Büyük gider operasyonu

Verimlilik artışı için yeniden yapılanan ve bazı noktalarda vazgeçilebilir gördükleri alanlardan kurtulan şirketler, yüzde 15’e kadar girdilerini azaltmayı başardı...

9.10.2017 12:45:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyük gider operasyonu

Nilüfer Gözütok Ünal

[email protected]

Türkiye’de birçok şirket için 2016, tasarruf ve iyileştirme tedbirleri anlamında oldukça hareketli bir yıl oldu. Şirketler maliyetlerini azaltmak için verimliliği artırmaya, iş ve süreçlerde kaliteyi yükseltmeye, vazgeçilebilir gördükleri alanlardan da kurtulmaya çalıştı. Bu kapsamda organizasyonel olarak yeniden yapılanan şirketler bile oldu. Örneğin Asaş, “Asaş’ın Asları Projesi” kapsamında 61 proje hayata geçirdi. Asaş Alüminyum Alüminyum Grup Başkanı Safa Bayar Yavuz, bu proje ile tüm çalışma arkadaşlarının iyileştirmeye açık alanlar olarak gördükleri konularda kendi proje gruplarını oluşturduklarını söylüyor. Yavuz, “Tüm bu çalışmalar sayesinde giderlerimizde toplamda yüzde 6’lara varan azalma gerçekleştirdik” diye konuşuyor. Baymak, geçtiğimiz yıl endüstriyel tarafta verimlilik artışı ve teknoloji yatırımlarıyla sağlanan tasarrufun yanı sıra endüstri dışı alanlarda iş yapış şeklini optimize ederek tasarruf sağladı. “2016 yılında dağıtım ağımızın etkinliğini artırmak, maliyetlerimizi azaltmak ve teslimat süremizi iyileştirmek amacıyla lojistik projelerimizi uygulamaya geçirdik” diyen Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, aynı zamanda 6 bölge deposu açtıklarını anlatıyor ve ekliyor: “Yapılan bu çalışmalarla 2016’da toplam giderlerimizden yüzde 2,5 tasarruf sağladık.” AGT 2016’da öneri sistemi ve TPM çalışmaları ile birlikte yıllık 3,7 milyon TL’lik tasarruf sağlayacak aksiyonlar hayata geçirdi. Gübretaş da 2016 yılında stok optimizasyonu projesini başlatarak stok maliyetlerini yüzde 37 azalttı. 

VAZGEÇİLENLER LİSTESİ 

Bazı şirketler ise maliyet düşürmek için kesintilere gitti. Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, iyileştirmeler kapsamında tedarikçi ve müşteri sayılarının azaltıldığını, verilen servis süreleri ve masraflarının düşürüldüğünü belirtiyor. “Ayrıca seyahatler, numune gönderimleri, fuar katılımları, kargo gönderimi gibi faaliyetlerimizi fayda analizi yaparak azalttık” diye konuşuyor. Erham Enerji, atıl olan demirbaşların satılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesiyle 2016 yılında yüzde 3’lük bir tasarrufa gitti. Orge Enerji ise yeni nitelikli beyaz yakalı personel ihtiyacını doğrudan istihdam sağlamak yerine dışarıdan hizmet alımı yaparak karşıladı. Bu sistemin ilgili kişilerin şirket içi istihdamına kıyasla kendilerine yüzde 40 seviyelerinde tasarruf yarattığını belirten Orge Enerji CEO’su Nevhan Gündüz, “Bunun yanı sıra işçilik maliyetlerinde de dışarıdan mavi yakalı aracılık şirketleri ile çalışmak suretiyle yine doğrudan istihdama kıyasla yüzde 30’a varan bir tasarruf sağladık” diyor. PPG Industries de konsantre olduğu marka ve pazarlarda sadeleşmeye giderek toplam bütçesinde yüzde 15’lik maliyet düşüşü elde etti. Keten Grup insan kaynağında sınırlı alımlarla kadroyu küçültme yoluna gitti. Acil olmayan yatırımları da ertelediklerini belirten Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, “Böylelikle gider tarafında yüzde 3’lük tasarruf sağladık. Turizm işimizde yüzde 25 oranında bütçelenen geliri artırdık” diyor. 

SIRA DIŞI BİRLEŞTİRMELER

2016 DemirDöküm için toplam sabit ve değişken giderlerini kontrol altında tutmaya çalıştığı bir yıl oldu. DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna,etkin bir stok yönetimi, güçlü bir alacak riski yönetimi ve depo gider optimizasyonu yaptıklarını söylüyor. Bunların yanında idari binalarını birleştirdiklerini anlatıyor. Ertuna, “Enflasyon etkilerini dikkate alarak baktığımızda yüzde 9’a yakın bir verimlilik artışından bahsedebiliriz” diye konuşuyor. İnoksan, geçtiğimiz yıl yüzde 6-7 oranında bir tasarruf sağladı. İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, bu sonucu doğuran önlemleri şöyle anlatıyor: “Faaliyet giderlerinde ayrı ayrı birimlerde planladığımız bazı hizmetler üzerinde birleştirmeler yaptık. Destek birimlerindeki bazı faaliyetleri erteledik. Tedarikçilerden sağlanan hizmetlerde de yeniden fiyatlandırma ve vade uzatma görüşmeleri gerçekleştirdik.” Papağan Kuruyemiş, tedarik tarafında satın alma periyot ve miktarlarını lojistik ve stok maliyelerini düşürecek şekilde planlayarak yakıt tüketimini ve trafikte kalış sürelerini minimize etti. Papağan Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Kani Emekçi, bu şekilde yüzde 2 gibi bir tasarruf elde ettiklerini söylüyor. Polonez de ürün stok devir hızını artırarak, hammadde, ambalaj, katkı maddeleri ve satışa hazır son ürünlerinde daha az stok yaparak tasarrufa gitti. Ancak tüm bunların giderlerinde bir azalma yaratmadığını belirten Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, yine de önemli bir sonuç elde ettiklerini ifade ediyor. Bu sonucu şöyle paylaşıyor: “Gider artışını önledik, 2016’yı giderlerimizde bir artış olmadan kapattık.” 

~

2017’DE NE YAPILACAK? 

Bu yıl da şirketlerin gündeminde maliyet azaltacak yeni verimlilik ve iyileştirme çalışmaları var. Asaş, stok optimizasyonu ve küçük kayıpların engellenmesi çalışmalarını devreye aldı. 2017’de ayrıca Asaş Akademi ile çalışanların yetkinliklerini artırarak uzman kadrolarla üretkenliklerini geliştirmeyi planladıklarını belirten Safa Bayar Yavuz, “Bu çalışmalar sayesinde giderlerimizde toplamda yüzde 10’lara varacak azalma hedefliyoruz” diyor. Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk de yeni verimlilik projeleriyle enerji maliyetlerinde yüzde 2, üretim firelerinde yüzde 20 azalma planlıyor. Geçtiğimiz yıl süreç iyileştirme ve yazılım entegrasyonu çalışmalarına hız vererek faaliyet giderlerini yüzde 10 azaltan Bimeks, bu yıl toplam giderlerinin ciroya oranını yüzde 12’lerden yüzde 10’a yaklaştırmayı hedefliyor. Bimeks İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Akgiray, “Bu da nominal olarak giderlerimizde yüzde 20’lik bir iyileşme demek. Özellikle kira ve personel giderlerinde önemli iyileşmeler hedefliyoruz” diyor. LeasePlan, 2017’de müşteriye değen süreçleri gözden geçirerek, yalınlaştıracağı yeni bir projeye başlıyor. Ana odağı “israfların azaltılarak değer yaratılması” olan Yalın Proje’de fiyat teklifi alınmasından araç teslimatına kadar olan süreçler mercek altına alınacak. LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, özellikle hizmet sürecinde yapılacak geliştirmelerle stok yönetiminde verimliliği yüzde 10 artıracaklarını söylüyor. Keten Grup bir kısım yatırımlarından vazgeçerek giderlerinde yüzde 15’lik tasarruf planlıyor. Gübretaş da fırsat belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, israfları engelleyecek yeni projelerle yıl sonuna kadar yaklaşık 10 milyon TL tasarruf sağlamayı hedefliyor. 

HEDEF VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK 

Bazı şirketler ise giderleri düşürmek için daha fazla teknolojiye yöneliyor…

Baymak, 2017 başında Bayi Otomasyon Sistemi’ni (BBOS) aktive etti. Bu sistemin satış organizasyonunun operasyon ve raporlama başta olmak üzere tüm iş süreçlerinde önemli katkılar sağladığını belirten Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, “Bu yıl toplam giderlerimizde yüzde 4 oranında tasarruf elde etmeyi hedefliyoruz” diyor. Danfoss’un hedefi bu yıl en az yüzde 10 üretim verimliliği ve yüzde 15 tasarruf elde etmek. Danfoss TMA Başkanı Levent Taşkın, bunun nasıl olacağını şöyle açıklıyor: “Üretim verimliliğinde iş akışlarını revize edeceğiz. Satın almada daha verimli bir iş süreci izleyeceğiz, personel verimliliğini artıracağız.” Kastamonu Entegre de K-PDATA sistemi ile veri takibi ve analizini dijital bir platforma taşıdı. Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Elimizdeki kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanıp müşteri taleplerine en hızlı şekilde cevap verebilmek ve stoklarımızı minimum seviyede tutmak amacıyla Kastamonu Entegre Optimum Planlama Sistemi yazılım projesiyle ilgili de çalışmalar yürütülüyor” diyor. Bazı şirketler ise alternatif girdi kullanımı ve Ar-Ge çalışmalarıyla maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Örneğin Batıçim, yakıt giderlerini düşürecek alternatif hammadde kullanımına ağırlık vermek niyetinde. Ayrıca şirket, atık kullanımıyla hem yakıt giderlerini azaltma hem çevre için geri dönüşüm hizmeti verme konularını gündeme aldı. Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, “2017’de 250 bin TL değerinde tasarruf hedefliyoruz” diye konuşuyor. Ode Yalıtım, Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek girdi oranlarını düşürmeye dönük çalışmalar yapıyor. “Tasarruf anlayışımız yalnızca alternatif tedarikçi bulmak ya da fire oranlarını minimize etmekle sınırlı değil” diyen Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan sözlerine şöyle devam ediyor: “Şirket içinde hammadde maliyetlerini düşürme timi ve üretim maliyetlerini düşürme timi olarak sürekli bu konular üzerine çalışan iki ayrı ekibimiz var.” 

TASARRUF EDECEK NE KALDI? 

Peki bundan sonra maliyetleri düşürmek için tasarrufa gidilecek, iyileştirilecek noktalar var mı? Bu konuya her şirketin yaklaşımı farklı… Asaş Alüminyum Alüminyum Grup Başkanı Safa Bayar Yavuz’a göre dünya döndükçe değişim ve iyileştirmeler devam edecek. Yavuz, değer yaratmayan süreçlerin ve maliyetlerin bertarafı için çalışmaların süreceğini söylüyor. Erham Enerji Genel Müdürü Hamdullah Ceylan, tasarruf ve iyileştirme anlamında gidilecek yer kalmayan tek noktanın personel olduğunu ifade ediyor. Önümüzdeki dönem için bu konuda herhangi bir tasarrufa gidilmeyeceğini söylüyor. PPG, tasarrufun bütçe kesintileriyle değil, verimlilik çalışmaları ve büyük datayı doğru yorumlayan ölçümleme metotları ile geleceğini düşünüyor. Polonez, verimliliği tüm süreçlere yaymak ve bakmadığı hiçbir detay kalmaması için çalışıyor. Polonez Genel Müdürü Andaç Günsoy, “Şirketimizin ayakta durması ve yönetimsel olarak optimum kârı sağlayabilmek için bunları yapmak zorundayız” diyor. DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna da tasarruf anlamında gidilecek yer kalmayan süreç olmadığı görüşünde. Ertuna, “Filo yönetiminin verimliliğinin artırılması, tedarik zinciri optimizasyonu, satış sonrası hizmetlerin daha etkin hale getirilmesi, incelediğimiz ve harekete geçmeyi planladığımız süreçler arasında sayılabilir” diye konuşuyor. Teksan, süreçlerini etkin yönetmeye odaklanıyor. Şirket 2017 yılında enerji tüketim maliyetlerini yüzde 20 düşürmeyi hedefliyor.

~


80 İYİLEŞTİRME PROJESİ
ALİ BİLALOĞLU / DOĞUŞ OTOMOTİV İCRA KURULU BAŞKANI

EĞİTİMLER ONLINE’A KAYD
I 2016 yılında iş süreçlerimize dijitalleşmeyi de dahil ederek, tasarruf oranımızı artırmaya gayret gösterdik. Bu kapsamda yetkili satıcı ve servislere yönelik eğitimlerin bir kısmını online’a aktararak hem ciddi bir maliyet hem adam/saat tasarrufu elde ettik.
1 MİLYON TL’LİK TASARRUF Bu çalışmaların yanı sıra “Fikirlerin Doğuş Günü” projemiz ile çalışma arkadaşlarımızdan gelen tasarruf önerilerini de dikkate alıyoruz. Süreçlerimizle ilgili her yıl ortalama 80 süreç iyileştirme projesini hayata geçiriyoruz. Bu iyileştirmelerle ortalama 1 milyon TL tasarruf sağlıyoruz.
1.605 ÖNERİ ALINDI İş süreçlerinin iyileştirilmesi amacıyla kurum çalışanlarından gelen önerilerin sistematik bir şekilde ele alınması ve uygulanabilir olanların hayata geçirilmesi amacıyla kurulan Öneri Sistemi’nde çalışanlarımız tarafından toplam 1.605 öneri alındı. Maliyet, müşteri memnuniyeti, hız, kalite, sürdürülebilirlik alanlarında belirgin iyileşme sağlayan öneriler Öneri Komitesi’nde ayrıca değerlendirilerek ödüllendiriliyor.
2017 AJANDASI 2017 yılı boyunca, iş süreçlerinde dijitalleşmeye hız vereceğiz. Dijitalleşme ile birlikte hem insan gücünden hem giderlerden tasarruf etme öngörümüz bulunuyor. Ayrıca etkin gider yöntemiyle sabit giderlerimizi, değişken giderlere çevirmeye gayret edeceğiz.



“HEDEF GİDERİ YÜZDE 6 AZALTMAK"
FARUK EKİNCİ / EKİNCİLER HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

GÖREV BİRLEŞTİRMESİ
2016 yılında iyileştirme ve tasarruf çalışmaları kapsamında hammadde ve mamulde fire oranlarının azaltılması, görev birleştirme ve reorganizasyon çalışması, enerji tasarrufu başlıklarında iyileştirme çalışmaları yaparak, toplam giderlerimizde yüzde 7,5 oranında düşüş elde ettik.
İYİLEŞTİRMELERİN ADRESİ 2017 yılında üretim artışı sağlamaya yönelik ark ocağı, sürekli döküm makinesi ve haddehanede iyileştirmeler yapmayı planlıyoruz. Bunun yanında elektrik ve doğal gaz tasarrufuna ve firelerin azaltılmasına yönelik iyileştirme çalışmalarımız var. Bu iyileştirmelerden beklentimiz toplam giderlerde yüzde 6 oranında azalma.
“OTOMASYON ARTACAK” Yaratıcı tasarruf ve iyileştirme tedbirleri açısından fabrika genelinde otomasyon seviyesini artıracağız, makinelerin birbiriyle konuşabileceği altyapıyı oluşturup, dijital ortamda tüm üretim hattını izleyeceğiz ve kontrolünü gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki dönemde değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte her zaman her süreçte iyileştirecek başlıklar olduğuna da inanıyoruz.



“TASARRUF SÜRECİMİZİ TAMAMLADIK”
GARİP SAHİLLİOĞLU MARS LOGISTİCS YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TEDARİKÇİYLE YENİ ANLAŞMA
Geçtiğimiz yıl iyileşme ve tasarruf çalışmalarımız kapsamında mevcut imkânlarımızı kısma, azaltma ya da iptal etme yolunu tercih etmedik. Bu noktada tedarikçilerimizle yeniden yaptığımız anlaşmalarla veya tedarikçilerimizdeki değişikliklerle iyileşme ve tasarruf sürecimizi tamamladık.
AKILLI SATIN ALMALAR Personelimizin kullandığı kiralık araçlarla temizlik, bakım ve onarım, yemek, mobil iletişim paketleri ve cihazları, personel servisleri gibi hizmetlerimizde akıllı satın almalar gerçekleştirdik. Tasarrufu, yaptığımız bu revizyonlar sayesinde elde ettik. Bu iyileştirmelerle birlikte yaklaşık yüzde 7 oranında tasarruf sağladık.
İYİLEŞTİRMEDE YENİ HEDEF Gerçekleştirdiğimiz bu iyileştirme çalışmaları, 2 ve 3 yıllık bir süreyi kapsıyor. Bu doğrultuda 2017’de de etkilerini görüyor olacağız. Geçen yıldan gelen etkilerle birlikte yıl sonunda iyileştirme oranının yüzde 10 seviyesine ulaşmasını planlıyoruz. Tasarruf ve iyileştirme anlamında odaklanmamız gereken konular için bir hazırlık sürecimiz oluyor.
“ÖNERİDEN YARARLANIYORUZ” Bu konuları belirlerken mavi ve beyaz yakanın katılım gösterdiği öneri sistemimizden de yararlanıyoruz. Tasarrufu sadece nakit olarak değerlendirmemek lazım. Zamandan elde edeceğimiz tasarruf da bizim için çok önemli. Bu noktada da teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan yararlanıyoruz. Tasarruf ve iyileştirme anlamında 2017 yılında odaklanacağımız alan ise yedek parça alımları olacak.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz