Gözler meclis'ten çıkacak yasada

Güneş enerjisi alanındaki şirketler, Meclis’ten çıkacak Yenilenebilir Enerji Yasası’nı bekliyor.

1.09.2010 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Gözler meclis'ten çıkacak yasada


GÜNEŞ ENERJİSİ

Yasa iie sektörün hızlı bir büyüme trendine girmesi öngörülüyor. 1,5 milyon Euro olan pazar, 1.000 kat büyüyerek 1,5 milyar Euro seviyesine gelecek.
Mevcut durumda sadece uluslararası büyük şirketler, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında fabrikalarına veya iş merkezlerine güneş panelleri kurdurup çevreci enerji tüketiyor. Yasayla birlikte güneş santrali kurma lisansı alan yatırımcılar, devlete elektrik satabilecek.
Ancak burada en az 500 kilowat ve üstü enerji üretme şartı aranıyor. Yasa, evlerinin veya fabrikalarının üzerine güneş santrali kuran küçük girişimcilerin, ürettikleri elektriği devlete satmasını engelliyor. Bunun potansiyeli azalttığını söyleyen Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Kurumsal İletişim Sorumlusu Ateş Uğurel, “Fabrikasının üzerine güneş paneli kurduran bir şirket, bunu 13 yılda amorti ediyor. Ürettiği elektriği satma şansı olsa yaptığı çevreci yatırım çok daha fizibl hale gelir” diyor. Güneş enerjisi nükleere de alternatif. 1.200 megawatlık bir güneş santrali, bir nükleer santral gücünde. 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz