Kuruluş misyonumuz tarımın finansmanı

Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız ile Şekerbank’m tarım sektörüne bakış açısını ürün ve hizmetlerini konuştuk.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Kuruluş misyonumuz tarımın finansmanı
Kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan Şekerbank, Anadolu bankacılığını gerçek anlamda uygulayan bir banka. Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Hafit Haydar Yıldız, tarımsal kredi hacminin son 5 yılda yüzde 127 büyüdüğünü kaydediyor. Toplam nakdi krediler içinde tarımın payının yüzde 7,85 olduğunu söyleyen Yıldız, “Tarım bankacılığı kapsamında çoğu sektörde ilk olan birçok ürün ve hizmet sunuyoruz” diye konuşuyor.

Şekerbank, kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan ve 60 yıl önce Anadolu’daki binlerce üreticinin küçük birikimleriyle kurulmuş bir banka. Hem müflterileriler ve çalışanlar hem şube ağıyla yerele yakın, Anadolu bankacılığını gerçek anlamda uygulamasıyla dikkat çeken bir yapıya sahip. Sayılı büyük kredi yerine, ihtiyacı olan binlerce kişiye ulaşarak finansman sağlıyor. Toplumsal kalkınma vizyonu doğrultusunda uzmanı olduğu tabana yaygın bankacılıkla, ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

Tarım bankacılığının bu anlayışın devamı olan, ticari kaygının çok daha ötesinde bir misyon olduğunu söyleyen Şekerbank işletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, “Hedeflerimizi belirlerken, tarımda kırsal kesimin finansmanına öncelik tanıyoruz. Yeni yöntemler geliştirip tarım sektörüne ürün ve uygulamalar sunuyoruz” diyor. Yıldız ile Şekerbank’m tarım sektörüne bakış açısını ürün ve hizmetlerini konuştuk.

Bankanızın tarım kredileri alanına genel bakış açısını anlatır mısınız?
Çiftçilerimizin ayağına giderek onlarla birebir görüşme yapmamıza imkan sağlayan organizasyonları mutlaka değerlendiriyoruz. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen çeşitli tarım fuarlarına katılıyor ve yerel olarak düzenlenen fuar, festival gibi organizasyonlarda yer alıyoruz. Üreticilerimiz, bu organizasyonlarda banka yetkililerine ulaşmayı istedikleri için, finansmanla ilgili her türlü sorunlarını bize danışabiliyor. Biz de üreticimizin ihtiyaçlarına uygun olan bankamız ürünleri hakkında onları bilgilendiriyor ve organizasyonun niteliğine göre değişen çeşitli kampanyalarımız kapsamında fiyat avantajı sunan çalışmalarla çiftçilerimizi ve tarım sektörünü destekliyoruz.~

Tarım kredilerinin bankanızın kredi portföyü içindeki payı nedir?
Banka olarak tarımsal kredi hacmimiz son beş yılda yüzde 127 büyüdü. Şekerbank’ın 2011 yılında tarım kredilerinin hacmi bir önceki yıl sonuna göre yüzde 54 artış gösterirken, 2012 yıl sonu itibarıyla bu artış, 2011 yıl sonuna göre yüzde 50,1 oldu. 2011 yıl sonu bilançosuna göre kendi nakit kredi portföyümüz içinde tarım kredilerinin payı yüzde 7,2 iken 2012 yıl sonu itibarıyla bu oran yüzde 7,85 oldu. Aynı tarih itibariyle özel bankalar toplamı içindeki bu alandaki pazar payımız ise yüzde 8,03 seviyesinde. Banka olarak toplam müşterilerimizin yüzde 7’sini zirai müşterilerimiz oluşturuyor. işletme ve tarım bankacılığı segmentindeki toplam müşterilerimiz içinde zirai müşterilerimizin oranı yüzde 37’dir. 2013/3 ay itibarıyla ise işletme ve tarım bankacılığı segmentindeki toplam müşterilerimiz içinde zirai müşterilerimizin oranı yüzde 41’dir.

Tarım kredilerinde faiz oranlarını, yine bu kredilerde sorunlu kredi oranlarını değerlendirir misiniz?
Tarım kredilerinde, talep edilen kredinin konusuna göre vade yapımız değişebiliyor. Bu kapsamda 60 aya varan
vadelerde kredi imkanı sunabiliyoruz. Faiz oranlarımız, piyasa koşullarına göre belirleniyor, kredi ihtiyacının konusuna göre tespit ediliyor. Kredi limitinin minimum-maksimum tutarlarının belirlenmesinde ise kredi türüne göre değişiklik olabiliyor. Tarımsal kredilerde faaliyetin düzenli olmaması ve iklimsel risk gibi unsurların önemli derecede etkili olması nedenleriyle kredi ödemelerinde gecikmeler yaşanabiliyor. Ancak kredi takibe intikal etse dahi genellikle kısa süre içinde tahsil ediliyor. Sektördeki diğer kredi türlerine göre tarım kredilerinde takip oranı daha düşük seviyede.

Bankanızın tarım alanında kullandırdığı özel kampanyalar ve ürünler var mı?
Kuruluş yapımızdan da kaynaklanan Anadolu bankacılığı misyonumuz doğrultusunda, tarımın finansmanı konusuna çok daha derinlikli bir bakış açısı ve uzun soluklu bir odakla yaklaşıyoruz. Bu alanda 60 yıllık uzmanlığı bulunan köklü bir banka olarak, tarım bankacılığı kapsamında çoğu sektörde ilk olan birçok ürün ve hizmet sunuyoruz. Türk bankacılık sektöründe tarım kredilerinin aldığı pay artıyor.~

Bunun nedenleri nasıl açıklanabilir?
Doğal kaynakların verimli kullanımının giderek daha da önem kazandığı günümüz dünyasında, tarım sektörünün tüm değer zinciri ve tarımın finansmanı, her geçen gün daha önemli bir konu haline geliyor. Tarım, hızla değişen ve her geçen gün gelişen üretim teknikleriyle birim alandan tarımsal mekanizasyonun sağladığı avantajları da kullanarak daha fazla verim alabilme çabasında. Bu çaba çerçevesinde tarımın finansman ihtiyacının farkında olan bankalar, tarımı daha çok tanımaya, tarımın finansmanında daha fazla rol almaya devam ediyor.

Yüzde 50 artış öngörüyoruz
GÖZDE BÖLGELER
En çok tarımsal kredi kullandırılan bölgemiz Marmara Bölgesi. Ardından Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri geliyor.

BÜYÜME DEVAM EDECEK
2013 yılında da önceki yıllardaki artış oranımızı aynı şekilde devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Tarımsal kredilerde bir önceki yıla göre yüzde 50 seviyelerinde artış öngörüyoruz.

KATKIDA ARTIŞ VAR
Bugün tarım sektörü Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 9’unu, istihdamın da yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor. 2012 yılı içerisinde, tarımın hem genel ekonomiye hem de istihdama katkısı artış gösterdi.

20 bin çiftçi bankacılıkla tanıştı
ÇİFTÇİNİN AYAĞINA GİDİYORUZ

2012'de beşincisini gerçekleştirdiğimiz ‘Hasat Kart Anadolu Turu' kapsamında, uzman ekiplerimiz 55 il, 91 ilçe ile bin 271 köyü ziyaret ederek, 40 bine yakın çiftçiye tarım sigortasının önemini anlattık. Bu beş yılda 6 bin 500'e yakın köy ziyaretiyle 195 bin çiftçi ile görüştük. Bu yıl altıncısını gerçekleştirdiğimiz ‘Hasat Kart Anadolu Turu’ için ise şu anda uzman ekiplerimiz sahada. Bu çalışmalarımız sonucunda 20 bin çiftçi, esnaf ve mikro işletme sahibi ilk kez bankacılıkla tanıştı.~

HASAT KART
Türkiye'nin çiftçiye özel ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart ile çiftçilerimize ekim zamanı nakit sıkıntısı çekmeden mazot, yem, gübre, tohum alimini da kapsayan ihtiyaçlarını uygun ödeme koşullarıyla karşılama imkanı sunuyoruz. fiekerbank'ın tedarikçilerle yaptığı anlaşmalar sayesinde çiftçiler, ihtiyaçları olan ürünleri, kendilerinin belirledikleri vade ve uygun ödeme koşullarıyla temin edebiliyor. Hasat Kart'a eklenen tarım sigortası ödeme özelliğiyle de olası tüm risklere karşı tarım üretimini ve çiftçileri güvence altına alıyoruz.

DİĞER HİZMETLER
Üreten Emeklilik ürünümüzü, 2011yılında geliştirdik. EKOkredi Tarım ürünümüzle de bugüne kadar 2 bini aşkın çiftçi ve üreticiyi enerji tasarrufuyla tanıştırdık ve bu alanda 30 milyon TL'ye yakın kaynak kullandırdık. Her ihtiyaca uygun tarım ve hayvancılık sektöründe de pek çok kredi ürünümüz var. ilgili yasanın çıkmasıyla birlikte, tarım alanında 2B kapsamında değerlendirilen arazilerin alımına yönelik 2B Arazi alım kredisi kullandırıyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz