En pahalılar listesi

Türkiye’de altın kaplamalı bir Bugatti Veyron istiyorsanız, 15 milyon TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

18.01.2016 14:27:130
Paylaş Tweet Paylaş
En pahalılar listesi
Clive Christian, markasını dünyada pek bilen yoktur. Ancak bu İngiliz markası dünyanın en pahalı parfümlerini üretiyor. No 1 isimli parfümünün bir litresi 6,7 milyon Euro’ya satılıyor. Türk lirasıyla yaklaşık 23 milyon TL ödemeniz gerekiyor. Dünyanın en pahalı parfümünün şişesi de sanat eseri gibi. 24 ayar altınla kaplı şişenin üzeri 2 bin pırlantayla süslü. Şişenin ortasında yer alan 2 adet aslan figürünün gözlerindeyse sarı pırlantalar kullanılmış. Arslanların dillerindeyse yine dünyada çok nadir bulunan pembe pırlantalar mevcut. Dünyanın en pahalı parfümü her yerde bulunmuyor… Bu parfümü satın almak istiyorsanız Londra’nın en meşhur mağazası Harrods’a ya da New York’da bulunan Bergdorf Goodman’a gitmeniniz gerekiyor. Sadece parfümde değil saatten çantaya, cep telefonundan ayakkabıya kadar dünyanın en pahalı ürünlerinin fiyatı dünyanın en lüks spor araba fiyatlarını bile geçiyor. Dünyanın en pahalı kadın saatinin fiyatı tam tamına 40 milyon Euro. Graff Diamonds tarafından üretilen saate ödeyeceğiniz parayla 4 milyon Euro değerindeki dünyanın en pahalı otomobili Lamborghini Veneno Roadster’den tam 4 tane alabilirsiniz. Dünyanın en pahalı cep telefonu iPhone 5 Black Diamond’un fiyatıysa 15 milyon dolar. Bu telefona da ödeyeceğiniz parayla 4 tane Bugatti 52 lüks Veyron satın almanız mümkün. Türkiye’de de birçok lüks ve pahalı ürünün fiyatı birkaç milyon lirayı buluyor. Hatta çoğu zaman bu rakamı geçiyor. Türkiye’nin en pahalı arabalarından biri olan Lamborghini’yi satın almak istiyorsanız 3 milyon TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Türkiye’de satılan en pahalı erkek saati Frank Müller’in fiyatıysa 2 milyon TL’ye yakın. 

LÜKS TÜKETİM ARTIYOR
Bain & Company’nin raporuna göre 2014’te dünyada lüks ürünlere 224 milyar dolar harcandı. 2013’e göre lüks pazarı 2014’te yüzde 5 büyüdü. Bu yıl da dünyada lüks ürünlere 235 milyar dolara yakın bir paranın harcanması bekleniyor. Lüks tüketimde en büyük artışsa turist harcamalarında… Son 15 yıldır turizm, lüks endüstrisini yeniden şekillendiriyor ve seyahat sırasında yapılan harcamaların lüks içindeki payı artıyor. Türkiye’de de lüks ürünlere olan talep ekonomik krize rağmen devam ediyor. Lüks danışmanı Ferda Bakay, “Türkiye’deki lüks ürünlere olan talebin artışında Azeri ve Arap turistlerin ciddi katkısı var” diyor. Bakay, lüks harcamalarının Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 8 büyüdüğünü belirtiyor. Güsar, lükse doymuş pazarlardaysa insanların kendilerini mutlu etmek, keyif almak ve özgün olmak için lüks ürünleri tercih ettiklerini söylüyor. Türkiye’nin lüks tüketiminde tüketici tercihleri bakımından olgunlaşmakta olan bir pazar olduğunu belirten moda strateji uzmanı Başak Kocabıyıkoğlu da “Olgunlaşmakta olan pazarlarda lüks tüketiciler öncelikle saat, mücevher, çanta gibi kolay ‘kimlik’ ürünlerini tercih ediyor. Lüks tüketimde konfeksiyon ve küçük aksesuar gibi kimliği ilk görüşte belli olmayan ürün tercihi daha olgun pazarlara mahsus” diyor. 

GÖSTERİŞ İÇİN ALINIYOR
Dünyanın en lüks markalarının hemen hepsi Türkiye pazarına girmiş durumda… Ancak Türkiye’de lüks pazarının dünyayla kıyaslandığında önemli farklılıkları var. Lüks danışmanı ve Oggusto. com’un kurucusu Özlem Güsar, “Genel olarak Türkiye lüks pazarı Rusya, Çin, Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin lüks anlayışıyla paralel ilerliyor. Yani daha çok gösteriş, özenti ve şov üzerine yapılan alışverişler söz konusu” diye konuşuyor.~EN PAHALILAR
Her ne kadar lüksün tanımı değişse de dünyanın en lüks ve en pahalı ürünlerini üreten markalar arasında İngiliz, Fransız, İtalyan ve Amerikan markaları ön sıralardaki yerlerini koruyor. Cep telefonunda Vertu ve Iphone’un özel üretim telefonları öne çıkarken otomobilde dünyanın en pahalı markaları arasında Lamborghini, Ferrari, Bugatti gibi İtalyan markaları var. Modada da dünyanın en pahalı ve lüks markaları arasında ilk sıralarda Oscar De La Renta, Louis Vuitton, Prada, Chanel, Dior, Gucci, Dolce&Gabbana, Armani, Versace, Burberry, Versace, Ralph Lauren, Hermes, Fendi, Marc Jacobs gibi markalar yer alıyor. Louis Vuitton’un pazar değeri 28,1 milyar dolar seviyesinde. Yıllık satışıysa 10,1 milyar doları buluyor. Çantalarıyla ünlü Hermes’in geliri ise 5,3 milyar dolar. Moda tasarımcıları Ezra ve Tuba Çetin kardeşler de “Türkiye’deki lüks tüketimde, ayakkabı ve çanta kategorilerinde Christion Dior ve Louis Vuitton, mücevher ve saat kategorilerindeyse Tiffany öne çıkan lüks markalar arasında yer alıyor” diyor. Gece elbiselerinde ise fiyatlar 10 bin dolarla 60 bin dolar arasında değişiyor. 

ERKEK MARKALARI 
Türkiye’de lüks erkek giyiminde öne çıkan en pahalı markalar arasındaysa Ermenegildo Zegna, Kiton, Westmancott bulunuyor. Özellikle Türkiye’de lüks erkek giyiminde İtalyan tasarımcıları erkek modasında kalıplarıyla her zaman arzulanan markaların başında geliyor. Ezra ve Tuba Çetin kardeşler “Sipariş üzerine yapılan bir takım elbise tam 22 bin dolara satılıyor. Türk iş adamlarının tercih ettiği Westmancott ise dünyanın en pahalı takım elbiselerinin üreticililerinden birisi” diyorlar. Lüks danışmanı Ferda Bakay ise Türkiye’de 10 bin dolar üzeri elbiselerin Chanel, Gucci, Versace, Armani, Dior, Dolce Gabbana, Loro Piana, Valentino, YSL ve Louis Vuitton’un mağazalarında satıldığını söylüyor. En pahalı kadın ayakkabıları da yine Louis Vuitton, Christian Louboutin ve Gucci’de satılıyor. Bunların fiyatı 5 bin dolar seviyesinden başlıyor. Bakay, “Erkek ayakkabılarında en pahalı markalar arasında Gieves Hawkes, Berluti, John Lobb, Chanel, Prada, Church ve John Clergie öne çıkıyor” diyor. Kadın çantalarındaysa en pahalı markalar Chanel, Hermes ve Louis Vuitton. Louis Vuitton’un İstanbul Zorlu Center’daki mağazasında nostaljik bavul tipi el çantası 10 bin 900 TL’den satılıyor. Bu çantanın üzerinde özel monogramı bulunan modelinin fiyatı ise 11 bin 900 TL. 

ÖZEL TASARIM ÜRÜNLER
Hermes’in timsah derisi çantasının fiyatı tam tamına 50 bin Euro seviyesinde. Fendi’nin İstanbul Zorlu’daki mağazasında sadece özel müşterilere çıkarılan deve kuşu derisinden yapılan çantası en pahalı çantalar arasında ilk sırada yer alıyor. 25 bin TL’ye satılan Ostrich modeli denen bu çanta turuncu renkte ve görevliler çantayı özel eldiven giyerek lüks müşterilerine çıkarıyor. Lüks markaların en pahalı ürünleri kuşkusuz kişiye özel geliştirdikleri özel ürün ve servisler oluyor. Özellikle limited edition tasarımlar en pahalılar arasında yer alıyor. Moda strateji danışmanı Başak Kocabıyıkoğlu, “Olgunlaşmış lüks tüketicisi, artık lüks ürünlerle bir klana ait olmayı değil, yapımıyla benzersizliği yakalamış objelere sahip olmayı umuyor. Bu durumu lüksün globalleşmesine bir reaksiyon olarak da görebiliriz” diyor. Kişiye özel tasarım ürünler sadece moda sektöründe değil otomobilde de yaygınlaşıyor. Bugatti, Ferrari gibi lüks arabalar bile dönüştürülüp kişiye özel tasarlanıyor. Türkiye’de satılan en pahalı araba 3 milyon TL değerindeki Lamborghini Aventador olurken DizaynVip’in kurucusu Erbakan Malkoç, Türkiye’de bugüne kadar sattıkları en pahalı otomobilin fiyatının 4,3 milyon Euro üzerinde değerindeki Bugatti olduğunu söylüyor. Malkoç, “Bugatti Veyron’un bütün kaplamaları 24 ayar altınla kaplandı. İçi en üst düzey teknolojik ekipmanlarla donatıldı. Ayrıca aracın dış tasarımında da değişiklikler yapıldı” diyor. Malkoç, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz için yaptığı otobüsün fiyatının ise 4 milyon 420 bin TL olduğunu belirtiyor. Malkoç, “Otobüsün bütün kaplamalarını 24 ayar altınla kapladık” diye konuşuyor. Sadece otomobiller değil, Türkiye’de de üretilen gelinlikler de ev fiyatında olabiliyor. Modacı Dilek Hanif bugüne kadar yaptıkları en pahalı tasarımın geçtiğimiz yıl Kuveyt Prensesi için tasarlanan 90 bin Euro değerindeki gelinlik olduğunu söylüyor. Hanif, “Prensesin hayallerindeki gelinlik ince el işçiliği ile 3 ayda hazırlandı. Gelinliğin üzerinde yer alan 10 bin adet çiçek, ipek organze kumaşlar ve 5 kilo kristal swarowski taşla tek tek işlendi” diyor.
~“PAHALI SAATLERE TALEP FAZLA” 
İRFAN NALÇACI / KONYALI SAAT GENEL MÜDÜRÜ
20 BİN KİŞİ

Lüks ve pahalı saat pazarında talep artarak devam ediyor. Bunun en önemli nedeni, Türkiye’nin zenginlerinin henüz bir lüks saate sahip olmaması. Sadece geçen yıl bankalarda 1 milyon TL’si olmayan ve bu sene bankada 1 milyon TL mevduatı olan 10 bin yeni zenginimiz var. Ancak Türkiye’de lüks saat pazarı, sürekli aynı 20 bin kişi etrafında dönüyor.
10 BİN YENİ ZENGİN
Her yıl yeni 10 bin zenginin Türkiye pazarında yerini aldığını düşünürsek Türkiye’deki lüks saat pazarının önümüzdeki 10 yıl içinde en az 4 kat daha büyüyeceğini söyleyebiliriz. Türkiye’ye yatırım yapıp kendi butik ve ofislerini açan markalar da bunun kanıtı.
YATIRIM ARACI OLDU
Son dönemde lüks saat pazarında tüketicilerin ileride değer kazanabilecek ve 2’nci el olarak satıldığında sahibine para kaybettirmeyecek saatlere yöneldiğini görüyoruz. Artık insanlar saatleri sadece aksesuar olarak değil, birer yatırım aracı olarak da görüyor. Bu kadar para harcayarak satın aldıkları bir saatin değer kaybetmesini istemiyorlar.

“TÜRK TÜKETİCİSİ LÜKSTE SEÇİCİ”
EZRA+TUBA ÇETİN / MODA TASARICIMLARI
AKSESUAR VE MÜCEVHER
Türk tüketicisi hızla lüks giyim sektöründe seçiciliğini göstermeye başladı. Özellikle aksesuar ve mücevherde lüks markalar tercih ediliyor. Çanta, ayakkabı ve mücevher markalarının sezonluk ürünleri oldukça ilgi görüyor. TANIMI DEĞİŞTİ Lüksün tanımı değişiyor. Artık lüks en pahalı saati takmak değil de sessiz bir plajda kumların üzerinde yalın ayak yürüyebilmek. En son yapılan algı yönetimi konferanslarında da bu görüldü. Artık doğanın bir parçası olan, farkındalıkların farkına varmaya başlayan bir lüks tüketicisi oluştu.
KİŞİYE ÖZEL TASARIM
Artık lüks giyimde de daha doğal elyaflar, pahalı teknolojik kumaşlar, şıklığın yanında kişinin sağlığına da hizmet eden kıyafetler ve aksesuarlar tercih ediliyor. Bizim haute couture müşterilerimiz de sadece kendileri için tasarlanan ve o detayın başkasında olmasını istemeyen tüketicilerden oluşuyor. Hazırladığımız koleksiyonlardaki nakışlar ve detaylar her kişi için tek tek tasarlanıyor.

 “ERKEKLERİN LÜKS HARCAMASI ARTTI”
ÖZLEM GÜSAR / LÜKS DANIŞMANI VE OGGUSTO.COM KURUCUSU
HAFTA SONU KAÇAMAKLARI
Lüks seyahat ve yeme içme çok ciddi artışta. Artık insanlar bir sergi, bir restoran ya da bir konser için bile hafta sonu seyahat ediyor. Diğer taraftan erkeklerin kendilerine özen göstermeye başlamasıyla lüks tüketimde erkeklerin yaptığı harcamalar artış trendinde.
DEKORASYONDA ARTIŞ
Modadan bıkan kadınlar, heyecanı dekorasyonda bulmaya başladı ve bu da rakamlara yansıyor. Lükste yeni bir kavram olan “conversation currency” öne çıkmaya başladı. BİLGİ LÜKS OLDU Bilgi artık yeni lüks oldu. Conversation currency diye tanımladığımız kavrama paralel olarak, lüks artık bir restoranı, bir tasarımcıyı ya da bir sanatçıyı herkesten önce bilmek, bu konuda bilgi sahibi olmak demek. Paranın el değiştirmesiyle tüm dünyada oluşan yeni zenginler gösterişten medet umarken, gerçek lüks yaşamda bilginin önemi artmaya başladı.




Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz