planlanan 10 bin kişilik kongre merkezi ile Antalya’nın ulusal ve uluslararası kongreler için cazip bir merkez haline gelmesi sağlanacak. Ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla Antalya halkının yaşam kalitesi yükselecek. Antalya, “EXPO ev sahibi kent” olarak bir “dünya kentine” dönüşecek, uluslararası alanda tanınırlığı artacak. Şehrin turizm ve kongre alanında yeterliliği bir kez daha kanıtlanmış olacak. Uluslararası yatırımcıların yatırım fırsatlarını daha yakından görmesi sağlanacak ve yabancı yatırımcıların sayısı artacak. Antalya’nın cazibe merkezine dönüşmesiyle birlikte kentsel dönüşüm projeleri de hızlanacak.

EXPO 2016 Antalya alanı hakkında bilgi verir misiniz?
EXPO 2016 Antalya, Antalya-Alanya Karayolu’nun 18’inci kilometresinde, Aksu ilçesi sınırları içerisindeki 1.121 dekarlık alanda gerçekleştirilecek. Aksu ilçesi çıkışında Tehnelli ve Aksu çaylarının arasında ve karayolunun kuzeyinde yer alan bölge, EXPO 2016 Antalya alanı olarak belirlendi ve alanda çalışmalar başlatıldı. Bu alanın uzun yıllar Antalya’nın bir cazibe merkezi olarak hizmet vermesi amaçlanıyor. Kentimize gelen turistler için de bir çekim alanı oluşturulmuş olacak. Dolayısıyla EXPO 2016 Antalya, şehrimizin turizm potansiyeline katkı sağlayacak. Bu alanda EXPO tepesi, ormanı, meydanı, gölü, kulesinin yanı sıra tarım ve çevre müzesi, teknoloji bahçesi, kongre merkezi, ülke bahçeleri, yerel firma ve sponsor firma bahçeleri, rekreasyon alanları, amfitiyatro, restoran ve satış alanları yapmayı planlıyoruz.

EXPO 2016 Antalya ile ilgili farkındalığın artması adına ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Uluslararası düzeyde dünyanın en büyük turizm fuarı olan ITB Berlin ile dünyanın en büyük 7’nci turizm fuarı olan MITT Moskova fuarı ve ulusal düzeyde gerçekleştirilen birçok organizasyonda yer aldık. Bunların dışında Türkçe Olimpiyatları, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, Antalya 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği ve Çiçek Festivali gibi pek çok etkinlikte EXPO 2016 Antalya’nın tanıtım çalışmaları yapıldı. Bugüne kadar 300’ün üzerinde tanıtım etkinliğine katılım sağlandı. Yerel düzeyde Antalya’nın tüm dinamiklerinin EXPO 2016’da yer alması için ziyaretler, görüşmeler ve tanıtım çalışmaları sürdürülüyor. Antalya’nın tüm kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, kanaat önderlerinden yararlanılarak kentin tüm zenginliklerinin EXPO 2016’ya yansıtılması için çalışılıyor.~
EXPO 2016 Antalya Ajansı web sayfası www.expo2016antalya.org.tr adresinde kullanıma açıldı. Ayrıca sosyal medya araçları olan facebook (facebook.com/EXPO2016-Antalya) ve Twitter (twitter.com/ExpoAntalya) kullanılmakta olup bilgi kirliliğini önlemek amacıyla EXPO 2016 Antalya adı altında kullanılan tüm sosyal medya adreslerinin tek çatı altında toplanması sağlandı. Alanda yapılan çalışmaları halkımızın da takip edebilmesi amacıyla, 7 kamera ile 24 saat canlı yayın yapılıyor.

EXPO 2016 Antalya için gönüllü çalışanlar da bulunuyor. Bu gönüllü programından da bahseder misiniz?
Gönüllü programı veritabanına 336 kişi kayıtlı. 76 gönüllünün eğitimi tamamlandı. Gönüllülere, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Rektörlük ek binasında tahsis edilen katta EXPO 2016 Antalya ile ilgili genel bilgiler ve üstlenecekleri görevlere ilişkin eğitim veriliyor. Bu konuda ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar, Akdeniz Üniversitesi ve Uluslararası Antalya Üniversitesi ile de işbirliği yapılıyor. Gönüllü sayımız da her geçen gün artıyor.

EXPO ALANINA 6 BiN 200 AĞAÇ DİKİLECEK
ISLAH ÇALIŞMALARI

Tehnelli ve Aksu çayları arasında yer alan Expo 2016 alanının taşkınlardan ve su baskınlarından korunması çok büyük önem taşıyor. Bu amaçla alanın dört tarafını kapsayacak şekilde 12 metre kotunda ve 5 bin 200 metre uzunluğunda sedde yapılması planlandı. Taşkın önleme amacıyla ayrıca her iki çayda da dere ıslah çalışması yapılıyor. Tehnelli çayında dere genişliği alan yakınında 12-17 metreden 120 metreye çıkarılırken, Aksu çayına Küçük Aksu barajı yapılıyor. Bu alanın üzeri 12 metre genişliğinde çift şerit yol olacak ve alanın etrafını 12 kot yüksekliğinde çevreleyecek. Sedde çalışmaları hızla devam ediyor. Sedde için günde 200-250 dolayında kamyon malzeme taşınıyor. 10 Ekim itibariyle 280 bin ton dolayında stabilize malzeme alana taşındı.

22 METRELİK PALMİYELER
Alanda yapılan çalışmalarda sedde üzerinde bulunan boyu 22 metreyi bulan palmiyeler de dahil olmak üzere 72 adet palmiye, 25 adet okaliptüs, 316 adet nar, 17 adet diğer ağaç türleri olmak üzere toplam 430 adet ağaç, uzman kişiler kontrolünde yerlerinden sökülerek alanda uygun yerlere taşındı. Ayrıca alana 4 bin 500 adet orman ağacı, bin 150 adet otoparklar için ağaç, 300 adet meyve ağacı, 230 adet tropik meyve ağacı, 40 adet görsel niteliği olan ağaç olmak üzere 6 bin 200 civarında ağaç dikilmesi planlanıyor.~
SU KULESİ
EXPO  alanında bulunan 103 adet boş bina ile ilgili gerekli teknik incelemeler Akdeniz Üniversitesi tarafından yapıldı. Hazırlanan rapor doğrultusunda 96 binanın yıkımı gerçekleştirildi, 7 binayla ilgili röleve çalışmaları tamamlandı. Bunların bazılarının onarılarak ajansın alandaki çalışmalarında ofis olarak kullanılması planlanıyor. Alandaki su kuleleri ve Aksu çayı üzerindeki tarihi köprünün de korunarak tarımsal tarihimizin anlatılmasında kullanılması amaçlanıyor. Bu iki yapıyla ilgili keşif çalışmaları da tamamlanmak üzere.
ÇOCUK ADASI EXPO
Tepesi’nin yapımına da başlandı. 27 Eylül’de Ankara’da yapılan yönetim kurulu toplantısında Antalya isimli proje kabul edildi. Aynı toplantıda, projede EXPO alanına yapılması öngörülen EXPO Kulesi için ulusal ölçekte ve ödüllü bir proje yarışması yapılması kararlaştırıldı. Projede öngörülen yaklaşık 80-85 dönüm büyüklükteki EXPO Gölü, Antalya Körfezi’ni andırıyor. Kazımına başlanan göl içerisinde bir de çocuk adası bulunuyor. Gölün suyu Aksu çayından alınacak. sektörlerde fiziksel büyüme yerine kalite ve katma değer yükselişi bakımından hala büyük bir potansiyel bulunduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz