İstanbul'a 138 kilometre mesafede yeni yeni tanınan bir ilçe olan Vize,tarihi,kültürü,doğasıyla dikkat çekiyor
Doğu Roma’da önemli bir şehir olan Vize, Osmanlı Devleti döneminde de Edirne ile birlikte sancaktı. Öyle ki bugün nüfusu 12 binlerde olan şehirde bir antik tiyatro ve Küçük Ayasofya olarak anılan iki muhteşem yapı var. Vize Belediye Baflkanı Selçuk Yılmaz, zaman içerisinde yaşanan bu değişimin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Sanayi devrimi ve büyüyen Türkiye ile birlikte artık sanayi şehirlerinin öne çıkmasından rahatsız değil. Selçuk Yılmaz’a yönelttiğimiz “İlçenizde bir fabrika kurulmasına nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna verdiği cevap ise şehircilik anlayışını ortaya koyuyor. Yılmaz, “Şehirler meydanları, mimarisi, tarihi dokusu ile yaşamalıdır. Bizler Vize’deki yatırımlara sıcak bakıyoruz ancak buraya 20 bin kişinin birden göç etmesine de karşıyız. Bazı şehirler sanayi şehri olurken olurken bazıları da tarihi ve kültürel dokularını korumalıdır” diyor. Selçuk Yılmaz, hem bölge ekonomisine hem de Vize ilçesi dair ilginç notlarını Capital ile paylaştı:
Öncelikle
sizi tanıyabilir miyiz?
Bölgemizdeki nüfusun yüzde 90’ı gibi ben de göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Vize’de eğitime başladım ve ardından Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Bir süre İstanbul’da yaşadıktan sonra Vize’yi özledim. şehrime geri döndüm ve burada mesleğimle ilgili çalışmalar yaptım.
Siyasete
nasıl girdiniz?
Siyasete kendi isteğimle girmedim. şehirde ticaret ile uğraşırken ricalar üzerine başkan adayı oldum. Girdiğim ilk seçimlerde kaybettim. Aslında o yıllar sanırım pek de istekli değildim. Çünkü yerel yönetim işi oldukça zor görünüyordu gözüme. Seçimleri kaybetmeme rağmen sonraki seçilmede yeniden aday olmam istendi. ikinci seçimimde yüzde 35’in üzerinde bir oy alarak belediye başkanı oldum. Ben burada siyaset yapmıyorum. Zaten kapımızı çalan kimse bizden siyaseten bir şey talep etmiyor. Bu şehirde herkes birbirini tanır. O nedenle siyasi kimliğinizden daha öndedir yaptığınız iş. Eğer şehirde sevilmezseniz seçilmezsiniz. Seçilmiş olmanın verdiği haz kesinlikle beni etkiledi. Tabii bunun etkisinde kalma fırsatım olmadı, hemen çalışmaya başladık.
İkinci
döneminizde ne gibi çalışmalar yaptınız?
İlk dönemimde şehrin altyapısını yeniledik. Yollarını düzenledik. Belediyecilikte bir söz vardır: “Altyapıya önem veren başkan bir kez seçilir” derler. Ama Vize’de böyle olmadı. İnsanlar altyapının eksikliklerini biliyorlardı. İlk dönemde şehrin büyük problemlerinin başında yer alan bu konuyu ele aldık. İkinci dönemimde ise yüzde 55 oy alarak seçildim. Şehrimizde yer alan üniversiteye arazi tahsis ettik. Amacımız daha fazla bölümün olması. Çünkü şehrimizin insanları tarımdan geçimlerini sağlıyor. Ayrıca Vize gibi tarihi önemi ve kalıntıları fazla olan bir yerde mutlaka restorasyon gibi bölümlerin olmasını istiyoruz. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Umarım Kırklareli Üniversitesi bu bölümleri şehrimizde açar. Belediyeye ait araziyi üniversite kurulması için tahsis edeceğim.
Bölgenizdeki
ekonomik yapıdan bahsedebilir misiniz?
Vize’de yaşayan insanlar geçimlerini tarımdan sağlıyor. Bize yakın olan sanayi bölgesinde çalışan insanlar var. Bu insanlar eskiden Vize’de yaşıyor ve işlerine buradan gidiyorlardı. Ancak krizden sonra şirketler tasarruf olarak işçi servislerini kaldırdığı için şehrimiz diğer ilçelere göç verdi. Kültür turizminden henüz ciddi gelirler elde etmiyoruz. Yakın zamanda bir ilaç şirketi bize yakın bir bölgede fabrika kurma kararı aldı. Burada üretime başlayacak. Fabrikada şehrimizden insanlar çalışacak. Şirketin 9 bin metrekare bir alan üzerine kuracağı fabrikada yaklaşık 150 kişi istihdam edecek. Bunun dışında yakın bölgelerde birçok fabrika var ancak ne yazık ki bu fabrikalar şu an yüzde 50 kapasite ile çalışıyorlar. Tekstil ve plastik sektörünün ağırlıklı olduğu bölgemizde hemen hemen tüm fabrikalar düşük kapasite ile faaliyetlerini sürdürüyor.
Vize
Festivali’nden bahsedebilir misiniz?
Festivalimiz Vize Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Vize Tarih ve Kültür Festivali'dir. Bu yıl 5’inci kez düzenlenen festival, dopdolu bir programla halkımızı karşıladı. Bunun yanısıra “serbest uçuş-model uçak” dünya turnuvası da Vize’de gerçekleşti. Festivaller şehirlerin yüzü haline geliyor. Bizler de şehrimizi tanıtmak için birçok faaliyette yer almaya çalışıyoruz.
Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?