Konya'nın 2023 yolculuğu

Konya'nın 2023 yılı hedefleri oldukça iddialı.

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Konya'nın 2023 yolculuğu

2023'te, enerjide Türkiye'nin AR-GE merkezi olmaya hazırlanan il, tarımdaki gücünü de hiç olmadığı kadar artırmak niyetinde. Tarımsal sulamanın tamamının basınçlı sistemle yapılması, organik tarımın yaygınlaştırılması ve Konya'nın nitelikli sütün merkezi haline gelmesi tarım sektöründe planlanan öncelikli hedefler. İl ayrıca yılda 10 milyon turistin cazibe noktası olmak için çalışmalar yapıyor. Konya 2023 yılı yolculuğunda gerçek bir atılım gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İlin odağında tarım, hayvancılık ve enerji sektörleri var. 2023’te, tarımsal sulamanın tamamının basınçlı sistemle yapılması, organik tarımın yaygınlaştırılması, Konya’nın nitelikli sütün merkezi haline gelmesi hedefleniyor. Enerjide Türkiye’nin AR-GE merkezi olmaya hazırlanan il, turizmde de yılda 10 milyon turistin cazibe noktası olmak için çalışmalar yapıyor. Ancak hedefler bunlarla da sınırlı değil... Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “Sanayi sektöründe sağlanan katma değerin 15 milyar dolara yükselmesi, Konya’nın ülkemizin sağlık merkezi olması, limanlara ulaşımın demiryoluyla sağlanması ve üretilen milli gelirin ülke ortalamasının üzerine çıkarılmasını istiyoruz” diye konuşuyor.

Konya Valisi / Aydın Nezih Doğan
“HEDEF KAYNAKLARI HAREKETE GEÇİRMEK”
BÜYÜK HEDEFLER
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023 yılı için büyük hedefler konuldu.2023 yılında ülkemizin,dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içerisinde yer alması planlanıyor.
2 TRİLYON DOLARLIK GELİR Bu doğrultuda milli gelirimizin 2 trilyon dolar seviyesine ulaşması ve ihracatımızın 500 milyar dolar olarak gerçekleşmesi planlanıyor. Küresel ölçekte kıyasıya bir rekabetin yaşandığı günümüzde bu hedeflere ulaşmak için tüm kesimlerin katkı sağlaması gerekiyor.
YAPILACAKLAR BELİRLENDİ Ülkemizin hedeflediği noktaya ulaşabilmesi için Konya olarak yapabileceklerimizi belirlemek ve 2023 yılında Konya’nın nerede olacağını tespit etmek amacıyla Mevlana Kalkınma Ajansı aracılığıyla Konya ve Karaman illerini kapsayan bir çalışma yaptırdık.
NASIL BİR İŞ BİRLİĞİ? Bu kapsamda “Konya’nın hedefleri ne olmalıdır, hangi sürede gerçekleştirilmelidir, nasıl bir iş birliği sağlanmalıdır?” gibi konularda detaylı çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların temel hedefi ilimizin sahip olduğu bütün kaynakları harekete geçirerek daha yüksek bir üretim kapasitesi ve daha yüksek bir milli gelire ulaşmak.


SIÇRAMA KABİLİYETİ

Geçmişte sadece bir tarım şehri olarak bilinen Konya, tarımdaki gücünü korurken, sanayide de her geçen gün yeni başarılara imza atıyor. Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan son araştırmaya göre Konya’nın İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ardından nitelikli sıçrama kabiliyetine sahip 4’üncü il konumunda olduğunu belirten Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ilin rekabetçi yapısının da geliştiğini söylüyor. “Konya Sanayi Odası tarafından Konya sanayisini daha rekabetçi bir yapıya kavuşturmak amacıyla pek çok proje yürütülürken, özellikle otomotiv yan sanayi, döküm ve ayakkabı sektörlerinde yürütülen kümelenme projeleri sanayicilere yeni ufuklar açıyor” diye konuşuyor.~

TARIMDAKİ GÜCÜ
Konya, Türkiye’nin en önemli tarım merkezi. Özellikle tarımsal üretimde ülke genelinde önemli bir yere sahip. Ülkenin en büyük tarım arazisini elinde bulunduran il, Türkiye genelinde buğday, şeker pancarı ve tavuk yumurtası üretiminde birinci, arpa ve kırmızı et üretiminde ikinci, koyun ve inek sütü üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Konya tarımdaki gücünü artırmak için birçok proje de gerçekleştiriyor. Bu projeler arasında tarımsal sulama alanında Konya’nın büyük umut bağladığı Konya Ovaları Projesi (KOP) resmi bir proje haline dönüştürüldü. KOP kapsamında, Göksu Havzasından Konya Kapalı Havzası’na su aktaracak olan 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel Projesi tamamlandı. Bağbaşı Barajı’nda kısa bir süre sonra su tutulmaya başlanacak. Diğer yandan mevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu için çeşitli kaynaklardan 2011 yılında 175 milyon TL kaynak ayrıldı.

SULAMADAKİ BÜYÜK PROJE
Bölgenin en büyük sorunu olan su kaynaklarının yetersizliği konusunda yatırım planı çıkarmak üzere kurulan Konya Ovası Projesi Genel Müdürlüğü, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya’nın tarımsal ilerlemesi için eylem planı hazırladı. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, “1990’lı yıllarda yapılan anlaşmalarla belirli bir seviyede su bırakmamız konusunda uluslararası bir anlaşma yapılmış. Bağdat Anlaşması ile Türkiye 500 milyar metreküp suyu bırakmak zorunda. Ancak bölgenin ihtiyaçları olan su kullanıldıktan sonra bile 250 milyon metreküp su boşa akıyor. O suyu Konya’ya getirmek ütopik bir hayal değil. Maliyetleri masaya yatırıldığında 10 tane Mavi Kanal benzeri tünelle Konya yeniden hayat bulur” diye konuşuyor.

ÜRETİM 2’YE KATLANACAK

Tarımın yanı sıra hayvancılık da Konya’nın güçlü olduğu bir diğer alan. İl 2023’e hazırlanırken bu alandaki gücünü artırmak niyetinde. Vali Doğan, ilin nitelikli süt merkezi olmasını hedeflediklerini söylüyor. Halen 1 milyon ton süt üretiminin gerçekleştiğine değinen Doğan, “Bunun önümüzdeki süreç içerisinde 2 milyon tona yaklaşmasını planlıyoruz. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde 21 milyon metrekare büyüklüğünde bir arazi hayvancılık yatırımları için hazırlandı. Bu alan, toplam 202 milyon TL’lik bir yatırım yapmak üzere 9 yatırımcıya tahsis edildi. Önümüzdeki aylarda faaliyete geçen tesislerde 18 bin 500 büyükbaş hayvan yetiştirilecek” diyor.

TURİZMDEKİ HEDEFLER

Önümüzdeki yıllarda özellikle turizm sektöründe kayda değer bir gelişme bekleniyor. Konya’nın, gerek tarihi ve kültürel değerleri gerek doğal güzellikleri ile turizm alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “Turizm sektörünün gelişebilmesi, kolay ulaşılabilir olmakla doğru orantılı. Bu açıdan bakıldığında 2011 yılında hizmete giren Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi ile önümüzdeki yıllarda hizmete girecek olan Ankara-İstanbul ve Ankara-İzmir Hızlı Tren projeleri Konya için önemli bir fırsat oluşturuyor” diye konuşuyor. Vali Doğan’a göre, bunlara ilave olarak 2023 yılına kadar yapılması planlanan Antalya-Konya Hızlı Tren Hattı, Antalya’ya gelen 10 milyon turistin Konya’ya ve iç kesimlere yönlendirilmesi açısından dönüm noktası olacak.~

REKABETE HAZIR
Konya’nın girişimcilik ruhu, il sanayisinin birçok sanayi sektöründe önemli gelişmeler yaşamasını mümkün kıldı. En önemli sanayi sektörleri olarak, otomotiv yan sanayi, makine ve yedek parça sanayi, gıda ürünleri, içecek sanayi ve ana metal sanayi yer alıyor. Teknolojide dünya standartlarını yakalayan şirketleriyle Konya sanayisi uluslararası rekabete hazır hale gelmiş durumda. Konya küçük sanayi sitesi sayısı itibariyle ülke genelinde birinci, teşvik belgesi sayısında ikinci, OSB sayısında üçüncü durumda. Türkiye toplam gayri safi katma değerinin yüzde 2,4’ü Konya-Karaman Bölgesi’nde üretiliyor.

Konya Sanayi Odası YKB    Tahir Büyükhelvacıgil
“ULUSLARASI YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR”
HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
Konya’nın üretim ve ihracat merkezlerinden olan Konya Organize Sanayi Bölgesi her geçen yıl büyüyor ve bunun doğal bir yansıması olarak da Konya’nın ihracat rakamı her geçen yıl artıyor.
CAZİBEYİ ARTIRMAK İÇİN Bölgenin cazibesini daha da artırmak için yeni yatırımlar gerçekleştiriliyor.TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yükseliyor.
350’NİN ÜZERİNDE ŞİRKET Genişleme alanları ile birlikte toplam 25 milyon metrekareden oluşan Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün 40 sektörde 350’nin üzerinde şirket faaliyet gösteriyor. Bölgedeki şirketler her geçen gün daha da güçleniyor, ayrıca bölgeye uluslararası yatırımcıların ilgisi de artıyor.


YATIRIMLAR CANLANIYOR

Sanayisi gelişen Konya’da yatırımlar da önemli bir canlanma yaşıyor. Yatırımdaki canlanmanın önemli göstergelerinden biri de alınan teşvik sayısındaki hızlı artış. Konya’da yatırım yapmak üzere alınan teşvik belgesi sayısı 2009 yılında 117 iken, 2010 yılında 275, 2011 yılında da 259 oldu. Teşvik belgelerinde öngörülen sabit yatırım tutarında da aynı doğrultuda bir gelişme söz konusu. 2009 yılında 539 milyon TL tutarında bir yatırım yapılırken 2010 yılında 1 milyar 265 milyon TL, 2011 yılında ise 1 milyar 451 milyon TL tutarında yatırım yapıldı. Yatırımlardaki canlanma ildeki işsizlik oranının da sürekli bir düşüş eğilimine girmesini sağlıyor. Konya-Karaman Bölgesi’nde 2009 yılında işsizlik oranı yüzde 10,1 iken, 2011 yılında yüzde 6,8’e geriledi. Vali Doğan, “Bunlar Konya ekonomisinin giderek bir canlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor” diyor.

İHRACAT ARTIYOR
Konya ihracatta da çıtayı giderek yükseltiyor. İlin 2011 yılı ihracatı 1 milyar 168 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye ihracatının yüzde 0,87’sini gerçekleştiren Konya, ihracattaki bu performansından memnun değil. 2023’e hazırlanırken il ihracatta da bir atılım peşinde. Son yıllarda şirketin ihracat hızı da bu rakamların önümüzdeki dönemde ne derece büyüyeceğinin sinyallerini veriyor. 2002 ile 2011 yılları arasındaki son 10 yılda Konya’nın ihracatı 130 milyon dolardan yüzde 798 artışla 1 milyar 200 milyon dolara ulaştı. Türkiye’de ihracatın son 10 yılda yüzde 374 artışla 135 milyar dolar seviyesine geldiği göz önüne alındığında Konya’nın ihracat artışındaki hızı da net olarak ortaya çıkıyor. 2011 yılında 170 ülkeye yaklaşık 1 milyar 200 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ihracat liginde 14’üncü sıraya yükselen Konya, önümüzdeki yıllarda ihracatta çok daha üst bir noktaya gelmenin planlarını yapıyor.~

ENERJİ MERKEZİ OLACAK
GÜNDEMDEKİ KONU
Tüm Türkiye enerji sektörüne odaklanırken Konya’nın gündeminde de enerji var. İl Türkiye’nin enerji merkezi olmaya hazırlanıyor. Enerji konusunda Karapınar’da çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
YENİ REZERV Karapınar bölgesinde bin 350 Kcal/kg kalori değerine sahip 1,8 milyar ton kömür rezervi tespit edildi. Bu rezerv Türkiye’nin Elbistan’dan sonraki ikinci büyük rezervini oluşturuyor. Karapınar, güneş enerjisi açısından da ülkenin en elverişli alanlarına sahip durumda.
FİZİBİLİTE HAZIR Vali Doğan,yapılan çalışmalar sonucunda toplam alanı yaklaşık 60 milyon metrekare olan 3 ayrı arazinin tespit edildiğini belirtiyor.“Tespit edilen araziler birçok yönden güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik santraller için oldukça avantajlı. Bu konuda valiliğimiz tarafından bir fizibilite raporu hazırlattırıldı” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz