TÜYAP, Bursa’yı fuar şehri yapacak

TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü sorularımızı yanıtladı.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
TÜYAP, Bursa’yı fuar şehri yapacak
Avrasya'nın en büyük fuarı BURTARIM, Anadolu'nun en büyük otomobil fuarı Bursa Otoshow, Doğa Av Fuarı, MODEKS gibi önemli fuarlar düzenleyen TÜYAP, bu yıl sonuna kadar 850 bin ziyaretçiye ulaşmayı amaçlıyor. TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü Ilhan Ersözlü, hedeflerinin Bursa'yı fuarcılıkta Türkiye'nin en önemli ikinci şehri yapmak olduğunun altını çiziyor.Oomotiv ana ve yan sanayi, beyaz eşya, makine ve savunma sanayi başta olmak üzere ambalaj, tekstil, tarım makineleri, elektrik-elektronik sanayi üretiminde önemli bir potansiyele sahip olan Bursa, İstanbul’dan sonra en çok fuar düzenlenen şehirlerden biri olma özelliğine sahip, 2001 yılında kurulan Tüyap Bursa Fuarcılık, Avrasya'nın en büyük fuarı BURTARIM, Anadolu'nun en büyük otomobil fuarı Bursa Otoshow, MODEKS gibi önemli fuarlara ev sahipliği yapıyor, TÜYAP, Bursa Uluslararası Fuar Merkezi’nde 6 ayrı salondan oluşan 40 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 140 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösteriyor.

Geçen yıl 23 farklı fuar düzenleyen TÜYAP Bursa Fuarcılık, 640 bin 889 ziyaretçi ağırladı, 2013 yılında toplam 18 fuar düzenlemek için izin aldıklarını söyleyen TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, bu yıl düzenledikleri sekiz fuarla 400 bin kişiyi Bursa'da ağırladıklarını belirterek yıl sonuna kadar toplam ziyaretçi sayısının 850 bine ulaşmasını hedeflediklerini anlatıyor. TÜYAP Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü sorularımızı yanıtladı.

TÜYAP'ın Bursa'ya gelişi ne zaman ve nasıl oldu?
İstanbul'da bulunan merkez fuar alanı içindeki büyümeden sonra Anadolu’ya yönelik projeler ağırlık kazandı. Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep İzmir, Konya, Kayseri ve Samsun illerinde ofisler açıldı.~
2001 yılının Haziran ayında Bursa’da, 2003 yılının Mayıs ayında Konya’da, 2006 yılının Kasım ayında Adana’da ve son olarak da 2009 yılının Ocak ayında Diyarbakır ilinde fuar alanı işletmeciliğine başlandı, 2001 yılında Bursa’yı ülkemizin fuarcılık alanında en önemli şehirlerinden biri yapmak amacıyla kurulan Tüyap Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi, ilk fuarını da 2002 yılında düzenledi.

TÜYAP, Bursa’yı Türkiye’nin tüm dış dünyayla arasında doğrudan köprüler kurabilecek potansiyele sahip en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olarak görüyor. Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, konum olarak İstanbul’a yakın olmasının ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul’dan sonra en önemli fuar merkezi olmasının getirdiği avantajla her geçen gün kendini yeniliyor, gelişiyor, büyüyor ve Bursa’nın uluslararası arenada varlığını kanıtlıyor.

Bursa'daki fuar alanınız ve düzenlediğiniz fuarlarla ilgili detaylı bilgi verir misiniz?
Bursa Uluslararası Fuar Merkezi, ilk başta iki salon ve fuaye olmak üzere 13 bin metrekare kapalı alandan oluşmaktaydı, 2006 yılının sonunda yapılan büyümeyle birlikte fuar alanımızın 4 salon ve fuaye olmak üzere toplam 25 bin metrekareye çıkmasını sağladık, Katılımcı firma sayısının artarak kuruluşumuzun her geçen gün büyümesi yeni salon ihtiyacını da beraberinde getirdi, 2009 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşen 10 bin metrekarelik büyümeyle bugün 6 ayrı salondan oluşan 40 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 140 bin metrekare alan üzerinde faaliyet gösteriyoruz.

İlk fuarımızı düzenlemeye başladığımız 12 yıl içerisinde Bursa’da gerçekleştirdiğimiz fuarların bazıları kendi konularında ülkemizin en önemli fuarları haline geldi, Özellikle Mobilya, Tarım, Yapı, Otoshow, Doğa Av, Kitap, Metal İşleme, Sac İşleme ve Kalıp Fuarları kendi sektörlerinde Avrasya coğrafyası içerisinde en kapsamlı fuarlar...

Kentin en güçlü olduğu alanlar dolayısıyla burada düzenlediğiniz özel fuar ya da fuarlar hangileri?
Bursa ve çevresi otomotiv ana ve yan sanayi, beyaz eşya sanayi, makine sanayi ve savunma sanayi başta olmak üzere ambalaj, tekstil, tarım makineleri, elektrik-elektronik sanayi üretiminde büyük potansiyele sahip.~
Gerek üretim değerleri, gerek bu bölgeden yapılan ihracat, gerekse yurtiçindeki pazar payları dikkate alındığında şehrimizin tüm sektörler için önemli bir merkez olduğunu görüyoruz. Ülkemizin önde gelen birçok sektörünün bir arada olduğu coğrafyada; tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik düzenlediğimiz BURTARIM fuarı en büyük ve özel fuarlarımızın başında geliyor. Geçen yıl 219 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilen fuar, bu yıl 225 bine yakın ziyaretçi hedefiyle hazırlanıyor ve Avrasya'nın en büyük fuarı olma özelliğini sürdürüyor.

İki yılda bir gerçekleşen, Anadolu'nun en büyük otomobil fuarı olan Bursa Oto Show 2013 ise 2011 yılında 122 bin 490 kişi tarafından ziyaret edilmişti. Bu yıl 150 bin ziyaretçinin hedeflendiği fuar ünlü markaların en son modellerinin katılımıyla kasım ayında TÜYAP çatısı altında düzenlenecek olup en büyük fuarlarımızdan biri. Yine, metal/sac işleme sektörlerine yönelik olarak 11 yıldır düzenlediğimiz Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuan, yapı ve inşaat sektörlerini buluşturan Bursa Yapı ve Yaşam Fuarı ve Kongresi, mobilya sektörünün Anadolu'daki en büyük buluşmalarından birisi olan MODEKS Fuarı ve mayıs ayının sonunda düzenlenerek 55 bine yakın doğa ve av tutkununu bir araya getiren Bursa Doğa Av Fuan'nı da bu özel fuarlardan görmekteyiz.

Geçen yılki ziyaretçi sayılarınız nedir? Bu yılki beklentileriniz ne yönde?
İstanbul’dan sonra en çok fuar düzenlenen şehirlerden biri olan Bursa’da 2012 yılında gıda, unlu mamuller, sağlık, mobilya, evlilik hazırlıkları, mağaza-market ekipmanları, kitap, eğitim, yapı ve yaşam, inşaat ve doğalgaz, belediye ihtiyaçları, kalıp, ambalaj-plastik, otomotiv yan sanayi, doğa av, tarım, hayvancılık, metal işleme, sac işleme, elektrik-elektronik-otomasyon, hırdavat ve iş güvenliği ve endüstriyel su teknolojileri konularında 23 farklı fuar düzenledik. Bu fuarlarla 39 ülkeden 2 bin 190 firma ve firma temsilciliğini, Türkiye dahil 62 ülkeden ve yurt genelindeki 77 ilden gelen 640 bin 889 nitelikli ziyaretçiyi ağırladık. 2013 yılında ise toplam 18 adet fuar düzenleyeceğiz. Şubat ayında MODEKS ile başladığımız fuarlarımıza sırasıyla Kitap, Eğitim, Yapı Yaşam, Isıtma-Soğutma-Havalandırma, Belediye İhtiyaçları, Untek Fuarı ve yeni düzenlediğimiz Bursa Doğa Av Fuarı ile devam ediyoruz. Bu yıl şimdiye kadar 900'e yakın firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla düzenlediğimiz 8 fuar ile yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 400 bin kişiyi Bursa'da ağırladık. Yıl sonuna kadar düzenleyeceğimiz 10 fuar projesi ile toplam ziyaretçi sayısının 850 bine ulaşmasını hedefliyoruz. ~

Fuarların kent ekonomisini katkıları neler? Sizce önümüzdeki beş yıl içinde hangi sektörler gelişim gösterecek?
TÜYAP Bursa Fuarcılık olarak tarımdan makineye, ambalajdan plastiğe, inşaattan otomotive çeşitli sektörlerde fuarlar düzenleyerek ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunuyoruz. Özellikle Bursa’da açtığımız fuarlar vesilesiyle başta Bursa olmak üzere tüm bölgenin üretimine, ihracatına, istihdamına katma değerler yaratmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yapılan pazar araştırmaları, fizibilite çalışmaları neticesinde, sektörlerin beklentilerine ve taleplerine uygun fuarlar düzenliyoruz. Örneğin ülkemizin otomotiv ana ve yan sanayisinin baş şehri, kalıbın yoğun kullanıldığı ve her türlü üretimin gerçekleştirildiği şehrimizde
başarıyla Kalıp Fuarı gerçekleştirerek sektörün beklentilerine en iyi şekilde cevap veriyoruz. Bunun gibi örnekleri çoğaltarak ülke ve bölge ekonomisine katlı sağlayacak fuarlar düzenliyoruz.

Fuarcılık, kendisinden daha fazla çevresine faydası olan bir meslek dalı... Bir fuar sayesinde, seyahat, konaklama, yiyecek, içecek hizmetleri hızla artmakta; mimarlar, dekoratörler, marangozlar, boyacılar, demirciler, gümrükçüler, nakliyeciler, tesisatçılar, elektrikçiler, onlara malzeme satanlar ve daha niceleri fuar nedeniyle harekete geçiyor. Fuarlar ticaretin gelişmesine olanak sağlayan, alıcı ile satıcıyı, üretici ile tüketiciyi doğrudan bir araya getiren ortamlar ve çeşitli sektörlere düzenli aralıklarla, ortak bir mekanda buluşma, tanışma, tanıtma, kendini ifade etme ve satış ortamı hazırlıyor. Fuarlarımız sırasında katılımcı firmalarımızın yaptığı olumlu iş bağlantılarına ek olarak Bursa’ya gelen ziyaretçilerimiz otellerde konaklayıp restoranlarda yemek yiyip alışveriş yapıyor. Dolayısıyla kentimizde düzenlediğimiz fuarlar sayesinde şehrin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına önemli katkılarda bulunuyoruz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde, tarım, makine, mobilya, inşaat ve gıda sektörlerinin gelişme göstereceğini öngörmekteyiz.~

Hedefleriniz neler?
Bursa'yı ülkemizin fuarcılıkta önemli şehirleri arasında ikinci sıraya yükseltebilmek, düzenlediğimiz fuarlarla Bursa ihracatına, ülke ve bölge ekonomisine katkı yapabilmek, üretimi ve istihdamı artırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GERÇEKLEŞECEK FUARLAR
2013 yılında toplam 18 fuarı düzenlemek için resmi olarak izin aldık. Şimdiye kadar bu fuarlardan sekizini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Düzenleyeceğimiz diğer fuarlar sırasıyla şöyle:
02-05 Ekim Bursa ll.Uluslararası Tarım,Tohumculuk,
Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı
02-05 Ekim Bursa 6.Uluslararası Hayvancılık Ve Ekipmanları Fuarı 05-10 Kasım Bursa Otoshow 2013 05-08 Aralık Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı 05-08 Aralık İcat 2013
05-08 Aralık Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı 2013 05-08 Aralık BELEX 2013
05-08 Aralık Bursa 4. Hırdavat ve İş Güvenliği Fuarı 2013 05-08 Aralık Ensutek 05-08 Aralık Borutek 2013

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz