Büyüme hizmetlerden

Bilişim sektörü, her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor.

1.03.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyüme hizmetlerden
Bilişim
CİRO YÜKSELİYOR
Donanım, yazılım, hizmetler ve telekomünikasyonla birlikte sektörün cirosu 40,7 milyar TL'ye ulaştı. Çağrı merkezi hizmetleri, e-ticaret, savunma sanayi yazılımları ve mobil cihazlar da eklendiğinde hacim 2011 'de 66,7 milyar TL'ye çıkıyor. 2012 rakamları henüz açıklanmasa da pazarın yüzde 9 büyüdüğü düşünülüyor. Donanım pazarının büyüklüğü 8,9 milyar TL'den 9,7 milyar TL'ye, yazılım ve hizmet pazarı ise 4,2 milyar TL'den 4,7 milyar TL'ye yükseldi. Sektördeki toplam çalışan sayısı ise 130 bini geçti.

YENİ KANUN
Yeni Ticaret Kanunu'nun şirketlere internet sitesi kurma, ticaret sicillerinin elektronik ortamda tutulması gibi zorunluluklar getirmesi, sektörün en önemli avantajı. Şirketler, bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmek için bilgi teknolojileri yatırımlarını artıracak. Geçen yıl, çıkan yönetmelik de sektördeki AR-GE faaliyetlerini destekleyerek yerli tasarım ve üretimin artmasını hedefliyor. Sektörün en önemli sorunu ise bilişime özel güçlü yasal altyapının olmaması. Sorunlar giderilirse bilişim ihracatının 700 milyon dolardan 40 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor.

BÜYÜMENİN YÖNÜ

Bilişimde bu yıl en fazla büyüme hizmetler alanında gerçekleşecek. Bulut bilişim, mobil teknolojiler daha fazla şirketlerin BT bütçesi içinde yer alacak. Pazarın toplam cirosu ise yüzde 10 büyüyerek 78 milyar TL'ye çıkacak. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Bulut ve akıllı bilişim, pazarın daha fazla büyümesini sağlayacak. Teknoloji geçişleri BT danışmanlık servislerine talebi artıracak. Sektörde hizmetler tarafında yaşanan büyüme ivmesi, bu yıl da artarak devam edecek.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz