Yatırımcı ilgisi OSB’yi büyüttü

Tek bir organize sanayi bölgesinin bulunduğu Antalya'da, yatırımcı ilgisi nedeniyle üçüncü tevsi alanına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

1.11.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yatırımcı ilgisi OSB’yi büyüttü
İki kısımdan oluşan tek bir organize sanayi bölgesinin (OSB) bulunduğu Antalya'da, yatırımcı ilgisi nedeniyle üçüncü tevsi alanına yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bununla birlikte 280 olan mevcut parsel sayısının 321'e ulaşması hedefleniyor. Tahsis talebinde bulunan 1 80 civarında firmanın sırada beklediği bölgeye olan ilgi her geçen gün artıyor. Öte yandan yakın gelecekte Antalya'da Kumluca Gıda İhtisas OSB'nin de faaliyete geçmesi planlanıyor.

Antalya ekonomisinin lokomotif sektörleri tarım ve turizm. İl, bitkisel üretim ve özellikle örtü altı tarım alanında çok büyük bir potansiyele sahip. Bu değerleri ile her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) yayınladığı GSMH rakamları ile tarımsal üretim değeri açısından Türkiye birincisi durumunda. 2012 yılsonu itibariyle 8,6 milyar TL olan Antalya ili tarımsal üretim değerinde en büyük pay bitkisel üretimin. Türkiye’nin tarımsal ihracatı içinde de Antalya’nın payı oldukça yüksek. Turizmde ise Antalya en çok turist çeken kentlerin başında geliyor. Öyle ki 2013 yılının ilk sekiz aylık döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı turistin yüzde 34,3’ü Antalya’yı tercih etmiş durumda. Türkiye’ye gelen turist sayısı 2013 yılının sekiz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 artış gösterirken, Antalya’ya gelen turist sayısı da yüzde 7,2 artış göstermiş bulunuyor. Tarım ve turizmde Türkiye şampiyonu olan Antalya sanayide ise aynı performansı gösteremiyor. Türkiye sıralamasında sanayi alanında l4.’üncü sırada yer alan kentte, yapısı nedeniyle ağır sanayi bulunmuyor. Dolayısıyla Antalya sanayisi önemli oranda üç sektöre, turizme, tarıma ve inşaata dönük faaliyet gösteriyor.

155 FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR
Antalya’da iki kısımdan oluşan tek bir organize sanayi bölgesi (OSB) bulunuyor. Antalya-Burdur karayolu’nun 26.’ncı kilometresinde bulunan Antalya OSB’nin ortasından geçen devlet karayolu, Burdur-Afyon üzerinde Türkiye'nin her bölgesine ulaşımı kolaylaştırıyor. Antalya’ya 26 kilometre uzaklıkta bulunan bölge; Akdeniz Üniversitesi’ne 26 kilometre, Antalya Limanı’na 35 kilometre, Antalya Havaalanı’na ise 40 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. 99 kilometre uzaklıktaki Burdur'la ise demiryolu kanalıyla bağlantı kuruluyor.~
Toplam 280 parselin bulunduğu Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 155 firma üretim yapıyor. Antalya OSB’ye yeni talepler olduğu için üçüncü tevsi alanının açılmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor. 28,7 hektarlık yeni alanın yer seçim işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor. 3.'üncü tevsi alanının devreye girmesi ile birlikte parsel sayınının 321’e ulaşması planlanıyor. Yeni açılan tevsi alanlarından tahsis talebinde bulunan 180 civarında firmanın sırada beklediğini ve tahsis taleplerinin her geçen gün arttığını bildiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı da olan Çetin Osman Budak, Antalya’da Kumluca Gıda İhtisas OSB’nin de faaliyete geçeceğini kaydediyor. Budak, Türkiye’nin en çevreci OSB’lerinden biri olan Antalya OSB’nin büyümesinin devamını hedeflediklerini vurguluyor.

GELECEK VADEDEN SEKTÖRLER
9 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Antalya OSB’de, makine-metal sanayi, plastik sanayi, gıda sanayi, gübre-tarım sanayi, kimya ve mobilya sanayinin ağırlığı hissediliyor. Antalya OSB’lerde faaliyet gösteren şirketlerden bazıları Türkiye’nin ilk 500, bazıları ise ikinci 500 listesinde boy gösteriyor. Bunlar arasında yer alan ve İSO İlk 500 listesinde bulunan Adopen Plastik ve AGT Ağaç Sanayi şirketleri, yüksek dış ticaret hacimleriyle öne çıkıyor. İSO İlk 500 listesinde bulunan Yörükoğlu Süt Ürünleri’nin yanı sıra İSO İkinci 500 listesinde sıralamaya giren Eti Elektrometalurji ve Antalya Enerji Üretim de kentin önde gelen şirketleri arasında sayılıyor.

Antalya ayrıca, göç alan ve nüfusu en hızlı artan il. Turizm pazarı düzenli olarak büyüyen kentte, tarım ihracat pazarları genişliyor. Sanayi sektörü de ihracatını ve dış yatırımlarını ciddi oranda artırıyor. İkinci konut ve yabancıların konut talebi Antalya’da inşaat ve yapı malzemeleri sektörü için önemli bir pazar yaratıyor. Öte yandan Antalya, iklimi ve doğal zenginliği nedeniyle potansiyelini koruyor. Önemli bir hava ulaşımı merkezi de olan ilin, Mersin Karayolu’nun iyileşmesi ve gelecekte demiryolu-hızlı tren ulaşımının söz konusu olması ile potansiyelini büyütmesi bekleniyor. Antalya’da önümüzdeki beş yıl içinde büyümesi öngörülen sektörler de oldukça fazla. Entegre hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava deposu hizmetleri, lisanslı depoculuk, atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri, parfüm ile kozmetik ve tuvalet malzemeleri imalatı, hastane-huzurevi yatırımı, seracılık, aromatik kimyasallar, organik tarım, yenilenebilir enerji, elektrik, doğalgaz, mermercilik - taş ocakçılığı, eğitim, meyve-sebze işleme / paketleme, turizm (agroturizm, kültür turizmi, sağlık turizmi, spor turizmi) ilaç/eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı gibi alanlarda artış bekleniyor.~
HANGİ ALANLARDA YATIRIM AÇIĞI VAR?
Antalya’da, kırsal veya alternatif turizm, güneş enerjisi, uluslararası yüksek eğitim yatırımları, büyük ölçekli-uluslararası sağlık yatırımları, biyo-teknoloji, çevre teknolojileri, kültür-sanat yatırımları ilk bakışta halen yatırım açığı olan alanlar olarak görülüyor. Turizmin Antalya ekonomisine katkısı konaklama gelirinden çok, sektöre girdi temin eden, sanayiden ulaştırmaya ve ticarete kadar birçok sektörün turizme bağlı olmasından kaynaklanıyor. Turistlerin yaptığı harcamada dahi konaklama harcamasının payı üçte bir oranında. Turizm geliri kavramı turistin yaptığı halı, giyim, mücevher gibi alışverişten elde edilen geliri de içine alıyor. Turizm gelirinde Türkiye ortalaması alındığında, yaklaşık 10 milyar dolarlık bir gelirden söz edilebiliyor. Bu da Antalya ekonomisinin yaklaşık olarak üçte birine denk geliyor. Bu açıdan bakıldığında, turizm, tarım ve ticaret sektörlerinde fiziksel büyüme yerine kalite ve katma değer yükselişi bakımından halen alınması gereken mesafe, değerlendirilmemiş potansiyel bulunuyor. Özellikle tarım sektöründe, Hazine arazilerinin büyük ölçekli yatırımlara tahsis edilerek organize sera alanlarının geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Toptancı haller ve üretici birlikleri kanunlarının modern örtü altı yaş meyve ve sebze üretimi dikkate alınarak değiştirilmesi gerektiği üzerinde duran yetkililer, “Toptancı Haller ile ilgili son kanun değişikliğinden geri dönülmeli. Ürün paketleme tesislerine, modern seralara ve Eurepgap standartlarında üretime sektörel teşvik verilmeli” diyor.

OSB’NİN YATIRIMCILARA SUNDUĞU AVANTAJLAR

  • Sanayi tesisi için gerekli altyapıyı sunuyor.
  • Sosyal tesisler ve teknoparkı oluşturulmuş alanlar tahsis ediyor.
  • Yasalarla belirlenen tüm hizmetlerin katılımcı, açık, etkin, süratli, yenilikçi, sürdürebilir, hesap verebilir biçimde kaliteli ve en az maliyetle yürütülmesini sağlıyor.
  • Konumu dolayısı ile sanayi tesislerine lojistik avantaj sağlıyor.
  • Çeşitli vergilerde vergi muafiyeti (emlak, atık-su, bina inşaatı harcı ve yapı kullanma izni harcı, tevhid ve ifraz işlem harcı) imkanı var.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz