Üretimde çeşitlilik gerekiyor

2012 Türkiye çelik sektörü açısından olumlu geçti.

1.05.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Üretimde çeşitlilik gerekiyor
Çelik
2012’Yİ İYİ GEÇİRDİ
Geçtiğimiz yıl dünyada gelişmiş ekonomilerin çoğunda yaşanan ekonomik daralmaya rağmen, dünyayla kıyaslandığında 2012 Türkiye çelik sektörü açısından olumlu geçti. 2012'de ham çelik üretimi yüzde 5,2 oranında büyüyerek 35,9 milyon tona ulaştı ve bu artışla Türkiye, dünyadaki büyük çelik üreticileri arasında en büyük artışı yakalayan ülke oldu. Sektörün üretim kapasitesi ise yüzde 4,1 oranında artarak 49 milyon tona ulaştı. Son 5 yıllık verilere bakıldığında üretim kapasitesi yıllık ortalama yüzde 9,5 arttı.

ODAĞI ÜRÜN ÇEŞİTLENMESİ
Türkiye dünya çelik üretiminde Avrupa'nın 2'nci, dünyanın ise 8'inci büyük üreticisi. Ayrıca dünyanın en büyük 6'ncı ihracatçısı. Sektörün üretim ayağında en önemli sorunlar yassı ve uzun ürünlerin üretimindeki dengesizlikle katma değeri yüksek ürünlerin çeşitliliğindeki eksiklik olarak gözüküyor. Çelik sektörünün, ihraç piyasalarında sürdürülebilir bir büyüme performansı yakalayabilmesi ve uzun ürünler üzerindeki ihracat baskısını azaltmak için ürün çeşitlendirmesine gidilmesi önem taşıyor.

2023 HEDEFİ 55 MİLYAR DOLAR
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan ”2023 Türkiye ihracat Stratejisi ve Eylem Planı”nda, çelik sektörünün 2023 yılı hedefi 55 milyar dolar olarak belirlendi. Çelik ihracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Önümüzdeki dönemde yatırımların katma değeri yüksek olan daha fazla işlem görmüş yassı ürünler ve paslanmaz çelik ürünlerine yönelik devam etmesi ve 2013 yılında toplam 2 milyar dolar civarında yatırım gerçekleştirilmesi bekleniyor” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz